Επάγγελμα Επενδυτής: Μύθοι και αλήθειες

Ωραίο επάγγελμα το να είσαι επενδυτής ε; Μα είναι όντως επάγγελμα, μπορεί κανείς να κερδίσει τα προς το ζην κάνοντας μόνο επενδύσεις;

Σαν οικονομολόγος, πολλοί φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι έχουν έρθει σε εμένα με το ερώτημα: Που μπορώ να επενδύσω και πόσα, για να κερδίσω περισσότερα χρήματα; Για αυτό και εγώ σκέφτηκα να σας γράψω μερικά πράγματα για το φευγαλέο αυτό επάγγελμα του επενδυτή, για να δείτε αν σας ταιριάζει.

Αρχικά να πούμε τον απλούστερο κανόνα της οικονομίας και των επενδύσεων. Το χρήμα ελκύεται από το χρήμα. Όσα περισσότερα επενδύει κανείς, τόσα περισσότερα περιμένει να κερδίσει. Πάμε τώρα στους μύθους και τις αλήθειες.

Μύθος ή Αλήθεια; Ο Επενδυτής πρέπει πάντα να είναι εκατομυριούχος.
Μύθος. Κι εγώ κι εσείς και ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει επενδυτής, αρκεί να έχει ένα ποσό, το οποίο δε θα χρειαστεί άμεσα, για να επενδύσει. Βέβαια είναι αλήθεια ότι για να μπορείς να ζήσεις από τις επενδύσεις σου πρέπει να διαθέτεις ένα ποσό που να ανταποκρίνεται στα χρήματα που θέλεις να κερδίζεις. Σαν κανόνα, ένας καλός επενδυτής κερδίζει περίπου 5% του κεφαλαίου του κάθε μήνα. Άρα αν θέλετε να κερδίζετε 500 € τον μήνα, πρέπει να επενδύετε περίπου 10.000 €. Ή να είστε τόσο καλός που να κερδίζετε το ίδιο ποσό με λιγότερα χρήματα, δηλαδή καλύτερη απόδοση.

Μύθος ή Αλήθεια; Ο Επενδυτής κάθεται και τα χρήματά του δουλεύουν.
Μύθος. Ο Επενδυτής όχι μόνο δε κάθεται, αλλά ανάλογα με το επίπεδο που ασχολείται μπορεί και να δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες και πολύ πιο περίεργες ώρες από τους υπόλοιπους. Φανταστείτε μόνο ότι μερικοί ξαγρυπνάνε για να προλάβουνε να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν συναλλαγές στην Κίνα ή την Ιαπωνία. Αλλά και μόνο σε μια αγορά να ασχολείσαι, προκειμένου να βρεις τις σωστές συναλλαγές…. έχεις πολύ διάβασμα μπροστά σου.

Μύθος ή Αλήθεια; Κανένας Επενδυτής δε ξέρει αν θα έχει χρήματα αύριο.
Αλήθεια. Κανένας Επενδυτής δεν είναι σίγουρος. Η επένδυση είναι ρίσκο. Όσο μεγαλύτερο το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση. Ένας επενδυτής που θέλει να βγάλει απόδοση 5% πρέπει να ρισκάρει περισσότερο από κάποιον που είναι ευχαριστημένος με το να έχει τα χρήματά του σε μια τράπεζα και να παίρνει το 1,5% το χρόνο που του δίνει. Αλλά ο δεύτερος είναι πολύ πιο σίγουρος από τον πρώτο ότι τα χρήματά του θα είναι εκεί που τα άφησε και αύριο.

Μύθος ή Αλήθεια; Οι Επενδύσεις φέρνουν άμεσα μεγάλο κέρδος.
Μύθος και μάλιστα μεγάλη παγίδα. Οι επενδύσεις μπορούν να φέρουν μεγάλο κέρδος, ή καλύτερα, οι καλές επενδύσεις μπορούν. Αλλά σχεδόν καμία επένδυση δεν μπορεί να φέρει κέρδος άμεσα. Οι επενδύσεις χρειάζονται υπομονή. Ναι είναι αλήθεια ότι κάποιοι μπορούν να κερδίσου αρκετά χρήματα πουλώντας μετοχές που αγόρασαν μια εβδομάδα πριν, αλλά ισχύουν 2 πράγματα.

  1. Είχαν επενδύσει και άρα διακινδυνεύσει, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που κέρδισαν.
  2. Ήταν λίγο περισσότερο τζογαδόροι και λίγο λιγότερο επενδυτές

Αν κάποιος έρθει να σας προτείνει μια επένδυση που θα σας βγάλει πολλά χρήματα και πολύ γρήγορα, σας διαβεβαιώ ότι είτε είναι απατεώνας, είτε τον έχει εξαπατήσει κάποιος άλλος απατεώνας. Οι επενδύσεις που φαίνονται πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινές, συνήθως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  αληθινές.

Μύθος ή Αλήθεια; Ο Επενδυτής βγάζει χρήματα από τον αέρα.
Κράτησα για το τέλος αυτήν την απάντηση γιατί… είναι και Μύθος και Αλήθεια. Είναι αλήθεια, επειδή όντως μερικές φορές ο επενδυτής μπορεί να πουλάει χρηματοοικονομικά προϊόντα (θα έχετε ακούσει τον όρο οψιόν αγοράς ίσως) τα οποία δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση και είναι απλά υποσχέσεις. Ωστόσο κατά κανόνα, ο Επενδυτής κερδίζει χρήματα επενδύοντας στην πραγματική οικονομία, είτε αυτό είναι μετοχές, πολύτιμα μέταλλα ή εμπορεύματα.

Τελικά τι είναι ο Επαγγελματίας Επενδυτής; Είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται εξίσου αν όχι σκληρότερα από τον οποιονδήποτε, ζει μέσα στην αβεβαιότητα και ουσιαστικά ζει ΑΝ πάνε καλά οι επενδύσεις του. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει Επενδυτής, απλά με το να επενδύσει τα χρήματα που του περισσεύουν, αλλά κανένας δεν μπορεί να γίνει μεγαλο-επενδυτής από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε να βγάλει εκατομύρια σε λίγους μήνες επενδύοντας λιγες χιλιάδες ευρώ.

Με αυτό δε θέλω να σας αποθαρρύνω από το να κάνετε επενδύσεις, κάθε άλλο, οι επενδύσεις είναι ο ομφάλιος λώρος μιας οικονομίας και είναι γεγονός ότι από το να έχετε τα χρήματά σας να κάθονται, είναι πολύ καλύτερο να τα έχετε να δουλεύουν για να σας βγάλουνε κι άλλα.

Το να γίνει κανείς επενδυτής δεν είναι ένα απατηλό όνειρο σε ένα ήρεμο συννεφάκι. Απλά σας προτρέπω να μην έχετε ψευδαισθήσεις και να προσέχετε πάρα πολύ καλά που σκοπεύετε να επενδύσετε χρήματα, γιατί μπορεί ΚΑΙ να τα χάσετε.

Άλλωστε οι επενδυτές που δουλεύουν 12 και 14 ώρες την ημέρα κάτι ξέρουν. Είναι και οι επαγγελματίες.

Mάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *