Τα BCAA ή τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας αποτελούνται από λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη και συμπληρώνουν το 35% των αμινοξέων που υπάρχουν στους μύες. Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα άλλα αμινοξέα, τα BCAAs παρακάμπτουν τον ηπατικό μεταβολισμό (ήπαρ) και συμμετέχουν άμεσα στην μυϊκή εργασία, όπου χρησιμεύουν ως δότες αζώτου για τη σύνθεση άλλων σημαντικών αμινοξέων, όπως η γλουταμίνη και η αλανίνη.
Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν άμεσα στις αντι-καταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους μυς. Ουσιαστικά λοιπόν δεν αναφερόμαστε στην επιτάχυνση της καύσης του λίπους, αλλά στην προσπάθεια διατήρησης της μυϊκής μάζας σε περίοδο δίαιτας, για αυξημένο μεταβολισμό.
Η χορήγηση των BCAA, συνεπώς, επιτρέπει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
1. Μεγαλύτερη διέγερση της πρωτεϊνικής σύνθεσης
2. Αυξημένη μυϊκή δύναμη λόγω της αντίδρασης της εισόδου ελεύθερης τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.
Το τελευταίο είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο στα τελευταία στάδια της φυσικής δραστηριότητας, τη στιγμή που τα BCAA αρχίζουν να ενεργούν ως ενεργειακό υπόστρωμα, εισέρχονται στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπονται σε σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που μεταδίδει την αίσθηση κόπωσης είναι ένας καλός λόγος για να λάβετε BCAA πριν από μια προπόνηση)
3. Περιορισμός του σχηματισμού αμμωνίας (η οποία είναι πολύ τοξική ουσία στους ιστούς και αποτρέπει τη σύνθεση πρωτεϊνών).
4. Περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα BCAA κατά την οξείδωση τους σχηματίζουν αλανίνη, η οποία είναι ο σημαντικότερος πρόδρομος της γλυκονεογένεσης (σχηματισμός νέας γλυκόζης, συνεπώς ενέργειας) στο ήπαρ, ενώ διατηρείται σταθερή γλυκόζη αίματος. Για να μην αναφέρουμε ότι η σύνθεση της γλουταμίνης εξαρτάται από τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας.
5. Τα BCAA λειτουργούν καλύτερα όταν ο μυς είναι σε καταβολική κατάσταση,
για παράδειγμα λόγω μιας διατροφής χαμηλών θερμίδων, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας μυών κατά τη διάρκεια της αυστηρής δίαιτας.
(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)
Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας
Την συνέχεια του άρθρου θα τη βρείτε ΕΔΩ