Προπαγάνδα (Μέρος 1ο)

      No Comments on Προπαγάνδα (Μέρος 1ο)

Το τελευταίο καιρό πολλοί Έλληνες μιλάμε για το θέμα προπαγάνδας και την χρήση των ΜΜΕ. Πολλοί λένε ότι τα ΜΜΕ είναι ουδέτερα ενώ άλλοι τα καταδικάζουν. Αλλά το ερώτημα είναι αν έχουμε προπαγάνδα στην Ελλάδα και αν ναι κατά πόσο είναι ισχυρή;

Η προπαγάνδα είναι ένα κομμάτι των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (ΨΕ) όπου βάση του στρατιωτικού εγχειριδίου ΕΕ 125-1 ορίζονται ως : «Είναι σχεδιασμένες ψυχολογικές δραστηριότητες κατά την διάρκεια της ειρήνης και του πολέμου κατευθυνόμενες σε εχθρικές, φιλικές ή ουδέτερες κοινωνικές ομάδες, με σκοπό να δημιουργήσουν τέτοια στάση και συμπεριφορά ώστε να μας ευνοούν στην επίτευξη πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών.» Δηλαδή καλά σχεδιασμένες και εκτελεσμένες ενέργειες που έχουν σαν σκοπό να κτυπήσουν θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία ενός συνόλου ατόμων.

Κομμάτι των Ψυχολογικών επιχειρήσεων είναι και η προπαγάνδα που στο ίδιο εγχειρίδιο ορίζεται ως : «Είναι η διάδοση ειδήσεων, ιδεών, δογμάτων ή ειδικών εκκλήσεων με σκοπό να επηρεαστεί το φρόνημα, το συναίσθημα, η συμπεριφορά και η στάση μιας συγκεκριμένης ομάδας, ώστε να ωφεληθεί άμεσα ή έμμεσα εκείνος που την ασκεί.» Δηλαδή έχει να κάνει με τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις. Δεν θα ήθελα να μπούμε σε περαιτέρω ανάλυση λόγω του τεράστιου όγκου που αν κάτσουμε να αναλύσουμε θα μας πάρει ένα ολόκληρο βιβλίο.

Έχοντας ορίσει τι είναι οι ψυχολογικές επιχειρήσεις και η προπαγάνδα θα δούμε τι ισχύει στην Ελλάδα και το ρόλο των ΜΜΕ. Σαν πρώτη εικόνα έχουμε τα δελτία ειδήσεων. Αν κάνουμε μια έρευνα στην Ευρώπη θα δούμε ότι όλες σχεδόν οι χώρες έχουν 3 δελτία ειδήσεων (πρωινό, μεσημεριανό και κεντρικό δελτίο το βράδυ). Το πρωινό και το μεσημεριανό διαρκούν περί τα 2 λεπτά δίδοντας σε τίτλους τις βασικές ειδήσεις ενώ το κεντρικό δελτίο διαρκεί περί τα 15 λεπτά συμπεριλαμβανομένου της πρόγνωσης του καιρού, αθλητικά κ.α. Στην Ελλάδα ξεκινάμε το πρωί με ειδησεογραφικά μαγκαζίνα και φτάνουμε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων και μετά ξεκινάμε από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ με τα δελτία ειδήσεων. Τι μας προσφέρουν στην ουσιαστική ενημέρωση; Τίποτε. Ουσιαστικά γινόμαστε δέκτες κοκορομαχιών μεταξύ πολιτικών και και του κάθε τυχάρπαστου και ακούμε ότι αρλούμπα υπάρχει στο κόσμο. Τα θέματα τα ίδια : πότε θα βγούμε από το μνημόνιο, τι θα γίνουν με τις συντάξεις, αν θα γίνουν εκλογές. Τα ίδια και τα ίδια. Τυχαίο; Όχι διότι αν δούμε τι είναι η προπαγάνδα θα παρατηρήσουμε ότι είναι μια συνεχής διαδικασία που σκοπό έχει την επανάληψη που είναι μήτηρ της μαθήσεως.

Και πάνω στην επανάληψη βλέπουμε να λαμβάνουμε μόνο αρνητικά για την Πατρίδα μας. Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει όλες τις «θλιβερές πρωτιές». Ισχύει όμως; Η απάντηση μου δόθηκε όταν έκανα ένα μεταπτυχιακό το 2005. Την περίοδο αυτή βομβαρδιζόμασταν για τα προβλήματα της Ελλάδας όπου λάμβανε συνεχώς την πρώτη θέση σε καθετί θλιβερό και όλα τα στοιχεία προέρχονταν από την Eurostat την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Κάνοντας μια έρευνα για το έτος 2004 (που στήριζαν και τα Ελληνικά ΜΜΕ τα ευρήματά τους) βρήκα τα εξής αποτελέσματα για τις που βρίσκονται στο παρακάτω πίνακα:

ΕΙΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ EUROSTAT
Αριθμός τροχαίων ατυχημάτων Ελλάδα Ιταλία
Αριθμός θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων Ελλάδα Βουλγαρία
Αριθμός καπνιστών Ελλάδα Αυστρία
Αριθμός Ανηλίκων καπνιστών Ελλάδα Αυστρία
Χρήση ναρκωτικών ουσιών Ελλάδα Γερμανία
Κατανάλωση αλκοόλ Ελλάδα Φιλανδία
Κατανάλωση αλκοόλ σε ανηλίκους Ελλάδα Σουηδία
Αριθμός βιασμών Ελλάδα Σουηδία
Αριθμός κακοποίησης γυναικών Ελλάδα Μεγάλη Βρετανία

Εκπλαγήκατε; Και όμως τουλάχιστον το 2004 αυτά τα στοιχεία ίσχυαν και σίγουρα αν κάνετε μια έρευνα θα δείτε ότι τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ.

Όμως είναι τυχαίο που μόνο ακούμε δυσάρεστες ειδήσεις; Γιατί δεν ακούμε και κάτι ευχάριστο; Διότι με αυτό τον τρόπο όταν βομβαρδιζόμαστε από το πρωί έως το βράδυ με μιζέρια και να μας λένε πόσο άχρηστοι και προβληματικοί είμαστε μας δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα. Είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη μελέτη Ελληνικού πανεπιστημίου είδαμε ότι οι Έλληνες έχουν περισσότερη κατάθλιψη από τους Σέρβους, τους Βουλγάρους, τους Σκοπιανούς που είναι λαοί με περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά  προβλήματα από εμάς; Επίσης στην ίδια μελέτη είναι τυχαίο ότι φάνηκε ότι οι Έλληνες που παρακολουθούν ειδήσεις πάσχουν από κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που δεν παρακολουθούν ειδήσεις ή παρακολουθούν ειδήσεις μέσω διαδικτύου ή από το εξωτερικό;

Επίσης θα ήθελα να σας δείξω ένα άλλο κομμάτι αυτό της προβολής. Είδαμε το 2008 ότι όλα τα ΜΜΕ εκθειάζανε τον κ Γεώργιο Παπανδρέου σε βαθμό υπερβολικό. Ναι τον ίδιο κ Παπανδρέου που μας έβαλε στα μνημόνια ενώ ο κ Καραμανλής που είπε τις αλήθειες θάφτηκε. Το ίδιο έγινε και με τον κ Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Ενώ επί συγκυβέρνησης βομβαρδιζόμασταν για τα παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία, τις αυτοκτονίες κ.α. όταν βγήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν από τα δελτία ειδήσεων. Και όμως βάση στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα δεν αυξήθηκαν τα τελευταία 10 έτη. Επίσης βλέπουμε ότι όταν έκλεισε η ΕΡΤ όλα τα ΜΜΕ έτρεχαν να ηρωοποιήσουν τους απολυμένους της ΕΡΤ. Δεν είδα να κάνουν το ίδιο με τους άνεργους του Alpha ή άλλων Ελληνικών επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο.

Εν κατά κλειδί βλέπουμε ότι πράγματι τα ΜΜΕ έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια μια προπαγάνδα που έχει σαν σκοπό να μας χτυπήσει το ηθικό διότι χωρίς ηθικό δεν μπορούμε να μαχόμαστε αποτελεσματικά. Βλέπουμε αύξηση στην κατάθλιψη, στην μιζέρια στην κακομοιριά. Ξέρουμε ότι τα ΜΜΕ είναι ο δράστης του εγκλήματος δεν ξέρουμε το ηθικό αυτουργό και το κίνητρο. Όποιοι και αν είναι από πίσω ή όποιο και αν είναι το κίνητρο πρέπει σαν νέοι άνθρωποι να αρχίσετε να κρίνετε τις ειδήσεις που λαμβάνετε και να τις διασταυρώνετε και με εξωτερικές πηγές. Έτσι θα δείτε το τι ισχύει και το τι όχι. Θα δείτε ότι μόλις αρχίσετε να αναγνωρίζεται την προπαγάνδα τότε θα μπορέσετε να αμυνθείτε από τα πλοκάμια της και θα σώσετε την ψυχική σας υγεία αλλά συγχρόνως να βοηθήσετε αυτό το τόπο να πάει μπροστά.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Την συνέχεια του άρθρου θα τη βρείτε ΕΔΩ

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *