Αστυνομικός: Ένα επικίνδυνο επάγγελμα

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το επάγγελμα του αστυνομικού ως ένα επάγγελμα δημοσίου υπαλλήλου, ενώ αρκετοί έχουν άσχημη εικόνα γι’ αυτόν. Εν μέρει για αυτό φταίνε οι πρακτικές των σωμάτων ασφαλείας από τη δεκαετία του 1920 έως και τη μεταπολίτευση όπου για ψύλλου πήδημα κτυπούσαν κόσμο ενώ δεν έλλειπαν και οι σκευωρίες.

Η σημερινή Ελληνική Αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με τους αστυνομικούς πριν 30 χρόνια. Αρχικά το μορφωτικό επίπεδο είναι αρκετά υψηλό αν σκεφτούμε ότι οι σχολές αστυφυλάκων έχουν βάση 16 και των αξιωματικών έχουν 18. Έτσι πλέον ξεφύγαμε από τους αμόρφωτους αστυνομικούς και χωροφύλακες που διακωμωδούσαν οι ταινίες την εποχή του 1960.

Όμως έχει αλλάξει και το έγκλημα. Πριν 30 χρόνια πολλοί αστυνομικοί δεν κουβαλούσαν τον οπλισμό τους. Ήταν περιττό. Πλέον όμως το έγκλημα καλπάζει. Βλέπουμε ληστές οπλισμένους με πολεμικά τυφέκια που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν. Τρομοκράτες που πετούν χειροβομβίδα μέσα σε πλήθος κόσμου. Συνεχείς επιθέσεις σε αστυνομικούς από δήθεν αναρχικούς.

Είτε μας αρέσει είτε όχι το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα το πιο επικίνδυνο επάγγελμα είναι ο αστυνομικός. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία (Ταξίαρχος Ιατρός κ Μπαδέκας Αθανάσιος) βλέπουμε ότι από την έναρξη Ελληνικής Αστυνομίας (συγχώνευση Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής) το 1984 έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας 130 αστυνομικοί ως θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, δολοφονικών επιθέσεων, τροχαίων ατυχημάτων. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν επίσης ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που λόγω υπερβολικής πίεσης ή λόγω τραυματισμών έχασε τη ζωή του με αποτέλεσμα ο αριθμός νεκρών αστυνομικών να ανέρχεται σε 663 μόνο τη τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή την τελευταία τριετία 4870 αστυνομικοί τραυματίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας εκ των οποίων οι  2931 ήταν ελαφρά τραυματίες (νοσηλεία έως 2 εβδομάδες), οι 1654 ήταν μέχρι 3 εβδομάδες νοσηλείας και οι 285 με νοσηλεία άνω των 3 μηνών (ένα μέρος έχει μόνιμες μη αναστρέψιμες βλάβες).

Όπως παρατηρεί ο μέσος πολίτης τα επάγγελμα του αστυνομικού είναι αρκετά επικίνδυνο και ειδικά τώρα που ο εγκληματίας είναι καλύτερα εξοπλισμένος από τον αστυνομικό.

Δυστυχώς αρκετοί ακραίοι κύκλοι δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες των αστυνομικών και την αυταπάρνησή τους στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και τους λοιδορούν. Πόσοι γνωρίζουν ότι την παρούσα στιγμή η Ελληνική Αστυνομία:

  • Αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα βίας στην ιστορία της ενάντια σε οργανωμένες και άρτια εξοπλισμένες συμμορίες, και παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη; Το γνωρίζουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει πιο εξελιγμένες μορφές βίας από ότι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία κ.α.;
  • Ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει το υψηλότερο ποσοστό διαλεύκανσης κακουργημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Επίσης έχει το υψηλότερο ποσοστό αποτροπής ηλεκτρονικού εγκλήματος και εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων;
  • Ότι σε σοβαρά εγκλήματα ο μέσος όρος ανταπόκρισης της Αστυνομίας είναι κάτω από 3 λεπτά την στιγμή που η επόμενη αστυνομία στην Ευρώπη έχει χρόνο αντίδρασης τα 7 λεπτά.
  • Επίσης γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι η 3η αστυνομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο έγκλημα ο μέσος Έλληνας αστυνομικός τρέχει να σώσει τον πολίτη τη στιγμή που σε άλλες χώρες η αστυνομία κρύβεται.

Σίγουρα υπάρχουν αστυνομικοί που είναι επίορκοι και ακατάλληλοι. Μια μειονότητα που δυστυχώς υπάρχει σε όλες τις Υπηρεσίες. Το καλό είναι όμως ότι η αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τους απομακρύνει. Είναι ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός που κυνηγάει ποινικά επίορκους συναδέρφους και τους απομακρύνει από το σώμα (την ίδια στιγμή στο ΕΣΥ για παράδειγμα, οι γιατροί και το υπουργείο αθωώνουν γιατρό τοξικομανή που ευθύνεται για θάνατο ασθενούς και για κλοπές ιατρικών φαρμάκων από το νοσοκομείο).

Ας είμαστε περήφανοί για τους αστυνομικούς μας και ας τους βοηθήσουμε στο έργο τους μακριά από τους δήθεν φιλελεύθερους που πριν αναλάβουν καθήκοντα ζητούν αφοπλισμό της αστυνομίας και μείωση του προσωπικού της και όταν αναλάβουν κυβερνητική σχέση θέλουν τα γραφεία τους να φυλάσσονται από 50 αστυνομικούς.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *