Αγροτική Οικονομία

      No Comments on Αγροτική Οικονομία

Σε παλαιότερο άρθρο αναφέραμε ότι τόσο σε περίοδο πολέμου όσο και σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι κανόνες επιβίωσης μιας χώρας είναι οι ίδιοι. Ουσιαστικά πρέπει η χώρα να είναι τουλάχιστον κατά 70% αυτάρκης, δηλαδή να μπορεί να συντηρεί τον εαυτό της χωρίς να χρειάζεται τις εισαγωγές προϊόντων από ξένες χώρες. Έτσι θα δούμε το θέμα του αγροτικού τομέα που είναι να μας θρέψει.

Η Πατρίδα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος που μπορεί να παράγει τα απαραίτητα αγαθά να μας θρέψει χωρίς να μας λείψει τίποτε. Μόνο η Κρήτη μπορεί από μόνη της να θρέψει το 65 – 70% της Ελλάδος. Φανταστείτε ότι έχουμε και άλλες εύφορες περιοχές μεγαλύτερου μεγέθους όπως όλη την Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Πελοπόννησο. Το τόπος μας μπορεί άνετα να υπερκαλύψει τις διατροφικές ανάγκες μας και να μείνουν και περισσευούμενα για να εξάγουμε. Δηλαδή να έχουμε ΜΟΝΟ ΕΞΑΓΩΓΕΣ και όχι εισαγωγές τροφίμων το οποίο μεταφράζεται σε χρήμα που μένει στην Ελλάδα και χρήμα που έρχεται στην Ελλάδα.

Όμως άμα πάμε στη λαϊκή αγορά θα δούμε λεμόνια Τουρκίας, πατάτες Κύπρου, Καρότα Αργεντινής, μπανάνες Εκουαδόρ κ.α. Δηλαδή η Ελλάδα δεν παράγει λεμόνια, ή πατάτες ή καρότα κ.α.; Φυσικά και παράγει. Αλλά μετά πάμε στο σουπερ μάρκετ και βλέπουμε κρέατα Ολλανδίας και Γερμανίας ενώ ο Σκλαβενίτης και ο Βασιλόπουλος πουλάνε με δικές τους μάρκες Γερμανικό και Ολλανδικό γάλα. Εμείς δεν έχουμε ζώα για να έχουμε κρέας και γάλα; Φυσικά και έχουμε.  Αλλά τη φταίει; Η δική μας βλακεία.

Αρχικά λόγω τουρισμού πολλοί Έλληνες παρατάνε τη γη τους για να τρέξουν για το εύκολο κέρδος που θα τους φέρουν οι τουρίστες. Από την μια δεν τους αδικώ αν βάλουμε ότι το κράτος δεν δίνει κίνητρα στους νέους να γίνουν αγρότες ή κτηνοτρόφοι. Μετά έχουμε και το σύστημα των καρτέλ εμπόρων που ως ενδιάμεσοι καταστρέφουν την αγροτική ζωή και τη τσέπη μας αφού λαμβάνουμε τα προϊόντα πανάκριβα. Έτσι βλέπουμε τα λεμόνια της Χιλής να πωλούνται πιο φθηνά από τα λεμόνια της Κορίνθου. Βέβαια υπάρχουν και πολλοί που επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις επιχορηγήσεις άλλη βλακεία αφού αντί να επενδύουν τα χρήματα στην ανάπτυξη της παραγωγής τους και στην προώθηση των προϊόντων τους, με διάφορα τεχνάσματα κοροϊδεύουν και κλέβουν το κράτος λαμβάνονται επιδοτήσεις με τις οποίες εν συνεχεία αγόραζαν Cayenne και βίλες στην Μύκονο. Εδώ να θυμίσω κάτι που έγινε το 2005 όταν η Αυστριακή Rauch η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικών χυμών στην Ευρώπη ζήτησε να αγοράσει φρούτα από την Ελλάδα και να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας χυμών στην Φλώρινα το οποίο θα απασχολούσε περί τα 500 άτομα. Οι δικοί μας οι συνδικα-ληστές (όχι δεν είναι ορθογραφικό) και η κυβέρνηση έκαναν τα αδύνατα δυνατά να τους διώξουν και το κατάφεραν.  Βέβαια οι Αυστριακοί σιγά μην χαλαστούν. Έτσι πήγαν και παίρνουν φρούτα από Βουλγαρία, Τουρκία και ΠΓΔΜ και εμείς μείναμε μπουκάλα.

Έτσι παρατηρούμε ότι αν γίνει τελικά κάποιος πόλεμος ή μια οικονομική επιδείνωση θα πεινάσουμε διότι εισάγουμε τρόφιμα από το εξωτερικό παρόλο που μπορούμε να τα παράγουμε στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι αν γίνει ορθολογισμός το κόστος των τροφίμων θα πέσει κατά 20% ενώ θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας (στοιχεία από προεκλογικές δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.).

Μόνο από τον αγροτικό τομέα μπορούμε να κερδίσουμε πολλά και να γίνουμε μια δυνατή οικονομία αφού για τις εξαγωγές θα απαιτούνται εργοστάσια παραγωγής- συσκευασίας, μεταφορικές εταιρίες, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα που θα δημιουργήσουν.

Όμως γιατί δεν γίνεται κάτι; Φυσικά διότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αγρότες και πολιτικοί κοιτάνε το συμφέρον τους. Έτσι οι πολιτικοί κάνουν τα στραβά μάτια στις κλεψιές πολλών αγροτών προκειμένου να κερδίσουν ψήφους και όχι μόνο. Οι αγρότες κοιτάνε να μην χάσουν τις επιδοτήσεις τους και κάνουν τα τερτίπια των πολιτικών. Άλλωστε πώς κρίνετε τις πράξεις των αγροτών όταν:

  • Κάθε Φλεβάρη κλείνουν τις εθνικές οδούς. Το μήνα που δεν έχουν δουλειά στα χωράφια κατεβαίνουν και παράνομα και αντισυνταγματικά κλείνουν τους δρόμους εμποδίζοντας τον κόσμο να εργαστεί και την χώρα να χάνει καθημερινά περί τα €350.000 βάση στοιχείων του ΕΒΕΑ. Αν είχαν σοβαρά και δίκαια αιτήματα οι αγρότες γιατί δεν πάνε να αποκλείσουν μια εφορία ή μια νομαρχία; Αλλά όχι θα κλείσουν το δρόμο με παλαιά τρακτέρ και αυτοί θα πίνουν τσίπουρα πιο κάτω. Στα παλιά μας τα παπούτσια οι υπόλοιποι Έλληνες.
  • Γιατί στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία οι αγρότες απέκλεισαν τα διόδια Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα 284 λεωφορεία από Αθήνα να μην μπορούν να περάσουν; Μιλάμε για περίπου 14.000 διαδηλωτές που ήθελαν να πουν ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική. Αλλά οι αγρότες έπαιξαν άλλα παιχνίδια.
  • Τέλος πώς κρίνουμε ότι δεν έχουν γίνει καθόλου έργα αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής παρόλες τις επιδοτήσεις; Η παραγωγή όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά έχει μειωθεί κιόλας.

Όμως φταίμε και εμείς διότι εμείς καθορίζουμε την ζήτηση. Γιατί να δεχτούμε να πάρουμε ξένης προέλευσης προϊόντα και όχι Ελληνικά; Αγοράζουμε εμείς το Ολλανδικό γάλα ή το Γερμανικό κρέας αλλά ο Ολλανδός όταν πάει στο σούπερ μάρκετ θα αγοράσει ΜΟΝΟ Ολλανδικό γάλα και ο Γερμανός θα αγοράσει ΜΟΝΟ Γερμανικό κρέας. Και δεν είναι οι μόνοι.  Εμείς γιατί δεν το κάνουμε; Να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που αγοράζετε Ελληνικό προϊόν μακροπρόθεσμα βοηθάτε την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Κάθε φορά που αγοράζετε κάποιο προϊόν ξένης προέλευσης βοηθάτε μια ξένη οικονομία.

Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τόσο η πολιτική ελίτ της Ελλάδος όπως και οι αγρότες λειτουργούν καθαρά αντεθνικά και κοιτούν μόνο το δικό τους συμφέρον. Αν όμως ο συνδικαλισμός κτυπηθεί και σε συνδυασμό με την ζήτηση Ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα, τότε είναι σίγουρο ότι εντός 2 – 3 ετών θα δούμε μια πολύ δυνατή αγροτική Ελλάδα που θα είναι αυτάρκης. Αρχικά θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος σίτισης της μέσης οικογένειας, θα μειωθούν δραματικά οι εισαγωγές και τέλος θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το θέμα είναι ότι αυτό μπορεί να μείνει όνειρο, αν δεν κάνουμε κάτι και παραμείνουμε στην υπάρχουσα κατάσταση.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *