Διακλαδικότητα

      No Comments on Διακλαδικότητα

Συχνά πυκνά ακούμε στα δελτία τύπου για την διακλαδικότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Κάποιοι λένε ότι ισχύει κάποιοι άλλοι διαφωνούν ενώ κάποιοι είναι υπέρμαχοι της και κάποιοι είναι ενάντια της.

Σαν διακλαδικότητα εννοούμε την συνεργασία μεταξύ των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων δηλαδή του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Σκοπός της διακλαδικότητας είναι η ομαλή συνεργασία στο πεδίο των επιχειρήσεων για την μέγιστη επιτυχία των αντικειμενικών μας σκοπών.

Παλαιότερα υπήρχε τρομερή άρνηση συνεργασίας μεταξύ των κλάδων κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς νοοτροπίας αλλά και εκπαίδευσης των στελεχών των 3 κλάδων.

Η κρίση των Ιμίων το 1996 έδειξε όλες τις παθογένειες ενός εσωστρεφούς συστήματος αλλά λόγω πολιτικών αποφάσεων έπρεπε να περιμένουμε περίπου 15 χρόνια μέχρι να αναλάβει Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) ο στρατηγός κύριος Μιχάλης Κωσταράκος που έβαλε τα θεμέλια της διακλαδικότητας. Πολλοί τον κατηγορούν ότι προώθησε τη διακλαδικότητα μέσω στολών. Όμως αν δούμε το θέμα με πράξεις θα δούμε ότι ο κύριος Κωσταράκος έπραξε:

  • Συνεχείς διακλαδικές ασκήσεις ετοιμότητας με την ονομασία ΠΥΡΠΟΛΥΤΗΣ με διάφορα σενάρια και χρήση μονάδων και των 3 κλάδων
  • Την προώθηση της τυποποίησης και τον καλύτερο έλεγχο της Αντιαεροπορικής Άμυνας και των 3 κλάδων για καλύτερη προστασία της Ελληνικού εναέριου χώρου (επειδή έβγαλε ειδικό διακριτικό για την Αντιαεροπορική Άμυνα θεωρούν όλοι ότι αυτό ήταν το μοναδικό του κατόρθωμα.
  • Προώθησε το κοινό διακλαδικό Νομικό – Στρατολογικό Σώμα με αποτέλεσμα την μείωση των εξόδων και την καλύτερη αποτελεσματικότητα
  • Την ένωση των αστυνομιών των 3 κλάδων (Στρατονομία, Αερονομία και Ναυτονομία) σε Αστυνομία Ενόπλων Δυνάμεων κάτι που έμεινε ημιτελές.
  • Την οργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων με μονάδες ειδικών δυνάμεων και από τους 3 κλάδους.

Είναι λίγα από τα παραδείγματα της δράσης του, πράγματα αυτονόητα και που εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε διάφορους στρατούς του ΝΑΤΟ αλλά και της Ρωσίας.

Δυστυχώς για την Εθνική Άμυνα, πολλά πράγματα που πρότεινε και έτρεξε ο κύριος Κωσταράκος βάλτωσαν λόγω πολιτικών αποφάσεων. 

Όμως υπάρχουν μελέτες και άπειρα παραδείγματα από το εξωτερικό  έτσι ώστε να γίνουν κοινές διακλαδικές μονάδες όπως για παράδειγμα:

  • Υγειονομικού όπου το υγειονομικό των 3 κλάδων θα είναι υπό μία διοίκηση και θα αποτελεί ανεξάρτητο κλάδο
  • Επιβουλής του Νόμου δηλαδή ενίσχυσης της Αστυνομίας Ενόπλων Δυνάμεων με παράλληλη κατάργηση της Στρατονομίας, της Ναυτονομίας και της Αερονομίας
  • Πληροφοριών

Βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε τις ήδη υπάρχουσες διακλαδικές μονάδες και κέντρα εκπαιδεύσεων που υπάρχουν.

Αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί αυτοί της στρατιωτικής ηγεσίας οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πιο αποτελεσματικές στην αποστολή τους, θα μειώσουν κατακόρυφα τα λειτουργικά τους έξοδα και θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.

Όμως για να γίνει πρέπει αρχικά να γίνει μια σωστή μελέτη έτσι ώστε να οργανωθεί σωστά το πλαίσιο διοικητικής μέριμνας, η ομοιοτυπία σε υλικά – μέσα και εκπαίδευση και τέλος να υπάρχει ένα σωστό νομικό πλαίσιο.

Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως είναι μια πολιτική απόφαση που δυστυχώς οι πολιτικοί δεν θέλουν να πάρουν για άγνωστο σε μένα λόγο παρόλα τα θετικά του εγχειρήματος.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *