Ποιον καλείς αν εγκληματεί η αστυνομία;

Η απάντηση είναι εύκολη και ξεκάθαρη. Την αστυνομία…

Το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας ενός ανθρώπου από έναν αστυνομικό στις Η.Π.Α. πριν λίγες μέρες έχει γίνει, για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω προσωπικά, τεράστιο θέμα.

Αφενός δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο θέμα, όταν μιλάμε για μια χώρα από την οποία προήλθε το “Kill them all and let God sort out his own”, δηλαδή “Σκότωσέ τους όλους και άσε τον Θεό να διαλέξει τους δικούς του”. Ναι οι Αμερικάνοι σαν σύνολο (πάντα με εξαιρέσεις) είναι οπλολάγνοι και ημί-εθισμένοι στην βία. Οι Αστυνομικοί τους είναι απλά προϊόντα αυτής της κοινωνίας.

Αφετέρου δεν αντιλαμβάνομαι το αντί-αστυνομικό μένος που έχει κυριέψει ξαφνικά όλο το κόσμο, ή τουλάχιστον την Ελλάδα, καθώς δεν παρακολουθώ άλλες χώρες. Ναι ο δολοφόνος ήταν αστυνομικός. Και ακόμα χειρότερα, εν ώρα υπηρεσίας. Και τα κίνητρά του είναι, πιθανόν, ρατσιστικά. Προφανώς και πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Πέρα από αυτό, τι;

Ένας άνθρωπος Α έχασε τη ζωή του, επειδή ένας άνθρωπος Β έκανε κατάχρηση της εξουσίας του και ήταν ρατσιστής (σύμφωνα με μαρτυρίες και ότι ανέβαζε ο ίδιος στα Social Media). Δεν με ενδιαφέρει το ότι ο άνθρωπος Α ήταν έγχρωμος, γιατί αυτό θα ήταν ρατσιστικό. Αυτό ήταν το πρόβλημα του Β, για εμένα ο Α ήταν απλά ένας άνθρωπος.

Δεν με ενδιαφέρει τι δουλειά κάνει ο Β. Είναι υπεύθυνος για τον θάνατο ενός ανθρώπου και πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά σίγουρα δεν βάζω στο ίδιο τσουβάλι και όλους όσους κάνουν την ίδια δουλειά με τον Β. Γιατί; Μα πολύ απλά, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ!

Το να τσουβαλιάζουμε όλη την αστυνομία σε όλο το κόσμο, επειδή ένας (και ναι δεν είναι μόνο ένας, αλλά μιλάω για τη συγκεκριμένη περίπτωση) αστυνομικός διέπραξε ένα έγκλημα και μάλιστα με ρατσιστικά κίνητρα, είναι ακριβώς το ίδιο με το να τσουβαλιάζουμε τους έγχρωμους, επειδή ένας έγχρωμος διέπραξε ένα έγκλημα με κίνητρο την ληστεία. Είναι άδικο για το μεγαλύτερο μέρος του πλυθησμού και ο ορισμός της ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Έχει η αστυνομία τα σάπια φρούτα της; Φυσικά και τα έχει. Είναι λιγότερα από ότι πιστεύουμε γενικά, αλλά όσα και να είναι, θα έπρεπε να είναι λιγότερα. Είναι σίγουρα πιο επικίνδυνα από τα σάπια φρούτα άλλων επαγγελμάτων (π.χ. τους Χρυσοχόους. Μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου κανείς δεν έθεσε όλους τους Χρυσοχόους υπεύθυνους. Γιατί; Γιατί θα ήταν ρατσιστικό και άδικο, εκεί το καταλάβαμε τουλάχιστον), αφού κρατάνε και όπλα, αλλά είναι μόνο σάπια φρούτα.

Ο Νόμος δεν αλλάζει αν κάποιος είναι αστυνομικός. Ο Νόμος μας προστατεύει όλους. Χρειάζεται κινητοποίηση και δράση, αλλά όχι εναντίον της Αστυνομίας, αυτό που πρέπει να πολεμήσουμε είναι οι κακοί αστυνομικοί. Και πιστέψτε με, οι καλοί αστυνομικοί, που είναι πάρα πολλοί, με χαρά θα μας βοηθήσουν για να καθαρίσουν το όνομα του λειτουργήματός τους (γιατί όσο και να το λέτε επάγγελμα, λειτούργημα είναι και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνο).

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *