Υγιής Δύναμη

      No Comments on Υγιής Δύναμη

Η καρδιαγγειακή εκγύμναση είναι απαραίτητη σε κάθε ρουτίνα βαρών και γυμναστικής. Μπορείτε ακόμα να κάψετε λίπος ακολουθώντας μια καλή διατροφή, αλλά το καρδιαγγειακό θα σας φέρει εκεί πολύ πιο γρήγορα και θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ούτε καν στο συνολικό αντίκτυπο στην υγεία που έχει η καρδιαγγειακή εκγύμναση στον οργανισμό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σωστό ποσό άσκησης καρδιαγγειακής εκγύμνασης για να κάψετε λίπος ενώ κερδίζετε ακόμα μύες ή προσπαθείτε να τους κρατήσετε.

Οι περισσότεροι αθλητές σωματοδόμησης ή δύναμης συνήθως αποφεύγουν το καρδιαγγειακό για δύο λόγους:

  •  Φοβούνται ότι θα χάσουν το μέγεθος τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το παρακάνετε και ακολουθείτε μια διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Εν τέλει, κατά τη διάρκεια της προπόνησης δύναμης όλη η μάζα που μεταφέρετε δεν είναι μυϊκή μάζα, αλλά επίσης ένα ποσοστό λίπους και νερού. Έτσι είναι φυσιολογικό να χάσετε κάποιο μέγεθος όταν προσπαθείτε την καύση λίπους στο σώμα.
  •  Βαριούνται. Φανταστείτε πόσο βαρετή φαίνεται μια καρδιαγγειακή προπόνηση σε έναν αθλητή που προπονείται με περίπλοκες ασκήσεις νευρομυικού συντονισμού και και προσπαθεί με εκατοντάδες κιλά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων του. Αλλά όπως και να έχει χρειάζονται καρδιαγγειακό για τη γενική υγεία και μείωση σωματικού λίπους.

Η ιδέα είναι να κάψετε το αποθηκευμένο λίπος και να χτίσετε ή να κράτήσετε τους μυς ταυτόχρονα (επίσης γνωστό ως ανασύνθεση του σώματος). Αν το παρακάνετε, θα χάσετε τη μυϊκή μάζα και αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία θέλετε απολύτως να αποφύγετε, αλλά ταυτόχρονα σίγουρα δεν θέλετε να κάνετε λιγότερη καρδιαγγειακή προπόνηση και να μην χρησιμοποιήσετε τα πλεονεκτήματά της για τη μείωση του λίπους.

Το τέχνασμα εδώ είναι είτε να κάνουμε μακρύτερες αλλά και λιγότερο έντονες καρδιοεπαφές, όπως 30 – 45 λεπτά υψηλού ρυθμού περπάτημα ή 30 λεπτά ποδηλασίας με βραδύτερο ρυθμό 3 – 4 φορές την εβδομάδα, ή μπορείτε να κάνετε σύντομες (15 – 20 λεπτά), έντονες προπονήσεις (HIIT, εκπαίδευση tabata ή fartlek) 2 – 3 φορές την εβδομάδα σε ημέρες που δεν κάνετε αντιστάσεις.

Οι καλές ενδείξεις ότι κάνετε το σωστό ποσό καρδιαγγειακής εκγύμνασης είναι η εμφάνιση και η δύναμή σας. Αν φαίνεστε πιο καλά με λιγότερο λίπος και περισσότερες σωματικές λεπτομέρειες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αλλά διατηρήσατε ή αύξησατε τη δύναμή σας παρά το γεγονός ότι χάσατε κάποιο βάρος, τότε είστε στο σωστό δρόμο. Αν δεν μπορείτε να δείτε αποτελέσματα, συντονίστε το καρδιαγγειακό σας και δώστε προσοχή στη διατροφή σας.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *