Πασχαλινό Τσουρέκι

      No Comments on Πασχαλινό Τσουρέκι

Υλικά:

  • 1.400 γραμ. αλεύρι δυνατό (για όλες τις χρήσεις) για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 1½ φλ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 ½ κύβους φρέσκια μαγιά (των 25 γρ.)
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • 7 αυγά
  • 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
  • αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
  • διάλυμα αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Στο μπολ του μίξερ βάλτε την μαγιά, το αλάτι, το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, τα αβγά και την ζάχαρη. Ανακατέψτε στην μεσαία ταχύτητα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά βάλτε το μισό αλεύρι, την βανίλια, το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατέψτε καλά (με τον γάντζο). Βάλτε και το υπόλοιπο και φτιάξτε μια ζύμη απαλή και λεία. Αφήστε την σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Πατήστε την να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη σε 12 μπαλάκια. Εάν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια βάλτε λίγο αλεύρι ακόμα και ζυμώστε μέχρι να μην κολλάει. Με κάθε μπαλάκι φτιάξτε ένα μπαστουνάκι. Πλέξτε δυο-δυο τα μπαστουνάκια όπως στην φωτογραφία παραπάνω και φτιάξτε στεφανάκια.
  • Τοποθετείστε τα στο ταψί του φούρνου και αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα. Αλείψτε τα με το αυγό και πασπαλίστε με το αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήστε στους 170 C πάνω – κάτω με αέρα, για 20-25 λεπτά,  μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καφετί χρώμα. Γίνονται έξι μικρά τσουρεκάκια.
  • Μπορείτε να βάλετε στην μέση από ένα πασχαλινό αυγό

Πάνου Κώστας, Σεφ

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *