Checkmate (Mέρος 3ο και Τελευταίο)

      No Comments on Checkmate (Mέρος 3ο και Τελευταίο)

Όταν ασχολείσαι με ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, μακράν η πιο σημαντική μεταβλητή είναι η συνέπεια. Η συνέπεια θριαμβεύει πάνω από οτιδήποτε άλλο και αν δεν υπάρχει σαν κύρια μεταβλητή, ανεξάρτητα από το πόσο ιδανικό είναι ολόκληρο το σχέδιό σας, θα αποτύχει. Από την εμπειρία μου, αυτό που συχνά καταστρέφει την συνέπεια περισσότερο για τον κόσμο, είναι το φαγητό έξω. Ακολουθούν το σχέδιό κατά γράμμα, μέχρι να εμφανιστεί ένα κοινωνικό γεγονός και δεν μπορούν να ελέγξουν το φαγητό τους. Έτσι μετά εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερο βάρος στην ζυγαριά. Φυσικά κάποιο από αυτό είναι νερό, αλλά και οι γνωρίζουμε ότι οι θερμίδες ήταν έξω, πολύ υψηλότερες από ό,τι θα έπρεπε να είναι. Και αυτήν την εβδομάδα, συνεχίζω με μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καταστροφή της διατροφής σας κάθε φορά, που τρώτε έξω:

5) Πίνετε πολλά υγρά

Πίνετε πολλά υγρά, κυρίως πριν το φαγητό. Το νερό ή το ανθρακούχο νερό ή τα βότανα και αφεψήματα είναι ιδανικά, αυτό θα γεμίσει το στομάχι σας χωρίς να καταναλώνετε πολλές επιπλέον θερμίδες, μειώνοντας περαιτέρω την ποσότητα τροφής που πρόκειται να φάτε.

6) Αποφύγετε τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας

Αυτό φαίνεται προφανές, και όμως πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να κάνουν το προφανές. Αν σας παρουσιάζονται 2 επιλογές και γνωρίζετε ότι η μία είναι χαμηλότερη σε θερμίδες, πηγαίνετε για εκείνη. Χρησιμοποιώντας μόνο και μόνο αυτό μπορεί εύκολα να σας εξοικονομήσει εκατοντάδες θερμίδες (2+3 φόρες το έλλειμμα σας). Ένα πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι σε εστιατόρια μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζετε πόσες θερμίδες παίρνετε, επειδή δεν ξέρετε τι υπάρχει στο φαγητό σας.

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι οι σαλάτες, νομίζετε ότι τρώτε 50 θερμίδες μαρούλι, αλλά μπορείτε να πάρετε 50 θερμίδες μαρούλι με 300 θερμίδες ελαιόλαδου. Η καλύτερη επιλογή για να το αποφύγετε αυτό είναι να ζητήσετε την απλούστερη δυνατή τροφή (όπως μπριζόλα με ρύζι, κοτόπουλο με λαχανικά κ.λπ.).

Στην περίπτωση των ελαίων, μπορείτε να ζητήσετε να μην βάλουν κανένα λάδι στο φαγητό σας.

7) Ελέγξτε τις μερίδες σας

Ακριβώς επειδή τρώτε έξω, δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάτε μέχρι να αισθανθείτε άρρωστος. Εάν υπάρχει παγωτό και θέλετε να φάτε, κάντε το, αλλά δεν χρειάζεται να ξαναγεμίσετε το μπολ σας 3 φορές. Απλώς φάτε λογικές μερίδες. Ένα από τα προβλήματα στις κοινωνικές εκδηλώσεις με τα τρόφιμα είναι ότι οι άνθρωποι αναμένουν από εσάς να φάτε και αν αρνηθείτε να φαίνεστε περίεργοι, μερικές φορές ακόμα και αγενείς, ιδιαίτερα σε οικογενειακό περιβάλλον.

Αλλά αυτό υπάρχει σαν θέμα, όταν οι άνθρωποι αρνούνται κυριολεκτικά να φάνε οτιδήποτε υπάρχει στο τραπέζι. Αν τρώτε μόνο ένα κομμάτι από το κάθετι, οι υπόλοιποι συνήθως δεν λένε τίποτα και όλοι είναι ευτυχισμένοι. Αν χρειαστεί, απλά πείτε ότι το φαγητό είναι νόστιμο, αλλά το στομάχι σας δεν αισθάνθηκε πολύ καλά σήμερα.

8) Αντισταθμίστε τις επιπλέον θερμίδες

Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, και όμως πολύ επικίνδυνο. Βασικά τρώτε λιγότερες θερμίδες, είτε πριν από την εκδήλωση, μετά το συμβάν, είτε και οι δύο, για να αποβάλλετε τις υψηλότερες θερμίδες σε μια συγκεκριμένη ημέρα ή γεύμα. Για παράδειγμα, εάν είχατε 1000 θερμίδες επιπλέον, τρώτε 500 θερμίδες λιγότερο τις επόμενες 2 ημέρες.

Αυτό έχει την ικανότητα να αντισταθμίζει πλήρως τις ζημιές που έχετε κάνει, αλλά έχει και μια τεράστια πιθανότητα να πάει στραβά. Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι το κάνουν αυτό μπαίνουν σε έναν κύκλο τροφικών διαταραχών που είναι δύσκολο να ανακάμψουν από αυτό. Αξίζει ένα μια ευκαιρία αν είστε σοβαροί για τη διατροφή σας, αλλά αν δείτε ότι είναι δύσκολο να προχωρήσετε στη συνέχεια, αποδέχεστε ότι δεν είναι ακριβώς το κατάλληλο εργαλείο για σας. Μερικές φορές είναι καλύτερο να ξεχάσετε και να προχωρήσετε.

Η ζωή συμβαίνει όπως συμβαίνει, κυλάει και μερικές φορές δεν μπορείτε να επιμείνετε στο σχέδιό σας τέλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα ελεύθερο πέρασμα για να καταστρέψετε την πρόοδο που εργαστήκατε τόσο σκληρά για αυτήν. Είναι δυνατόν και απαραίτητο φυσικά να έχετε μια κοινωνική ζωή και να επιτύχετε ακόμα τους στόχους σας σύνθεσης του σώματός σας, απλά πρέπει να παίζετε την παρτίδα έξυπνα και να ελίσσεστε συνεχώς.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *