Καλοκαιρινά Αυγομαγειρέματα

Το καλοκαίρι ήρθε και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία εξορμούμε για να δροσιστούμε στην πιο κοντινή μας παραλία. Προφανώς από το κολύμπι και την ζέστη όταν φεύγουμε το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να φάμε , αλλά κάτι γρήγορα γιατί το στομάχι διαμαρτύρεται. Η πρώτη σκέψη είναι κάτι από έξω , όμως γιατί να μην φάμε κάτι στο σπίτι , γρήγορο και υγιεινό ;

H πρόταση μου λοιπόν είναι να φτιάξουμε έναν γρήγορο και γευστικό Καγιανά. Ονομάζεται επίσης και Στραπατσάδα, αν και αυτή η εκδοχή του φαγητού είναι συνήθως μόνο αυγά με τομάτα. Στη Πόλη λέγεται Μενεμένι και περιέχει επίσης και πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

8τεμ.αυγά

250γρ ώριμες τομάτες

60γρ  φέτα

60γρ κρεμμύδι

ελαιόλαδο

αλάτι

μαύρο πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις τομάτες σε χοντρά κομμάτια ή τις τρίβουμε στον τρίφτη (χοντρό).

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε με τις τομάτες.

Βάζουμε το μίγμα σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει σχεδόν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της τομάτας.

Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά σε ένα λεκανάκι, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και τα βάζουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να σπάσουν τα αυγά, για περίπου 2-3 λεπτά.

Όταν τα αυγά ψηθούν και πάρουν χρώμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια στο τηγάνι.

ΜΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Μπορούμε να βάλουμε και σύγκλινο ή απάκι (τα καπνιστά χοιρινά της Μάνης και της Κρήτης που διατηρούνται σε λίπος ή σε λάδι) στο Καγιανά μας για να δώσουμε ακόμη περισσότερη γεύση.

Πάνου Κωνσταντίνος, Απόφοιτος Μαγειρικής της Σχολής Le Monde

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *