Καλά διαβάζετε. Σήμερα, θα έχουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα αυξήσετε την θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, προωθώντας την θερμογέννεση, με αποτέλεσμα να νιώθετε ζεστοί εκ των έσω καθόλη την διάρκεια της ημέρας, καίγοντας ταυτόχρονα το αντιπαθητικό λίπος.
Ειλικρινά, δεν υπάρχουν τρόφιμα που πραγματικά καίνε το λίπος. Η απώλεια λίπους, επιτυγχάνεται με την άσκηση και την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από τα αυτές που καίει το σώμα, σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα που θα κρατήσουν το μεταβολισμό σας αυξημένο για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όσο περισσότερο αυξάνεται ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψει το σώμα σας. Από την άποψη αυτή, υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν τη διαδικασία απώλειας λίπους.
Όταν πρόκειται για τρόφιμα που αυξάνουν το μεταβολισμό, η ζωική πρωτεΐνη πιθανότατα κατέχει την κορυφαία θέση, διότι χρειάζεται πολύς χρόνος για το σώμα να την διασπάσει και να την αφομοιώσει. Στο κάτω μέρος της λίστας, είναι οι απλοί υδατάνθρακες που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μια ενδεικτική λίστα, θα έμοιαζε κάπως έτσι:
1. Απλοί υδατάνθρακες: το σώμα χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να τους αφομοιώσει και κάνει ταχεία αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.
2. Σύνθετοι υδατάνθρακες:
3. Ακόρεστα λιπαρά
4. Κορεσμένα λιπαρά
5. Υδατάνθρακες με φυτικές ίνες: φρούτα και λαχανικά
6. Πρωτεΐνη γαλακτοκομικών προϊόντων
7. Ζωική πρωτεΐνη: Μεγαλύτερος χρόνος πέψης και μικρές αυξήσεις της ινσουλίνης
Έτσι, εδώ παραθέτουμε μερικά από τα κορυφαία τρόφιμα, που μπορείτε να φάτε όταν προσπαθείτε να αποβάλλετε το περιττό λίπος από το σώμα:
– Σπόροι, Ξηροί καρποί, Αβοκάντο: Όλα είναι ψηλά σε ακόρεστα λίπη, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακόρεστα λίπη υποστηρίζουν την απώλεια λίπους και αποτρέπουν την απώλεια μυών. Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών.
– Φρούτα και λαχανικά: Έχουν χαμηλές θερμίδες, περιέχουν πολλές ίνες και θα σας κρατήσουν περισσότερο χορτάτους, από τους απλούς υδατάνθρακες.
– Ζωική πρωτεΐνη: άπαχο βόειο κρέας, χοιρινό, κοτόπουλο και αυγά, όλα περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών που θα χτίσει μύες και θα κάψει το λίπος. Το βόειο και το χοιρινό κρέας, περιέχουν επίσης κρεατίνη.
– Ψάρια: Εκτός από το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, τα ψάρια είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη (Ω3 και Ω6). Όπως αναφέρθηκε και αναλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο, τα ακόρεστα λίπη είναι γνωστό ότι προάγουν την απώλεια λίπους και την ανάπτυξη των μυών.
(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)
Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας



