Χειμωνανθός, «Χρώμα τον Χειμώνα»

Λατινική ονομασία: Chimonanthus praecox ssp

Η ύπαρξη φυτών τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στον χώρο που περνάμε ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ψυχολογία μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με την κηπουρική βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση, διώχνει το άγχος ενώ παράλληλα ρίχνει την πίεση του αίματος και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τι πιο ωραίο άλλωστε από το να έχουμε χρώμα στη ζωή μας!!! Ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουμε την ευκαιρία να βλέπουμε άνθη την έχουμε κατεξοχήν την άνοιξη, το καλοκαίρι και λιγότερο συχνά το φθινόπωρο.

Υπάρχουν όμως και τα φυτά που δίνουν μια χρωματιστή νότα στη ζωή μας και το χειμώνα ακόμα και σε συνθήκες παγετού. Ένα από αυτά τα φυτά είναι ο χειμωνανθός της οικογένειας Calycanthacae. Έχει καταγωγή από την Κίνα. Είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος, αργής ανάπτυξης ο οποίος φτάνει μέγιστο ύψος και πλάτος τα 3 μέτρα . Τα άνθη του έχουν λευκοκίτρινο χρώμα και είναι αστερόσχημα ενώ τα φύλλα του είναι πράσινα. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το άρωμα των ανθών του το χειμώνα. Ο χειμωνανθός όπως λέει και το όνομα του είναι λάτρης του χειμώνα αφού ανθίζει Δεκέμβριο με Φεβρουάριο πάνω στα γυμνά του κλαδιά.
Άλλη μία απόδειξη ότι ο χειμωνανθός αγαπάει το χειμώνα είναι ότι αντέχει στον παγετό σε θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από -20οC.

Αναπτύσσεται σε ουδέτερα ή αλκαλικά, καλώς στραγγιζόμενα εδάφη ενώ καλό θα ήταν να τοποθετείται σε ηλιόλουστες και υπήνεμες θέσεις. Ο χειμωνανθός δεν είναι απαιτητικός στο πότισμα  (1-2 φορές την εβδομάδα) ενώ το καλοκαίρι καλό θα ήταν να αυξάνεται η συχνότητα σε 4 με 5 φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά τη λίπανση , την άνοιξη προσθέτουμε πλήρες λίπασμα για αύξηση της ανθοφορίας. Το κλάδεμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού πρέπει να πραγματοποιείται μετά την ανθοφορία και πολύ ελαφριά εφόσον ο χειμωνανθός ανθίζει σε ξύλο ηλικίας 2 ετών.
Φυτεύεται σε ομάδες και μεμονωμένα, ενώ τα άνθη του χρησιμοποιούνται και ως δρεπτά. Χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία φράχτη αλλά και μεμονωμένα σε γλάστρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλαπλασιάζονται με σπόρους αλλά τα σπορόφυτα κάνουν 5 χρόνια για να ανθίσουν. Όσον αφορά τις ασθένειες δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Αν και ο χειμωνανθός είναι ένα φυτό που δεν θεωρείται ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα ,παρόλο την ομορφιά του και την ανθεκτικότητα του , καλό θα ήταν να βάλουμε στους χειμωνιάτικους ρυθμούς μας το χρώμα του και το άρωμά του!!!

Μικρά Μυστικά  
Ο χειμωνανθός έχει αποτελέσει έμπνευση για τραγούδια (ο γνωστός Χειμωνανθός του Χαρούλη). Επίσης το λάδι που παρασκευάζεται από τα λουλούδια του χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της ιλαράς, του βήχα και της φαρυγγίτιδας.

Σουμπασάκου Γεωργία, Γεωπόνος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *