Βοηθεια στην Ελλάδα

Φωτιές στην Ελλάδα: Έλληνες και ξένοι εθελοντές / Πυροσβέστες

Σε μια πρόσφατη συνάντηση με τα παιδιά που τρέχουν το SmashPoint μου ζητήθηκε η άποψή μου για τους ξένους εθελοντές που έλαβαν μέρος στις φετινές πυρκαγιές της Ελλάδος όπως και τι θα πρότεινα να γίνει από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Έτσι θα μιλήσω για τους ξένους και τι πρέπει να κάνουμε για να τους ανταποδώσουμε και για το τι θεωρώ ότι πρέπει να γίνει από θέμα κοινωνίας και στρατεύματος με βάση τη πρόληψη. Λόγω ότι ΔΕΝ είμαι πυροσβέστης ΔΕΝ θα μπω σε θέματα επιχειρησιακά της πυροσβεστικής διότι πολύ απλά ΔΕΝ γνωρίζω.

ΞΕΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Όπως γνωρίζετε μετά από αιτήματα της κυβέρνησης διάφορες χώρες έστειλαν βοήθεια. Έτσι είδαμε Ουκρανούς, Σέρβους, Ρουμάνους, Τσέχους, Ισραηλινούς Γερμανούς, Γάλλους, Πολωνούς, Σλοβάκους κ.α. να έχουν στείλει πυροσβέστες ενώ χώρες όπως η Ελβετία, η Κροατία, η Αίγυπτος, η Ρωσία κ.α έστειλαν εναέρια μέσα. Ας μην λησμονούμε τους «φίλους» τούρκους που μας έστειλαν μαχητικά F-16. Όσον αφορά τους Κύπριους δεν τους αναφέρω στους ξένους διότι δεν είναι ξένοι. Όπως είπαν ήρθαν στην Μητέρα Ελλάδα (να τα ακούν κάποιοι – κάποιοι αυτά). Μέσω αυτών των κινήσεων έπεσε το αφήγημα που μαθαίναμε ότι οι Έλληνες πάντα θα είμαστε μόνοι. Δεν είμαστε μόνοι μας όπως φάνηκε και με την κρίση στον Έβρο πέρυσι όπως και εφέτος με τις πυρκαγιές.

Συνολικά: 22 Χώρες – 1212 πυροσβέστες – 246 οχήματα & 19 πτητικά μέσα

Προσωπικά συνεργάστηκα με Πολωνούς που μου άφησαν τέλειες εντυπώσεις. Συγχρόνως διαβάζοντας Σερβικές εφημερίδες (γνωρίζω τη γλώσσα) αλλά και άρθρα από Γαλλικές και Ρουμάνικες εφημερίδες (μέσω των πρεσβειών τους στην Αθήνα) είδαμε ότι οι πυροσβέστες από τις χώρες αυτές έμειναν έκπληκτοι από την αγάπη των Ελλήνων και τόνισαν τις θυσίες και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων πυροσβεστών (να τα ακούν κάποιοι – κάποιοι αυτά). Αυτό που τόνισαν οι Σέρβοι πυροσβέστες ήταν ότι ένοιωσαν για άλλη μια φορά την Ελλάδα σαν Πατρίδα τους και για αυτό μάλιστα όταν ήρθαν έφεραν και τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. Την ίδια στιγμή Ρουμάνοι, Πολωνοί, Γάλλοι, Ισραηλινοί και Τσέχοι πυροσβέστες ανέφεραν ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοια αποδοχή από κόσμο και την υποστήριξη που είχαν από τον απλό πολίτη που έστω τους πήγε ένα μπουκάλι νερό.

Μάλιστα δεν πρέπει να λησμονήσουμε ένα Βρετανό εθελοντή πυροσβέστη που ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές και κατέληξε να σβήνει φωτιές.

Έτσι οι εν λόγω πυροσβέστες όχι μόνο βοήθησαν να περισώσουμε ότι δάσος μας έμεινε αλλά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδος στις χώρες τους. Οι Έλληνες πλέον στα μάτια των Ευρωπαίων, δεν είναι ο παριάς και οι ακαμάτηδες της Ευρώπης όπως μας έλεγαν οι Γερμανοί, αλλά θύματα μιας καταστροφής που ζήτησαν βοήθεια.

Την ίδια στιγμή κάποιοι Έλληνες πρόσφεραν δωρεάν διαμονή στους ξένους πυροσβέστες και μπράβο τους, αλλά πρέπει να δούμε το θέμα του κράτους. Έτσι θα προτείνω 2 πράγματα για τιμήσουμε τους ξένους πυροσβέστες που άφησαν τις οικογένειές τους και έσπευσαν να βοηθήσουν σε ένα τόπο άγνωστο προς αυτούς:

  • Τίμηση όλων των ξένων πυροσβεστών με παράσημο Τάγματος Αριστείας του Σωτήρος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το εν λόγω παράσημο δίδεται σε όλους όσους διέπρεψαν σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην ειρήνη για προσφορά εξόχων υπηρεσιών προς την Πατρίδα. Είναι το λιγότερο που μπορεί να πράξει η Ελλάδα προς αυτούς τους ανθρώπους και είναι κάτι που κάνουν πάρα πολλές χώρες. Για παράδειγμα οι πυροσβέστες μας που έλαβαν μέρος σε πυρκαγιές στο Ισραήλ και σε σεισμό στην Αλβανία παρασημοφορήθηκαν.
  • Η μεγαλύτερη επιβράβευση αυτών των ανθρώπων θα έρθει από τον απλό Έλληνα πολίτη. Έτσι προτείνω στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ή της 25ης Μαρτίου να κληθούν όλοι οι ξένοι πυροσβέστες να έρθουν στην Ελλάδα με έξοδα του Ελληνικού κράτους και να παρελάσουν με τις σημαίες τους. Ο Έλληνας θα τους αποθεώσει και αυτό θα αποτελέσει την καλύτερη ανταμοιβή τους και την καλύτερη προώθηση της Ελλάδος στις χώρες τους. Σίγουρα κάποιους – κάποιους «προοδευτικούς» εδώ στην Ελλάδα θα τους χαλάσει τη σούπα αλλά τους προσφέρουμε εκλεκτό ξύδι ΑΑΑ ποιότητας και 100% Ελληνικό και για τη χώνεψη ωραιότατο εκλεκτό γιαούρτι 100% Ελληνικό.

Όμως σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να θυμίσω και κάποιους άλλους ξένους που ήρθαν και βοήθησαν την Ελλάδα. Μιλάω για τους αστυνομικούς από Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία κ.α. που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τα σύνορα μας από την ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας. Αστυνομικοί που ήρθαν και κάθισαν αρκετό καιρό και ενήργησαν στην πρώτη γραμμή για την δική μας ασφάλεια. Έτσι θεωρώ ότι και οι εν λόγω αστυνομικοί πρέπει να έρθουν Ελλάδα, να τιμηθούν με παράσημο και να παρελάσουν και αυτοί για να αποθεωθούν από τους Έλληνες.

ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Σίγουρα όλοι κατηγορούν την πολεοδομία και το δασαρχείο για τις παραλείψεις τους. Ναι υπάρχουν όταν οι μεν δίνανε άδειες οικοδόμησης μέσα σε δάση και οι δασάρχες αρνούνταν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες και να κάνουν καθαρισμό δασών. Όπως είπε και ένας δασάρχης «τι να χάσουμε 100 δέντρα για να κάνουμε μια αντιπυρική ζώνη;». Θεωρώ ότι είναι θέμα όλων των κομμάτων της βουλής να συνεργαστούν και να φτιάξουν τα πολύ κακώς κείμενα αυτών των 2 υπηρεσιών.

Επίσης απαράδεκτο είναι ότι κανένα από τα σπίτια που φτιάχτηκε μέσα στο δάσος δεν είχε μέτρα προστασίας όπως π.χ. αποψίλωση σε μεγάλη περιοχή, δεξαμενή ύδατος κ.α. ενώ αρκετά σπίτια ήταν κατασκευασμένα από εύφλεκτα υλικά.

Άλλη μια παρατήρηση είναι το απαράδεκτο ο εμπρηστής να διώκεται με πλημμέλημα (το έκαναν κακούργημα μόνο για τα δάση αλλά είδατε ότι η Τουρκάλα έφαγε πλημμέλημα άρα σε λίγο διάστημα θα είναι έξω να μας ξανακάψει).

Όμως θα σταθώ στο θέμα του στρατεύματος και στο θέμα πρόληψης και αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς. Στο εξωτερικό υπάρχουν οι Εθνοφύλακες δηλαδή πολίτες που 1 σαββατοκύριακο το μήνα ανήκουν στον στρατό και εκπαιδεύονται στρατιωτικά. Σε περιπτώσεις πολέμου συνδράμουν το τακτικό στρατό ενώ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σπεύδουν να βοηθήσουν. Έτσι σε όλες τις μεγάλες καταστροφές είτε με πλημμύρες είτε με πυρκαγιές στις ΗΠΑ είδαμε τους National Guards και στη Μεγάλη Βρετανία τους Territorial Army. Στην Ελλάδα έχουμε την εθνοφυλακή της οποίας η αποστολή είναι σύμφωνα με το ν.1295/1982 είναι:

  α.  Η συμβολή στην Άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

  β.  Η συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμοί κ.λπ.).

  γ.  Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως.

(πηγή https://ethnofilaki.army.gr/el/apostoli-ethnofylakis)

Δυστυχώς λόγω φοβικών συνδρόμων της μεταπολίτευσης η εθνοφυλακή δεν χρησιμοποιείται παρόλο που επειδή ο στρατός είναι οργανωμένος και δρα πάντα με πειθαρχία και σχέδιο, είναι πιο αποτελεσματικός. Την παρούσα στιγμή η εκπαίδευσή των Εθνοφυλάκων είναι καθαρά στρατιωτική (αν και θα μπορούσε να αναβαθμιστεί). Η Εθνοφυλακή βρίσκεται μόνο σε μονάδες των συνόρων (Ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και Κρήτη) ενώ οι υπόλοιπες περιοχές έχουν τα Τάγματα Εθνοφυλακής απενεργοποιημένα. Στην Αθήνα με τη μεταπολίτευση απενεργοποιήθηκαν 3 Τάγματα Εθνοφυλακής.

Τα ίδια φοβικά σύνδρομα έχουν αντιμετωπίσει και αρκετά στρατιωτικά σωματεία όπως η ΛΕΦΕΔ (https://dikaiosinisimera.gr/2018/07/31/%CE%BB-%CE%B5%CF%86-%CE%B5-%CE%B4-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80/)

Έτσι προτείνουμε τα εξής με έμφαση τη πρόληψη και την αντιμετώπιση λοιπών φυσικών καταστροφών:

  • Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου τμήματα της Εθνοφυλακής να βγάζουν περιπολίες στα δάση. Ο λόγος; Διότι αυτοί θα βγουν και θα κάνουν δουλειά. Την ίδια στιγμή και ο πολίτης θα νοιώσει ασφάλεια αλλά και ο εγκληματίας δεν θα κάνει τίποτε λόγω φόβου. Πολύ καλό παράδειγμα είναι η δράση της ΛΕΦΕΔ που έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Έτσι θα δούμε στα παρακάτω άρθρα ότι ήταν οι μόνοι που έβγαιναν περιπολίες σε όλη την Ελλάδα τη στιγμή που οι «ευαίσθητοι» για το περιβάλλον έλαμψαν δια της απουσίας τους στο πεδίο αλλά ήταν πρώτοι στο πληκτρολόγιο να πετάνε τις αρλούμπες τους.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε αν οι έφεδροι έχουν τόσο έργο φανταστείτε τι αποτέλεσμα θα έχει εάν βγουν οι Εθνοφύλακες που θα είναι υπο τις άμεσες εντολές του στρατού και φυσικά θα είναι έχουν και παραπάνω εφόδια. Ίσως για αυτό το λόγο κάποιες πολιτικές παρατάξεις επενδύουν στα φοβικά σύνδρομα κατά του στρατού. Ίσως έχουν άλλη ατζέντα και η αποτελεσματικότητα του στρατού τους είναι εμπόδιο.

  • Να ξαναβγει ο στρατός σε περιπολίες πυρασφάλειας αλλά πλέον με δικαίωμα σύλληψης!!! Πλέον όσο παράξενο και αν σας ακούγεται ο στρατός απαγορεύεται να συλλάβει πολίτη ακόμα και αν τελείτε αδίκημα!!!! Άλλο ένα φοβικό σύνδρομο της μεταπολίτευσης.  Πλέον αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί ο στρατιώτης να πιάνει εμπρηστή και να περιμένει πότε θα έρθει το περιπολικό να τον συλλάβει. Δηλαδή τι θα πει στον εμπρηστή; «αν έχεις τη καλοσύνη κάτσε εδώ να έρθει το περιπολικό να σε συλλάβει;»

Το επόμενο βήμα για μένα είναι κάτι που έχει ειπωθεί ήδη από το 2007 αλλά δεν έχει προχωρήσει: η ίδρυση ταγμάτων εθνοφυλακής και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αρχικά θα πρότεινα την ίδρυση 3 Συνταγμάτων Εθνοφυλακής στα 3 μεγάλα κέντρα της Ελλάδος : Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα. Κάθε σύνταγμα θα αποτελείται από εθελοντές που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία και θα απασχολούνται 1 σαββατοκύριακο το μήνα και σε ασκήσεις και σε αποστολές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Κάθε Σύνταγμα θα πρέπει να αποτελείται από:

• 2 Τάγματα Πεζικού
• Τάγμα Μηχανικού
• Τάγμα Εφοδιασμού Μεταφορών
• Τάγμα Διαβιβάσεων
• Τάγμα Υγειονομικού
• Λόχο Στρατονομίας

Οι εν λόγο σχηματισμοί πέρα ότι σε περίπτωση πολέμου θα έχουν σημαντικό ρόλο στην Εθνική Άμυνα, θα έχουν και σημαντικό ρόλο σε αποστολές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών όπως:

  • 2 Τάγματα Πεζικού για διενέργεια περιπολιών πυρασφάλειας αλλά και σε περίπτωση φυσικών καταστροφών θα μπορούν να βοηθήσουν σε αποστολές:
    • Ασφάλειας και απομόνωσης περιοχής
    • Απομάκρυνσης πληθυσμού
    • Ασφάλειας οικισμών από περιστατικά λεηλασιών
  • Τάγμα Μηχανικού:
    • Συνδρομή σε πυροσβεστικές δυνάμεις για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και στη πυρόσβεση
    • Συνδρομή σε αντιπλημμυρικά έργα
    • Διάσωση εγκλωβισμένων σε σεισμούς και πλημμύρες.
  • Τάγμα Εφοδιασμού Μεταφορών:
    • στον εφοδιασμό των μάχιμων τμημάτων με τροφή (όχι πατατάκια και κρουασάν αλλά κανονικό φαγητό) και πόσιμο νερό
    • στον εφοδιασμό των πληγέντων πολιτών με τροφή και πόσιμο νερό
    • Στην μεταφορά των πληγέντων σε ασφαλείς περιοχές
  • Τάγμα Διαβιβάσεων: στις επικοινωνίες των εμπλεκόμενων τμημάτων. Νομίζετε ότι είναι απλό; Στην πυρκαγιά στα Βίλια και στο Μάτι είχαμε θέματα επικοινωνίας λόγω έλλειψης αναμεταδότη για τους ασυρμάτους και λόγω έλλειψης σήματος στα κινητά.
  • Τάγμα Υγειονομικού στην παροχή α’ βοηθειών και διακομιδή τραυματιών
  • Λόχο Στρατονομίας στην διενέργεια περιπολιών πυρασφάλειας, ασφάλειας περιοχής, απομάκρυνσης πληθυσμού  και ασφάλειας οικισμών από περιστατικά λεηλασίας.

Η παραπάνω λύση είναι η ιδανική γιατί:

  • Ο στρατός έχει σχεδιασμό και οργάνωση και μπορεί να βγάλει την αποστολή πολύ πιο απλά και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα
  • Η δράση των εν λόγω τμημάτων εθνοφυλακής θα βοηθήσουν τόσο στην πολεμική ασφάλεια της χώρας μας όσο και στις φυσικές καταστροφές αφού θα έχουμε εκπαιδευμένο προσωπικό άμεσα διαθέσιμο
  • Η αποστολή τους σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι ίδια και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Έτσι θα εκλαμβάνεται σαν πρακτική εκπαίδευση.
  • Παρέχει στους εθελοντές επίσης άδεια από την εργασία τους. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα όπου ένας εθελοντής πρέπει να λάβει άδεια από τον εργοδότη του για να συμμετάσχει σαν διασώστης – πυροσβέστης σε μια φυσική καταστροφή. Τώρα μέσω στρατού θα μπορεί να δράσει.

Τέλος ένα τελευταίο σημαντικό κομμάτι αυτό του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ. Υπάρχουν πολύ καλές ομάδες όπως ο ΣΕΠΠΑΣ στον Άγιο Στέφανο Αττικής, η ΕΔΑΣΑ στην Πάρνηθα κ.α. Δυστυχώς όλα τα εφόδιά τους είναι από την τσέπη τους. Το κράτος τους έχει γραμμένους ενώ είναι άριστα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι. Έτσι πρέπει πλέον το κράτος να βοηθήσει στην εκπαίδευση και στο εξοπλισμό συγκεκριμένων ομάδων εθελοντών πυροσβεστών που έχουν σημαντική δράση. Επίσης για το νομικό πλαίσιο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου να ανήκουν οι εν λόγω ομάδες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έτσι δεν θα έχουμε ξανα τα σύνδρομα στο Μάτι «ααα θα έρθουν οι εθελοντές να μας φάνε το ψωμί» , το απαράδεκτο οι εθελοντές πυροσβέστες να μην μπορούν να φύγουν από την εργασία τους λόγω ανάγκης και τέλος σε περίπτωση τραυματισμού να μην έχουν κάλυψη από το κράτος ή από ιδιωτικό φορέα.

Όπως είπα σημαντικό είναι η πρόληψη. Η πρόληψη σίγουρα θα μας κοστίσει πολύ λιγότερα από όσο η πυρόσβεση και πόσο μάλλον η αποκατάσταση. Δυστυχώς αυτά κολλάνε σε συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις με υπαρξιακά ζητήματα και φοβικά σύνδρομα. Όταν τα ξεπεράσουμε τότε θα δείτε πόσο πολύ θα μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *