Και όμως ο Κορωνοιος υπάρχει…. Και μπορείς να επιβιώσεις

ΤΩΡΑ: COVID – FREE

ΠΡΙΝ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ: COVID – POSITIVE

Γεια σας, είμαι η Βασιλική και πριν 3 εβδομάδες βρέθηκα θετική στον κορωνοιο.

Και τώρα αρχίζω να απαντάω στις συνήθεις ερωτήσεις:

 • Πως το έμαθα;

Έλεγχα συχνά μέσα στην εβδομάδα την θερμοκρασία μου γιατί ένιωθα ζεστή από μάτι ή ένταση, και κάποια στιγμή το θερμόμετρο έδειξε 37.5. Συμφωνήσαμε με το γιατρό μου να πάω να κάνω το τεστ απλά να μην το έχουμε σαν έννοια. Σημειωτέον ότι στο νοσοκομείο με βρήκαν 36.8 και έπρεπε να επιμείνω ότι ακολουθώ οδηγίες του γιατρού μου για να με αφήσουν να το κάνω. Φανταστείτε αν δεν άκουγα τον γιατρό μου. Θα κυκλοφορούσα αμέριμνη μεταδίδοντας τον ιό.

 • Είχα συμπτώματα;

Το βασικό σύμπτωμα ήταν η θερμοκρασία μου που σπάνια κατέβαινε κάτω από 37. Στην αρχή είχα 2 μέρες ξερό λαιμό και έβηχα 2 – 3 φορές την ημέρα. Στην αρχή της 2ης εβδομάδας ελαττώθηκε σημαντικά η όσφρηση μου… κάτι μύριζα αλλά πολύ μακρινά… και προς το τέλος της για 2 μέρες έκανα εμετούς. Για τους εμετούς οι γνώμες διίστανται. Ο ένας γιατρός μου λέει ότι δεν είναι βασικό σύμπτωμα του κορωνοιου ο άλλος ότι είχα χειροτερέψει. Τι να σας πω….

 • Είχα κατάπτωση;

Καθόλου. Γυμναζόμουν κάθε μέρα με την αγαπημένη μου Μάντη Περσάκη μέσω zoom όπου κάνει όλα της τα μαθήματα. Μάλιστα μάλλον το πέρασα ελαφριά διότι γυμναζόμουν και συνέχισα να γυμνάζομαι καθημερινά. Μόνο μία μέρα δεν γυμνάστηκα γιατί δεν ήμουν καλά ψυχολογικά.

Pilates by Mandy μέσω Zoom
Χριστουγεννιάτικα Pilates by Mandy μέσω Zoom

Εκτός όμως από τα μαθήματα βρήκα ευκαιρία εκτός από Netflix να κάνω επιτέλους κάποια fitness challenges όπως το 14 day quarantine workout plan της Cassey (Blogilates) και το 5 weeks Booty Challenge (Love, Sweat Fitness) κ.τ.λ.

Blogilates
Love Sweat Fitness

Επίσης ήμουν τηλεργασία, όπου τελικά δουλεύεις παραπάνω. Δούλευα μέχρι και Σαββατοκύριακα. Αλλά βρήκα και ευκαιρία να κάνω πράγματα για την δουλειά μου και το SmashPoint που είχα στην To do list μου εδώ και μήνες.

Πέρα από την δουλειά όμως βρήκα ευκαιρία να ασχοληθώ με μένα. Να προσέξω τη διατροφή μου (μου κόπηκε η όρεξη, δεν ξέρω αν είναι λόγω του ιού), να κάνω μάσκες ομορφιάς, να χαλαρώσω βλέποντας χριστουγεννιάτικες ταινίες (by the way check hallmark channel on google and YouTube) δίπλα στο δέντρο μου (καλά που είχα στολίσει) και επιτέλους να δω Netflix (το The Crown 1η σαιζόν το άφησα, 4η το βρήκα).

 • Ήταν όλα τόσο ρόδινα;

ΟΧΙ! Πριν βγω θετική είχα περάσει 1 χρόνο με άγχος μην κολλήσω και εν συνεχεία μεταδώσω τον ιό στους γονείς μου. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε όταν κόλλησα. Η μία μέρα που δεν γυμνάστηκα ήταν όταν πήγαν οι γονείς μου να κάνουν το τεστ. Ήμουν χάλια, έκλαιγα συνέχεια διότι φοβόμουν ότι κόλλησα τους γονείς μου και φυσικά το θέμα μου ήταν η εντατική. Πότε ηρέμησα; Στο τέλος της 2ης εβδομάδας που έκαναν για 2η φορά το τεστ και βγήκε ξανά αρνητικό. Ηρέμησα τελείως;

Φυσικά και όχι. Παρέμεινα καραντίνα στον όροφο μου. Ευτυχώς που είχα μεγάλο μπαλκόνι και έβγαινα έξω να περπατήσω λίγο να με δει ο ήλιος. Ευτυχώς που είχα τα τηλέφωνα μου όπου οι φίλοι μου ήταν δίπλα μου όπως πάντα!

Επίσης όταν βγεις θετικός πέρα από οικογένεια σκέφτεσαι ποιους έχεις δει τον τελευταίο καιρό και εκεί έχεις ένα άγχος. Λόγου χάρη εγώ παραλίγο να δω μια φίλη μου σε προχωρημένη εγκυμοσύνη (δίδυμα <3 <3 <3 ), θα πήγαινα σούπερμάρκετ κ.τ.λ.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας μου, επειδή δεν είχα κουζίνα, η μητέρα μου, μου έφερνε το φαγητό μου σε δίσκο με μάσκα και γάντια, μου χτύπαγε την πόρτα και έφευγε. Τότε άνοιγα την πόρτα με μάσκα και γάντια, έπαιρνα το δίσκο και έτρωγα με γάντια. Τον καφέ επειδή τον έπινα όλη μέρα δεν φορούσα γάντια. Πριν βγάλω το δίσκο έξω τα απολύμανα όλα με dettol. Η μητέρα μου τα ξανάπαιρνε με μάσκα και γάντια, τα έπλενε με dettol και τα έβαζε και πλυντήριο (μόνο τα δικά μου). 

Τα ρούχα μου τα έβαζα σε σακούλα που έκλεινε, απολύμανα τα χερούλια, τα βγάζαμε μπαλκόνι και μετά πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Εννοείται μόνο τα δικά μου ρούχα.

Φυσικά μετά το τέλος της καραντίνας έπρεπε να γίνει μια μικρή απολύμανση στον όροφο που έμενα. Ευτυχώς όχι από συνεργείο αλλά από εμάς με γάντια και dettol.

Όλα αυτά ακολουθώντας τις οδηγίες από τους γιατρούς. Ένιωθα σαν φυλακισμένη και λεπρή (φυσικά δεν είναι το ίδιο αλλά καταλαβαίνετε).

Τέλος, εννοείται ότι συνέχισα από το τηλέφωνο να παρακολουθώ τους γονείς. Θερμομέτρηση και αν νιώθουν κάτι διαφορετικό. Πιο χαλαρά, ιδίως από τότε που βγήκαν στο πρώτο τεστ αρνητικοί, αλλά και πάλι γάντια και μάσκα παρέμειναν όπως και η καραντίνα.

 • Πως βγαίνεις από καραντίνα;

Και τώρα αρχίζουν τα ωραία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εάν βγεις θετικός, κάθεσαι μέσα 10 και όχι 14 μέρες καραντίνα. Εφόσον κάτσεις 10 μέρες και είσαι απύρετος 3 μέρες τότε βγαίνεις και κάνεις τη ζωή σου χωρίς τεστ. Αιτιολογία; Το τεστ θα βγει θετικό γιατί ακόμα έχεις τον κορωνοιο αλλά δεν τον μεταδίδεις. (whaaaaaaaaaaat???????).

Οι 3 γιατροί μου που είναι παρεμπιπτόντως στις Μ.Ε.Θ. για κορωνοιο ήταν / είναι κάθετοι:

 1. 14ήμερη καραντίνα
 2. Τεστ μετά τις 14 μέρες. Αν βγει αρνητικό πηγαίνω στη δουλειά μου.
 3. Και ακόμη και αν βγει το τεστ αρνητικό, 2ο τεστ μετά από 5 μέρες.

Παρεμπιπτόντως, οι γιατροί μου ακολουθούν το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, ακολουθώντας τις οδηγίες τους και τα 2 τεστ μετά τις 14 μέρες βγήκαν αρνητικά. Τώρα τα συμπεράσματα δικά σας.

Προσωπικά, ήμουν κάθετη στη δουλειά μου και σε όλους τους υπόλοιπους ότι χωρίς τεστ δεν βγαίνω έξω από τον όροφο μου. Συγνώμη αλλά εγώ δεν παίζω με αυτά και εν τέλει συνέχισα μέσω τηλεργασίας.

Όταν το 1ο τεστ βγήκε αρνητικό, για καλό και για κακό παρέμεινα καραντίνα. Με μάσκα και γάντια κατέβηκα να βάλω στολίδι στο δέντρο ή να πάρω κάτι και ξαναανέβηκα στον όροφο μου και τελείωσα όσα όλα είχα στην to do list μου.

Ο ΕΟΔΥ είπε ότι εάν βγω πάλι θετική θεωρούμαι κρούσμα. Και εδώ είναι που αναρωτιέμαι; Σε τι αντιστοιχούν τα τόσα κρούσματα που ακούμε καθημερινά; Πόσα από αυτά κάθισαν 10 μέρες καραντίνα και 3 μέρες απύρετοι, δεν έκαναν το τεστ και απλά κόλλησαν άλλους; Πόσοι από αυτούς ξαναέκαναν το τεστ και απλά θεωρήθηκαν καινούριο κρούσμα;

Σκέψεις / Συμβουλές / Συμπεράσματα μου:

 1. Να μάθετε τον εαυτό σας. Μαθαίνοντας τον εαυτό μας καταλαβαίνουμε αν κάτι δεν πάει καλά.
 2. Αν έχετε κάτι, μην πείτε σιγά μωρέ. Λόγου χάρη έχω ξερό λαιμό, σιγά μωρέ κάθε χρόνο έχω. Ο κορωνοιος έχει πολλά συμπτώματα «ρουτίνας». Να ελέγχεστε.
 3. Ακούστε το γιατρό που εμπιστεύεστε.
 4. Με το που νιώσετε κάτι, ή βγείτε θετικοί μιλήστε με τον γιατρό σας. Για τους γονείς μου μίλησα αμέσως με τον γιατρό μας και με την πνευμονολόγο τους μήπως χρειαζόταν ο οργανισμός τους ένα μπουστάρισμα.
 5. Οι περισσότεροι που μίλησα αν όχι όλοι είπαν ότι έκαναν το ίδιο με μένα. Όταν ένιωθαν άνετα με 2-3 ανθρώπους έβγαζαν τη μάσκα. Όχι, παντού μάσκα και γάντια.

Το θέμα με τον κορωνοιο δεν είναι ότι όλοι θα πεθάνουμε, ούτε ότι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πεθάνουν. Οι γονείς μου ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά δεν κόλλησαν διότι ήμουν χαμηλός φορέας μετάδοσης (ευτυχώς!).

Για μένα οι λόγοι που δεν κόλλησαν ήταν και άλλοι πολλοί: Δυνατοί οργανισμοί κατάβάθως, ομάδα αίματος (λένε ότι κάποιες ομάδες αίματος τον περνούν πιο ήρεμα ή δεν κολλούν καθόλου), ακολουθώντας τη συμβουλή της Μάντης εδώ και 2 μήνες παίρνουμε καθημερινά Vitamin D κ.τ.λ.

Εντούτοις ο βασικός λόγος ήταν ότι είχα σταματήσει τις αγκαλιές και τα φιλιά, με το που έκανα το τεστ μετακόμισα πάνω (διότι την ίδια μέρα άκουσα για κρούσμα θετικό στη δουλειά), και παρέμεινα εκεί ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Ο κορωνοιος υπάρχει! Εάν δεν σε στείλει εντατική σε στέλνει στο ψυχιατρείο. Αλλά πάντα μπορείς να τον περάσεις ήρεμα ή και καθόλου.

Δεν χρειάζεται να μην ζεις. Ζήσε αλλά πρόσεχε. Να είσαι με τους δικούς σου αλλά χωρίς πολλά πολλά. Βλέπε τους φίλους σου που προσέχουν. Αθλήσου. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν μέσα στο σπίτι σου ή ακόμα και έξω.

Μην ακούς κανέναν πέρα από τους γιατρούς που εμπιστεύεσαι ώστε να σε καθοδηγήσουν σωστά.

Τέλος θα μιλήσω σαν διάσημη αλλά δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω την οικογένεια μου (τους γονείς μου, τον αδερφό μου και τους θείους μου) καθώς και τη 2η οικογένεια μου (τους φίλους μου) που ακόμη μια φορά ήταν δίπλα μου, με άκουγαν και με έκαναν να κάνω κοιλιακούς από τα γέλια.

Last but not least, όπως λένε και οι φίλοι μου οι αγγλομαθείς, μετά το 2ο τεστ που βγήκε αρνητικό ένιωσα περίεργα. Μετά από 3 εβδομάδες καραντίνα πως βγαίνεις πάλι έξω; Ευτυχώς μίλησα με τους γιατρούς μου και μου έδωσαν άδεια να αγκαλιάσω και να φιλήσω γονείς μετά από 1 χρόνο που έβγαινα οπότε κρατούσα αποστάσεις και φυσικά και έπειτα που κόλλησα. Τώρα ήμουν αρνητική και έπειτα από καραντίνα οπότε ήταν ασφαλές. Καμία λέξη δε μπορεί να αποτυπώσει το αίσθημα ευτυχίας που ένιωσα όταν έμαθα ότι μπορώ να αγκαλιάσω την οικογένεια μου! Με αφορμή αυτό το συναίσθημα αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα, μία εβδομάδα μετά.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της οικογένειας. Κάντε θυσίες για αυτούς που αγαπάτε, προστατέψε τους ώστε να τους χαρείτε όσο μπορείτε περισσότερο. Αυτό θα είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε εσάς και σε εκείνους.

Χαρούμενα Χριστούγεννα γεμάτα Υγεία!

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *