Πως να επιλέξουμε μια καλή Σχολή Πολεμικών Τεχνών

Ο Οκτώβριος έχει έρθει και μαζί με τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και οι δραστηριότητες για μικρούς και για μεγάλους. Σχολές μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κολύμβησης αλλά και πολεμικών τεχνών. Όμως υπάρχουν τόσες πολλές και σίγουρα ο αδαής θα χαθεί στο να επιλέξει την κατάλληλη σχολή.

Ανεξαρτήτως τι πολεμική τέχνη θα επιλέξουμε, το πιο σημαντικό είναι να επιλέξουμε μια καλή σχολή και ένα καλό εκπαιδευτή. Οι περισσότεροι θα πουν θα πάω στον Χ εκπαιδευτή που έχει πολλά μετάλλια και ξέρει να δέρνει. Λάθος!!!

Αρχικά με μια καλή σελίδα στο διαδίκτυο, ένα καλό εκτυπωτή να εκτυπώσουμε πολλά πτυχία αλλά και με μετάλλια που μπορούμε να βρούμε με 10 ευρώ την κούπα μπορούμε να το παίξουμε δάσκαλοι πολεμικών τεχνών.

Όμως οι πολεμικές τέχνες είναι ένας τομέας που πρέπει να προσέξουμε και πρέπει να επιλέξουμε για δασκάλους που είναι προπάντων γνώστες και άνθρωποι. Ας δούμε κάποιες συμβουλές.

Αρχικά μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο ή και από φίλους που μπορεί να πηγαίνουν στην εν λόγω σχολή. Επίσης προτείνω να επισκεφτούμε την σχολή και να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα έστω από τον πάγκο. Εκεί μπορούμε να καταλάβουμε τι άνθρωπος είναι ο εκπαιδευτής από κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

  • Χαρακτήρα: ο χαρακτήρας είναι το πιο σημαντικό. Είπαμε θέλουμε να είναι άνθρωπος και πρέπει να μας μάθει να αμυνόμαστε και όχι να μας προωθεί να βγούμε στο δρόμο να πλακωνόμαστε. Σίγουρα στις σχολές υπάρχει πειθαρχία. Αυτό δεν πρέπει να το παρεξηγήσουμε. Αν υπάρχει πειθαρχία είναι καλό αλλά πρέπει να δούμε πως επιβάλλεται. Επίσης μετά το μάθημα να μιλήσουμε μαζί του. Πλέον οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε το ποιόν του δασκάλου αν είναι απατεώνας ή επαγγελματίας, αν είναι καλός άνθρωπος ή άνθρωπος χωμένος σε ύποπτα κυκλώματα, αν θέλει να μας διδάξει ή θέλει απλά την μηνιάτικη συνδρομή.
  • Διδασκαλία. Πώς διδάσκει; Χρησιμοποιεί παραδείγματα, δίνει λογικές εξηγήσεις; Είναι σημαντικό να δούμε έναν δάσκαλο να πει «αυτό δεν το γνωρίζω να το ψάξω και να σας πω» παρά ένα που απλά σου λέει «θα το κάνεις έτσι γιατί το λέω εγώ» ή δεν απαντά ή απαντά με ασυναρτησίες. Τι ύφος έχει στην διδασκαλία του; Είναι βαριεστημένος, είναι τρομερά επιθετικός, είναι προσβλητικός, είναι γεμάτος κομπασμούς; Αν τα έχεις αυτά τα στοιχεία τότε καλύτερα να ψάξετε αλλού για σχολή.
  • Μαθητές. Καθρέφτης του δασκάλου είναι μαθητές. Αν δούμε ότι οι μαθητές είναι άτομα σωστά, σοβαρά, και συνετά τότε είμαστε σε κατάλληλο μέρος. Άμα δούμε ύποπτα πρόσωπα, τρομερά επιθετικά άτομα, ψευτομαγκία κ.α. τότε πάμε σε άλλη σχολή.
  • Σχολή. Στη σχολή δεν πρέπει να τυφλωθούμε από κούπες, πτυχία κ.α. αλλά να δούμε πιο απλά πράγματα. Έχει τατάμι (ειδικό στρώμα πολεμικών τεχνών) στο χώρο, είναι η σχολή καθαρή, υπάρχει κυτίο α’ βοηθειών, υπάρχει χώρος αποδυτηρίων, υπάρχει χώρος οι μαθητές να βάλουν τα πράγματά τους;

Είναι κάποιες απλές συμβουλές που πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή της σχολής. Η σωστή επιλογή θα μας προσφέρει καλύτερο περιβάλλον μάθησης.

Θοδωρής Δ. Σαράφης

Εκπαιδευτής Krav Maga

International Krav Maga Federation

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *