Τα “Σωφρονιστικά” μας Ιδρύματα

Στις 16 Φεβρουαρίου 2001, από τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής δίδεται διαταγή στους Αρχιφύλακες Αλεβιζόπουλο Διονύσιο 49 ετών και  Δρακόπουλο Αθανάσιο ετών 47 να συνοδεύσουν ένα κρατούμενο που αντιμετώπιζε κρίσεις επιληψίας από τις Φυλακές Κορυδαλλού στο Νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ για εξετάσεις. Ενημερώθηκαν και οι δυο αστυνομικοί ότι «ΠΡΟΣΟΧΗ! Άκρως επικίνδυνος απόδρασης, οι συνοδοί θα παρίστανται κατά την εξέταση μέσα στο ιατρείο». Δηλαδή ότι υπήρχε κίνδυνος ο κρατούμενος να προσπαθούσε να αποδράσει αλλά ότι δεν υπήρχε κάποιος άλλος κίνδυνος. Δηλαδή μια μεταγωγή ρουτίνας όπως συνήθως γίνεται με κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για μικρά αδικήματα όπως πχ μικροκλοπές, χρέη, κ.α. Μάλιστα ο Δρακόπουλος δεν έφερε καν το υπηρεσιακό του πιστόλι. Ο κρατούμενος φέροντας χειροπέδες συνοδεία των 2 αστυνομικών και του σωφρονιστικού υπαλλήλου Ανδρέα Φυσέκη μεταβαίνουν στο νοσοκομείο. Ξαφνικά  και ενώ κινούνταν προς τα εξωτερικά ιατρεία ο κρατούμενος βγάζει ένα πιστόλι TOKAREV και βάλει 8 φορές τραυματίζοντας θανάσιμα τους 2 αστυνομικούς και ελαφρότερα τον σωφρονιστικό υπάλληλο και απέδρασε. Αργότερα οι δυο αστυνομικοί θα υποκύψουν στα τραύματά τους. Ο κρατούμενος ήταν ο Κώστας Πάσσαρης ένας από τους πιο σκληρούς και αδίστακτους κακοποιούς που έχουν περάσει στην Ελληνική ιστορία.

Από αυτή την ιστορία έχουμε να δούμε 2 σημαντικά στοιχεία:

 • Γιατί δεν έγινε σωστή ενημέρωση ότι ο κακοποιός ήταν αδίστακτος δολοφόνος και ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή των αστυνομικών; Απλά ανέφεραν ότι υπήρχε κίνδυνος απόδρασης. Έτσι δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και από τους 3 συνοδούς μόνο ο ένας ήταν οπλισμένος. Σε άλλους επικίνδυνους κακοποιούς στέλνεται ακόμα και η ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα).
 • Που βρήκε το όπλο ο Πάσσαρης; Κάποιοι είπαν ότι το πήρε από τον νεκρό Αλεβιζόπουλο. Αλλά ο Αλεβιζόπουλος είχε πιστόλι USP Compact το οποίο και βρέθηκε πάνω του και σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο κακοποιός έβγαλε το όπλο από τα ρούχα του. Άρα το είχε ήδη από τις φυλακές!

Αποτέλεσμα ο Πάσσαρης διέφυγε, 2 αστυνομικοί δολοφονήθηκαν και εν συνεχεία ο Πάσσαρης σκότωσε άλλους 3 αθώους πολίτες (1 σε Ελλάδα και 2 στη Ρουμανία).

Δυστυχώς το σενάριο δεν είναι από ταινία του Χόλιγουντ και είναι αρκετές φορές που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απασχολήσει το κοινό όπως με τις αποδράσεις με ελικόπτερο του Παλαιοκώστα αλλά και με τις άδειες που δίδονται σε σκληρούς ποινικούς.

Δυστυχώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρκετά αμαρτωλό και εμφανίζεται να λειτουργεί υπέρ των κακοποιών και κατά της έννομης κοινωνίας. Παραδείγματα άπειρα αλλά ας σταθούμε σε 3:

 • 2012 όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίζει την αψυχολόγητη αποφυλάκιση του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα από τις φυλακές όπου ήταν κρατούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και ένοπλες ληστείες. Η Ελληνική Αστυνομία διαμαρτύρεται αλλά η δικαιοσύνη επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εξαφανίζονται και οι 2 κακοποιοί και μετά από μια σειρά από ληστείες φτάσαμε το 2015 να έχουμε πιστολίδι στο κέντρο της Αθήνας και σύλληψη του Μαζιώτη, όπου κινδύνευσαν πολλές ζωές πολιτών
 • 2013 Άδεια στον σκληρό ποινικό Αλκέτ Ριζάι που εκτέλεσε συμβόλαιο θανάτου κατά την διάρκεια της άδειάς του
 • 2017 έως και σήμερα χορήγηση 48ωρων αδειών στον Δημήτρη Κουφοντίνα που ευθύνεται για 11 εν ψυχρώ δολοφονίες κάτι που δεν συμβαίνει ΠΟΥΘΕΝΑ στον υπόλοιπο κόσμο. Ευτυχώς πριν λίγες μέρες ο Κουφοντίνας έφαγε άκυρο για άλλη μια άδεια.

Γενικά το σύστημα είναι απαράδεκτο και υπάρχει ένα κατεστημένο που κανείς δεν επιθυμεί να ακουμπήσει.  

Από την μια έχουμε σωρεία κρατουμένων που δεν τους αντέχει το σύστημα. Έχουμε εγκαταστάσεις για 10.000 κρατούμενους και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 κρατούμενοι όπου το 70% είναι αλλοδαποί (Αλβανοί, Γεωργιανοί, Πακιστανοί, Νιγηριανοί κ.α.). έτσι ζουν σαν τα ζώα ο ένας πάνω στον άλλο, ενάντια σε κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επίσης δεν υπάρχει σωστό σύστημα τουαλετών και μπάνιων και οι κρατούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες και στη βρώμα αφού πολλοί αλλοδαποί δεν είναι εμβολιασμένοι ενώ δεν τηρούνται και οι βασικές αρχές υγιεινής. Η φυλακή είναι η εικόνα της κοινωνίας είπε ο Ντοστογιέφσκι όταν αποφυλακίστηκε. Αν δείτε το βιντεοκλίπ του St Anger των Metallicaθα δείτε ότι γυρίστηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του San Quentine στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ που θεωρούνται οι χειρότερες φυλακές των ΗΠΑ. Στο κλιπ βλέπουμε πως ζουν οι πραγματικοί κατάδικοι και σίγουρα πολλοί θα πούμε ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Σας πληροφορώ επειδή λόγω δουλειάς έχω μπει στις φυλακές Κορυδαλλού και έχω δει τους κρατουμένους μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι φυλακισμένοι στο βιντεοκλίπ ζουν σε ξενοδοχείο μπροστά στο χάλι των Φυλακών Κορυδαλλού. 

Εκτός από ότι οι κρατούμενοι ζουν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε άθλιες συνθήκες και με άθλιες συνθήκες υγιεινής βλέπουμε ότι το σύστημα αντί να σωφρονίζει τους κρατούμενους, τους μετατρέπει σε άτομα με κτηνώδη ένστικτα, δηλαδή βγαίνουν χειρότεροι από πριν. Ότι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες μετατρέπει τους κρατούμενους σε πιο άγριους σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες. Επίσης βλέπουμε ότι στις ίδιες φυλακές μπορούμε να έχουμε έναν φουκαρά που καταδικάστηκε για χρέη €1.000 προς το δημόσιο και ένα ψυχοπαθή δολοφόνο. Είναι φυσικό ότι για λόγους επιβίωσης ο φουκαράς θα υιοθετήσει πιο σκληρές τάσεις και θα επιμορφωθεί καλύτερα στο έγκλημα. Την ίδια στιγμή που εμείς καταργήσαμε τις φυλακές τύπου Γ που πρότεινε ο κύριος Σαμαράς, στο εξωτερικό όλες οι χώρες τις υιοθετούν. Πλέον διαχωρίζουν τους φυλακισμένους σε σκληρούς και μη. Οι μη σκληροί πηγαίνουν σε φυλακές όπου το κράτος τους σωφρονίζει. Υπάρχουν εκπαιδευτικά επιμορφωτικά σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις, σχολεία όπου διδάσκονται τέχνες, εθελοντική εργασία σε ιδρύματα κ.α. Μάλιστα στις ΗΠΑ, στην Βρετανία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία πολλοί κρατούμενοι εργάζονται σαν εργάτες σε εργοστάσια ως μέρος της ποινής τους ή σε κατασκευές δημοσίων έργων. Τα αποτελέσματα πολλών τέτοιων συστημάτων είναι πολύ καλά και σύμφωνα με τη Νορβηγία που έκανε 10ετή μελέτη σε αυτά τα προγράμματα το 85% των φυλακισμένων με την αποφυλάκισή τους εντάχθηκε καλύτερα στην κοινωνία και δεν υπέπεσε ξανά σε ποινικά αδικήματα.

Οι σκληροί ποινικοί (δολοφόνοι, τρομοκράτες, οργανωμένο έγκλημα, κ.α.) πάνε σε φυλακές τύπου Γ όπου δεν υπάρχουν άδειες (π.χ. Κουφοντίνας) έχουν 1 ώρα την ημέρα προαυλισμό και 1 ώρα την εβδομάδα επισκεπτήριο χωρίς σωματική επαφή με τον επισκέπτη. Επίσης δεν υπάρχει τηλέφωνο, ραδιόφωνο, εφημερίδες, διαδίκτυο κ.α. Αυτά στα οργανωμένα κράτη.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτές τις πολυτέλειες και κανενός δεν ιδρώνει το αυτί του.

Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου βρήκε τη λύση για τον υπερβολικό αριθμό κρατουμένων και αποφυλάκισε πάρα πολλούς ποινικούς ανάμεσα τους και άτομα που καταδικάστηκαν για κακουργήματα όπως φόνο, βιασμό κ.α. οι οποίο με την αποφυλάκισή τους συνέχισαν το έργο τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% των πρόσφατα αποφυλακισμένων συνελήφθη και πάλι για κακουργήματα εντός 3μήνου από την ημέρα αποφυλάκισις τους!!! Αποτέλεσμα ότι από το 2015 έχουμε 29 συμπολίτες μας που δολοφονήθηκαν από αποφυλακισθέντες με το νόμο Παρασκευόπουλο.  Στο ίδιο μήκος κλίματος τα τελευταία 10 χρόνια όλοι οι υπουργοί δικαιοσύνης ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές, είναι γνωστό ότι κάνουν τα στραβά μάτια σε πολλούς εγκληματίες. Έχουμε μιλήσει πολύ εμπεριστατωμένα σε άρθρο μας για την ανισόρροπη δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι η αστυνομία συλλαμβάνει κακοποιούς και η δικαιοσύνη την άλλη μέρα τους απελευθερώνει διότι οι «φυλακές είναι γεμάτες». Έτσι το έγκλημα συνεχίζεται και αυξάνεται. Σε οργανωμένα κράτη θα είχε πέσει η κυβέρνηση, για εμάς είναι άλλη μια μέρα ρουτίνας.

Τέλος πολλά χρόνια οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς των φυλακών ζητούν να λειτουργήσει το νοσοκομείο των φυλακών. Το Υπουργείο όμως κωφεύει. Έτσι έχουμε κρατούμενους σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία (Τζάνειο, Ευαγγελισμός, Γεννηματά κ.α.) που φυλάσσονται από ένοπλους φρουρούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως υπάρχει το θέμα διάθεσης προσωπικού στα νοσοκομεία (με αποτέλεσμα όλοι οι φρουροί δουλεύουν υπερωρίες) αλλά και το θέμα ασφάλειας των πολιτών. Σκέφτηκε όμως κανείς ότι μπορεί να  γίνει απόπειρα απόδρασης π.χ. από το Τζάνειο όπου ένοπλοι να ανταλλάσσουν πυρά με τους φρουρούς μέσα σε νοσοκομείο γεμάτο πολίτες; Είδαμε με τον Πάσσαρη ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι εφικτό. Γιατί να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο το οποίο θα είναι 100% φρουρούμενο όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Μήπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άλλη ατζέντα;

Έτσι τίθενται τα εξής ερωτήματα:

 • Γιατί να μην λειτουργήσει μια φυλακή τύπου Γ στην επαρχεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα όπου θα φυλάσσονται σκληροί ποινικοί, έμποροι ναρκωτικών και τρομοκράτες;
 • Γιατί να μην κατασκευαστούν νέες σύγχρονες φυλακές εκτός πόλεων που θα παρέχουν στους κρατούμενους αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης;
 • Γιατί να μην απελάσουμε στις χώρες τους, αλλοδαπούς κρατούμενους για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές; Μάλιστα το 2017 ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γεωργίας παραδέχτηκε ότι όλοι οι σκληροί κακοποιοί της Γεωργίας βρίσκονται στην Ελλάδα!!!
 • Γιατί να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο των φυλακών; Αυτή τη στιγμή αν ένας κρατούμενος έχει κάποιο θέμα υγείας πρέπει να νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Τι θα γίνει αν προσπαθήσουν φίλοι του κρατούμενου να τον βοηθήσουν να αποδράσει; Θα ανταλλάξουν πυροβολισμούς με τη φρουρά εντός ενός νοσοκομείου γεμάτο αθώους πολίτες όπως έγινε με τον Πάσσαρη και ο Θεός βοηθός.
 • Με ποια κριτήρια αποφυλακίζονται οι κρατούμενοι, ειδικά αυτοί που είναι κατηγορούμενοι για κακουργήματα; Γιατί πολλές φορές αργεί η εκδίκαση των υποθέσεων που έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυλάκιση λόγω 18μηνου όπως έγινε με την Χρυσή Αυγή, τον Ρουπακιά αλλά παρ’ ολίγον και με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και της 17 Ν; Γιατί είμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα που δίνει άδειες σε κατά συρροή δολοφόνους (Κουφοντίνας), τρομοκράτες (Μαζιώτης);
 • Γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα επιμόρφωσης των κρατουμένων όπως γίνεται στο εξωτερικό με σκοπό την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και στον σωφρονισμό τους;

Είναι μόνο μερικά ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει η δικαιοσύνη αν και τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και σίγουρα κανείς υπεύθυνος δεν θα ιδρώσει να απαντήσει ή να αλλάξει την εν λόγω κατάσταση. Τίποτε δεν είναι τυχαίο!

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *