Όσα μου μαθαίνει η ζωή…

      No Comments on Όσα μου μαθαίνει η ζωή…

Η ζωή είναι σαν τον πόλεμο. Άπαξ και μπήκες το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πολεμήσεις. Να διεκδικήσεις. Να μη λιποτακτήσεις. Να μάθεις να επιτίθεσαι αλλά και να αμύνεσαι.

Να συνεργάζεσαι αλλά και να παίρνεις πρωτοβουλίες. Να λυγίζεις αλλά να μη σπας.

Να προχωράς αλλά να βρίσκεις χρόνο/μέρος για να ξεκουράζεσαι. Να αγαπάς αλλά και να μάθεις να αποχωρίζεσαι.

Να ξέρεις ότι θ ‘αντιμετωπίσεις μεγάλες δυσκολίες ίσως μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύεις ότι αντέχεις. Αλλά κάθε φορά θ ‘ανακαλύπτεις ότι αντέχεις.

Θα μπεις σε διλήμματα. Θα θελήσεις να ξαπλώσεις κάτω και να μείνεις εκεί. Θα κουραστείς και θα θες να εγκαταλείψεις. Θα φοβηθείς. Αλλά πάντα θα βρίσκεις τρόπο να σηκώνεσαι ξανά και να προχωράς. Διαφορετικός σίγουρα από πριν. Με πληγές ναι με βάρος μερικές φορές στην καρδιά και στο σώμα σου. Αλλά σ ‘ένα πόλεμο αυτό που μετράει όσο είσαι ζωντανός είναι η θέληση να σηκωθείς, να τινάξεις τις σκόνες από πάνω σου, να φροντίσεις τα τραύματά σου και να πεις:

“Ε, ρε φίλε, αφού είμαι ακόμα εδώ πάμε απ’ την αρχή πάμε παρακάτω!”. Άλλες φορές αυτό γίνεται εύκολα και άλλες πιο δύσκολα.

Το να πάρεις τις λύπες και να τις κάνεις όπλο είναι η πιο έξυπνη λύση επιβίωσης. Όπως και να μάθεις να χαμογελάς ειδικά όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Αλώστε η ζωή αυτό σου μαθαίνει: να ανακαλύπτεις ότι έχεις θάρρος τις στιγμές που κανονικά θες να το βάλεις στα πόδια. Κι αυτό το θάρρος αν δεν το βρεις μέσα σου θα το βρεις στην αγάπη των φίλων, στην καλοσύνη των ξένων, σε μια βόλτα μια ηλιόλουστη μέρα, στη γυμναστική, στη μουσική στο χορό ακόμα και στην ίδια τη θνητότητά μας-όσο περίεργο κ αν ακούγεται-αλλά και στο μεγαλείο της ψυχής μας.

Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται μπούρδες και ”φιλοσοφίες” δοκίμασε να πέσεις και να μη σηκωθείς. Πονάει πιο πολύ απ’ το να προχωρήσεις έστω και με το ζόρι.

Κι όπως λέει κι ένα αγαπημένο μου τραγούδι.. “μοιάζουνε μαύρα τα νερά που ταξιδεύουμε όμως εμείς βλέπουμε χρώματα κι ακόμα πάνω στο Bounty λέμε αντέχουμε..”

*Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που περνάνε μια περισσότερο ή λιγότερο δύσκολη στιγμή.

 Ζυβοπούλου Χρυσούλα, Καλλιτέχνης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *