Τα κοσμοπολίτικα Εξάρχεια

Εξάρχεια, περιοχή στο κέντρο της Αθήνας διάσημη για το κοσμοπολίτικο και φιλοκαλλιτεχνικό της χαρακτήρα. Αποτελεί από τα βασικά αξιοθέατα της Αθήνας όπου άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών βγάζουν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Γελάτε ε; Όλοι όσοι έχουμε περάσει από την περιοχή των Εξαρχείων θα λέγαμε ότι όποιος το έγραψε σίγουρα θα ήταν πιωμένος. Και όμως αυτό ήταν το λήμμα για την περιοχή των Εξαρχείων πριν 40 χρόνια. Όμως από  τις αρχές του 1980, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει σφηκοφωλιά κάθε ανομίας και εγκλήματος και έτσι ανδρώθηκε το «αναρχικό» κίνημα που μόνο αναρχικό δεν ήταν. Απλά είναι ένα παρακράτος εγκληματιών που δρουν με την ανοχή των αρχών λόγω «άβατου». Οι λόγοι που οδήγησαν τα κόμματα να κάνουν τα στραβά μάτια είναι καθαρά πολιτικοί για να μας αποπροσανατολίζουν όταν προέκυπτε κάποιο σκάνδαλο ή όταν η κυβέρνηση έπρεπε να περάσει νόμους μη αρεστούς στο κόσμο (βλ μνημόνια). Μόνο επί υπουργίας των κυρίων Χρυσοχοΐδη και Κικίλια έγιναν σοβαρές προσπάθειες να μειωθεί η εγκληματικότητα στα Εξάρχεια ειδικά με την χρήση της ομάδας Δ και πιο σκληρών αστυνομικών δράσεων (έλεγχοι, χρήση πληροφοριοδοτών, συλλήψεις, συνεχής και εμφανής αστυνόμευση κ.α.).

Τι τα Εξάρχεια έχουν εγκληματικότητα; Φυσικά. Δεν είναι μόνο οι ανόητοι που με μαδέρια και μολότοφ κτυπούν τις δυνάμεις των ΜΑΤ κάθε 17 Νοεμβρίου. Τουναντίον καθημερινά καταστρέφουν και ιδιωτικές περιουσίες όχι μόνο για να βγάλουν το μένος τους αλλά και για να βγάλουν τα προς το ζην. Έτσι ακόμα και τώρα οι «αναρχικοί σύλλογοι» πάνε σε καταστηματάρχες αλλά και σε πολίτες και με απειλές ζητάνε χρηματοδότηση για τον «αγώνα» τους αλλιώς ακολουθούν ξυλοδαρμοί, φωτιές, ζημιές. Πώς νομίζετε βρίσκουν τα χρήματα για τις αφίσες τους; Όποιος δεν πληρώνει έχει τη τύχη που είχε το κατάστημα ΠΛΑΙΣΙΟ στην οδό Στουρνάρη. Δεν δέχτηκαν να πληρώσουν προστασία και μια βδομάδα μετά κάηκε ολοσχερώς.

Συγχρόνως το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών ανθίζει στην περιοχή. Φυσικά και οι “αναρχικοί” το ελέγχουν πλήρως. Αυτά που λένε ότι δολοφόνησαν εμπόρους ναρκωτικών για να καθαρίσουν την περιοχή τους από τα ναρκωτικά δεν ισχύει. Τα θύματα δολοφονήθηκαν λόγω συνεργασίας τους με την αστυνομία. Δεν σας θυμίζει Μαφία; Δολοφονίες όποιων μας προδίδουν, εμπόριο ναρκωτικών, προστασία. Απλά οι Ιταλοί μαφιόζοι στις ταινίες του Σκορτσέζε είναι πιο καλοντυμένοι.

Την ίδια στιγμή έχουμε σχολές εκμάθησης πολεμικών τεχνών για τους αναρχικούς αλλά και για τους λαθρομετανάστες. Σκοπός η αντιμετώπιση της αστυνομίας. Έτσι σε όλες τις εφόδους της αστυνομίας στα στέκια τους βρίσκουν εξοπλισμό προπόνησης για πολεμικές τέχνες. Μαθαίνουν όχι μόνο να ρίχνουν κλωτσιές και μπουνιές αλλά και τη χρήση του μαχαιριού. Έτσι δεν μας κάνουν εντύπωση αναφορές της αστυνομίας αλλά και βίντεο που αναρχικοί και λαθρομετανάστες βλέπουμε να γνωρίζουν πώς να κάνουν δολοφονική χρήση του μαχαιριού χτυπώντας σε επικίνδυνα σημεία όπου βρίσκονται αρτηρίες και να είναι αδίστακτοι στο να δολοφονήσουν όπως έχουμε δει τελευταία σε δεκάδες επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Άλλωστε η εκπαίδευση είναι συνεχής. Γυμναστική, εκμάθηση πολεμικών τεχνών και χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών. Άλλωστε όπως είδαμε και σε αρκετά περιστατικά τη τελευταία δεκαετία οι αναρχικοί έχουν στην διάθεσή τους αρκετό και βαρύ οπλισμό που περιλαμβάνουν πιστόλια άλλα και πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47 (σ.σ. τα γνωστά σε όλους Καλάσνικοφ) διαθέτοντας υπεροπλία έναντι στην Άμεση Δράση (των οποίων τα αλεξίσφαιρα γιλέκα δεν προσφέρουν προστασία ενάντια σε βολίδες του ΑΚ-47).

Όμως η εκπαίδευση περιλαμβάνει και σεμινάρια νομικής προστασίας από αρκετούς δικηγόρους και πολιτικούς. Έτσι οι αναρχικοί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σύλληψης ή προσαγωγής ενώ οι δικηγόροι τους και οι πολιτικοί που τους καλύπτουν είναι σε συνεχή επικοινωνία και ετοιμότητα να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι οι άναρχοι (α-αρχή δηλαδή χωρίς αρχή, χωρίς εξουσία) δρουν με φοβερή στρατιωτική πειθαρχία και οργάνωση. Βλέπουμε ότι είναι οργανωμένοι σε ομάδες και μιλάει πάντα 1 του οποίου τις διαταγές ακολουθούν πιστά οι υπόλοιποι άνευ αντιλογίας. Οι κινήσεις τους πάντα γίνονται υπό τη κάλυψη άλλων ομάδων ενώ έχουν πάντα αποκοπές και όλα με προκαθορισμένο σχέδιο μάχης. Δηλαδή όπως είναι μια στρατιωτική επιχείρηση. Αυτό είδαμε στο κάψιμο της MARFIN με τους 4 νεκρούς. Αυτό έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια με την είσοδο αρκετών λαθρομεταναστών και από Έλληνες αναρχικούς που ήρθαν από την εμπόλεμη Συρία πολεμώντας με τον ISIS και με το κουρδικό YPG αντίστοιχα. Έτσι εκτός του φανατισμού τους και του οπλισμού τους, τώρα έχουν και εκπαίδευση στη χρήση των όπλων και γνώσεις στρατιωτικών τακτικών μετατρέποντάς τους από γραφικούς ανόητους σε άκρως επικίνδυνους.

 Έτσι με τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την εγκληματική απουσία της πολιτείας βλέπουμε τους 35.000 Αθηναίους που μένουν στα Εξάρχεια να είναι όμηροι μιας κατάστασης που θυμίζει φαβέλλες του Ρίο ντε Τζάνερό και όχι πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αυτά όλα έγιναν ορατά με την επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στα Εξάρχεια στις 4 Απριλίου. Λόγω ότι γνωρίζω αρκετούς από τους  λιμενικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση όσο και αστυνομικούς που ήταν στην περιοχή την ημέρα εκείνη  θα σας πω πράγματα που δυστυχώς δεν έχουν βγει δημόσια εσκεμμένα ή έχουν βγει μερικώς για να μην φανεί η ανεπάρκεια του κράτους.

Αρχικά η ομάδα που έδρασε απαρτιζόταν από εμπειρότατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, άριστα εκπαιδευμένα και με πολλές διακρίσεις. Οι εν λόγω λιμενικοί όλοι τους είναι παρασημοφορημένοι για ανδρεία και για τις πολλές επιτυχίες τους (μια από αυτές ήταν το Noor 1) τόσο από Ελλάδα όσο και από ΗΠΑ. Οι λιμενικοί εδώ και πολλά χρόνια δρουν και εκτός λιμένων και έχουν εκτελέσει αρκετές έρευνες σε όλη την Αττική ανάμεσά τους  Εξάρχεια, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο και σε άλλες προβληματικές περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα. Άλλωστε αν ήταν τόσο ανίκανοι πως κατάφεραν και διέσωσαν τον εισαγγελέα (καλύπτοντας τον με τα σώματά τους όπως ανέφερε ο εισαγγελέας) και μπόρεσαν και διέσωσαν τους 2 τραυματίες συναδέρφους τους από τα χέρια των εγκληματιών; Έτσι τα περί ανικανότητας και ανεπάρκειας εμπειρίας και γνώσεων που ισχυρίστηκε η κυρία Γεροβασίλη και λίγοι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. δεν ισχύουν.

Ας δούμε επιγραμματικά κάποια σημεία της εν λόγω επιχείρησης και ο κάθε νοήμον αναγνώστης θα καταλάβει τις ανακρίβειες των δηλώσεων της κυρίας Γεροβασίλη όπως και τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

 • Στο συγκεκριμένο στέκι είχε επιχειρήσει 2 φορές η αστυνομία και βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και οπλισμού, αλλά την επομένη έγινε ανακατάληψη από τους αναρχικούς και η αστυνομία με διαταγή από άνωθεν δεν έπραξε τίποτε!!!!
 • Επίσης στην συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζονται οπλοφόροι που φέρουν σε κοινή θέα τα όπλα τους ενώ σε πρόσφατη διαδήλωση πριν 3 μήνες έδειχναν τα όπλα τους στην αστυνομία και στους κατοίκους απειλώντας τους χωρίς να γίνει η παραμικρή κίνηση για την σύλληψή τους.
 • Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είχε ειδοποιήσει ΓΡΑΠΤΩΣ την αστυνομία για την επιχείρηση όπως φάνηκε σε σχετικό έγγραφο. Άλλωστε πώς δικαιολογείται ότι μονάδες της Αστυνομίας (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΥΑΤ) έχουν ενημερωθεί για την επιχείρηση του λιμενικού; Όμως μας κάνει εντύπωση πώς δεν είχε ενημερωθεί  το τοπικό αστυνομικό τμήμα; Γιατί δεν έγινε η ενημέρωση και ποιος ευθύνεται;
 • Όχι μόνο δεν γνώριζε ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του ΑΤ Εξαρχείων για την επιχείρηση αλλά όταν ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των λιμενικών δήλωσε αναρμοδιότητα και τους παρέπεμψε να καλέσουν ένα τηλέφωνο που αποδείχτηκε ότι ήταν η Τροχαία Αθηνών!!!! Δηλαδή πόσο ανημέρωτος ήταν για τα καθήκοντά του;
 • Την ίδια στιγμή, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το δίκτυο ασυρμάτων της αστυνομίας  είναι ακόμα αναλογικό και ο καθένας με ένα ασύρματο του εμπορίου μπορεί να ακούει τις κινήσεις των αστυνομικών. Σε αυτό το σύστημα ανακοινώθηκε στην αστυνομία ότι το λιμενικό θα κάνει επιχείρηση στην περιοχή και δόθηκε η ακριβής διεύθυνση της επιχείρησης. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι αναρχικοί υποκλέπτουν τα σήματα της αστυνομίας και έτσι εξηγείται ότι οι εγκληματίες είχαν στήσει ενέδρα και ότι ενώ οι λιμενικοί δήλωσαν ιδιότητα  αστυνομικού (πάγια τακτική) οι εγκληματίες τους διέψευσαν λέγοντάς τους ότι είναι λιμενικοί.
 • Έτσι οι 8 λιμενικοί έπεσαν σε μια ενέδρα 50 ατόμων. Το μεγάλο μέρος ήταν άτομα αλλοδαπής προέλευσης που έκαναν αποκοπές και δυσκόλευσαν την διαφυγή των λιμενικών ενώ επιτέθηκαν στους 2 λιμενικούς. Οι υπόλοιποι έσκασαν με 2 βαν όπου κατέβηκαν έφεραν στολές μπλε χρώματος (παραπέμποντας σε αστυνομία), φέροντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και οπλισμένοι με τυφέκια ΑΚ-47 και σημάδευαν τους λιμενικούς. Αυτά ότι τα τυφέκια ΑΚ-47 ήταν προϊόν της φαντασίας των Λιμενικών δεν ευσταθούν. Την ίδια στιγμή που 2 λιμενικοί τραυματίζονταν και οι άλλοι προσπαθούσαν να σώσουν τον εισαγγελέα, έδρασε ομάδα αρπαγής και  έτσι κατάφεραν και απέσπασαν την μια κρατούμενη. Η όλη κίνηση ήταν άριστα μελετημένη, άριστα οργανωμένη, άριστα προετοιμασμένη και άριστα εκτελεσμένη με τρομερή ακρίβεια. Μάλιστα ο επικεφαλής των εγκληματιών μιλούσε άριστα Ελληνικά και όταν έδινε διαταγές αυτές τηρούνταν με ευλάβεια.
 • Όσο αφορά τους 2 υπαξιωματικούς του ΛΣ που τραυματίστηκαν, πρέπει να αναφερθεί ότι  δεν ήταν ελαφριά όπως ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη. Έτσι ο ένας δέχτηκε 5 μαχαιριές ψηλά στο μηρό με σκοπό να του κόψουν την μηριαία αρτηρία κάτι που προξενεί θάνατο εντός 3-7 λεπτών  ενώ δέχτηκε πολλαπλά τραύματα από κλωτσιές στο κεφάλι.  Ο άλλος δέχτηκε σωρεία χτυπημάτων στο κεφάλι ενώ τον απείλησαν με πιστόλι στο κρόταφο.

Όμως υπάρχουν και αλλά 2 σημεία που μας δημιουργούν περιέργεια:

 • Γιατί δόθηκε διαταγή στην αστυνομία να ΜΗΝ παρέμβει άμεσα ακόμα και όταν ζητήθηκε η συνδρομή άμεσης υποστήριξης από τους λιμενικούς; Ποιος πήρε αυτή την απόφαση και γιατί; Θα περάσει ΕΔΕ αυτός που έδωσε τέτοια ανεπίτρεπτη διαταγή;
 • Γιατί δεν έγινε άμεσα μετά το περιστατικό επιχείρηση της Αστυνομίας, όπως είχε γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, με επίλεκτες μονάδες όπως ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ κ.α.; Τουναντίον περίμεναν μέρες μέχρι να γίνει επιχείρηση με χρήση της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ. Βέβαια πλην κάποιων αλλοδαπών που προσήχθησαν (και μετά ελευθερώθηκαν) και κάποιων λαθρομεταναστών που πήγαν μετά στο Σύνταγμα δεν βρέθηκαν ούτε οι εγκληματίες, ούτε οπλισμός ούτε οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Έτσι οι δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη και της κυρίας Παπακώστα, για το ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, τα Εξάρχεια είναι πολιτισμένη περιοχή, ότι η αστυνομία έχει τον έλεγχο και ότι πριν αυτές επικρατούσε ένα χάος και τώρα οι πολίτες νοιώθουν ασφάλεια μόνο τραγικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Τα παραπάνω γεγονότα τις διαψεύδουν αλλά ας αναφέρουμε κάποια επιπλέον στοιχεία:

 • Για να μην πουν ότι κάνουμε προπαγάνδα υπέρ της αντιπολίτευσης θα αναφέρουμε κάποιες στατιστικές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επί υπουργίας του κυρίου Πανούση το 37% των Αθηναίων ένοιωθε ανασφάλεια. Επί κυρίου Τόσκα με την κατάργηση της Ομάδας Δ το ποσοστό ανέβηκε στο 41% ενώ πριν φύγει ο κύριος Τόσκας με την υιοθέτηση των πεζών περιπολιών το ποσοστό ξαναέπεσε στο 38%. Τώρα επι της τωρινής πολιτικής ηγεσίας και βάση έρευνας του Φεβρουαρίου 2019 το 67% των Αθηναίων νοιώθει ανασφάλεια. Τα σχόλια δικά σας.
 • Η αύξηση της εγκληματικότητας έχει αυξηθεί στην Αττική, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κατά περίπου 27% από το 2015 έως σήμερα. Ας μην αναφέρουμε πόσο αυξήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ειδικά με την κατάργηση της Ομάδας Δ διότι θα βαράμε το κεφάλι μας.  
 • Το 47% της δύναμης του ΑΤ Εξαρχείων εκτελεί καθήκοντα φύλαξης σε πολιτικά γραφεία και σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Αν βάλουμε αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία, αποσπάσεις για φύλαξη κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, άδειες κ.α. βλέπουμε ότι η δύναμη του ΑΤ Εξαρχείων στην καλύτερη να είναι στο 20% της προβλεπόμενης.
 • Άλλες αστυνομικές δυνάμεις που είναι να δράσουν στα Εξάρχεια όπως ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΥΑΤ αναλώνονται και αυτές σε καθήκοντα στατικής φύλαξης όπως στην οικία του κυρίου Φλαμπουράρη και στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ με διαταγή τη μη άσκηση αστυνομικών καθηκόντων (πρόληψη και καταστολή εγκληματικότητας).

Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και μόνο κράτος δικαίου και έννομη τάξης δεν θυμίζει. Όσο το αφήνουμε το πρόβλημα αυτό θα γιγαντώνεται και το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους. Μήπως υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για τα «δικά μας παιδιά με τις κοινωνικές ανησυχίες»; 

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *