Όνομα Ασθενούς: Ελληνική Οικονομία

Τελευταία έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το αν η Ελληνική Οικονομία έχει επανέλθει τουλάχιστον στην σταθερότητα, ή αν έχει τουλάχιστον φτάσει σε σημείο ισορροπίας, δηλαδή το λιγότερο έχει σταματήσει η κατηφόρα.

Υπάρχουν δύο απαντήσεις που μπορεί να δώσει ένας οικονομολόγος με το χέρι στη καρδιά. Και θα ξαφνιαστείτε ίσως (ίσως και όχι αν έχετε καταλάβει πως λειτουργεί η οικονομική επιστήμη) αν σας πω ότι είναι και ναι και όχι.

Αν κάποιος κοιτάξει τους οικονομικούς δείκτες, κάτι που κάνουν πάρα πολλοί οικονομολόγοι αλλά κυρίως πολιτικοί, θα δει ότι όντως, η Ελληνική Οικονομία έχει φτάσει σε μια κατάσταση σταθεροποίησης, όπου ναι μεν δεν έχουμε καταπληκτική ανάπτυξη, αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε πτώση. Και ναι μεν αυτό στην ιατρική το λένε… κώμα… αλλά τέλος πάντων στην κατάσταση που ήταν η Οικονομία και το κώμα το λες βελτίωση.

Τώρα υπάρχει μια ακόμα ομάδα οικονομολόγων που θα σας πούνε ότι η κατάσταση στην Ελληνική Οικονομία δεν έχει βελτιωθεί. Αυτή η ομάδα κοιτάει το κομμάτι των επενδύσεων, στο οποίο η κατάσταση είναι εξίσου τραγική όσο ήταν και τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια αν η οικονομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κώμα, οι επενδύσεις θα ήταν ο ορός που θα την κρατούσε στην ζωή ή θα την επανέφερε σταδιακά.

Μόνο που ο ορός, όπως λέω και στο παλαιότερο άρθρο μου που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ έχει στερέψει εντελώς. Πραγματικά καμία μεγάλη επένδυση δεν έχει έρθει στη χώρα, ακόμα και η γνωστή επένδυση του Ελληνικού έχει καταντήσει το γεφύρι της Άρτας. Ουσιαστικά είμαστε σε μια οικονομία, η οποία επιζεί ακόμα μόνο και μόνο λόγω της εξαντλητικής φορολόγησης των πολιτών της.

Τελικά ποια είναι η κατάσταση, όταν οι μεν λένε ότι τα πράγματα είναι μαύρα και οι δε λένε ότι όλα πάνε καλά και σύμφωνα με το σχέδιο; Η αλήθεια, όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκεται περίπου στη μέση.

Είναι γεγονός ότι η Ελληνική οικονομία δεν ακολουθεί την πορεία του σκιέρ (με διακοπές αλλά μόνιμα προς τα κάτω) πλέον, έστω και αν τα δεδομένα στην χώρα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Σίγουρα η ζωή δεν καλυτερεύει (εντάξει αυτό δε χρειαζόσασταν εμένα να σας το πω, το βλέπετε), αλλά τουλάχιστον δεν χειροτερεύει. Παρόλαυτά, αν δεν βρεθούν κεφάλαια για να επενδυθούν στην χώρα, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι αυτό. Να είμαστε μόνιμα σε κώμα, χωρίς καμία ελπίδα να ξυπνήσουμε.

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *