Οι Στολές που θα γυρίσουν εναντίον μας

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για το απαράδεκτο σύστημα προμήθειας ιματισμού που εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα δούμε πως αυτό το σύστημα πλέον της κακής διαχείρισης μπορεί να γυρίσει ενάντια στην ασφάλεια της χώρας μας.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και η Αστυνομία έχουν ένα κάκιστο σύστημα διεξαγωγής προμηθειών όπου ο κερδισμένος είναι αυτός που θα δώσει τη χαμηλότερη τιμή αδιαφορώντας για διάφορα επιπλέον οφέλη (εγγύηση ποιότητας – καλύτερα υλικά, κάλυψη αναγκών κ.α.). Επίσης μεγάλο αγκάθι είναι τα στρατιωτικά εργοστάσια και κρατικές βιομηχανίες όπου έχουν πολιτικές παρατάξεις τοποθετήσει ψηφοφόρους που δεν γνωρίζουν την δουλειά και ούτε θέλουν να μάθουν. Αποτέλεσμα αυτού του συστήματος είναι :

  • Σε διαγωνισμούς συνήθως οι συμβάσεις κατοχυρώνονται σε εισαγωγείς εμπόρους (εισαγωγές από Άπω Ανατολή και ακόμα και Τουρκία) με αποτέλεσμα να χάνονται Ελληνικές θέσεις εργασίαςκαι στο 99% των περιπτώσεων ΔΕΝ καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές του στρατεύματος.
  • Σε περίπτωση ανάθεσης σε κρατική μονάδα παραγωγής ή σε στρατιωτικό εργοστάσιο ναι μεν έχουμε θέσεις εργασίας αλλά το κόστος εκτοξεύεται. Έτσι σύμφωνα με αποτελέσματα διαγωνισμών από Έλληνες κατασκευαστές στολών ο στρατός λαμβάνει από Έλληνες κατασκευαστές μια στολή παραλλαγής με κόστος €25 το σετ ενώ από τις κρατικές μονάδες και τα στρατιωτικά εργοστάσια το κόστος εκτοξεύεται στα €100- € 150 το σετ.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, χωρίς να είμαστε οικονομολόγοι, το εν λόγω σύστημα είναι ασύμφορο επιχειρηματικά και οικονομικά. Την ίδια στιγμή όλο το ΝΑΤΟ (ακόμα και πάμφτωχες χώρες όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Εσθονία κ.α.) διακηρύσσουν διαγωνισμούς όπου:

  • Αποκλείουν τους εμπόρους και απευθύνονται μόνο σε κατασκευαστές έχοντας καλύτερη επαφή και καλύτερες τιμές.
  • Ο κερδισμένος του διαγωνισμού είναι αυτός με την πιο συμφέρουσα τιμή. Δηλαδή αν η εταιρία Α δώσει τιμή €20 και 2 χρόνια εγγύηση και η Β δώσει τιμή €21 και 3 χρόνια εγγύηση, η σύμβαση κατοχυρώνεται στην εταιρία Β.
  • Οι τεχνικές προδιαγραφές ορίζονται από ιδιωτικά επιστημονικά γραφεία ή εταιρίες γνώστες του αντικειμένου με αποτέλεσμα να είναι σωστές προδιαγραφές καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις.
  • Τέλος ΚΑΜΙΑ χώρα στο ΝΑΤΟ δεν έχει κρατική βιομηχανία ή στρατιωτικά εργοστάσια. Σε όλο τον κόσμο μόνο Ελλάδα, Σερβία, Κίνα, Ιράν και Βόρειος Κορέα έχουν στρατιωτικά εργοστάσια. Άλλωστε ο στρατός δεν είναι να ράβει, αλλά είναι να πολεμάει.

Με αυτό τον τρόπο το κάθε κράτος που έχει εφαρμόσει το σύστημα του ΝΑΤΟ έχει καταφέρει κατά μέσο όρο να μειώσει το κόστος των δαπανών του κατά τουλάχιστον  35% λαμβάνονται καλύτερα υλικά που καλύπτουν τις ανάγκες στο 100%.

Γυρνώντας στην Ελλάδα τόσο οι ένοπλες δυνάμεις όσο και η αστυνομία δεν διαθέτουν στο προσωπικό το απαραίτητο αριθμό ενδυμάτων και υλικών ενώ αυτά που διαθέτουν είναι χείριστης ποιότητας. Έτσι ο μέσος όρος των αστυφυλάκων και των στρατιωτικών προμηθεύεται από την τσέπη του υλικά, κάτι ανήκουστο στις άλλες χώρες. Εγώ προσωπικά έχω διαθέσει πάνω από €3.500 για να προμηθευτώ υλικά για να φέρω εις πέρας την αποστολή μου (αλεξίσφαιρο, εξάρτυση, ωτοασπίδες, κ.α) γιατί δεν μου τα έχει προσφέρει η υπηρεσία. Πουθενά στο ΝΑΤΟ δεν το έχω δει αυτό να γίνεται πλην Ελλάδος. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ομοιομορφία και να φαίνεται ο μέσος στρατιωτικός και ο μέσος αστυνομικός σαν φτωχός συγγενής ενώ δεν μπορεί να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας την αποστολή του. Την ίδια στιγμή καλούμαστε τα στελέχη στρατού και αστυνομίας να προμηθευτούμε από την τσέπη μας και τις επίσημες στολές της υπηρεσίας μας. Αν σκεφτούμε ότι έχουμε 7 στολές που η κάθε μια έχει κόστος περί τα €150 έως και € 350 (χωρίς να υπολογίσουμε πηλίκια και παπούτσια) καταλαβαίνουμε ότι ο μέσος αξιωματικός πρέπει να δαπανήσει από την τσέπη του ένα τεράστιο ποσό για στολές τις οποίες μπορεί και να μην φορέσει ποτέ. Έτσι εγώ τη στολή τελετών που κοστίζει €350 τόσα χρόνια δεν χρειάστηκε ΠΟΤΕ να την φορέσω!!! Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Τα διακριτικά μας. Το πιστεύεται ή όχι καλούμαστε να προμηθευτούμε και τα διακριτικά μας από το ΕΜΠΟΡΙΟ!!! Έτσι μπορείτε να πάτε στο Μοναστηράκι και αλλού και να βρείτε ενστόλους να προμηθεύονται τα διακριτικά της υπηρεσίας τους. Φυσικά πουθενά αλλού στο κόσμο δεν συμβαίνει αυτό παρά μόνο στην Ελλάδα. Όλοι οι στρατοί και αστυνομίες προμηθεύουν το σύνολο των υλικών, ιματισμού και οπλισμού στα στελέχη του στρατού και της αστυνομίας.

Όπως καταλαβαίνουμε οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι έμποροι διότι αναγκαστικά το σύστημα μας στέλνει να απευθυνθούμε εκεί.

Όμως υπάρχει και ένα θέμα που ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει τολμήσει να αναφέρει αυτό της εσωτερικής ασφάλειας που βλάπτεται από το υπάρχον σύστημα προμηθειών αστυνομικού και στρατιωτικού ιματισμού. Μα καλά πώς επηρεάζεται η εσωτερική ασφάλεια; Για να δούμε το γιατί.

Οι έμποροι ζουν με εμάς και κανείς έμπορος δεν ζητάει ταυτότητα. Έτσι ο κάθε πολίτης μπορεί να πάει να προμηθευτεί μια αστυνομική στολή, διακριτικά αστυνομίας, κ.α..  Νομίζετε ότι δεν ισχύει; Σας πληροφορώ ότι πριν 6 χρόνια συνελήφθη άτομο που επί 2 χρόνια περιφερόταν στον Άγιο Δημήτριο με πλήρη στολή αξιωματικού της αστυνομίας. Πριν 8 χρόνια συνελήφθησαν 2 άτομα που αγόρασαν στολές και έβαλαν σε ΙΧ όχημα φάρο αστυνομίας. Έτσι στην εθνική σταματούσαν οχήματα για να βγάλουν το κόμπλεξ τους και να ασκήσουν σεξουαλική παρενόχληση σε όμορφες κοπέλες. Που βρήκαν τις στολές;

Την ίδια στιγμή στα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι το 2015 οι τρομοκράτες έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και αντιβαλλιστικές πλάκες (εξάρτημα που προστατεύει το χρήση από βολίδες πολεμικών τυφεκίων). Έτσι ήταν προστατευμένοι από τα πυρά των Γάλλων αστυνομικών και επι μισή ώρα έβαλαν κατά του κόσμου ασταμάτητοι. Οι Γάλλοι έπρεπε να επιστρατεύσουν την RAID (αντίστοιχη ΕΚΑΜ της Γαλλικής αστυνομίας) για να τους εξουδετερώσει. Μάλιστα μέσω γνωστού μου μέλους της GIGN (αντίστοιχη ΕΚΑΜ της Γαλλικής χωροφυλακής) είδα αντιβαλλιστικές πλάκες 25 εκ Χ 30 εκ να έχουν έως και 40 σφαίρες κολλημένες πάνω τους. Έτσι για να καταλάβουμε το τι έγινε. Βέβαια και στα δικά μας μην ξεχνάμε ότι ο Μαζιώτης, η Ρούπα, ο Πάσαρης, και άλλοι σκληροί ποινικοί κυκλοφορούσαν με αλεξίσφαιρα γιλέκα. Πάλι πλουτίζουν οι έμποροι ενώ δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο οι πολίτες που αγοράζουν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο ή μια αντιβαλλιστική πλάκα να λαμβάνουν άδεια από την αστυνομία/κλάδο κρατικής ασφάλειας όπως συμβαίνει με την αγορά όπλων. Έτσι οι εγκληματίες όχι μόνο έχουν ανώτερο οπλισμό από τους αστυνομικούς αλλά επίσης έχουν και καλύτερη αντιβαλλιστική προστασία.

Έτσι σκεφτείτε το παρακάτω σενάριο: Μια τρομοκρατική ομάδα 6 ατόμων προμηθεύεται αστυνομικές στολές, αλεξίσφαιρα κ.α από το εμπόριο. Έτσι τις ημέρες των Χριστουγέννων που γίνεται χαμός από κόσμο πηγαίνει σε ένα εμπορικό κέντρο. Ανα 2 άτομα ασφαλίζουν τις εξόδους ενώ άλλοι 4 κινούνται ανά ζεύγη μέσα στο πλήθος. Με το σύνθημα αρχίζουν να πυροβολούν τον κόσμο αδιακρίτως. Καλείται η αστυνομία και σε 2 λεπτά βρίσκεται ήδη η πρώτη ομάδα της ΔΙΑΣ. Όμως

  • Ο κόσμος που βλέπει τους πραγματικούς αστυνομικούς δεν μπορεί να τους διακρίνει από τους ψεύτικους αστυνομικούς και οι κανονικοί αστυνομικοί δέχονται επίθεση ενώ ο κόσμος τους εμποδίζει να προσεγγίσουν το χώρο.
  • Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν φίλιους από εγκληματίες. Αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα κινδυνεύουν οι ζωές των αστυνομικών και των πολιτών.
  • Ακόμα και να γίνει αντιληπτή η απάτη των τρομοκρατών με την αντιβαλλιστική προστασία τα πληρώματα των περιπολικών, οπλισμένα μόνο με πιστόλια, θα δυσκολευτούν να εξουδετερώσουν την απειλή. Όσο περισσότερο αργεί η εξουδετέρωση της απειλής τόσο πιο πολύ αυξάνουν τα αθώα θύματα.
  • Σαν αστυνομικοί οι τρομοκράτες μπορούν να διαφύγουν πιο άνετα από τη σκηνή.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Πάντως όλοι οι συνομιλητές μου με φίλους αστυνομικούς που υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες με διαβεβαίωσαν ότι είναι ένα τέτοιο σενάριο είναι απολύτως εφικτό και θα αποτελέσει εφιάλτη με την εκατόμβη θυμάτων.

Όμως έχουμε και στρατιωτικό σκέλος. Πριν 2 χρόνια σε δια-βαλκανική άσκηση στη Ρεντίνα οι Σκοπιανοί έστειλαν μια ομάδα ειδικών δυνάμεων που οι περισσότεροι γνώριζαν τέλεια Ελληνικά!!! Την ίδια στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί Αλβανοί που γνωρίζουν τέλεια Ελληνικά.  Έτσι έχουμε το σενάριο όπου ξεσπά κρίση με την Τουρκία και έχουμε ομάδες Αλβανών και Σκοπιανών καταδρομέων όπως και φιλότουρκων μουσουλμάνων της Θράκης με στολές του Ελληνικού στρατού να περιφέρονται στην επικράτεια. Γνωρίζουν τη γλώσσα μας, γνωρίζουν τα έθιμά μας, μοιάζουν οι φάτσες μας. Έτσι μπορούν παραπλανώντας το στράτευμα να εκτελέσουν χωρίς να κινήσουν υποψίες:

  • Καταδρομικές επιχειρήσεις σε καίριους στόχους (πχ υποσταθμοί ΔΕΗ, γέφυρες, αποθήκες καυσίμων κ.α.)
  • Να εκτελέσουν ενέδρες με σκοπό την πρόκληση απωλειών στο στράτευμα
  • Να εκτελέσουν πράξεις κατασκοπίας
  • Να κτυπήσουν ηγεσία στρατιωτικών σχηματισμών
  • Να εκτελέσουν ψυχολογικές επιχειρήσεις που θα φαίνεται σαν θύτης ο Ελληνικός Στρατός (όπως έπραξαν οι Αλβανοί του UCK τη περίοδο 1997-1999 στο Κόσοβο).

Αν αυτά σας φαίνονται προϊόν φαντασίας θα σας πω μια μικρή ιστορία στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί είχαν φτιάξει μια μονάδα ειδικών δυνάμεων τους Bradenburger. Τα μέλη της μονάδας, πλέον της στρατιωτικής εκπαίδευσης,  γνώριζαν ξένες γλώσσες και ήθη και έθιμα διαφόρων χωρών λόγω ότι είχαν ζήσει στις εν λόγω χώρες. Έτσι κατάφεραν σημαντικές νίκες όπως:

  • 1940 Κατάληψη κρίσιμων γεφυρών και διαβάσεων στην Ολλανδία. Ντυμένοι σαν Ολλανδοί χωροφύλακες 100 καταδρομείς που γνώριζαν άπιαστα Ολλανδικά κατάφεραν εξαπατήσουν τον Ολλανδικό στρατό και να εκπληρώσουν την αποστολή τους με 100% επιτυχία και με 0 απώλειες. Σε άλλη περίπτωση με χρήση απλού πεζικού θα απαιτούνταν περίπου 1000 άνδρες για την ίδια αποστολή και θα είχαν 40% ποσοστό επιτυχίας.
  • Το 1942 62 καταδρομείς γνώστες ρωσικών και μασκαρεμένοι σαν μονάδα της NKVD (πρόδρομος της KGB) κατέλαβαν τη πόλη Μαικοπ (που διέθετε περιζήτητα για τον Άξονα διυλιστήρια) μια αποστολή που αδυνατούσαν να καταφέρουν 4 μεραρχίες (κάθε μεραρχία έχει δύναμη περίπου 10.000 ανδρών).
  • Το 1944 ντυμένοι σαν Αμερικάνοι στρατονόμοι 35 καταδρομείς γνώστες της Αγγλικής γλώσσας ενέργησαν στις Αρδέννες και δημιούργησαν το χάος όπου οδήγησαν Αμερικάνικες μονάδες που αντι να πάνε στις Αρδέννες (βόρεια) βρέθηκαν στην Ελβετία (νοτιο-ανατολικα κατά 300-500 χλμ εκτός)!!! Την ίδια στιγμή από το πανικό τους 15 στρατηγοί των συμμάχων συνελήφθησαν από καχύποπτους στρατιώτες ενώ 150 αμερικάνοι σκοτώθηκαν και άλλοι 500 τραυματίστηκαν μεταξύ τους από φίλια πυρά λόγω καχυποψίας. Ένας πραγματικός εφιάλτης όπως το περιέγραψε ο Αμερικάνος στρατηγός Omar Bradley που μάλιστα συνελήφθη 2 φορές από δικούς του στρατονόμους!!!

Έτσι αν δεν αναμορφωθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ το σύστημα προμηθειών ένδυσης της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχίσουμε να:

  • Πληρώνουμε τεράστια ποσά χωρίς αντίκρισμα
  • Τα στελέχη θα πληρώνουν τεράστια ποσά χωρίς λόγω για να προμηθευτούν τα υλικά που οφείλει το κράτος να τους προμηθεύσει
  • Θα έχουμε κίνδυνο εσωτερικής ασφάλειας από τρομοκρατικές και εγκληματικές ομάδες
  • Θα έχουμε κίνδυνο σε περίπτωση πολέμου από μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του εχθρού

Εύχομαι το σύστημα να αλλάξει πριν είναι πολύ αργά.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

1 comment on “Οι Στολές που θα γυρίσουν εναντίον μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *