Γονιός… Μια λέξη με μεγάλο υπόβαθρο και σημασία

Πρόσφατα δύο από τα θέματα που απασχόλησαν την Ελληνική κοινωνία είχαν τον ίδιο παρανομαστή: γονιός. Μια λέξη πολύπλοκη και με ποικίλη σημασία.

Η πρώτη είδηση αφορούσε το νομοσχέδιο για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.  Ένα θέμα που είναι πολύ συζητήσιμο και στο οποίο, όπως και στα περισσότερα θέματα δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Υπάρχει το γκρι.

Και αυτό αποδεικνύεται από την δεύτερη είδηση η οποία αφορούσε την δολοφονία ενός νεογέννητου από τη μητέρα και τη γιαγιά του. Η σωρός του μωρού βρέθηκε πεταμένη σε ένα κάδο σκουπιδιών στην Πετρούπολή. Η μητέρα ήταν ετερόφυλη. Θα μου πείτε έχει σημασία;

Όχι αλλά πολλοί το πήραν ως παράδειγμα γιατί και οι ομόφυλοι μπορούν να γίνουν κάλλιστα καλοί γονείς. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι θέμα μόνο φύλου αλλά κυρίως ανθρώπου.

Βεβαιότατα υπάρχουν άνθρωποι ομόφυλοι που θα ήταν πολύ καλύτεροι γονείς από τους ετερόφυλους (όπως στην περίπτωση της μητέρας). Όπως και σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι ομόφυλοι που μπορεί να μην είναι κατάλληλοι να γίνουν γονείς.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι φύλου αλλά ανθρώπου και αντιλήψεως. Το βασικότερο που πρέπει να έχει ένας γονιός είναι την συνειδητοποίηση ότι είναι υπεύθυνος για μια ζωή στην οποία πρέπει να  δώσει όλη του την αγάπη και τις αξίες του ώστε να γίνει ένας ενήλικας με όσο γίνεται ορθότερη κρίση, αγάπη στην καρδιά του για τους συνανθρώπους του και σωστότερος άνθρωπος.

Θεωρώ ότι όλοι μπορούν να γίνουν σωστοί γονείς αν το επιθυμούν πραγματικά και είναι συνειδητοποιημένοι. Όσον αφορά το νομοσχέδιο αυτό που θα με απασχολούσε περισσότερο είναι κάποιοι παράμετροι όσον αφορά την κλειστή μας συντηρητική κοινωνία και αυτό μόνο και μόνο γιατί τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από κακεντρεχή σχόλια και bullying! Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να μιλήσει με κοινωνιολόγους και ψυχολόγους για να είναι όσο γίνεται πιο σωστό το νομοσχέδιο ώστε να γίνει δεκτό στην ελληνική κοινωνία και να μειωθούν όσο γίνεται η αρνητικότητα προς αυτό το θέμα και κυρίως η προστασία των παιδιών των μελλοντικών γονιών. Πριν γίνει μια υιοθεσία ή εμφύτευση ωραρίων είτε από ομόφυλους ή από ετερόφυλους θα έπρεπε να γίνονται εξονυχιστικά τεστ όπου θα δείχνουν όσο γίνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό την καταλληλόλητα κάποιου να γίνει γονιός!

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *