Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι…

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου έρχεται σε επαφή με το εμβληματικό έργο του Tenesse Williams Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι, ίσως το ποιητικότερο έργο του συγγραφέα, με αυτοβιογραφικές αναφορές και ιδιαίτερα φορτισμένο “παρελθόν”.

Ο θάνατος του ομοφυλόφιλου ποιητή Σεμπάστιαν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, θα ωθήσει τη μητέρα του Κα Βέναμπλ να έρθει σε σύγκρουση με την ξαδέρφη του, την Κάθρην, ώστε μέσω του γιατρού Κούκροβιτς να ζητήσει τη λοβοτομή της… 

Καταξιωμένοι καθώς και νεότερης γενιάς ηθοποιοί και σταθεροί συνεργάτες του Γ. Παπαγεωργίου, θα προσπαθήσουν να «βυθίσουν» το θεατή στην προβληματική του συγγραφέα, που μέσω συμβολισμών και υπαινιγμών περνάει από τον κανιβαλισμό στο «ερωτικό τρίγωνο» που συνδέει τους τρεις πρωταγωνιστές του έργου (κα Βέναμπλ, Κάθρην, Σεμπάστιαν) και στον τρόπο που δύο γυναίκες μπορούν να αγαπήσουν τον ομοφυλόφιλο Σεμπάστιαν, έναν ποιητή που υποστήριζε ότι «η ζωή ενός ποιητή είναι το έργο του και το έργο του είναι η ζωή του».

Προτείνοντας ένα έντονο πεδίο νατουραλισμού (και όχι ρεαλισμού), ο συγγραφέας θέτει το ζήτημα του ακρωτηριασμού της μνήμης ως τρόπο καταστολής εν γένει του ζωοποιού στοιχείου, φέρνοντας στο μυαλό τους στίχους του Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε, που μοιάζουν να μπορούν να περιγράψουν τον Σεμπάστιαν: 
«Τα μύχια βάθη του αγαπούσε, το εσώτερο αγριοτόπι του, εκείνο το αρχέγονο δάσος μέσα του, που, στο βουβό γκρέμισμα του, η καρδιά του φωτεινά πράσινη στεκόταν. Αγαπούσε».

Ένα από τα δραματικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, κι ένα από τα πιο αυτοβιογραφικά έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, ανεβαίνει από 24 Ιανουαρίου 2020 στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου με τους Θέμιδα Μπαζάκα, Μαίρη Μηνά, Κώστα Βασαρδάνη, Αθηνά Αλεξοπούλου και Γιάννη Λατουσάκη.

Γιατί να το δω:

  • Για τη σπουδαία Θέμιδα Μπαζάκα.
  • Για την σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Παπαγεωργίου που μας έχει χαρίσει μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων ((Η ωραία του Πέραν – Θέατρο του Νέου Κόσμου 2015/16, 2016/17, 2017/18,) (Αρίστος – 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στα 6α βραβεία κοινού All4Fun, 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης στα βραβεία του Αθηνόραμα το 2018 – Θέατρο του Νέου Κόσμου 2017/18, Θέατρο του Νέου Κόσμου & Θέατρο Άνεσις 2018/19, Θέατρο Άνεσις 2019/20) και (Γιαννούλα η Κουλουρού- Φεστιβάλ Αθηνών 2019)).
  • Για την Μαίρη Μηνά, μία από τις καλύτερες νέες ηθοποιούς (Με λένε Έμμα – 1ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα 7α βραβεία κοινού All4Fun – Σύγχρονο Θέατρο 2018/19, 2019/20).
  • Για τη μουσική του Φώτη Σιώτα (Sancho 003, Σωτήρες) που έχει συνεργαστεί με Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη κ.α. και έχει γράψει μουσική για διάφορες παραστάσεις, ενδεικτικά: ((Ξύπνα Βασίλη – Εθνικό Θέατρο 2018/19, 2019/20) και (Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος – Studio Μαυρομιχάλη 2019/20).

Γιάννης Αγγελάκης, Συγγραφέας – Σκηνοθέτης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *