Και όμως δεν υπερβάλω! Πόσους ξέρετε που έχουν προσόντα και δουλεύουν 8ώρο και ο μισθός τους είναι αντάξιος των προσόντων τους; Εγώ προσωπικά ΚΑΝΕΝΑΝ.
Πρόσφατα ένας γνωστός μου, μετά – πτυχιούχος ΑEI, βρήκε επιτέλους δουλειά σε γραφείο. Θα δουλεύει, λογικά οκτάωρο, Δευτέρα – Παρασκευή, με ένσημα και μισθό λίγο πάνω από το βασικό. Στους περισσότερους που το ανακοίνωσε κατενθουσιαστήκανε με τη χαρά του ενώ συγχρόνως πολλές αλήθειες βγήκανε στη φόρα, με αφορμή τη πρόσληψη του. Η μεγαλύτερη αλήθεια, που είναι κοινό μυστικό στην Ελληνική Κοινωνία τα τελευταία χρόνια, είναι η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.
Καταρχάς, όλη αυτή η εκμετάλλευση που συμβαίνει στη χώρα μας στο χώρο της εργασίας μας έχει καταντήσει να θεωρούμε πολυτέλεια το να λαμβάνεις ένσημα και να παίρνεις μισθό πάνω από 400 ευρώ γιατί έτσι τουλάχιστον μπορείς να καλύψεις τα προσωπικά σου έξοδα, γιατί το να ζήσεις μόνος σου όντας ενήλικας ή να φτιάξεις σπίτι είναι πολύ δύσκολο (αν όχι ακατόρθωτο).
Οι περισσότεροι «τυχεροί» εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από 8ωρο για 400 ευρώ. Άτομα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δουλεύουν για 500 ευρώ, οκτάωρο για 6 μέρες. Άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί έχουν εργαζόμενους για 380. Γνωρίζω άτομο που δουλεύει περίπου 12ωρο, 6 μέρες την εβδομάδα για 480 ευρώ. Είναι αυτή ζωή;;
Είναι λογικό να θεωρούμε μεγαλείο το να παίρνεις ένσημα και να πληρώνεσαι πάνω από 480 ευρώ; Για αυτό πολέμησαν τόσοι άνθρωποι για τα ανθρώπινα τους δικαιώματα; Γιατί για όσους δεν το γνωρίζουν, οι συνθήκες εργασίας (ένσημα, ημερομίσθιο κτλ) ανήκουν στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σκοπός μου δεν είναι να αρχίσω να κατηγορώ πολιτικούς, μνημόνια, άλλες χώρες κτλ. Πιο πολύ κατηγορώ ανθρώπους που αντί να είναι σωστοί προς τους εργαζομένους τους, αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την κρίση και να μην τηρούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους. Αν ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας δεν είναι σωστός, και απλά εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο του που έχει ανάγκη τη δουλειά και τον κάνει ότι θέλει, απλά συμβάλλει στα λάθη των πολιτικών, παγκόσμιων οργανισμών και άλλων χωρών, για τα οποία είναι εναντίον και κατηγορεί. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι ναι ίσως κάποιοι δεν είναι σωστοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει εσύ να προσπαθήσεις να είσαι σωστός! Μετά μην κατηγορείτε τους πολιτικούς και τους νέους που φεύγουν από τη χώρα τους για κάπου καλύτερα! Δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί, σίγουρα έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αλλά φταίνε και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά όντας σωστοί προς τους εργαζομένους τους!
Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την διαφορά! Ας βοηθήσουμε τους νέους να βρουν το δρόμο τους! Και μην τους βάζουμε εμπόδια! Ας μην γίνουμε όπως αυτοί που κατηγορούμε, κάνοντας τα ίδια λάθη!
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος