Όταν ασχολείσαι με ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, μακράν η πιο σημαντική μεταβλητή είναι η συνέπεια. Η συνέπεια θριαμβεύει πάνω από οτιδήποτε άλλο και αν δεν υπάρχει σαν κύρια μεταβλητή, ανεξάρτητα από το πόσο ιδανικό είναι ολόκληρο το σχέδιό σας, θα αποτύχει. Από την εμπειρία μου, αυτό που συχνά καταστρέφει την συνέπεια περισσότερο για τον κόσμο, είναι το φαγητό έξω. Ακολουθούν το σχέδιό κατά γράμμα, μέχρι να εμφανιστεί ένα κοινωνικό γεγονός και δεν μπορούν να ελέγξουν το φαγητό τους. Έτσι μετά εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερο βάρος στην ζυγαριά. Φυσικά κάποιο από αυτό είναι νερό, αλλά και οι γνωρίζουμε ότι οι θερμίδες ήταν έξω, πολύ υψηλότερες από ό,τι θα έπρεπε να είναι. Αυτήν την εβδομάδα, προσφέρω μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την καταστροφή της διατροφής σας κάθε φορά, που τρώτε έξω:
1) Ξεχάστε το “όλα ή τίποτα”
Εδώ είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι. Μόνο αυτό, είναι το μισό άρθρο, αλλά με καλό λόγο: είναι μακράν το πιο σημαντικό. Όταν οι άνθρωποι τρώνε-έξω και δεν μπορούν να μείνουν στο σύνηθες διαιτολόγιό τους, έχουν τη συνήθεια να πιστεύουν ότι είναι εκτός δίαιτας, και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν. Αυτό είναι ένας προβληματικός τρόπος σκέψης. Είναι μια πλάνη που συνήθως αναφέρεται ως ψευδές δίλημμα. Είναι, είτε μαύρο είτε λευκό, ένα ή μηδέν, όλα ή τίποτα.
Αυτό προφανώς δεν είναι αλήθεια, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τέλεια τη διατροφή σας, δεν σημαίνει ότι είστε “εκτός δίαιτας”. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να το έχουν αυτό διανοητικά σε όλα τα πράγματα στη ζωή, αλλά στο πλαίσιο της δίαιτας είναι ιδιαίτερα κακό. Ας εξετάσουμε 2 διαφορετικούς ανθρώπους, και οι δύο πηγαίνουν σε ένα οικογενειακό δείπνο.
Ο ένας έχει υποβάλει το μυαλό του εκτός δίαιτας, δεν ενδιαφέρεται πόσο τρώει σήμερα, απλά θα ξεχάσει τη δίαιτα για τις επόμενες ώρες και θα απολαύσει. Ο άλλος εξακολουθεί να γνωρίζει ότι έχει δίαιτα και θα προσπαθήσει να φάει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ας υποθέσουμε ότι και οι δύο έχουν θερμίδες συντήρησης 2400 και βρίσκονται σε έλλειμμα 300 θερμίδων, εντός διαιτολογίου.
Το πρόσωπο Α, που δεν ένοιαζε αυτό που θα φάει, κατέληξε να φάει 2500 θερμίδες (πιστέψτε με, δεν είναι τόσο δύσκολο).
Το άτομο Β, παρά την προσπάθεια να μην τρώει υπερβολικά, καταλήγει να καταναλώνει 1500 θερμίδες.
Είναι ώρα δείπνου, οπότε ας υποθέσουμε ότι και οι δύο έφαγαν τα 2/3 των συνηθισμένων θερμίδων τους πριν βγουν στο δείπνο. Το άτομο Α είχε συνολικά 4100 θερμίδες και το άτομο Β είχε συνολικά 3100. Ένας υπερβολικός αριθμός 1700 θερμίδων σε σχέση με τη συντήρησή τους, ενώ ο άνθρωπος Β υπερέβη μόνο τις 700 θερμίδες.
Για να το θέσουμε σε αυτή την οπτική γωνία, ο άνθρωπος A κατανάλωσε αρκετές θερμίδες για να αντισταθμίσει το έλλειμμα από τις προηγούμενες 6 ημέρες έναντι 2 ημερών από το άτομο Β. Και οι δύο πήγαν στο δείπνο, και οι δύο υπερέβαιναν και, σε κάθε ένα το αποτέλεσμα ήταν μαζικά διαφορετικό. Ενώ ο ένας έκανε πίσω βήματα σχεδόν μια εβδομάδα, ο άλλος έκανε ένα Σαββατοκύριακο, 3 φορές λιγότερο. Δεν υπάρχει διακόπτης “on” και “off”, όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερη βλάβη θα κάνετε. Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε ένα επιχειρηματικό γεύμα, και παρατήρησατε ότι πήρατε λεκέ με κρασί στο κοστούμι σας. Μήπως λέτε μόνο “δεν πειράζει”, και ρίχνετε επανω ολόκληρο το ποτήρι κρασί; Φυσικά όχι, απλώς προσπαθείτε να περιορίσετε τη ζημιά, είναι ακριβώς το ίδιο με τη δίαιτα.
Όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει διακόπτης “on” και “off”, υπάρχουν μερικά πιο συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να προσπαθήσετε να περιορίσετε το ποσό των θερμίδων που καταναλώνετε.
(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)
Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας