Η ωμική ζώνη, είναι ένας ιδιαίτερα συσσωρευμένος μυϊκός ιστός, ο οποία αποτελείται από πολλά μικρά και μεσαία στοιχεία μυών.
Έτσι λοιπόν εκτός από την ξεχωριστή εμφάνιση που προσδίδουν οι καλά ανεπτυγμένοι ώμοι, στηρίζουν και κινούν το επάνω μέρος του σώματος αποτελεσματικά και χωρίς τραυματισμούς. Οι σωστά ανεπτυγμένοι ώμοι δεν φαίνονται τόσο από την δύναμη που παράγουν, αλλά από την κινητικότητα που μπορούν να έχουν, αφού οι αρθρώσεις στους ώμους είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.
Από σήμερα ξεκινάμε ένα challenge στο οποίο, αναπτύσσουμε τους ώμους με τέσσερις βασικές κινήσεις και μέσα σε δυο μήνες μπορούμε να διακρίνουμε αισθητή διαφορά.
- Σαν πρώτη κίνηση έχουμε τις πιέσεις ώμων, τις οποίες εκτελούμε ισοτονικά, εννοώντας ότι θα εκτελούμε την άσκηση με ρυθμό και κινητικότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε λίγα κιλά ή λάστιχα και εκτελούμε 10 επαναλήψεις, όπως στις εικόνες.
- Στην δεύτερη κίνηση διακρίνουμε τις εμπρόσθιες προτάσεις ώμων, όπου κρατάμε ελάχιστα κιλά η λάστιχα με τον τρόπο που φαίνεται στην φωτογραφία για 7’’
- Στην τρίτη κίνηση έχουμε τις πλάγιες εκτασεις ωμών όπου η εκτέλεση πραγματοποιείται όπως βλέπουμε στη φωτογραφία και με την ίδια φιλοσοφία διατηρούμε για 7’’
- Ως τελική κίνηση έχουμε τις οπίσθιες εκτάσεις ώμων στην οποία πάλι εκτελούμε ισομετρικά για 7’’
Οι τέσσερις ασκήσεις εκτελούνται η μία μετά την άλλη χωρίς διάλλειμα, ενώ όταν τελειώσει και η τέταρτη άσκηση μπορούμε να κάνουμε διάλειμμα 1’. Εκτελούμε για 20’ έως 30’.
Αυξάνουμε προοδευτικά ανά εβδομάδα, όχι το βάρος αλλά τις επαναλήψεις ή μειώνουμε την ταχύτητα στον ρυθμό των ισοτονικών ασκήσεων, Αυξάνουμε τα δευτερόλεπτα στις ισομετρικές.
Στο τέλος των δύο μηνών θα πρέπει να εκτελούμε άνετα 30 επαναλήψεις του αρχικού βάρους που ξεκινήσαμε στις ισοτονικές, αλλά και να κρατάμε 20’’ το αρχικό βάρος που ξεκινήσαμε στις ισομετρικές.
Επίσης θα πρέπει να εκτελούμε όλες τις ασκήσεις σε κύκλο διαδοχικά τη μία μετά την άλλη για 20 συνεχόμενα λεπτά χωρίς διάλλειμα.
Αυτοί οι κύκλοι θα πρέπει να επαναλαμβάνονται δύο ή τρεις φορές ανα εβδομάδα.
Μετά το πέρας των δυο μηνών, θα διακρίνουμε στους ώμους μας τρομερά αποτελέσματα αλλά και κινητικότητα στην καθημερινότητά μας.
(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)
Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας