Αυτοάμυνα

      No Comments on Αυτοάμυνα

Συχνά ακούμε την λέξη αυτοάμυνα και ο καθένας την ερμηνεύει κατά το δοκούν. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τι είναι η αυτοάμυνα και τι ισχύει στο νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρώπη.

Στο λεξικό αν κοιτάξουμε θα δούμε ότι η λέξη αυτοάμυνα ορίζεται σαν την χρήση ελεγχόμενης βίας για την προστασία του εαυτού μας από μια βιαία ενέργεια. Βάση του νομικού πλαισίου η βία που θα ασκήσουμε σαν αμυνόμενοι πρέπει να είναι ισοδύναμη της επίθεσης που δεχόμαστε.
Δυστυχώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι εντελώς ασαφές με αποτέλεσμα ο εκάστοτε δικαστής να πράττει κατά το δοκούν με αποτέλεσμα πολλά θύματα να καταλήγουν στην φυλακή ενώ οι εγκληματίες να μην αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες. Δυστυχώς αυτό το παράλογο είναι σε όλη την Ευρώπη και δρα υπέρ των κακοποιών ενώ ο νομοταγής πολίτης φοβάται μην μπλέξει με τον νόμο.

Όμως τι πρέπει να κάνουμε αν γίνουμε θύματα μιας επίθεσης; Το πρώτο πράγμα που διδάσκουμε στο Krav Maga είναι η αποφυγή μιας δυσάρεστης κατάστασης. Πρέπει να προλάβουμε την κατάσταση έτσι ώστε πχ να μην περπατάμε μόνοι μας σε σκοτεινά σημεία, να αποφεύγουμε τυχόν νταήδες στο δρόμο κ.α. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις πιθανότητες εμπλοκής μας. Δεν είναι τόσο δύσκολο απλή λογική θέλει. Σκεφτείτε ότι θέλετε να πάτε ένα ταξίδι θα κοιτάξετε το δρόμο πώς να πάτε. Θα κοιτάξετε να δείτε τον καιρό, αν γίνονται έργα στο δρόμο κ.α. και βάση αυτού θα κινηθείτε. Προσχεδιάζουμε το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουμε, θα κοιτάξουμε για αστάθμητους παράγοντες. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Θα κοιτάξουμε για ενδείξεις που μπορούν να μας προξενήσουν πρόβλημα. Πχ δεν θα πάμε με μπλούζα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή όταν υπάρχει ήδη μια διένεξη καλό είναι να μην εμπλακούμε.

Τι γίνεται όμως όταν το πρόβλημα έρχεται σε εμάς. Για οποιοδήποτε λόγω γινόμαστε υποψήφια θύματα πχ ένας νταής του δρόμου, ένας ληστής. Τι κάνουμε τότε. Βασική αρχή είναι 1 : Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΑΠΟ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ. Σίγουρα πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έστω και €50 να είναι πολύ σημαντικά για αυτούς. Όμως αξίζουν να τραυματιστούμε ή να χάσουμε τη ζωή μας. Είδαμε, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι η άτυχη κοπέλα που δολοφονήθηκε στο Β΄Νεκροταφείο δολοφονήθηκε διότι αντιστάθηκε στην κλοπή του κινητού της. Δεν αξίζει. Έτσι αν κάποιος ένοπλος έρθει και απειλώντας μας απαιτήσει κάποιο υλικό μας αγαθό το καλύτερο είναι να ρίξουμε τον εγωισμό μας και να συνεργαστούμε. Πρώτον μπορεί να μην γνωρίζουμε αν είναι ένοπλος ή τι κακό είναι διατεθειμένος να μας κάνει. Έτσι καλύτερα να συνεργαστούμε διότι αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσής μας. Όμως πάλι υπάρχουν κανόνες:

1. Δεν τον αφήνουμε να μας πλησιάσει σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου. με το να σηκώσουμε τα χέρια μας όπως φαίνεται στην εικόνα κρατάμε την απόστασή ασφαλείας και δεν είμαστε απειλητικοί.

2. Δεν ερχόμαστε σε λεκτική αντιπαράθεση τουναντίον μιλάμε ήρεμα, αργά και δεν αποσπάμε το βλέμμα μας από τον θύτη.

3. Δεν κάνουμε επιθετικές κινήσεις προς τον θύτη ειδικά εάν είναι οπλισμένος. η φυσική του αντίδραση είναι να κάνει χρήση του όπλου του.

4. Πετάμε το αντικείμενο που θέλει (πορτοφόλι, κινητό κ.α.) μακριά και τρέχουμε από την αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν έχουμε λεκτική απειλή πάλι κρατάμε αμυντική στάση και μιλάμε ήρεμα. Απομακρυνόμαστε αργά μακριά του χωρίς όμως να χάσουμε οπτική επαφή με τον αντίπαλό μας.
Οι παραπάνω κινήσεις έχουν αποδεδειγμένα επιτρέπει σε πολλά θύματα να επιβιώσουν.
Όμως γεννάται το ερώτημα: τότε γιατί να μαθαίνουμε πολεμικές τέχνες ή συστήματα αυτοάμυνας άμα δεν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε; Η απάντηση είναι απλή: τα μαθαίνουμε για να τα εφαρμόσουμε όταν απειλείται πραγματικά η ζωή μας. Δηλαδή όταν κινδυνεύουμε να μας τραυματίσουν ή να μας δολοφονήσουν και όχι διότι κάποιος μας πρόσβαλε ή θέλησε τα χρήματά μας. Όπως αναφέρω στους μαθητές μου ποτέ δεν ξέρεις αν ο άλλος έχει πάνω του ένα πιστόλι ή τριγύρω υπάρχουν 4-5 φίλοι του έτοιμοι να τον βοηθήσουν. Αν κλιμακώσουμε μια κατάσταση τότε οι πιθανότητες να πάθουμε κάτι αυξάνονται γεωμετρικά.

Όμως τι πρέπει να κάνουμε αν εμπλακούμε σε συμπλοκή; Θα εμπλακούμε όταν ΔΕΝ έχουμε άλλη λύση δηλαδή εάν κάποιος μας επιτεθεί. Τότε εφαρμόζουμε τις αρχές που έχουμε μάθει στην προπόνηση με πολύ ιδρώτα. Αμυνόμαστε και ασκούμε βία χωρίς δισταγμό μέχρι να δημιουργηθεί ένα κενό στον αντίπαλο ή αντιπάλους. Αυτό το χρονικό κενό το εκμεταλλευόμαστε για να διαφύγουμε μακριά από το περιστατικό.

Γιατί όμως πρέπει να φύγουμε; Οι κύριοι λόγοι είναι 3:
• Διότι ο αντίπαλός μας μπορεί να οπλοφορεί και αν κάνει χρήση του όπλου του τότε όπως καταλαβαίνετε όλοι έχουμε υπογράψει τη θανατική μας ποινή
• Διότι μπορεί να καραδοκούν και άλλοι αντίπαλοι άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθουμε κάτι
• Διότι αν μείνουμε μπορεί οι μάρτυρες εσκεμμένα ή όχι να κατηγορήσουν εμάς. Τυχαίνει ότι ψυχολογικά οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζονται με τον πιο αδύναμο, έτσι ακόμα και αν ο αντίπαλος είναι διπλάσιος από εμάς αν τον ισοπεδώσουμε με τα κτυπήματά μας τότε το 90% των μαρτύρων θα κατηγορήσει εμάς!! Δεν σας κοροϊδεύω είναι γεγονός. Έτσι μετά όταν έρθει η αστυνομία εμείς θα συλληφθούμε και μετά θα έχουμε τρεχάματα στα δικαστήρια με δικαστές που δεν γνωρίζουν τι είναι οι πολεμικές τέχνες και με μένος για εμάς επειδή χρησιμοποιήσαμε βία. Έτσι ετοιμαστείτε για φυλακή.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επαναλαμβάνω ότι καμία προσβολή ή υλικό αγαθό είναι πιο σημαντικό από την σωματική μας ακεραιότητα.

Θοδωρής Δ. Σαράφης
Εκπαιδευτής Krav Maga
International Krav Maga Federation
www.krav-maga.gr

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *