Ένα πρωινό με την Προεδρική Φρουρά

Το ξέρατε ότι κάθε Κυριακάτικο πρωινό οι Εύζωνες κάνουνε παρέλαση στη Βασιλίσσης Σοφίας; Και όμως, κάθε Κυριακή λίγο πριν τις 10 εκείνος ο δρόμος κλείνει καθώς η μπάντα του Ναυτικού, του Στρατού, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής ή της Αεροπορίας συνοδεύει τους ευζώνους, οι οποίοι ξεκινάνε από το Στρατόπεδο Προεδρικής Φρουράς και κάνουν το γύρο της Βουλής ώστε να φθάσουν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη  όπου γίνεται και η Επίσημη αλλαγή φρουράς.

Είναι ένα γεγονός που πραγματικά αξίζει έστω και μία φορά στη ζωή σας να δείτε!

Η όλη τελετή ξεκινάει με τον Εθνικό Ύμνο μέσα στο στρατόπεδο. Η συγκήνηση είναι μεγάλη. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ακούγεται βαρύ το βήμα των ευζώνων. Ο λόγος του βηματισμού αυτού είναι για να ακούνε οι νεκροί Ήρωες ότι είμαστε ΕΔΩ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!

Το SmashPoint μπήκε μέσα στο κτίριο της Προεδρικής Φρουράς και παρακολούθησε την  παρουσίαση για το πώς ντύνονται οι εύζωνες και τις πρόβες τους πριν ξεκινήσουν την παρέλαση.

Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε ότι πράγματι αξίζει να περάσετε ένα Κυριακάτικο πρωινό μαζί με τους Εύζωνες στο κέντρο της Αθήνας!

Η παρουσίαση της διαδικασίας ένδυσης των ευζώνων

Η ευζωνική στολή έχει διάφορα σημειολογικά στοιχεία που μπορεί να δει κανείς. Η επίσημη ευζωνική στολή, ή αλλιώς τα Λευκά, αποτελούν φόρο τιμής προς τους αγωνιστές του 21 οι οποίοι απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τον Οθωμανικό ζυγό. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι η στολή αυτή είναι ουσιαστικά η ίδια, από όταν δημιουργήθηκε η Φρουρά πριν από 150 χρόνια, με ελάχιστες διαφορές οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην εξάρτυση που έφεραν οι Εύζωνοι, αναλόγως και με τον τύπο του όπλου που έφεραν!

Οι εύζωνες έτοιμοι για την παρέλαση τους

Οι Εύζωνοι είναι οι καλά ζωσμένοι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, οι προστάτες της Μνήμης των πεσόντων της Πατρίδας, οι κληρονόμοι της πολεμικής ιστορίας των κλεφτών του 18ου – 19ου αιώνα.

Οι εύζωνοι δεν ξεχωρίζουν μόνο λόγω των σωματομετρικών τους χαρακτηριστικών αλλά και λόγω της παραδοσιακής τους φορεσιάς η οποία, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, τους έχει αναγάγει σε Σύμβολο της Ελλάδας.

Οι εύζωνοι είναι εκείνοι οι οποίοι ζώνονται τη φέρμελη η οποία είναι ποτισμένη με ιδρώτα και αίμα περασμένων γενεών και στέκουν ακίνητοι μπροστά στη μνήμη των πεσόντων για τα ιδανικά της Πατρίδας, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας “τοις κείνων ρήμμασι πειθόμενοι!”

Η παρέλαση των ευζώνων υπό την συνοδεία της μπάντας του Ναυτικού

Οι εύζωνες με Κρητική Ενδυμασία

Ευχαριστούμε πολύ τον Κύριο Σάββα Πιπήρο, μέλος του Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς, καθώς και την Προεδρική Φρουρά για την υπέροχη ξενάγηση και για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκαν μαζί μας.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *