Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Κυρίως οι ενήλικες (18 – σύνταξη) θεωρούν ότι δεν έχουν χρόνο είτε λόγω δουλειάς ή λόγω προσπάθειας εύρεσης κάποιας εργασίας. Ίσως αν ήξεραν τα οφέλη του εθελοντισμού τότε να άλλαζαν γνώμη.
Πρώτα από όλα, ο εθελοντισμός είναι μια λέξη – πράξη με πολύ σημαντική σημασία. Η βασική του έννοια είναι η προσφορά στους συνανθρώπους μας, στην κοινωνία ή και στην χώρα μας. Εθελοντισμός δεν είναι μόνο κάνω κάτι χωρίς να πληρώνομαι. Είναι αγάπη και στοργή για τους υπολοίπους και εκτίμηση στον εαυτό μας.
Προσφέροντας τη βοήθεια σου, καταρχάς, νιώθεις εσύ καλύτερα. Νιώθεις χαρά, συγκίνηση ακόμα και υπερηφάνεια για τον εαυτό σου. Κάνεις κάτι με ανιδιοτέλεια. Αντί να κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση, αξιοποιείς τον χρόνο σου πρακτικά και «χαρισματικά». Βλέποντας το χαμόγελο στους συνανθρώπους σου που λαμβάνουν την προσφορά σου, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνεις.
Εντούτοις, για όσους σκέφτονται πιο πολύ πρακτικά από ότι συναισθηματικά θα ήθελα να επισημάνω, κυρίως σε εκείνους που ψάχνουν για εργασία, ότι ο εθελοντισμός είναι ένα μεγάλο ατού στο βιογραφικό τους. Πολλές εταιρίες εκτιμάνε δεόντως τον εθελοντισμό διότι δείχνει μια εκτίμηση του χαρακτήρα του υποψήφιου εργαζομένου τους. Επίσης, δουλεύοντας σε έναν οργανισμό εθελοντικά μπορεί κάποια στιγμή να δουλέψεις και με μισθό. Τέλος, δουλεύοντας εθελοντικά εκτός ότι αξιοποιείς το χρόνο σου, έχεις την ευκαιρία να μάθεις πολλά πράγματα γενικής φύσεως ή ακόμα και πάνω στον τομέα σου που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς προσωπικά και επαγγελματικά.
Ζούμε δύσκολες εποχές. Χρειαζόμαστε χρήματα. Αλλά αυτό δε θα έπρεπε να μας σταματάει από το να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη από ότι εμάς. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι βρίσκεστε στην ανάγκη εκείνων των ανθρώπων. Θα σας άρεσε να ήσασταν παιδιά εγκαταλελειμμένα χωρίς κανένα φιλικό πρόσωπο (πολλά παιδιά στο Χαμόγελο του Παιδιού), παιδιά που ζούνε φτωχικά και δεν τρέφονται σωστά (Πρόγραμμα ΔΙΑτροφή του Ινστιτούτο Πρόληψης) ή άρρωστα με καρκίνο (Make a wish). Διάλεξα τα πιο ακραία παραδείγματα της πραγματικής ζωής. Εννοείται ότι υπάρχουν και ενήλικες όπως και γηραιότερα άτομα που χρειάζονται τη βοήθεια μας. ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ, ΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος