Mόδα ή Ρόδα; Σίγουρα γυρίζει και αδυνατίζει (Μέρος 1ο)

Αλλά σαν ερωτήματα έχουμε, παρασέρνει λίπος ή μυϊκό ιστό; Δημιουργεί ορμονικά προβλήματα; Μακροπρόθεσμα ωφελεί στην συντήρηση βάρους; Συνεχόμενες έρευνες δείχνουν, ότι τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας, που είναι ένα δημοφιλές στυλ δίαιτας στην κοινότητα της υγείας, στην πραγματικότητα επεκτείνονται πολύ περισσότερο από την απώλεια βάρους.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα πρότυπο κατανάλωσης όπου εναλλάσσεις χρονικές περιόδους φαγητού και νηστείας (πάντα πάνω από 16 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου), όπου ύστερα καταναλώνετε όλες τις προγραμματισμένες θερμίδες κατά τη διάρκεια συγκεκριμένου αριθμού ωρών. Διαφορετικά επιλέγεις 1-2 μέρες κάθε εβδομάδα, όπου μπορείς να νηστέψεις για 24 ώρες. Αν υπάρχει ένα κλασσικό σταθερό πλάνο διατροφής, με πολλά και σωστά γεύματα μακροπρόθεσμα, αυτή η μέθοδος μπορεί να σας προσφέρει έναν επιταχυνόμενο ρυθμό απώλειας λίπους και μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, που περιγράφονται παρακάτω:

1)    Η νηστεία προάγει ταχέως την απώλεια βάρους

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ενσωματώνουν αυτό το είδος νηστείας στην διατροφή τους. Βραχυχρόνια χρήση του τρόπου αυτού, μπορεί να αυξήσει το ρυθμό μεταβολισμού κατά 4-14%, επιτρέποντάς σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση. Προάγει χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης και νοραδρεναλίνης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται περισσότερο λίπος για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητες του οργανισμού. Θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να εισέλθει το σώμα σας σε αυτήν την αυξημένη λειτουργία καύσης λίπους, αλλά μόλις το κάνει, η παράλογη θέληση για τα πρόχειρα φαγητά και τη ζάχαρη θα μειωθεί, βοηθώντας σας να διατηρήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Επίσης προκαλεί πολύ λιγότερη απώλεια μυών από τον απότομο περιορισμό των θερμίδων, οπότε ενδείκνυται σαν ασφαλέστερη μέθοδος για το κόψιμο σωματικού λίπους.

2)    Βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, γεγονός που το καθιστά ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Η μέθοδος νήστευσης, είναι ένα απίστευτο εργαλείο, για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη, αναγκάζοντας τα κύτταρα, να απορροφούν περισσότερη γλυκόζη από το αίμα αποτελεσματικότερα. Πολλές επιστημονικές εκθέσεις συμφωνούν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη – αφού είναι ισχυρός φυσικός ευαισθητοποιητής της- σε άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει ινσουλίνη αλλά δεν είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο, οδηγώντας σε συσσώρευση λίπους σε ιστούς που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν λίπος και ανεπιθύμητη συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα. Όταν ασκείστε ήπια νηστικοί, το σώμα σας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να καίει λίπος από τις αποθήκες ώστε να πάρει τα καύσιμα που απαιτούνται.

3)    Επίτευξη πιο υγιεινού μοτίβου σίτiσης

Η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, παράγεται από το στομάχι, το λεπτό έντερο, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο. Οι σημαντικότεροι ρόλοι της στον οργανισμό, είναι να τονώσει την όρεξη, να αυξήσει την πρόσληψη τροφής και να προωθήσει την αποθήκευση λίπους. Αυτή η ορμόνη λέει στο σώμα μας, πότε ήρθε η ώρα να φάμε. Άτομα με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες, όπου τρώνε πολύ συχνά ή πάρα πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποφέρουν από μη ισορροπημένη παραγωγή αυτής της ορμόνης, χάνοντας τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν την πραγματική πείνα από το ‘’τσιμπολόγημα’’. Η  νηστεία, μπορεί να  αποκαταστήσει την λειτουργία της γκρελίνης και περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων, δεδομένου ότι γίνεται προσεκτικά. Ενώ ο περιορισμός θερμίδων σας κάνει πιο πεινασμένους, η νηστεία για 48 ώρες ή περισσότερο, προσαρμόζει το σώμα σας άμεσα και μειώνει τα επίπεδα γκρελίνης, με αποτέλεσμα μειωμένη πείνα. Επιτρέποντας τη παρουσία γκρελίνης στο σώμα μέσω της νηστείας, αυξάνετε τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Την συνέχεια του άρθρου θα τη βρείτε ΕΔΩ

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *