Αξιωματικός του Ε.Σ. που ήταν στο Μάτι: Ποιοι Ευθύνονται

Απρίλιος 2019 και είμαστε στην τελική ευθεία για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει την 1η Μαίου, ενώ έχουν περάσει 10 μήνες από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μια πυρκαγιά, η χειρότερη στην Ευρώπη τα τελευταία 150 χρόνια, που μας στοιχειώνει αφού άφησε πίσω 100 νεκρούς και πλήθος ερωτημάτων. Έτσι ας δούμε τι μάθαμε από το Μάτι και τι ευθύνες αναλογούν στον καθένα λέγοντας αλήθειες που σίγουρα θα πονέσουν.

Όπως γνωρίζετε έλαβα μέρος στην πυρκαγιά μαζί με συναδέρφους με το να βοηθάμε στον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και υπο τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής στην περιοχή του Νέου Βουτσά. Εν συνεχεία επι 3 μέρες ήμουν στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμάνι για να ψάχνουμε για αγνοούμενους. Όταν έγραψα για το τι είδα από πολλούς «εισαγγελείς του πληκτρολογίου» έλαβα κριτική μέχρι ότι κάνω πολιτική προπαγάνδα. Ουδέν σχόλιο από μένα. Εμένα με ενδιαφέρει να μάθει ο κόσμος το τι πραγματικά έγινε και να μάθουμε όλοι μας από τα λάθη μας διότι είδαμε ότι τα λάθη προξενούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών που αύριο πιθανόν να είμαστε εμείς ή αγαπημένα μας πρόσωπα σε μια λίστα θυμάτων λόγω της ανευθυνότητας των «υπευθύνων».

Θα ήθελα να αναφέρω ότι στην περιοχή που έδρασα  είχα μια άψογη συνεργασία τόσο με το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής όσο και με την Αστυνομία και κάναμε το ανθρωπίνως δυνατόν να σώσουμε ζωές. Όμως είδαμε πολλά προβλήματα και βάση αυτών αλλά και του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων και της εισαγγελίας θα δούμε το «τις πταίει».

Αρχικά θα ξεκινήσουμε από τις συνθήκες που επικρατούσαν. Υπήρχε τρομερός δυτικός άνεμος που βάση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι Δυτικοί άνεμοι στην συγκεκριμένοι περιοχή είναι πάρα πολύ σπάνιοι και απίθανοι με αυτή την ένταση που ξεπέρασε τα 100χλμ/ώρα. Δηλαδή μιλάμε για φυσικό φαινόμενο που γίνεται μια φορά στα 100 χρόνια βάση πληροφοριών από πολλούς αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και μετεωρολόγους. Από την άλλη οι τόσο δυνατοί άνεμοι δεν επέτρεπαν στα ελικόπτερα να απογειωθούν. Μα δεν είναι παντός καιρού; Το παντός καιρού ελικόπτερο είναι ότι μπορεί να πετάξει σε κάθε καιρό, αρκεί να σηκωθεί. Με τους εν λόγω ανέμους τα ελικόπτερα κινδύνευαν να αναποδογυρίσουν κατά την φάση της απογείωσης. Έτσι στερηθήκαμε τα εναέρια μέσα ενώ η φωτιά κινήθηκε με τρομερή ταχύτητα όμοια που δεν έχει υπάρξει στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Έτσι βάση της κατάστασης η καταστροφή θα ήταν τεράστια και δυστυχώς δεν θα αποφεύγαμε τις απώλειες.

Ήταν το κλίμα στραβό και από στράβωσε χάρη σε σωρεία λαθών που έγιναν. Θα ξεκινήσουμε με τα λάθη του κρατικού μηχανισμού βάση των πορισμάτων της εισαγγελίας. Είδαμε ότι επικρατούσε ένα χάος στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Γιατί όμως να επικρατεί το χάος όταν πληρώνουμε τόσα λεφτά; Όπως αναφέραμε πιο πάνω η πυρκαγιά με τις συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο και δύσκολα διαχειρίσιμο, όμως τέτοιο χάος δεν δικαιολογείτε. Οι λόγοι δυστυχώς είναι οι κάτωθι:

 • Η περιφερειάρχης κυρία Δούρου, η καθαρά υπεύθυνη για την όλη επιχείρηση ήταν άφαντη. Όχι μόνο ήταν άφαντη στα επιτελεία, αλλά και η περιφέρεια δεν έπραξε τίποτε πιο πριν για την σωστή προετοιμασία της ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Τώρα προσπαθεί να μας δικαιολογηθεί ότι είναι αθώα και ότι έγινε μια στραβή στην βάρδιά της. Ξέρετε μια στραβή είναι να ξεσπάσει μια πυρκαγιά που γρήγορα αντιμετωπίστηκε και όχι 100 νεκροί. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια τόσο της κυρίας Δούρου όσο και του προκατόχου της κυρίου Σγουρού δεν έγιναν σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών. Έτσι είδαμε κανείς να μην γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος και τι πρέπει ο καθένας να κάνει. Αποτέλεσμα αυτών:
  • Δεν δόθηκε η άμεση εκκένωση της περιοχής
  • Δεν υπήρχαν αρκετοί εθελοντές πυροσβέστες με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή να ψάχνουν άτομα να βοηθήσουν την πυροσβεστική στο έργο της
  • Δεν είχε γίνει καμία προετοιμάσια για σενάριο εκκένωσης (κάτι που έπρεπε να γίνει προετοιμασία μετά τη καταστροφή της Μάνδρας). Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων και το Λύρειο Ίδρυμα εκκενώθηκαν άμεσα άνευ προβλημάτων. Γιατί; Γιατί είχε γίνει ΣΩΣΤΗ και ΈΓΚΑΙΡΗ προετοιμασία.
  • Υπήρχαν προβλήματα επικοινωνιών με αποτέλεσμα να μιλάμε με το συντονιστικό τόσο εμείς όσο και τα περιπολικά μέσω των προσωπικών μας κινητών τηλεφώνων αφού δεν υπήρχαν ασύρματοι και οι λίγοι που υπήρχαν δεν λειτουργούσαν!!!
 • Όχι μόνο δεν έγιναν σχέδια πυρκαγιών αλλά και οι οδηγίες επί πρωθυπουργίας Καραμανλή μετά τις φονικές πυρκαγιές το 2007 δεν τηρήθηκαν τόσο από την περιφέρεια όσο και από τους δήμους. Έτσι είδα τις 4 μέρες που πέρασα στην περιοχή:
  • Ξύλινους δοκούς της ΔΕΗ ενώ έπρεπε να είναι τσιμεντένιοι. Αποτέλεσμα καίγονταν και έπεφταν κλείνοντας τους δρόμους. Έτσι και εμείς είχαμε δυσκολία να προσεγγίσουμε οικίες που είχαν εγκλωβισμένους αλλά και να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Σπαταλήσαμε πολύ χρόνο με ρίσκο να μετακινούμε τις δοκούς που είχαν πάνω τους ηλεκτροφόρα καλώδια για να ελευθερωθούν οι δρόμοι για τα διασωστικά οχήματα. Όμως το πρόβλημα ήταν ότι πολίτες εγκλωβίστηκαν. Έτσι το δεύτερο νεκρό που βγήκαμε στις 22:30 ήταν απανθρακωμένος μέσα στο όχημά του το οποίο είχε μπλοκαριστεί λόγο μιας τέτοιας δοκού. Όμως από το 2008 έπρεπε οι εν λόγω δοκοί να είχαν αντικατασταθεί. Τι έχουν να πουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, των Δήμων και Περιφέρειας για αυτή τη 10ετή αδιαφορία τους;
  • Δεν είδα κρουνούς!!!. Που ήταν οι κρουνοί που πλήρωσε το Ελληνικό κράτος και ο Έλληνας πολίτης; Πουθενά δεν είδα ένα. Έτσι τα πυροσβεστικά οχήματα έπρεπε συνεχώς να ανεβοκατεβαίνουν μέσα σε στενά δρομάκια για να ανεφοδιαστούν από υδροφόρες επι της Λεωφόρου Μαραθώνος. Το τραγικό ήταν οι κάτοικοι που έλεγαν ότι είναι η πολλοστή φορά που καιγόταν η περιοχή αλλά τι να τους κάνουν τους κρουνούς.  Τα σχόλια δικά σας.
  • Οι δεξαμενές νερού (2 που είδα) ήταν άδειες από καιρό έτσι απλά τις είχαμε εκεί διακοσμητικά διότι κανείς ανεύθυνος υπεύθυνος από τους δήμους και τη περιφέρεια δεν σκέφτηκε να τις γεμίσει με νερό.
  • Οι εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης ήταν υποστελεχωμένες, οι περισσότερες ανεκπαίδευτες, δίχως εξοπλισμό και δίχως οργάνωση. Δεν κατηγορώ τους εθελοντές που τους σέβομαι διότι παράτησαν τις δουλείες τους και τις οικογένειες τους και ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα για να σώσουν ζωές. Κατηγορώ τους δημάρχους, τη περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών όπως και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν τους εθελοντές μόνο για εκδηλώσεις, ενώ άλλους εθελοντές τους λέμε και φασίστες, άχρηστους και άλλα κοσμητικά και αδιαφορούμε για αυτούς. Άλλωστε τυχαίο ότι σε άλλους δήμους όπως Μελισσίων, Ηλιουπόλεως, Βύρωνα κ.α. υπάρχουν άρτια στελεχωμένες, εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες ομάδες; Το μόνο καλό είναι ότι πρόσφατα άκουσα ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα καλέσει κάποιους εθελοντικούς συλλόγους για να συνδράμουν στην πρόληψη πυρκαγιών στην Αττική. Εννοείται ότι δεν θα τους εκπαιδεύσουν και δεν θα τους εξοπλίσουν. Αυτά κοστίζουν.
 • Ερχόμαστε στο Τομέα της πυροσβεστικής. Όπως ανέφερα ότι το συντονιστικό της περιοχής στην οποία έδρασα τις 4 εκείνες μέρες έκανε ένα πολύ καλό έργο χάρη στον οποίο σώθηκαν αρκετές ζωές. Όμως είδαμε στο πόρισμα της εισαγγελίας το αλλαλούμ επικρατούσε στο Αρχηγείο. Να θυμίσω ότι το ψάρι πάντα από το κεφάλι βρωμάει και δεν είναι τυχαίο ότι ο τότε αρχηγός πήγε στην εν λόγω θέση λόγω φιλίας με γνωστό νταή υπουργό. Εκ του αποτελέσματος είδαμε ότι  οι άδειοι ντενεκέδες κάνουν το πιο πολύ θόρυβο και δυστυχώς σε αυτή τη περίπτωση προξένησαν και νεκρούς. Ας δούμε τα λάθη:
  • Είδαμε ότι ψάχνονταν για το ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος όχι ενώ είχαν μπλεχτεί οι αρμοδιότητες. Επίσης πως θα μιλήσουν οι επίγειες δυνάμεις με τα όποια εναέρια μέσα. Αυτό γιατί έγινε; Διότι κανείς στρατηγός δεν κάθισε να ενημερώσει τους υφιστάμενους για τον τρόπο ενεργειών. Βλέπετε οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και η πυροσβεστική λειτουργούν με τρόπους ενέργειας. Έχουμε αυτό το πρόβλημα κάνουμε αυτό, έχουμε το άλλο πρόβλημα κάνουμε αυτό. Σχεδιάζουμε για να είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί. Προφανώς αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα το χάος που διαπίστωσαν τόσο οι εμπειρογνώμονες όσο και η εισαγγελία.
  • Είδαμε ότι δεν γνώριζαν το που βρισκόταν η πυρκαγιά. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Σε κάθε μάχη πρέπει να ξέρεις που είναι ο εχθρός και την κατάστασή του. Εδώ βλέπουμε στο πόρισμα ότι το κέντρο είχε άγνοια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντονίσει τα υφιστάμενα τμήματα. Δηλαδή κανείς δεν κάθισε σε ένα χάρτη να δει την κατάσταση και τις περιοχές ενώ δεν έκαναν χρήση εναέριων μέσων (π.χ. αεροπλάνα που προσέγγιζαν τον Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος). Αυτό για μένα δείχνει κάκιστη προετοιμασία και κάκιστο συντονισμό.
  • Επίσης είδαμε ότι δίνονταν λάθος πληροφορίες στην τροχαία με αποτέλεσμα την αποστολή των οχημάτων σε δρόμους που μπλοκαρίστηκαν και κινδύνευσαν ζωές. Την ευθύνη την έχει η Πυροσβεστική και όχι η Τροχαία, διότι η πυροσβεστική είχε την πλήρη εικόνα (θεωρητικά) και αρμοδιότητα επί των επιχειρήσεων.
  • Επίσης είδαμε ότι κάλεσαν πολύ καθυστερημένα τις ένοπλες δυνάμεις. Ενώ η φωτιά έκαιγε νωρίς το απόγευμα μας κάλεσαν στις 8!! Εμείς όντας σε ετοιμότητα περιμέναμε τη διαταγή και μέσα σε 40 λεπτά είχαμε ξεκινήσει τη δράση μας. Αλλά γιατί να περιμένουν 4 ώρες να καλέσουν ενισχύσεις για τον απεγκλωβισμό;  Διότι δεν είχαν καταρτίσει σχέδιο. Βέβαια μετά κατηγόρησαν το στρατό για αδράνεια. Αλλά για την «αδράνεια» του στρατού θα αναφέρω μόνο τη δράση της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) που από τη στιγμή που ενημερώθηκε μέσα σε 2 ώρες κατάφερε να μεταβεί με λέμβους και να σώζει κόσμο. 2 ώρες όπου κλήθηκαν τα στελέχη, ετοίμασαν εξοπλισμό, ετοίμασαν τις λέμβους, φορτώθηκαν οι λέμβοι στα ελικόπτερα και μετέβησαν στην περιοχή. Για να καταλάβετε τον άθλο θα αναφέρω ότι πρόσφατα σε συνομιλία με αμερικάνους των ειδικών δυνάμεων όταν τους περιγράψαμε και είδαν το βίντεο της δράσης της Ζ’ ΜΑΚ, μας είπαν ότι οι Αμερικάνοι θα χρειάζονταν περίπου 5 ώρες προετοιμασία και ότι δεν θα λάμβαναν μέρος σε τέτοια επιχείρηση λόγω της επικινδυνότητας. Αυτά για να κλείσουν κάποια στόματα κάποιων «ειδημόνων».
 • Ερχόμαστε στον λοιπό κρατικό μηχανισμό για να δούμε λάθη:
  • Γιατί μόνο το 40% των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν λειτουργικό την ημέρα εκείνη; Διότι πολύ απλά κάνεις υπεύθυνος δεν ενδιαφέρθηκε. Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν πήρε  κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή τη Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών μπλόκαρε τα όποια κονδύλια για συντήρηση των υπαρχόντων και προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων; Σχεδόν όλα τα πυροσβεστικά οχήματα πρέπει να αλλάξουν λάστιχα, φρένα, έχουν μηχανολογικά προβλήματα. Έτσι μετά απορούμε στο πόρισμα γιατί δεν είχαμε οχήματα (μην ξεχνάμε ότι είχε άλλη μια τεράστια φωτιά την ίδια στιγμή στην Κινέττα).
  • Γιατί σε όλη την Αττική υπήρχε διαθεσιμότητα 35 περιπολικών; Έτσι ζήσαμε να βλέπουμε περιπολικά και ομάδες της ΔΙΑΣ που είχαν έρθει από Μενίδι, Βουλιαγμένη, κέντρο Αθήνας, Γαλάτσι κ.α. και ψάχνονταν στο google earth στα κινητά τους για το που πρέπει να πάνε αφού δεν γνώριζαν την περιοχή. Επίσης να μην σχολιάσω το γεγονός ότι τα περισσότερα περιπολικά δεν είχαν καύσιμα και έψαχναν βενζινάδικο, και φυσικά οι αστυφύλακες από τη τσέπη τους πλήρωσαν τα καύσιμα.
  • Αναφέραμε τις επικοινωνίες. Ευτυχώς είχαμε καλό σήμα στα κινητά διότι ασυρμάτους δεν είχαμε. Να αναφέρω ότι τα περιπολικά καλούσαν το κέντρο επιχειρήσεων μέσω προσωπικών  κινητών τηλεφώνων. Γιατί από το 2004 δεν έχουμε χρήση ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών; Μάλιστα η σχετική συμφωνία είχε γίνει από το 2014 (έστω αργά) αλλά δεν προχώρησε ποτέ…
  • Στο τομέα επικοινωνίες γιατί εδώ και 7 χρόνια το 112 (Ευρωπαϊκό κέντρο λήψεως σημάτων άμεσης ανάγκης) υπολειτουργεί; Τώρα θα μου πείτε εδώ οι πολίτες δεν υπάκουαν σε αστυνομικούς που τους καλούσαν να φύγουν θα υπολογίσουν ένα sms από το 112 που τους καλεί να εκκενώσουν την περιοχή; Και όμως πολλά θύματα χάθηκαν διότι δεν ήξεραν την ακριβή τους θέση, την στιγμή που το 112 λόγω δορυφόρου δίνει στο κέντρο το ακριβές στίγμα του θύματος. Έτσι θα μπορούσε άμεσα και με ακρίβεια να μεταβεί στο σημείο όχημα διάσωσης. Επίσης μέσω του 112 στέλνεται σήμα σε όλα τα κινητά της περιοχής κινδύνου έτσι θα είχε ενημερωθεί πιο άμεσα περισσότερος κόσμος άρα θα είχαν σωθεί περισσότερες ζωές όπως έγινε παλαιότερα στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Το Μάτι πολύς κόσμος ΔΕΝ είχε ενημερωθεί για την εκκένωση. Φυσικά στην Ελλάδα ακόμα και τώρα δεν έχουμε κάνει τίποτε για το 112. Ουδέν σχόλιο.
  • Τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ιδιωτικών ασθενοφόρων και οι Ερυθροσταυρίτες έκαναν ένα τιτάνιο έργο με αυταπάρνηση και έχω πολλά παραδείγματα να δώσω. Όμως ποιος ευθύνεται στο ότι υπάρχουν με το ζόρι 30 – 40 ασθενοφόρα στην Αττική αντί για 150 που έπρεπε να έχουμε; Αν περάσετε από το Νοσοκομείο Γεννηματά θα δείτε περι τα 40 ασθενοφόρα παροπλισμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών έχει κόψει τα εν λόγω κονδύλια; Γιατί ο αρμόδιος Υπουργός δεν δέχτηκε τη προσφορά του 401 ΓΣΝΑ και του 251 ΓΝΑ που πρόσφεραν συνολικά 12 ασθενοφόρα και τη μονάδα εγκαυμάτων; Της ίδια στιγμή έψαχναν να στείλουν τους τραυματίες στα κρατικά νοσοκομεία που χάρη στις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών είναι υποστελεχωμένα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ υπήρχαν τρομερές ελλείψεις σε φάρμακα, επιδέσμους κ.α. Τι να προκάνουν οι γιατροί εκεί; Ευτυχώς που υπήρχαν και εθελοντές γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και βοήθησαν την κατάσταση.
  • Γιατί δεν κινητοποιήθηκαν άμεσα οι εθελοντές; Διότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αμελεί. Έτσι ενώ το 2008 είχαν οργανωθεί ομάδες πυρασφάλειας με εθελοντές που όργωναν τα δάση της Αττικής και ομάδες πυρόσβεσης, τώρα 10 χρόνια μετά θεωρούμε τους εθελοντές φασίστες, ρομαντικούς και αχρείαστους. Να θυμίσω όμως ότι ο Καναδάς, η Αυστρία η Ελβετία στηρίζουν την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών σε εθελοντές. Το Ελληνικό κράτος αδιαφορεί.

Έτσι είδαμε τον απλό πυροσβέστη, αστυνομικό, λιμενικό, στρατιώτη, πλήρωμα του ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, διασώστες, ιατρούς νοσηλευτές  να τρέχουν και να αντικαθιστούν το Ελληνικό κράτος. Να τονίσω ότι και στις 4 μέρες έδρασα δίπλα σε πολλούς τέτοιους εθελοντές. Τέλος σημαντικό έργο έπραξαν εκατοντάδες πολίτες που μας έφερναν νερό και τρόφιμα, πρόσφεραν αίμα στους τραυματίες ενώ πολλοί άλλοι βοήθησαν το έργο της εκκένωσης του πληθυσμού. Έτσι διορθώνοντας τις δηλώσεις της κυβέρνησης ναι σώθηκαν 25.000 κόσμος από την περιοχή αλλά χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, στον αλτρουισμό, το φιλότιμο και τη μαχητικότητα του απλού πυροσβέστη, αστυνομικού, στρατιώτη, ΕΚΑΒίτη, γιατρού – νοσηλευτή και εθελοντή. Ευτυχώς που σαν Έλληνες είμαστε μαχητές και κόβει το κεφάλι μας αλλιώς αν ήμασταν Γερμανοί ή Σουηδοί που τα περιμένουν όλα έτοιμα από το κράτος θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς.

Στο πόρισμα έτσι είδαμε ότι οι ευθύνες πέφτουν στην Περιφέρεια, στους Δημάρχους Ραφήνας, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας, στην Πυροσβεστική κ.α. Όπως είδαμε παραπάνω, δικαία κατηγορούνται όλοι οι παραπάνω για ανευθυνότητα. Όμως το κατηγορητήριο ξέχασε ένα άλλο κρατικό οργανισμό: την Πολεοδομία.

Οι περιοχές Μάτι, Κόκκινο Λιμάνι, Λόφος Ζούγκλας επικρατούσε το πολεοδομικό χάος. Ήμασταν σαν σε λαβύρινθο από τις άναρχες αυθαίρετες δομήσεις. Αποτέλεσμα 51 νεκροί που κάηκαν λόγω ότι είχαν μπλεχτεί σε αυτό το χάος. Αν δεν ήταν αυτό το χάος σίγουρα μεγάλο μέρος των 51 αυτών νεκρών θα είχε γλυτώσει. Μην ξεχνάμε ότι 26 συμπολίτες μας χάθηκαν σε ένα μόνο αυθαίρετο και παράνομα περιφραγμένο οικόπεδο!!! Την ίδια στιγμή ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) κύριος Κορδάτος Γεώργιος, ένας εξαίρετος άνθρωπος και αξιωματικός, σαν διοικητής του ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα με δική του πρωτοβουλία πήρε ένα στρατιωτικό φορτηγό και γκρέμιζε αυθαίρετες μάνδρες με αποτέλεσμα περί τα 300 άτομα (σύμφωνα με μαρτυρίες) που είχαν εγκλωβιστεί να διασωθούν ενώ στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα δόθηκε στέγαση και Α’ βοήθειες σε εκατοντάδες πολίτες. Φανταστείτε αν δεν ήταν ο κύριος Κορδάτος και το προσωπικό των ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα θα είχαμε σίγουρα 400 νεκρούς. Δυστυχώς η πολιτεία δεν βράβευσε τον κύριο Κορδάτο όπως όφειλε.

 Όμως πως κτίστηκαν τα εν λόγω οικήματα έτσι; Βλέπεται στο βωμό της ψήφου και του τραπεζικού λογαριασμού (κοινώς φακελάκι) τόσο η πολιτεία (βλ υπουργός κύριος Σπρίντζη που μέρες πριν τη πυρκαγιά έλεγε για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων) όσο και η πολεοδομία κάνουν τα στραβά μάτια. Έτσι εκατοντάδες περιοχές στην Αττική έχουν την άναρχη δόμηση που έχει το Μάτι και το Κόκκινο λιμάνι.  Όμως δεν είδαμε κανένα υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ και κανένα υπεύθυνο της τοπικής πολεοδομίας κατηγορούμενο. Αυτοί δηλαδή δεν φέρουν ευθύνη που επέτρεψαν αυτό το χάος να δημιουργηθεί; Ποίοι νομιμοποιήσανε αυτό το έγκλημα; Ποίοι έκαναν τόσα χρόνια τα στραβά μάτια; Την απάντηση την γνωρίζετε.

Τέλος ας δούμε τον φυσικό αυτουργό που έβαλε την πυρκαγιά αλλά και τους άλλους κατηγορούμενους. Όλοι τους κατηγορούνται για πλημμέλημα. Α ξέχασα να αναφέρω ότι ο κύριος στου οποίου το αυθαίρετο κτήμα με την παράνομη περίφραξη 26 άτομα πέθαναν, δεν αντιμετωπίζει καμία απολύτως ποινική δίωξη. Τι σημαίνει ότι κατηγορούνται για πλημμέλημα; Στάχτη στα μάτια του κόσμου. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση το αδίκημα θα έχει παραγραφτεί ενώ αν δικαστούν και καταδικαστούν θα φάνε το πολύ 5 χρόνια και αυτά με αναστολή.  Την ίδια στιγμή σε Σερβία, Βουλγαρία, Ισπανία κ.α. που αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές με λιγότερα θύματα και λιγότερες παραλήψεις οι υπεύθυνοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ενώ έπεσαν και ποινές φυλάκισης 10 μέχρι και 20 ετών. Ο φυσικός αυτουργός αν ήταν στη Σερβία, στη Βουλγαρία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελβετία θα έτρωγε τουλάχιστον 10 χρόνια φυλάκιση άνευ αναστολής. Αλλά είπαμε εδώ είμαστε Ελλάδα. Άλλωστε είδαμε ότι κανείς υπεύθυνος δεν ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του με περισσή αλαζονεία και θράσος διατυμπάνιζαν πόσο τέλεια έκαναν την δουλειά τους και πλην του κυρίου Τόσκα ουδείς δεν είχε το σθένος και το φιλότιμο να παραιτηθεί.

Έτσι αναλύσαμε σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες του κράτους που περιλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Χωροταξίας, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τέλος τη δικαιοσύνη. Ξεχάσαμε κανένα;

Ναι τον Έλληνα πολίτη. Πολλοί πάλι θα με κατηγορήσουν αλλά:

 • Ποιος ψήφισε τους πολιτικούς μας από το 1974 και μετά; Ο Ελληνικός λαός που του άρεσε ο λαϊκισμός και το προσωπικό του συμφέρον. Ο Ελληνικός λαός νοιαζόταν για να κτίσει αυθαίρετα οικήματα και ζητούσε από τους πολιτικούς να τα νομιμοποιήσουν. Αποτέλεσμα από αυτά τα αυθαίρετα 100 συμπολίτες μας πέθαναν.
 • Ποιος διαμαρτυρήθηκε για τις ελλείψεις των νοσοκομείων, της χαμηλής διαθεσιμότητας σε περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά; Κανείς. Ακόμα και μετά τη πυρκαγιά και μετά το πόρισμα κανείς δεν βγήκε στους δρόμους. Όμως αν κοπούν 10€ από τη σύνταξη θα γίνει σεισμός στο Σύνταγμα από τις συγκεντρώσεις.
 • Ποίος ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση (ειδικά σε μια περιοχή που έχει σε ετήσια βάση κίνδυνο πυρκαγιάς) να ληφτούν προληπτικά μέτρα;

Τέλος θα σας πω και  παραδείγματα ευθύνης άλλων πολιτών που έπρεπε ήδη να βρίσκονται φυλακή:

 • Στις 21:13 βρήκαμε την πρώτη νεκρή, μια γυναίκα 60 περίπου ετών που είχε πεθάνει από ασφυξία. Την αποθανούσα την είχαν απομακρύνει 2 φορές πιο πριν αστυνομικοί αλλά αυτή επέστρεφε πίσω. Δυστυχώς μέρος των θυμάτων χάθηκαν ή τραυματίστηκαν διότι δεν υπάκουαν. «Ξέρεις ρε ποιος είμαι εγώ;» «Ρε αί παράτα μας» και πολλά κοσμητικά επίθετα. Έβλεπαν άτομα με στολή να τους ζητούν να εκκενώσουν τη περιοχή και να τους οδηγήσουν σε ασφαλές μέρος και αυτοί όχι να το παίξουν μαγκιά. Έτσι τρέχαμε μετά από λίγο να σώσουμε τους νταήδες όταν καίγονταν. Κάποιοι σώθηκαν, κάποιοι τραυματίστηκαν κάποιοι βρέθηκαν νεκροί. Για αυτούς τους ανεγκέφαλους όμως κινδύνευσαν οι δικές μας ζωές για να ξαναμπούμε στην επικίνδυνη περιοχή και να τους σώσουμε.
 • Άλλοι πάλι πάρκαραν το όχημά τους  στη μέση του δρόμου και εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα. « Γιατί έτσι γουστάρω. Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Την ίδια στιγμή πιο κάτω άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί.  Γιατί δεν κυνηγήθηκαν ποινικά οι εν λόγω νταήδες ενώ υπάρχουν στοιχεία σε αναφορές πυροσβεστών και αστυνομικών;
 • Είχαμε πολλές ψεύτικες κλήσεις. Μας έπαιρνε τηλέφωνο το κέντρο της πυροσβεστικής και μας έδινε διευθύνσεις που τους είχαν καλέσει πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί και εμείς τρέχαμε στα σημεία που μας είχαν υποδείξει. Όμως κάποιες κλήσεις ήταν ψεύτικες. Έτσι από τις 20:39 μέχρι και τις 04:00 που αποδεσμευτήκαμε λάβαμε 15 ψεύτικες κλήσεις. Ας δούμε τι κλήσεις ήταν αυτές:
  • Σε 10 κλήσεις δόθηκαν λάθος διευθύνσεις που δεν υπήρχαν. Έτσι εμείς ψάχναμε άδικα (κανείς από το κλιμάκιό μου δεν ήξερε την περιοχή) να βρούμε τη διεύθυνση και τον αριθμό (πχ Οδός ΑΒΓ Νο 55 ενώ η ΑΒΓ είχε μέχρι το Νο 30 ή οδός ΚΛΜ που δεν υπήρχε). Έτσι σπαταλήσαμε περίπου 3 ώρες ΆΣΚΟΠΑ!!! Δεν είδα στο πόρισμα πουθενά αναφορά για τις εν λόγω κλήσεις ενώ υπάρχουν αναφορές από εμένα προσωπικά, από αστυνομικούς και πυροσβέστες. Το κέντρο είχε τον αριθμό τηλεφώνου από όπου έγιναν οι εν λόγω κλήσεις. Γιατί δεν έχουν ασκηθεί ποινικές ευθύνες βάση νόμου;
  • 5 κλήσεις δόθηκαν και μεταβήκαμε σε μέρη όπου ΚΑΝΕΙΣ δεν διέτρεχε κίνδυνο. Του ενός είχε καεί λίγο η τέντα και του άλλου ένας μικρός θάμνος, άλλος έπινε καφέ, άλλος σκούπιζε τη βεράντα του. Βέβαια 2 έξυπνοι αναγνώστες στο ιντερνετ με κατηγόρησαν γιατί έκραξα τους εν λόγω πολίτες. Όμως ας αναλογιστούν το εξής οι αναγνώστες. Στις 11:23 λαμβάνουμε από το κέντρο να πάμε σε 3 τοποθεσίες που υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Βάση χάρτη είδαμε ότι οι 2 διευθύνσεις είναι πολύ κοντά στη θέση μας ενώ η άλλη περιοχή ήταν πολύ πιο μακριά. Λόγω των καπνών, των κολλημάτων στους δρόμους κ.α. για να διανύσουμε 300 μέτρα θέλαμε χωρίς υπερβολή 10 λεπτά με το όχημα. Έτσι πάμε στις 2 πιο κοντινές τοποθεσίες και στην πρώτη διεύθυνση είδαμε τον τύπο με το καφεδάκι του να μου λέει «ε κάηκε λίγο η τέντα μου, όλα καλά. Άσε ρε φίλε που θα φύγω από εδώ. Γιατί σας κάλεσα; Γιατί να μην έρθετε. Ας καούν οι άλλοι». Ωραίος. Μετά πήγαμε στον άλλον που ήταν 3 τετράγωνα πιο κάτω και του καιγόταν ο θάμνος που με ένα μικρό μπουκάλι νερό και ένα πτυοσκάπανο σβήσαμε τη φωτιά. Και αυτός ήθελε να είμαστε εκεί δίπλα του χωρίς λόγο. Έτσι όταν φτάσαμε στην 3η διεύθυνση στις 12:15 είδαμε 2 γυναίκες μαζί με 2 παιδάκια να καίγονται (σύμφωνα με μάρτυρα είχαν σταματήσει να ουρλιάζουν και πέθαναν 3 – 4 λεπτά προτού φτάσουμε). Τους 2 ηλικιωμένους που ψάχναμε δεν τους βρήκαμε (μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζω την τύχη τους). Μια τρίτη γιαγιά δεν μπορέσαμε να την σώσουμε (αργότερα μάθαμε ότι βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της) διότι το σπίτι της είχε γίνει παρανάλωμα και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε στα 50 μέτρα. Αν ήμασταν 10 λεπτά πιο πριν πιθανόν θα μπορούσαμε να την είχαμε σώσει. Λίγο πιο κάτω βρήκαμε άλλες 2 απανθρακωμένες σορούς ενός ενήλικα και ενός μικρού παιδιού. Αν δεν ήταν αυτοί οι 2 «έξυπνοι» δεν θα είχαμε χάσει 50 λεπτά άσκοπα και σίγουρα θα είχαμε σώσει κάποιες ζωές, ειδικά των 2 γυναικών, της γιαγιάς και των 2 παιδιών. Έτσι για τον ψιλά-βαρή μάγκα χάθηκαν άσκοπα 7 ζωές ενώ είχαμε άλλους 2 αγνοούμενους. Οι πράξεις εγωισμού έχουν συνέπειες. Τις διευθύνσεις των εν λόγω «κυρίων» τις έχω αναφέρει στην αναφορά μου και τις έχει αναφέρει και η πυροσβεστική. Δυστυχώς η δικαιοσύνη δεν έπραξε τα δέοντα.

Έτσι βλέπουμε ότι ο Έλληνας πολίτης φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης διότι η ψήφος του ανέδειξε την πολιτική που ακολουθήθηκε και έφερε τη καταστροφή όπως και πολλοί πολίτες εμπόδισαν εσκεμμένα τις διασωστικές δυνάμεις να πράξουν το έργο τους και να σώσουν ζωές.

Έτσι ζητώ από όλους τους αναγνώστες το πάθημα να μας γίνει μάθημα.

 • Προσέξτε τι ψηφίζετε. Μην κοιτάτε το δικό σας συμφέρον αλλά το γενικό συμφέρον. Ψηφίστε άτομα που αξίζουν και όχι λαικιστές. Ζητήστε έργα και όχι κλούβιες υποσχέσεις
 • Απαιτείστε τη δικαιοσύνη να πράξει το έργο της βάση του Συντάγματος και του ποινικού κώδικα.
 • Απαιτήστε τα δικαιώματά σας. Ζητήστε περιπολικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περισσότερους ιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Απαιτήστε κρουνούς, εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες ομάδες διάσωσης και πυρόσβεσης. Διαδηλώστε για αυτά που αύριο μεθαύριο θα σας σώσουν τη ζωή
 • Ακολουθήστε τις συμβουλές της πυροσβεστικής για την πρόληψη. Για πληροφορίες μπείτε στο www.fireservice.gr
 • Γίνετε και εσείς ένας εθελοντής και βοηθήστε στην πρόληψη πυρκαγιάς. Αν δείτε πυρκαγιά πάρτε το 199 και δώστε ακριβή στοιχεία. Έτσι θα σώσετε ζωές και περιουσίες
 • Ακούστε τις οδηγίες πυροσβεστών, αστυνομικών και στρατιωτικών σε μια έκτακτη κατάσταση. Μην το παίζετε μάγκες, αφήστε τον εγωισμό σας. Θυμηθείτε ότι αυτοί είναι εκεί να σας βοηθήσουν για σωθείτε και θα να φύγουν τελευταίοι από την επικίνδυνη περιοχή.
 • Μην απασχολείτε άνευ λόγου και ουσίας διασωστικές ομάδες γιατί όπως είδατε θα προξενήσουν θανάτους.
 • Τέλος γίνετε εσείς το παράδειγμα προς μίμηση ακολουθώντας όλα τα παραπάνω.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Facebooktwitterpinterestinstagram

9 comments on “Αξιωματικός του Ε.Σ. που ήταν στο Μάτι: Ποιοι Ευθύνονται

 1. Μ.Κ

  Φιλε μου συγγνωμη κιολας κι εγω στο Ματι μενω απο αυτα που λες τιποτα δεν βιωσα.. Σα να μιλας για αλλο μερος.. περιμεναμε σα μαλακες απο τις 5.40 στη θαλασσα 700 ατομα στο Ματι για καποιον να φανει. Και πουρνο πουρνο κατα τις 10 μετα απο τεσσερις ωρες εμφανστηκε το λιμενικο. Ενα ασθενοφορο ζηταγαμε και δεν μπορουσε ναπροσεγγισει.μεταφεραμε ανημπορους στην πλατη μας….αυτα που λες που τα βρισκεις ηθελα να ξερα;; Όλοι ηρθατε κατοπιν εορτης και οχι απο την αρχη.Σας παιρναμε τηλεφωνο και σε πυροσβεστικη και σε λιμενικο και δεν σηκωνατε τιποτα.

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο Αξιωματικός μας ήταν εθελοντής και όχι μέλος του επίσημου μηχανισμού, κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε έτσι και αλλιώς να σας απαντήσει στο γιατί δεν σηκώνανε τα τηλέφωνα, ήταν εντελώς εκτός του τομέα ευθύνης του αλλά και της αντιληπτικής του ικανότητας. Όσο για το ότι δεν είχατε παρόμοιες εμπειρίες, είναι προφανές ότι εσείς, όπως αναφέρετε στο σχόλιό σας, ήσασταν από τους “τυχερούς” που καταφέρατε να προσεγγίσετε εγκαίρως την θάλασσα και περιμένατε (για πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε σίγουρα) διάσωση από τη θάλασσα. Ο Αξιωματικός μας ήταν σε εντελώς διαφορετικό σημείο, κατά συνέπεια είναι λογικό να έχετε διαφορετική οπτική του θέματος και εντελώς διαφορετικές εμπειρίες. Θα θέλαμε να σας καλέσουμε, εφόσον θέλετε και εσείς, να γράψετε λίγα λόγια για την δική σας εμπειρία εκείνη την ημέρα, ώστε να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έγινε πραγματικά εκείνη την ημέρα.

   Reply
 2. Μ.Κ

  Φυσικα να γραψω. Εγω πηγα στην αργυρα ακτη κυνηγημενη απο τη φωτια.. Μολις πατησα το ποδι μου στη θαλασσα ανατιναχτηκε το cavo verde και ακουγοντανπαντου εκρηξεις. Ο αποπνιχτiκος καπνος σε εκανε να μην μπορεις να δεις στο 1 μετρο. Επειδη εχω αναπνευστικο προβλημα και απο καθαρο φοβο μπηκα στη θαλασσα μεχρι εκει που παταγα οριακα με αποτελεσμα τα ρευμα να με παρασυρει και ετσι να χασω τον οριζοντα μου. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα να κολυμπαω 4 ωρες και ευτυχως αλλαξε ο αερας και απο κει που μας πηγαινε Στυρα εφτασα προς Λουτσα και απο κει με λιγο κολυμπι εφτασα λιγα μιλια εξω απο το λιμανι της Ραφηνας αφου με περιμαζεψαν εμενα και αρκετους αλλους τα ψαροκαικα. Συγκεκριμενα εμενα με μαζεψε το καικι Σπυρος .. Μαζεψε πανω απο 10 ζωντανους και μια γυναικα πνιγμενη. Στο διαστημα αυτο οι δικοι μου, που περιμεναν στη στερια με ειχαν χασει…βγαινοντας στο λιμανι Ραφηνας(γυρω στις 11 απο τις 6 παρα που ειχα πεσει στη θαλασσα) ρωτησα τους λιμενικους και μου ειπαν οτι τα ονοματα των δικων μου ειναι στη λιστα αφιχθεντων.. Ειχαν κανει λαθος φυσικα.. Με τα πολλα αφου γυρισα ξυπολητη και με σκισμενα ρουχα ολη τη Ραφηνα τους βρηκα στις 4 το πρωι μολις ειχαν ερθει. Απο οτι καταλαβατε δεν εκατσα ακριβως στην ακτη ..Ειχα κι εγω μια περιπετεια που δεν σας ευχομαι να τη ζησετε.. Απλα οταν διαβαζω ότι ειχε ερθει κοσμος να μας διασωσει θυμωνω πολυ γιατι δεν ειχε ερθει κανεις. Μονοι μας ειδαμε τη φωτια και ααρχισαμε να τρεχουμε. Και ο σωσων εαυτον σωθειτω. Oσοι μπηκαν στο Ματι μπηκαν απο οτι ειμαι σε θεση να γνωριζω μετα τις 9

  Reply
 3. Μ.Κ

  Δεν ειχα σκοπο να γραψω τι εζησα γιατι δεν εκρινα σκοπιμο να πω την περιπετεια μου σα να ειμαι κατι σπουδαιο.. Ετσιι αναφερθηκα γενικα…

  Reply
 4. Μ.Κ

  Φαινεται επισης οτι ο ανθρωπος που γραφει δεν εχει ιδεα απο την περιοχη όταν λεει για το οικοεπδο με τους 26.. Κατω απο το οικοπεδο δεν υπαρχει παραλια αλλα 20 μετρα γκρεμος… Πουθενα στο Ματι και σε όλη την περιοχη δεν υπαρχει παραλια. Η μορφολογια του εδαφους ειναι γκρεμνωδης. Φτανεις στη θαλασσα αλλα πως να κατεβεις όταν εχει γκρεμο;; Ετσι σκοτωθηκε το μικρο κοριτσι οταν πηδηξε φλεγομενη απο το γκρεμο.. Πως να δεις που θα πας οταν δεν βλεπεις τιποτα;; όταν τα παντα εχουν καλυφθει απο καπνο και δεν βλεπεις στο μισο-ενα μετρο.Οι ανθρωποι εγκλωβιστηκαν γιατι η φωτια τους βρηκε εξω απο την πορτα τους. Τους επιασε στον υπνο κυριολεκτικα.. Και κανεις ποτε δεν τους ενημερωσε.

  Reply
 5. Μ.Κ

  Συγγνωμη αν φανηκα επιθετικη σε καθε περιπτωση αλλα ειναι ενα θεμα που ποναει. Γιατι με τις προπαγανδες της καθε κυβερνησης εχουμε φτασει στο σημειο να απολογουμαστε που γεννηθηκαμε και μεγαλωσαμε στο Ματι

  Reply
  1. admin Post author

   Έχετε περάσει μια εμπειρία τραυματική, την οποία δεν θα έπρεπε να έχει περάσει κανείς. Είναι λογικό όταν την θυμάστε να είστε κάπως επιθετική και καταλαβαίνουμε πλήρως. Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο Αξιωματικός δεν κατηγορεί τους κατοίκους επειδή είναι κάτοικοι. Κατηγορεί συγκεκριμένες συμπεριφορές πολιτών, οι οποίες εμπόδιζαν τους διασώστες και συνέβαλαν στο να ζήσετε ότι ζήσατε.

   Σχετικά με την μορφολογία του εδάφους, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε από όσο γνωρίζω ο Αξιωματικός γνωρίζουμε την περιοχή. Ο Αξιωματικός την γνωρίζει μόνο από την προσωπική του εμπειρία εκείνη την μοιραία μέρα. Είναι πιθανόν να κάνει κάποιο λάθος, άλλωστε είπατε και εσείς για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, είναι πιστεύω εύκολο να μπερδέψουν έναν άνθρωπο που δεν την γνωρίζει.

   Τέλος, να αναφερθεί ότι η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης είναι ένα από τα πράγματα που ψέγει ο Αξιωματικός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ήρθαν άνθρωποι για να βοηθήσουν. Αργήσανε (δυστυχώς πάρα πολύ), αλλά ήρθανε. Ευθύνες για αυτό φέρουν οι αρμόδιοι και θα κριθούν από την Δικαιοσύνη. Ο Αξιωματικός μας απλά προσθέτει και τα μικρά πράγματα που μερικές φορές δεν βλέπουμε, αλλά δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών, έστω και αν αυτό ξεκίνησε αργά.

   Reply
 6. Μ.Κ

  Ο θυμος δεν ειναι για αυτα που περασα εγω, αλλα γιατι ξερω αρκετους που βρηκαν φριχτο θανατο επειδη ηταν μονοι απο τις πεντεμσιη εως τις 9 η επειδη ακολουθησαν τις οδηγιες της τροχαιας και εγκλωβιστηκαν στο κοκκινο λιμανακι η επειδη δηλητηριαστηκαν/καηκαν ολοσχερεως η επειδη δεν αντεχαν να κολυμπουν αλλο και πνιγηκαν αφηνοντας πισω να κολυμπουν μονοι τα παιδια τους/εγγονια/γονεις/αδερφια.. Εκει γυρω στις 9 που ηρθε καποιος να βοηθησε ειχαν τελειωσει όλα η φωτια εσβησε σχεδον μονη της. Οι εθελοντες ειναι εθελοντες και σε καμια περιπτωση δεν υποχρεουνται να σωσουν οποιονδηποτε. Αναφερομαι στους υπολοιπους. Σας ευχαριστω πολυ !

  Reply
  1. admin Post author

   Καλησπέρα σας, ο Αξιωματικός μας θέλησε να απαντήσει και ο ίδιος στα σχόλια σας στο άρθρο του:

   Αξιότιμη κυρία,

   Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας και λυπάμαι για τα μαρτύρια που υποβληθήκατε πέρυσι την τραγική εκείνη ημέρα. Κατανοώ την αγανάκτησή σας όμως θεωρώ άστοχη την επίθεση προς εμένα και προς τους υπολοίπους που έσπευσαν είτε λόγω υπηρεσίας είτε εθελοντικά να βοηθήσουν.

   Θα ήθελα να σας παραπέμψω και στα 2 άρθρα που ετοίμασα για την πυρκαγιά τόσο λίγη ώρα αφού αποδεσμεύτηκα τα ξημερώματα τις 24ης Ιουλίου όσο και όταν βγήκε το πόρισμα και θα σας καλούσα να τα ξαναδιαβάσετε προσεκτικά (https://bit.ly/2NGGEgC + https://bit.ly/2YERMRw).

   Αρχικά δεν είμαι από την περιοχή και μάλιστα δεν σας κρύβω ότι ουδέποτε είχα πάει εκεί πριν την 23 Ιουλίου 2018. Μάλιστα και στα 2 άρθρα μου έχω μιλήσει για τις δικές μου εμπειρίες που έζησα στον Νέο Βουτσά από το Λύρρειο Ίδρυμα μέχρι τη Μαραθώνος και στο Λόφο Ζούγκλας όπου έδρασα. Για τα υπόλοιπα στηρίχτηκα σε μαρτυρίες των κατοίκων και των ΜΜΕ. Έτσι το τι επικράτησε στην Γαλάζια ακτή δεν το γνωρίζω. Όπως δεν έχω ιδία πείρα και για το κτήμα όπου χάθηκαν άδικα και τραγικά 26 συνάνθρωποί μας. Όμως για το κτήμα που λέτε, ήταν παράνομα περιφραγμένο κάτι που συνέβαλε στο χαμό των εν λόγω ανθρώπων σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων και βάση του πορίσματος. Δεν έπρεπε να αναφερθεί ότι η εν λόγω παρανομία κόστισε αριθμό ζωών;

   Αναφέρατε άστοχα ότι κατηγόρησα τους κατοίκους διότι μένετε στο Μάτι. Που το είδατε αυτό; Μήπως με μπερδέψατε με τους κκ Καμμένο και Τόσκα που έκαναν τέτοιες δηλώσεις? Ήμουν πολύ συγκεκριμένος στο κείμενο και κατηγόρησα από τους πολίτες όλους όσους:
   • Το παίζουν ξερόλες και δεν υπακούουν στις οδηγίες της πυροσβεστικής και ανάβουν πυρκαγιές σε ισχυρό άνεμο. Έτσι έγινε πέρυσι η καταστροφή και έτσι είχαμε επανάληψη στην Ραφήνα την προηγούμενη εβδομάδα.
   • Λάδωσαν και λαδώθηκαν για να νομιμοποιηθούν παράνομα οικόπεδα που προκάλεσαν τόσο κόσμο να εγκλωβιστεί και εν συνεχεία να μην μπορούν να μεταβούν τα διασωστικά συνεργία.
   • Εμπόδιζαν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ και ΕΣΚΕΜΕΝΑ τα διασωστικά συνεργεία να κάνουν την δουλεία τους.

   Φυσικά και κατηγόρησα και το κράτος σαν περιφέρεια, σαν δημάρχους και φυσικά σαν πολεοδομία. Επίσης είδατε ότι έκανα πολύ σκληρή επίθεση με στοιχεία στο αρχηγείο της πυροσβεστικής που φάνηκε απαράδεκτα ανεπαρκές.

   Όμως δεν φταίμε και οι πολίτες που εκλέξαμε τους εν λόγω πολιτικούς και δεν ζητάμε να παρθούν μέτρα για τη προστασία μας;

   Επίσης αναφέρατε ότι για πολλές ώρες ήσασταν στην θάλασσα περιμένοντας την διάσωσή σας. Σκεφτήκατε ότι μπορεί ο εν λόγω άνθρωπος που ήρθε να σας σώσει να είχε πάει σε άλλες τοποθεσίες διότι κάποιοι ανεγκέφαλοι «συμπολίτες» μας έδιναν ψεύτικα περιστατικά όπως έτυχε σε μένα; Μάλιστα για αυτά τα περιστατικά έχει γίνει σχετική αναφορά τόσο από μένα όσο και από την πυροσβεστική αλλά μάλλον στην εισαγγελία δεν νοιάζονται.

   Να γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή το κλιμάκιό μου είχαμε ενημερώσει την προϊστάμενη αρχή μας ότι επιθυμούσαμε να μεταβούμε να βοηθήσουμε κάτι που έγινε δεκτό πριν ακόμα κινητοποιηθεί το στράτευμα. Ήμασταν στα Γλυκά Νερά και περιμέναμε για ώρες το πράσινο φως από τη Πυροσβεστική. Ξέρετε τι μας έλεγαν; Ότι όλα είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει ανάγκη και να πάμε στα σπίτια μας. Και την ίδια στιγμή στο ραδιόφωνο ακούγαμε για τη καταστροφή. Έτσι ομόφωνα παραμείναμε και συνεχίσαμε να τηλεφωνούμε και να ζητάμε να μας δώσουν αποστολή. Γιατί δεν πήγαμε έτσι; Διότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός για να πάμε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Από τη στιγμή που μας δώσανε το πράσινο φως εντός 35 λεπτών είχαμε αναλάβει δράση. Υπ’ όψιν ότι φέραμε τις στρατιωτικές στολές μας και μεταβήκαμε με τα προσωπικά μας ΙΧ και μοτοσυκλέτες ενώ δεν είχαμε καμία απολύτως προστασία αφού δεν είχαμε κατάλληλες προστατευτικές μάσκες ή βραδύκαυστα ενδύματα.

   Σίγουρα ζήσατε το τρόμο επί τόσες ώρες τόσο στην πυρκαγιά όσο και στην θάλασσα και σέβομαι το θυμό σας και την αγανάκτησή σας. Τον ίδιο φόβο ζήσαμε και εμείς με το να είμαστε σε φλεγόμενες περιοχές, με οικήματα που γκρεμίζονταν. Όμως έπρεπε να υπερνικήσουμε το φόβο μας και να ριψοκινδυνεύσουμε προκειμένου να σώσουμε κόσμο. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σώσουμε τους πάντες. Επίσης τις επόμενες 4 μέρες ήμασταν εκεί να ψάχνουμε για αγνοούμενους μαζί με αστυνομικούς και πυροσβέστες.

   Το να κάνετε προσωπική επίθεση σε εμάς όλους που τρέξαμε να σας βοηθήσουμε και ριψοκινδυνεύσαμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές θεωρώ ότι είναι λάθος. Όλοι οι εθελοντές και οι διασωστικές ομάδες, η αστυνομία και οι απλοί πυροσβέστες πήγαιναν όπου τους έστελνε το συντονιστικό της πυροσβεστικής. Το ότι δεν υπήρχε σωστός συντονισμός λόγω της Πυροσβεστικής είναι κάτι που τόνισα στο άρθρο. Έτσι ζητώ να ανακαλέσετε. Κατηγορείστε το συντονιστικό αλλά όχι τους διασώστες (εθελοντές και μη) που με αυταπάρνηση έσωσαν τόσο κόσμο, διότι έτσι κατηγορείτε και τον άνθρωπο με το καΐκι που σας έσωσε.

   Όσο για την άρνηση να δεχτείτε τα γεγονότα που ανέφερα αυτό είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να τα αποδεχτείτε ή όχι. Εσείς αναφέρατε τις εμπειρίες σας και είναι σεβαστό και χαίρομαι που επιβιώσατε. Έτσι και εγώ ανέφερα τις εμπειρίες μου στο πρώτο άρθρο και στο δεύτερο έκανα ανάλυση του πορίσματος βάση των δικών μου εμπειριών όπως τις έζησα εκεί (Νέος Βουτσάς και Λόφος Ζούγκλας). Ούτε ψεύτης είμαι ούτε φαντασιόπληκτος όπως αφήνετε να εννοηθεί.

   Όμως θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι όταν εσείς παλεύατε για τη ζωή σας και όσο εμείς ριψοκινδυνεύαμε να σώσουμε ζωές, δεκάδες «συμπολίτες» σας το έπαιζαν μάγκες, εμπόδιζαν τα οχήματα να περάσουν, τηλεφωνούσαν άσκοπα στο κέντρο και έδιναν ανύπαρκτα περιστατικά, δεν υπάκουαν τις διαταγές μας για εκκένωση, μας έβριζαν Χριστούς, Παναγιές, μανάδες κ.α. Αύτη είναι η αλήθεια στην περιοχή όπου έδρασα.

   Θα ήθελα τέλος να αναφέρω ότι σαν επικεφαλής του κλιμακίου έπρεπε εκτός από τα ρίσκα να πάρω και αποφάσεις που τεχνοκρατικά ήταν σωστές αλλά ανθρώπινα με έχουν πληγώσει. Επί μήνες τόσο εγώ όσο και όλοι στο κλιμάκιο που δράσαμε έπρεπε να πάρουμε ηρεμιστικά για να κοιμηθούμε το βράδυ και χρειαστήκαμε βοήθεια ειδικών. Κάθε βράδυ ακούμε πριν κοιμηθούμε τις φωνές των θυμάτων, και αυτών που επιβίωσαν και αυτών που δυστυχώς έφυγαν μαρτυρικά. Κάθε βράδυ βλέπω στον ύπνο μου τους νεκρούς και τους τραυματίες, ειδικά τα 2 κοριτσάκια που είδα να καίγονται. Επίσης λόγω του ότι δεν είχαμε μάσκες για αρκετό καιρό αντιμετωπίζαμε έντονο βήχα. Ξέρετε όμως πιο είναι το χειρότερο ότι κάποιους από τους νεκρούς θα τους είχαμε σίγουρα σώσει αν κάποιοι ψευτόμαγκες ανεγκέφαλοι δεν μας καλούσαν σε ανύπαρκτα περιστατικά και δεν εμπόδιζαν το έργο μας. Στο Λόφο Ζούγκλας αν δεν είχαμε χάσει άσκοπα 30 λεπτά θα είχαμε μεταβεί νωρίτερα και θα είχαμε σώσει ζωές και δεν θα βλέπαμε άτομα να καίγονται. Δυστυχώς όλες αυτές οι τραγικές εικόνες και οι σκέψεις αυτά θα με συνοδεύουν μέχρι το τέλος της ζωής μου. Βέβαια οι πολίτες ξέρουν μόνο να μας κατηγορούν και να μας βρίζουν ενώ πολλοί μας εμποδίζουν στο έργο μας. Ίσως την επόμενη πυρκαγιά να κάτσουμε και εμείς στον καναπέ μας. Βέβαια αν το κάναμε αυτό πέρυσι τουλάχιστον 25 συμπολίτες μας δεν θα βρίσκονταν σήμερα εν ζωή.

   Εν κατακλείδι ήμουν σαφέστατος ως προς τις ευθύνες και θεωρώ την επίθεση σας άτοπη και προσβλητική προς το πρόσωπό μου και των συναδέλφων που λάβαμε μέρος. Ουδέποτε όμως το έπαιξα ήρωας και ούτε ζήτησα να με τιμήσουν. Ο σκοπός των 2 άρθρων μου είναι να αφυπνίσω τον κόσμο και να τους κάνω να δουν ότι η ψευτομαγκιά, η απειθαρχία, η ξεροκεφαλιά και ο εγωισμός προκαλούν καταστροφές σαν την περσινή και την αντίστοιχη της Ηλείας το 2007 με νεκρούς. Γι’ αυτό δεν δέχομαι την αναίτια επίθεση που κάνατε.

   Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *