“Μπήκαμε και στον Οκτώβρη! Εκτός του ότι μπήκαμε για τα καλά στην καθημερινή μας ρουτίνα, και ο καιρός πάει χάλασε – πάνε τα μπάνια, καιρός να κατεβάζω τα χειμωνιάτικα ρούχα σιγά-σιγά, έχω και να ακούω για ακόμη μια φορά για τις εξετάσεις που με σώζουν από τον Καρκίνο του Μαστού! Έλεος!”Αυτές δεν είναι οι σκέψεις πολλών ανθρώπων, ιδίως γυναικών που το θέμα τις αφορά; Είναι όμως σωστές αυτές οι σκέψεις; Είναι όντως αυτές οι προειδοποιήσεις αναγκαίες?
Γενικά ο καρκίνος έχει δυστυχώς χτυπήσει πολύ κόσμο. Οι γυναίκες τείνουν από όλα τα είδη του καρκίνου να προσβάλλονται από αυτόν του Μαστού. Ο καρκίνος του Μαστού δυστυχώς δεν είναι άλλος ένας ιός που ήρθε και θα φύγει όπως οι τρελές αγελάδες. Ο καρκίνος γενικά είναι μια αρρώστια που αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις. Αλλά ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις; Και γιατί πρέπει να υπάρχει ενημέρωση μόνο τον Οκτώβριο;
Γιατί ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στον Καρκίνο του Μαστού. Είναι μια ευκαιρία οι γυναίκες να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει και ίσως ένα πάτημα για να τους σπρώξει να εξετασθούν. Όταν ακούς κάτι συνέχεια μπορεί να κουράζει κάποιους αλλά μπορεί και να αφυπνίζει άλλους! Ο καρκίνος υπάρχει πάντοτε και παντού αλλά από το να μην υπάρχει καθόλου ενημέρωση ή να υπάρχει αραιά και που, είναι καλύτερα να υπάρχει ένας μήνα αφιερωμένος σε αυτό το θέμα, όπου υπάρχει εμπεριστατωμένη έρευνα για να ενημερωθούν οι γυναίκες και να λυθούν τυχόν απορίες!
Όσον αφορά τις συνέπειες, εννοείται πως υπάρχουν και δεν αφορά μόνο το άτομο που έχει καρκίνο αλλά και την οικογένεια του. Στον στενό μου φιλικό κύκλο υπάρχει πρώτη και δεύτερη γενιά που έχουν/είχαν καρκίνο του μαστού. Η συνέπεια; Να υπάρχει φόβος και αγωνία μήπως η Τρίτη γενιά, ηλικίας 15 χρονών κινδυνεύει να νοσήσει και εκείνη λόγω κληρονομικότητας. Ευτυχώς, υπάρχει ειδική εξέταση όπου ελέγχονται τα γονίδια αυτών που έχουν νοσήσει για τυχόν μετάλλαξη και επομένως για κληρονομικότητα. Και πάλι ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση της 15χρονης, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη αλλά και πάλι θα πρέπει να εξετάζεται πιο συχνά από άλλα άτομα των οποίων η οικογένεια δεν έχει ιστορικό καρκίνου. Ευτυχώς η συγκεκριμένη οικογένεια ενημερώνεται και παίρνει όλες τις προφυλάξεις και γι’ αυτό οτιδήποτε υπάρξει, εντοπίζεται έγκαιρα! Φανταστείτε να μην κάνανε προληπτικούς ελέγχους;
Μπορεί να σκεφτείτε ότι αφού υπάρχει ιστορικό είναι λογικό να εξετάζονται για προληπτικούς λόγους. Όμως πως ξέρουμε πως εντοπίστηκε στη δεύτερη γενιά; Υπάρχει πιθανότητα πράγματι να εντοπίστηκε στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να εντοπίστηκε έγκαιρα αλλά και αρκετά αργά ώστε να μην αποφευχθούν χημειοθεραπείες. Το πώς ανακαλύφθηκε στη δεύτερη γενιά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι η ιστορία της οικογένειας εκείνης είναι αληθινή, αλλά συγχρόνως αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για να σκεφτούμε τη σημαντικότητα του προληπτικού ελέγχου.
Αν είναι της μοίρας σου να αποκτήσεις καρκίνο θα τον αποκτήσεις. Δε μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Απλά ο έλεγχος σε βοηθάει να δεις αν υπάρχει προδιάθεση να τον αποκτήσεις, και αν γενικά υπάρχει κάτι ανησυχητικό να το αντιμετωπίσεις έγκαιρα χωρίς ταλαιπωρία και προστατεύοντας συγχρόνως τον εαυτό σου και την οικογένεια σου!
Όπως αναφέρει και μια γυναίκα που ΕΙΧΕ καρκίνο του μαστού και τώρα ζει ΥΓΙΕΣΤΑΤΗ«ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ, πηγαίνετε να εξεταστείτε, μπορείτε έτσι να ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ κάπως τη νόσο».
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ… ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ!
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος