Τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Θα τα αξιοποίησουμε φτιάχνοντας μια τάρτα, η οποία μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως γεύμα με μια σαλάτα, ή ως ορεκτικό σε ένα τραπέζι.
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
2 κ.σ κρύο νερό
6 γρ αλάτι ψιλό
Για τη γέμιση
600 γρ μανιτάρια
2 κρεμμύδια
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
200 ml κρασί
330 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
3 μεγάλα αβγά
100 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο
30 γρ τρίμμα blue cheese
Θυμάρι, δενδρολίβανο, μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση για τη ζύμη
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε και το κρύο βούτυρο και με τα χέρια μας το τρίβουμε μέσα στο αλεύρι, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομογενής ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Εκτέλεση για τη γέμιση
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα και το πράσο στα 4 και στη συνέχεια το χοντροκόβουμε. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με αλάτι και πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καραμελώσουν. Μεταφέρουμε σε ένα σκεύος, καθαρίζουμε το τηγάνι από τυχόν υπολείμματα και συνεχίζουμε με τα μανιτάρια.
Σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα μανιτάρια σε δόσεις. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά τους και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν. Βάζουμε όλα τα υλικά που σοτάραμε πίσω στο τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τα μυρωδικά μας.
Για τη συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας με τη βοήθεια ενός πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, τόσο ώστε να καλύπτει το σκεύος και τα τοιχώματα του. Την τοποθετούμε στην ταρτιέρα μας και την ψήνουμε με βάρος για 20’.
Όσο ψήνεται η ζύμη, σε ένα μπολ προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, τα αβγά, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε και τα σοταρισμένα λαχανικά μας και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε το βάρος από τη ζύμη, προσθέτουμε τη γέμιση και ψήνουμε για άλλα 40 – 45’.
Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και όταν είναι χλιαρή, τη μεταφέρουμε σε ένα σκεύος.
?Tips
- Ιδανικά χρησιμοποιούμε μια ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, περίπου 30 εκατοστών, για ευκολότερο ξεφορμάρισμα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μανιτάρια προτιμάμε. Στη συγκεκριμένη συνταγή βάλαμε λευκά μανιτάρια και portobello.
- Το πρώτο ψήσιμο της ζύμης είναι το τυφλό ψήσιμο, κατά το οποίο τοποθετούμε βάρος πάνω της όπως όσπρια, αφού πρώτα έχουμε βάλει μια λαδόκολλα. Με αυτόν τον τρόπο η ζύμη δεν θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο και στη συνέχεια αφού προσθέσουμε τη γέμιση δεν θα μείνει άψητη.
Παγώνα Σταυροπούλου



