Γειά σας παιδιά και καλωσήρθατε σε ένα ακόμα άρθρο του Cinecore. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας φίλοι μου…περίμενα αυτή την στιγμή από όταν έγραψα το πρώτο μου άρθρο στο SmashPoint και επιτέλους αυτή η στιγμή ήρθε… θα μιλήσουμε για Star Wars. Με αφορμή την προβολή του “Star Wars: The Last Jedi” που θα γίνει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, βρήκα την ευκαιρία να συζητήσουμε για το “Star Wars: The Force Awakens” που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2015 και ήταν η αρχή μίας καινούργιας τριλογίας, αυτή την φορά χωρίς τον Τζόρτζ Λούκας στο τιμόνι. Ας μην καθυστερούμε, όμως, άλλο και ας μιλήσουμε για το Force Awakens.
Η ιστορία μας ξεκινάει τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή του δεύτερου Ντέθ Στάρ και τον Λούκ Σκαϊγουόκερ να αγνοείται. Μία καινούργια διαγαλαξιακή δύναμη, ονόματι Πρώτο Τάγμα, συνεχίζει το έργο της πλέον κατεστραμένης Αυτοκρατορίας προσπαθεί να βρεί την τοποθεσία του και να βάλει ένα τέλος στους Τζεντάϊ ενώ παράλληλα, η στρατηγός Λέϊα και η Αντίσταση προσπαθούν και αυτοί να βρούν τον Λούκ με σκοπό να τους βοηθήσει να βάλουν τέλος στην τυραννία του Πρώτου Τάγματος. Ένας από τους καλήτερους πιλότους της Αντίστασης, ο Πόε Ντάμερον βρίσκει το τελευταίο κομμάτι του χάρτι που οδηγεί στον Λούκ σε έναν ερημωμένο πλανήτη που ονομάζεται Τζάκου και το κρύβει σε μία μονάδα ΒΒ-8 πριν τον πιάσει ο Κάϊλο Ρέν, μαθητευόμενος Σίθ και ένας από τους δύο αρχηγούς του Πρώτου Τάγματος. Την ΒΒ-8 την βρίσκει μία ρακοσυλλέκτρια ονόματι Ρέϊ η οποία με την βοήθεια ενός αποστάτη storm-trooper ονόματι Φίν προσπαθούν να την πάνε πίσω στην βάση της Αντίστασης. Παρέα με τον Χαν Σόλο, τον Τσουμπάκα και την Λέϊα θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες και εμπόδια που θα καλεσθούν να ξεπεράσουν αν θέλουν να σώσουν τον γαλαξία από την καταστροφική δύναμη του Πρώτου Τάγματος και του Σταρκίλερ τους, μίας τεράστιας βάσης με την ικανότητα να καταστρέφει πλανήτες και θα ανακαλύψουν πως η Δύναμη είναι ένα μυστήριο που πρέπει να διαλευκάνουν.
Με πολύ λίγα λόγια αυτή είναι πλοκή της έβδομης κατά σειρά ταινίας Star Wars. Είμαι πολύ μεγάλος θαυμαστης του έργου του Τζόρτζ Λούκας και όταν έμαθα πως θα βγεί καινούργια τριλογία με τους παλιούς ηθοποιούς τρελάθηκα από χαρά και ανυπομονησία αλλά ειλικρινά περίμενα κάτι παραπάνω από την ταινία σε σεναριακό επίπεδο. Το ότι ξαναείδα τον Χάρισον Φόρντ, τον Μάρκ Χάμιλ και την Κάρυ Φίσερ στους ρόλούς που τους αγαπήσαμε μου δημιούργησε μία παιδική νοσταλγία ενώ οι Ντέϊζι Ρίντλεϋ, ο Τζόν Μπογιέγκα και ο Άνταμ Ντράϊβερ μας συστήσαν μερικούς, πολύ ενδιαφέροντες, πρωταγονιστικούς χαρακτήρες. Δεν θα μπώ καν στον κόπο να μιλήσω για τα ειδικά εφέ που ήταν Α-ΠΙ-ΣΤΕ-ΥΤΑ (στην τελική για Star Wars μιλάμε) και πλάνα που σου έκοβαν την ανάσα αλλά ήταν σαν να έβλεπα ουσιαστικά ξανά το επεισόδιο τέσσερα (για όσους δεν γνωρίζουν, τα Star Wars βγήκαν πρώτα τα επεισόδια τέσσερα, πέντε και έξι και μετά τα ένα, δύο και τρία). Αν δεν με πιστεύετε μπορώ να σας το αιτιολογήσω λέγοντας σας μόνο ότι και στις δύο ταινίες είχαμε:
- Ένα πρωταγονιστή που μένει στην έρημο και έχει την δυνατότητα να γίνει Τζεντάϊ αλλά δεν το γνωρίζει
- Έναν μασκοφόρο κακό, γνώστη της Δύναμης που κυνηγάει τους επαναστάτες
- Ένα γαλαξιακό σταθμό που καταστρέφει πλανήτες και τον οποίο κατασρέφουν από μέσα προς τα έξω
Καταλαβαίνεται, λοιπόν, πόσο απογοητεύτηκα σε σεναριακό επίπεδο χωρίς να λέω όμως πως δεν ήταν καλή ταινία. Σαν Star Wars geek όμως περίμενα και ήλπιζα πως μετά από τόσα χρόνια που περάσανε από τις παλίες ταινίες και δεδομένου ότι η καινούργια τριλογία έχει μέσα το παλιό καστ θα μας πρόσφερε κάτι καινούργιο. Ας ελπίσουμε πως το “Star Wars: The Last Jedi” θα κάνει αυτό που το Force Awakens δεν κατάφερε και may the force be with us… always.
Kατσιάμης Κωνσταντίνος, 3D Αnimator & Multimedia Producer