Ίδρωσε το Stress

      No Comments on Ίδρωσε το Stress

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ευημερία σας. Αλλά, ένας – συχνά άγνωστος – ρόλος που έχει η καρδιοαναπνευστική προπόνηση στη βελτίωση της συνολικής υγείας είναι η ικανότητα να σας κάνει να ανέχεστε το άγχος καλύτερα.

Μία θεωρία είναι ότι το σώμα αντιδρά τα ίδια σε διαφορετικούς τύπους στρες, όπως το άγχος στο γραφείο, μια προπόνηση ή μια πορεία. Είναι απολύτως όμοια για το σώμα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αναπτυχθεί αντοχή στο στρες και ανοχή.

Βλέπετε ότι το σώμα έχει ένα σύστημα γνωστό και ως αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο υποσυστήματα: το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό.

Όταν εκδηλώνεται άγχος (οποιοδήποτε είδος άγχους), το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του σώματος αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα και την αδρεναλίνη. Όταν ηρεμήσουμε, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αναλαμβάνει για να επιτρέψει την κανονική αναπνοή, την πέψη κλπ.

Ποιος είναι λοιπόν ο σκοπός της καρδιοαναπνευστική προπόνησης σε όλα αυτά; Η αυξημένη αερόβια ικανότητα, συνδέεται άμεσα με την ικανότητα γρήγορης ενεργοποίησης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και τη μείωση των επιπέδων πίεσης. Από την άλλη πλευρά, στα άτομα με μειωμένη αερόβια ικανότητα, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι πιο κυρίαρχο και είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος.

Οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο είναι επίσης αυτοί που έχουν την ικανότητα να ανέχονται άγχος και να αναρρώνουν πιο γρήγορα από την προπόνηση. Το πολύ ανεπτυγμένο αερόβιο σύστημα παίζει βασικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό, όσο πιο ανεπτυγμένο είναι το αερόβιο σύστημα, τόσο πιο εύκολο θα αντιμετωπίσει το καθημερινό άγχος στη ζωή τους.

Η ύπαρξη διαρκούς πίεσης ή η ανικανότητα ανεκτικότητας του άγχους αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιοαναπνευστική προπόνηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία και ευεξία.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους ιδρυμάτων της επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφολογίας καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *