Καλοκαιρινές εργασίες στον κήπο μας: Ιούλιος

Μετά το μικρό «φθινοπωρινό διάλειμμα» που ζήσαμε τις μέρες που μας πέρασαν, ο καιρός επανέρχεται στις φυσιολογικές, καλοκαιρινές συνθήκες που όλοι έχουμε συνηθίσει. Εμείς πάλι σαν καλοί λάτρεις της φύσης και δημιουργοί μικρών οάσεων πρασίνου στα σπίτια μας παίρνουμε τα εργαλεία μας, βάζουμε τον κατάλληλο κηπουρικό εξοπλισμό και δίνουμε στα φυτά μας μπόλικη αγάπη και φροντίδα, την οποία και θα χρειαστούν για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες και ζεστές μέρες που θα ακολουθήσουν κατά το μήνα Ιούλιο.

Τι ιδιαιτερότητες όμως έχει η φροντίδα των φυτών μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κυρίως το μήνα Ιούλιο;

Πότισμα

Συνίσταται να γίνεται νωρίς το πρωί ή βράδυ. Να αποφεύγεται το μεσημεριανό πότισμα και ειδικά να ρίχνουμε νερό στα φύλλα του όταν έχει ζέστη διότι προκαλείται κάψιμο. Σε κάθε περίπτωση κρίνουμε από το πόσο στεγνό είναι το χώμα του. Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών αν λείψετε για μερικές μέρες καλό θα ήταν να φροντίσετε την άρδευση των φυτών σας με την εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Προτείνεται να γίνει δοκιμή λίγες μέρες πριν φύγετε για διακοπές και επίσης να έχετε αλλάξει τη μπαταρία του προγραμματιστή.

Λίπανση

Η λίπανση των φυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνεται με υδατοδιαλυτά και βιολογικά λιπάσματα αλλά σε γενικές γραμμές θα έπρεπε να αποφεύγεται τις μέρες του καύσωνα. Σίγουρα το καλοκαίρι αποφεύγουμε τα κοκκώδη λιπάσματα.

Φύτευση

Την περίοδο αυτή φυτεύουμε όψιμες πατάτες, φασόλια και αγγούρια ενώ συγκομίζουμε πρώιμες ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια φασόλια, πιπεριές και μελιτζάνες.

Κλάδεμα

Μην κάνετε βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή.

Ασθένειες

Ένας σημαντικός εχθρός των φυτών σε περίοδο ξηρού και ζεστού καιρού είναι ο τετράνυχος. Πρόκειται για ακάρεο που προσβάλει τα λαχανικά και κυρίως την ντομάτα, καρποφόρα δέντρα και πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως τη τριανταφυλλιά. Ο τετράνυχος μοιάζει με ιστό αράχνης που ξεραίνει τα φύλλα. Για να προλάβετε την προσβολή μπορείτε να μαζέψετε τα πεσμένα φύλλα που βρίσκονται πεσμένα στις  γλάστρες και να ξεριζώσετε αγριόχορτα που έχουν φυτρώσει. Για να αντιμετωπιστεί πρέπει να γίνει ψεκασμός με φάρμακο που έχει αγοραστεί από φυτώριο.

Λαχανόκηπος

Αρχικά συνίσταται καθάρισμα ξερών φύλλων και υποστήριξη με πασσάλους σε πρώιμες ντοματιές, αγγουριές και κολοκυθιές. Τα κηπευτικά επίσης μπορεί να χρειαστούν κάποια σκίαση καθώς μπορεί να πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο.

Γλάστρες

Αν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας φροντίστε να τις μετακινήσετε στον ίσκιο. Μπορείτε να βρέξτε το φύλλωμα των φυτών και το πάτωμα στο μπαλκόνι το βράδυ για να δώσετε δροσιά στα φυτά.

Φυτά εσωτερικού χώρου

Σε περίπτωση που βρίσκονται κοντά σε κλιματιστικά τα απομακρύνουμε γιατί βλάπτονται από τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας.

Χλοοτάπητας

Συνίσταται συχνό πότισμα, κούρεμα και αποφυγή των λιπάνσεων την περίοδο καύσωνα.

Οπωροφόρα

Την περίοδο αυτή έχουμε συγκομιδή καρπών και πότισμα σχεδόν κάθε μέρα ανάλογα με την ανάγκη του φυτού το οποίο και συνίσταται πρωινές και βραδινές ώρες.

 

Η φροντίδα του κήπου και του μπαλκονιού μας κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητες της. Μεριμνώντας για τη φροντίδα των φυτών μας κι έχοντας τα εύρωστα, θα έχουμε μία όμορφη παρέα, μία όαση δροσιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

Γεωργία Σουμπασάκου, Γεωπόνος – Εδαφολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *