H Πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά όπως την έζησε ο Αξιωματικός μας

Είναι 04:30 και μόλις γύρισα από την πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουνε καταστραφεί τεράστιες δασικές εκτάσεις, οικίες και δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή ακούγονται για 20 νεκρούς συνανθρώπους μας.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες και να δούμε τι φταίει. Σαν smashpoint είναι η θέση μας να πούμε τι πραγματικά φταίει χωρίς δογματισμούς, θεωρίες συνομωσίας και αβάσιμες κατηγορίες. Θα μιλήσουμε μόνο για την περιοχή που έδρασα και είχα άμεση επαφή με τα γεγονότα.

Εγώ με κάποιους συναδέρφους μεταβήκαμε εθελοντικά στο Νέο Βουτζά με άμεση επαφή με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Αποστολή μας ήταν βάση οδηγιών του Πυροσβεστικού Σώματος ο απεγκλωβισμός πολιτών κάτι που κάναμε επί σχεδόν 8 ώρες μαζί με μια ομάδα της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) της Αστυνομίας, στελέχη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (ΛΕΦΕΔ Αττικής) και εθελοντές αστυνομικούς και στρατιωτικούς που μετέβησαν για αυτό το σκοπό.

Η κατάσταση πράγματι ήταν τραγική. Παντού καμένα σπίτια και καμένα οχήματα. Οι πυροσβέστες υπερέβησαν εαυτό στις προσπάθειές τους να σώσουν ότι μπορούσαν και παρόλα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω. Την ίδια στιγμή εθελοντές πυροσβέστες από ομάδες πυροπροστασίας τους βοηθούσαν ενώ τα ασθενοφόρα ιδιωτικά, οργανισμών όπως  του Χαμόγελου του Παιδιού και του ΕΚΑΒ έτρεχαν συνεχώς υπο αντίξοες συνθήκες να μεταφέρουν τα θύματα στα νοσοκομεία.

Όπως ανέφερα μαζί με την αστυνομία και εθελοντές πάντα υπο την άμεση καθοδήγηση του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίναμε σε σημεία να βγάλουμε πολίτες και να τους μεταφέρουμε σε ασφαλείς περιοχές. Την ίδια στιγμή εθελοντές αστυνομικοί και μέλη της ΛΕΦΕΔ έπρατταν ένα άθλο να μεταφέρουν πόσιμο νερό στους πυροσβέστες.

Εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα με πολίτες να αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές και να κάνουν του κεφαλιού τους. Έναν απεγκλωβίζαμε και 10 νέοι έρχονταν. Τους λέγαμε να φύγουν αλλά αυτοί τίποτε. Να καίγεται το σπίτι και να προσπαθούμε με το ζόρι να τους διώξουμε και αυτοί τίποτε. Έτσι βρήκαμε το πρώτο πτώμα μιας κυρίας που πέθανε από ασφυξία. Πιο πριν 2 αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας την είχαν απομακρύνει 2 φορές με την βία αλλά αυτή εκεί. Έτσι πέθανε και δυστυχώς εγώ μαζί με ένα αστυνομικό ήμασταν αυτοί που πρώτοι την βρήκαμε και επιβεβαιώσαμε το θάνατό της. Αργότερα βρήκαμε ένα απανθρακωμένο πτώμα και αργότερα άλλα 6 πτώματα εκ των οποίων τα 3 ήταν παιδιά 4-7 ετών. Στο τομέα ευθύνης μας δεν μπορέσαμε να βρούμε 3 ηλικιωμένα άτομα τα οποία αγνοούνται. Το ένα έμενε σε σπίτι που φλεγόταν και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε. Τα άλλα δύο δεν μπορέσαμε να τα βρούμε παρόλες τις έρευνες που κάναμε.

Σε όλο αυτό το διάστημα όμως είχαμε ένα τεράστιο εχθρό να αντιμετωπίσουμε: τους πολίτες. Δυστυχώς μιλάμε για τον νεοέλληνα που γράφει τους πάντες στα παλιά του τα παπούτσια και κοιτάει μόνο την πάρτυ του. Ας δούμε κάποια γεγονότα που συνέβησαν χθες (που δυστυχώς τα έχω ξανασυναντήσει και σε άλλες πυρκαγιές) που δυσκόλευσαν το έργο μας

 • Κλασσικός νεοέλληνας που είναι ο μάγκας και ο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» οδηγάει στην ΛΕΑ για να πάει πιο γρήγορα. Έτσι μπλοκαρίστηκαν πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. «Και τι με νοιάζει εμένα εγώ βιάζομαι». Έτσι πολλές ενισχύσεις άργησαν να φτάσουν για αυτό το λόγο. Την ίδια στιγμή ο καθένας πάρκαρε το όχημα του όπου του καπνίσει. Αποτέλεσμα έκλεινε ο δρόμος και δεν μπορούσαμε με μεταβούμε τόσο εμείς όσο και πυροσβεστικά και ασθενοφόρα στο σημείο. Παραδέχτηκα όμως ένα μάγκα πυροσβέστη που δεν κώλωσε και πάτησε με το πυροσβεστικό ένα πολιτικό όχημα που έφραζε το δρόμο γιατί ο μάγκας ιδιοκτήτης αρνιόταν να μετακινήσει το όχημα.  Ξέρετε ότι αν ο νέο-έλληνας δεν ήταν τόσο ηλίθιος και ψευτόμαγκας πιθανόν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές και περιουσίες. Αλλά όταν καίγεται το σπίτι του γείτoνα δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει μόνο η πάρτυ μας.
 • Έτσι συνεχίζουμε με το δεύτερο λόγο του βλάκα νεοέλληνα που καλούσαν τη πυροσβεστική λέγοντας ψέματα ότι καίγονται και υπάρχουν άτομα. Τρέχαμε με τους πυροσβέστες να βοηθήσουμε και βλέπαμε ένα θάμνο να καίγεται που με ένα μπουκάλι νερό θα είχε σβήσει. Την ίδια στιγμή κάπου αλλού κάποιος χρειαζόταν την βοήθειά μας. Αλλά πάλι δεν μας ενδιαφέρει ο άλλος.
 • Η ξεροκεφαλιά πολλών. Τους ικετεύαμε στην κυριολεξία να φύγουν και να βγουν στην λεωφόρο Μαραθώνος. Αυτοί όχι εκεί ξεροκεφαλιά και ξέρουν. 1 διώχναμε και 10 ερχόντουσαν και ο καθένας με την βλακεία του. Έτσι μετά είτε βρίσκαμε τα πτώματά τους είτε τρέχαμε να τους σώσουμε και τις περισσότερες φορές τους βγάλαμε καμένους και τραυματίες. Αποτέλεσμα ζωές χάθηκαν άδικα λόγω στενομυαλιάς και εμείς αναλωθήκαμε άδικα σε βλακείες ενώ θα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους όπως μια οικογένεια που κάηκε που δυστυχώς όταν λάβαμε το σήμα ήταν αργά και όταν φτάσαμε μαζί με περιπολικό είδαμε τη μάνα με 2 μικρά παιδιά να έχουν γίνει παρανάλωμα.

Στην κυριολεξία ΝΤΡΟΠΗ μας. Βέβαια όλοι ξέρουν να κατηγορούν το κράτος, τη πυροσβεστική και την αστυνομία. Η κυβέρνηση ή η πυροσβεστική φταίνε που ο Έλληνας δεν έχει παιδεία, είναι ατομιστής, εγωιστής, ψευτόμαγκας και απείθαρχος;

Φανταστείτε ότι αν δεν είχαμε τα παραπάνω κολλήματα πόση περισσότερη βοήθεια θα είχαμε δώσει και σίγουρα θα είχαμε σώσει περισσότερες ζωές και περιουσίες.

Όμως υπάρχει άλλη μια τραγική ευθύνη που πέφτει στους πολίτες και τους δήμους: η προετοιμασία και η πρόληψη. Φυσικά ο παντογνώστης Έλληνας του πληκτρολογίου ξέρει να κατηγορεί δεξιά και αριστερά την εκάστοτε κυβέρνηση, τη πυροσβεστική και πάντα έχει την λύση στο τσεπάκι του. Όμως για να δούμε τι ευθύνες υπάρχουν από τους δήμους. Να θυμίσω ότι ευθύνη της πρόληψης είναι στους δήμους. ΌμωςΕίμαι 35 ετών και από παιδάκι κάθε καλοκαίρι έπιανε φωτιά η Πεντέλη και ο Νέος Βουτσάς. Τι έχουν κάνει οι δήμαρχοι για την πρόληψη; Ας δούμε τις «δράσεις»:

 • Σε όλη την περιοχή υπήρχαν ξύλινοι δοκοί για να περνάνε τα καλώδια της ΔΕΗ. Φυσικά ανάψανε από τη φωτιά και φυσικά οι κολώνες έπεσαν φράζοντας το δρόμο. Έτσι προσπαθούσαμε να μετακινήσουμε ασήκωτους δοκούς που έκαιγαν και είχαν ηλεκτροφόρα καλώδια προκειμένου να περάσει το πυροσβεστικό και το ασθενοφόρο. Γιατί δεν είχαν τσιμεντένιες κολώνες; Φυσικά τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει η ΔΕΗ. Αλλά οι Δήμοι γιατί δεν απαιτούν αυτό να αλλάξει; Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία του πυροσβεστικού σώματος οι μισές σχεδόν φωτιές προκαλούνται από σπινθήρες που προέρχονται από μετασχηματιστές και κολώνες της ΔΕΗ. Γιατί δεν γίνεται αποψίλωση όπως προβλέπεται από την Πυροσβεστική; Διότι δεν τους ενδιαφέρει, έχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις να κάνουν που είναι πιο σημαντικές από την ανθρώπινη ζωη.
 • Σε όλη την έκταση που έκανα χθες (χωρίς υπερβολή έκανα στην περιοχή περί τα 200 χλμ με το προσωπικό μου όχημα) δεν είδα ΠΟΥΘΕΝΑ ένα πυροσβεστικό κρουνό. Όμως λεφτά οι δήμοι είχαν πάρει για τους κρουνούς. Αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα άδειαζαν και έπρεπε να ξαναγυρίζουν πίσω να ανεφοδιαστούν. Έτσι από την μία κάλυπταν μια μικρή έκταση από την άλλη χανόταν πολύτιμος χρόνος για τον ανεφοδιασμό τους. Αν δείτε πουθενά και στην Αθήνα δεν θα δείτε κρουνούς. Την ίδια στιγμή σε Κω και Κάλυμνο βρίσκετε κάθε 200-300 μέτρα κρουνούς. Σε πολλά πάρκα στο εξωτερικό όπως στην Τουρκία για παράδειγμα θα δείτε μέσα στα πάρκα κρουνούς. Στο εξωτερικό σε κάθε σχεδόν τετράγωνο υπάρχει κρουνός. Στην Αττική εδώ και 20 χρόνια λέμε να βάλουμε κρουνούς. Αλλά από δικαιολογίες φουλ, από πράξεις μηδέν.
 • Στο ίδιο μήκος στα δάση μετά τις πυρκαγιές του 2007 και με απόφαση της τότε κυβέρνησης εφοδιάστηκαν οι δήμοι με δεξαμενές νερού που είχαν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ενώ είχαν ανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες. Έχουν περάσει 11 χρόνια και ο νεοέλληνας δήμαρχος (πχ βλέπε Μάνδρα με τις πλημμύρες που σιγά μην γίνουν) διαθέτει τα χρήματα του κράτους σε βλακείες. Έτσι όλες οι δεξαμενές νερού είναι άδειες ενώ οι αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν. Έτσι δυσκολεύεται το έργο της πυρόσβεσης. Θα μου πείτε δεν υπάρχουν χρήματα. Θα σας απαντήσω ότι δεν ισχύει. Γιατί; Φυσικά διότι υπάρχουν δήμοι που έχουν αντιπυρικές ζώνες και έχουν και συνεχώς γεμάτες δεξαμενές
 • Το 2007 επίσης δόθηκαν χρήματα από το κράτος για να δημιουργηθούν ομάδες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στους δήμους. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως πχ ο Δήμος Βύρωνα και κάποιες εθελοντικές ομάδες όπως ο ΣΠΑΥ. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν φτιάξει ομάδες με υπέρβαρους ανθρώπους, ανέκπαίδευτους και διχως εξοπλισμό. Έτσι πιο πολύ πρόβλημα είναι πάρα βοήθεια. Την ίδια στιγμή πολλοί άλλοι δήμοι ΔΕΝ έχουν οργανώσει ομάδες. Έτσι πχ ο Δήμος Αθηναίων ή ο Δήμος Μάνδρας δεν έχουν ομάδες πολιτικής προστασίας.

Βέβαια για τους δημάρχους φυσικά και φταίει ο Έλληνας πολίτης διότι αυτός τους εκλέγει και μετά δεν απαιτεί βασικά πράγματα. Οι δήμαρχοι είναι μόνο να μην κλείσει κανένα στρατόπεδο και χάσουν μεροκάματο ή για κανένα ρουσφέτι.  Δεν είναι τυχαίο ότι ΠΟΤΕ δεν έχουν διωχθεί ποινικά. Αλήθεια είδατε πχ στις φωτιές στην Ηλεία το 2007 ή στις πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 οι πολίτες να προβούν σε μηνύσεις; Όχι. Ούτε κατόπιν εορτής δεν τους νοιάζει. Όμως στη Σερβία ένα κράτος με σοβαρότερα προβλήματα από τα δικά μας μετά τις μεγάλες πλυμμήρες που είχαν πριν 5 χρόνια οι πολίτες έκαναν μήνυση σε δημάρχους που δεν είχαν κάνει τα απαραίτητα με αποτέλεσμα την καταδίκη τους.

Έτσι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε το κοινό σύνολό και την ασφάλειά μας και μετά όλα τα άλλα. Όταν το μάθουμε αυτό τότε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σαν υγιής και φυσικά σαν κράτος, διότι μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνόντες (που τόσο εύκολα χλευάζουμε) είναι εικόνα της κοινωνίας που τους εκλέγει.

Θα ήθελα να κλείσω ότι οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι εθελοντικές ομάδες, ο Ερυθρός Σταυρός, οι λιμενικοί, οι ένοπλες δυνάμεις, τα πληρώματα ιδιωτικών ασθενοφόρων και του ΕΚΑΒ όπως και δεκάδες ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό υπερέβησαν εαυτό κάτι που ήμουν μάρτυρας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Θα ήθελα εκ μέρους του smashpoint να ευχαριστήσω όλους αυτούς για την αυτοθυσία τους και τις προσπάθειές τους.

Τέλος θα ήθελα να παρακαλέσω τους αναγνώστες να μάθουν από αυτό το άρθρο τα προβλήματα και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν να μην ξαναεπαναληφτούν.

Τώρα που ξημερώνει ξεκινάω να πάω στην εργασία μου άυπνος, κουρασμένος ψυχικά και σωματικά και νηστικός. Δεν ξέρω τι θα μας ξημερώσει. Εύχομαι (αν και δύσκολο) να μην αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων και να σταματήσει η χθεσινή καταστροφή. Τόσο εγώ όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να ξαναπάμε αν χρειαστεί.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Facebooktwitterpinterestinstagram

85 comments on “H Πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά όπως την έζησε ο Αξιωματικός μας

 1. Δέσποινα Τούσα

  Συγχαρητήρια! Μακάρι να το διαβάσουν όλοι και να συνετιστούμε σαν κράτος και σαν λαός!

  Reply
  1. admin Post author

   Σας ευχαριστούμε πολύ! Μακάρι πράγματι αυτή η τραγωδία να μας ενώσει ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες τραγωδίες.

   Reply
  2. Μανώλης Παππάς

   να διαβάσουν, χλωμό το βλέπω
   να συνετιστούμε αυτό είναι από τα σύντομα ανέκδοτα.

   Reply
 2. ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΥΤΟΝ ΤΑ ΕΞΗΣ
  1ο ΑΥΤΟΣ ΣΕ ΛΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΟΙΚΕΙ
  ΣΤΟΥΣ. ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ?
  ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
  ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΦΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.
  ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΒΓΗΚΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ.
  ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙΣ?
  ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ
  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΑΥΤΟΛΟΓΟΥΣΕΣ
  ΜΕ ΒΑΘΕΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΔ ΠΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΙ. ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
  ΥΓ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ.Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  Reply
  1. admin Post author

   Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Θα θέλαμε να απαντήσουμε στα θέματα που θίγετε.
   1. Οι νεοέλληνες και οι Ελληνάρες είναι μεν απόγονοι των Ελλήνων, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές. Το άρθρο αφορά τους Ελληνάρες και όχι τους νεοέλληνες.
   2. Το ποιος φταίει για τα κουσούρια του Ελληνάρα δεν είναι το αντικείμενο του παρόντος. Ούτε θα μπορούσε να γραφτεί σε ένα άρθρο.
   3. Περιαυτολογεί αυτός που μιλάει για τον εαυτό του με το όνομά του για να προβληθεί. Ο Αξιωματικός μας δεν θέλει να γράψει το όνομά του ακριβώς για τον λόγο αυτό. Εμείς πάντως, που είμαστε περήφανοι για αυτόν μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχει τιμηθεί 2 φορές με εύφημο μνεία για την προσφορά του από τον Ελληνικό Στρατό, 1 από τον Ιταλικό και 1 από τον Αυστριακό. Και αν ήθελε να περιαυτολογήσει, έχει πολλά να πει. Ούτε πιστεύω ότι μπορείτε να θεωρήσετε ότι περιαυτολογεί κάποιος που γράφει περισσότερο για τα προβλήματα που αντιμετώπισε και ουσιαστικά ελάχιστα για το τι έκανε. Αν θεωρείτε ότι περιαυτολογεί αναφέροντας κυρίως την προσφορά των εθελοντών (σαν σύνολο), της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, μάλλον διαφωνούμε για τον ορισμό της περιαυτολογίας. Τουλάχιστον, αυτοί που θεωρείται ότι περιαυτολογούν έτρεχαν, ενώ άλλοι έβαζαν καρδούλες και φλεγόμενες κορδέλες πένθους στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κάνανε μόνο σχόλια.
   4. Σημαντικότατη δουλειά αυτή που γίνεται στο σχολείο. Ακόμα πιο σημαντική αυτή που γίνεται στο σπίτι. Φανταστείτε απλά τα παιδιά του Ελληνάρα που περιγράφει ο αξιωματικός μας. Και τέλος η εκπαίδευση στη Ιαπωνία είναι ίδια με αυτή που γίνεται στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να είναι μέλη διαφορετικής κοινωνίας.

   Reply
  2. γιαννης βλαχακης

   ασε ρε κεσκινη που θα του την πεις του ΑΝΘΡΩΠΟΥ αυτου,
   για αυτα τα οποια γραφει ειναι η πραγματικοτητα σε αυτον το χωρο που ζουμε,
   γιατι να ξερεις αλλο χωρα-κρατος (ειναι η ελβετια, γαλλια, ηπα, κλπ) και αλλο χωρος που ειμαστε εμεις (χωρος ειναι και εκει που ζουνε προβατακια αλογακια κοτουλες), και γερο ειδαμε που βιαζοτανε και οδηγουσε στη λεα και τα ασθενοφορα πισω εγκλωβισμενα και αλλα πολλα,
   σκεψου ποσες φορες εκλεισες παρκινγκ, ποσες φορες παρακαρες σε διαβαση, ποσες φορες περασες κοκκινο κλπ,
   (αλλα εαν δεν τα εκανες σου ζηταω συγνωμη)
   και καταλαβετε ολοι σας κατι, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΛΑΑΑ απο το χαρτακι στον δρομο, την τσιχλα στο δεντρο, το ακριβο αυτοκινητο (για να δειχθουμε) αλλα χωρις λαστιχα και σωστη συντηρηση στην ωρα του, απο τις πεταμενες αδεις σακουλες εξω απο το σπιτι στο ματι που αναμενες τις επαιρνε ο αερας και καναν το τελειο προσαναμα πιο κατω, μπορω να γραφω ωρες, αλλα δυστιχως στις εκλογες θα ψηφισουν κουλη για να σωθουν απο τον αλεξη, οπως ψηφισαν αλεξη για να σωθουν απο τον γιωργακη, οπως ψηφισαν γιωργακη για να σωθουν απο τον αντωνακη, οπως ψηφισαν κωστακη για να σωθουν …,
   ΔΩΣΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ,
   ααα και παντα δεν φταινε οι τωρινοι που κυβερνανε αλλα παντα οι προηγουμενοι (δλδ αυτους που εσεις βγαζετε)
   ευχαριστω για τον χρονο που διαθεσατε να το διαβαστε
   γιαννης βλαχακης

   Reply
   1. Clio

    Γιαννη Βλαχακη
    Ανθρωποι σαν κι εσενα κι αυτον που εγραψε το αρθρο…. με κανουν να ελπιζω!
    Εχω λυσσαξει για την ΛΕΑ, εχω λυσσαξει για τον Ελληναρα που στο s/m η σε οποιοδηποτε παρκινγκ πιανουν την θεση του αναπηρου η παρκαρουν κανονικα αλλα το καλο τους αυτοκινητο πιανει δυο θεσεις γιατι δεν χωραει σε ενα τοση ομορφια, εχω λυσσαξει γιατι δεν κανει κανενας τιποτα να φτιαξει κατι αλλα περιμενει οι αλλοι να κανουν, εχω λυσσαξει με τις απαιτησεις που εχουν απο ολους τους αλλους ως προς αυτους και την οικογενεια τους αλλα δεν διανοουνται να δωσουν το παραμικρο για να παρουν το ελαχιστο. Κοντευω να γινω η τρελη του χωριου γιατι τα αυτονοητα δεν ειναι πια δεδομενα.
    Ενα μεγαλο ευχαριστω για ανθρώπους σαν κι εσας για τις αρχες σας και για την βοηθεια σας, γιατι ειστε εκει οταν σας χρειαζονται ακομα κι αν γνωριζεται οτι η νοοτροπια τους δεν θα αλλαξει και δεν θα εκτιμησουν τιποτα.
    Ειστε ηρωες και μονο γιαυτο.
    Ειμαι σκατοψυχη γιατι δεν μπορω να συγχωρησω την αγενεια, την αχαριστια και την ασεβεια ως προς το συνάνθρωπο τους.
    Σας ευχαριστω και παλι

    Reply
   2. ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΟΔΟΝΑ

    ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ ;;;;;

    Reply
    1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

     εχω καταντησει ο τρελλος του χωριου, που τα λεω συνεχως, δυστηχως ΔΕΝ αλλαζουμε με τιποτα, μονο το τομαρι μας κοιταμε, δεν υπαρχει καμμια διαθεση να χασουμε λιγο απο τα κεκτημενα ωστε να διορθωθουμε ελαχιστα…
     ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ
     ευχαριστω
     γιαννης βλαχακης

     Reply
  3. Μανώλης Ζερβός

   Πάντα φταίνε οι άλλοι!Ποτέ εμείς!Ωραία άποψη:φταίει κάποιος άλλος για τα δικά μου κουσούρια!Τα εννοείς κ.ΚΕΣΚΙΝΗ αυτά που γράφεις;Γιατί,αν τα εννοείς,εντάσεσσαι στην κατηγορία του Σούπερ Νεοελληνάρα.

   Reply
  4. Νεστορας Γεωργιου

   Το σχόλιο σου ΚΕΣΚΙΝΗ, απλά επιβεβαωνει όσα γράφει ο αρθρογράφος για τους Ελληναράδες. ΠΑΝΤΑ κατι άλλο φταίει εκτος απο εσας.

   Reply
  5. politis

   όμως ο αστυνομικός που δίνω τη συγκεκριμένη διεύθυνση τα λέει διαφορετικά και δεν μιλάει για ανυπακοή κατοίκων. Αξίζει να διαβαστεί κ το κείμενο ενός ευαίσθητου αστυνομικού κ κυρίως ας το διαβάσει ο συντάξας το παραπάνω κείμενο:
   http://www.newsnowgr.com/article/1170741/ta-ameilikta-giati-enos-axiomatikou-tis-elas-piga-aftovoulos-stin-ypiresia-gia-na-voithiso-stis-foties-kai-apogoiteftika.html

   Reply
   1. admin Post author

    Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

    Δεν αμφέβαλλε κανείς ότι υπάρχουν κάτοικοι λογικοί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα άτομα που περιγράφει ο Αξιωματικός μας είναι η μειοψηφία.

    Reply
   2. Γιώργος Π.

    Αγαπητέ κύριε, η πρώτη μαρτυρία είναι από την στιγμή της καταστροφής, ενώ η δεύτερη είναι -απ΄ότι φαίνεται- από αρκετές ώρες αργότερα. Πώς λοιπόν να υπάρξει ανυπακοή όταν έχει περάσει η στιγμή του πανικού;

    Reply
   3. Γιωργος

    Ο άλλος είναι αστυνομικός και γράφει θεωρώ αδιανόητο να μν υπήρξε θύμα ένας αστυνομικός ή ένας πυροσβέστης.. Εγώ αδιανόητο θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος είναι συνάδελφος.. το 1ο πράγμα που σου μαθαίνουν στις σχολές καθώς και σε ολες τις Υπηρεσίες και πρέπει να τηρείται είναι το κάτωθι: ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΑ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Πράγμα που θα έσωζε πολλούς αν το τηρούσαν.. ήρωα δεν σε κάνει ο θάνατος μετα απο ηλιθια πραξη αλλα η πραξη απο μονη της… επισης ενας αστυνομικος που βρίσκεται εκτός τομέα ,που δεν γνωρίζει δρόμους κλπ ,που δεν έχει κατάρτηση στο αντικείμενο ακόμα και να πάει σε ένα τετοιο συμβάν την ωρα που εκτυλισσεται το μόνο που θα καταφέρει είναι να γίνει ΒΑΡΟΣ για τους υπόλοιπους… Δεν αρκει το καθαρό μυαλό και η εμπειρία σε άλλης φύσης αντικείμενο… Ο καθένας στον τομέα του και σε ότι έχει εκπαιδευτεί ,αλλιώς είναι κίνδυνος! Το οτι εισαι αστυνομικος δεν σημαινει οτι πρεπει να σηκωθει ο αλλος από την υπηρεσία διαβατηρίων π.χ για να πάει στην φωτιά…

    Reply
  6. ΕΛΛΗ ΕΛΕΝΗ

   Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΑΥΤΟΛΟΓΕΙ, ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΑΥΤΟΣ ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΑΠΩΝ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ, ΝΑΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑ.

   Reply
  7. Ελισαβετ

   Ένας ανώνυμος γράφει μια συνέντευξη από έναν ανώνυμο και εγώ για να σχολιάσω δύο ανώνυμους πρέπει να αφήσω τα στοιχεία μου.
   Αρκετές αλήθειες αλλά όλα αυτά διδάσκονται και εφαρμόζονται από το κράτος και την οικογένεια και από το στρατό που πάνε φαντάροι τα παιδιά μας.

   Reply
   1. admin Post author

    Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

    Αρχικά να αναφέρουμε ότι δεν είστε υποχρεωμένη να αφήσετε τα στοιχεία σας, ούτε και θα κρατηθούν πουθενά τα στοιχεία αυτά σε κάποια βάση δεδομένων. Επιπλέον να πούμε ότι ναι μεν ο Αξιωματικός μας επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, εμείς ωστόσο είμαστε επώνυμοι και να μεν φαινόμαστε εδώ σαν “Διαχειριστής”, τα στοιχεία της συντακτικής ομάδας ωστόσο είναι αναρτημένα σε εμφανές σημείο στο site, στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε όποτε θέλετε.

    Reply
    1. Χάρης

     Δυσκολευομαι νσ καταλάβω τους λόγους για τους οποίους αυτή η εξιστόρηση έγινε ανώνυμα. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν σοβαρό λόγο.
     Σε μια εποχή που η εγκυρότητα σπανίζει, έχω αρκετούς ενδοιασμούς για το αν είναι αληθινή μαρτυρία. Βέβαια και απλά μια αληθοφανης ιστορία να είναι, η πραγματικότητα ίσως να μην διαφέρει και τόσο.
     Πάραυτα, μια ανώνυμη εξιστόρηση χάνει όλη την βαρύτητα μιας επώνυμης μαρτυρίας.

     Reply
     1. admin Post author

      Καλησπερα σας και σας ευχαριστουμε για το σχολιο σας.

      Αναγνωριζουμε οτι η επιθυμια του Αξιωματικου να μεινει ανωνυμος μπορει να προκαλεσει θεματα αξιοπιστιας. Εμεις ειμαστε υποχρεωμενοι να σεβαστουμε τις επιθυμιες του. Μπορουμε μονο να βεβαιωσουμε την υπαρξη του και την ακριβεια της μαρτυριας του επωνυμα σαν συντακτικη ομαδα του Smashpoint.

  8. ανθούλα μόδονα

   έτσι είναι πρώτοι στο να κατηγορούμε, να διαβάλλουμε, να χλευάζουμε και κατά τα άλλα Εβίβα ο φιλοτομαρισμός, είτε παλιός είτε καινούριος η ουσία είναι μία ας επικεντρωθούμε στα τεκτενώμενα και να φροντίσουμε να αλλάξουμε και να αναβαθμιστούμε σαν άτομα μετά σαν οικογένεια και μόνον τότε μπορεί να κάνουμε κράτος. Προς το παρόν ας μείνουμε στα δρώμενα……….

   Reply
 3. Dimitris

  Φίλε συντάκτη του άρθρου.(θ. Σ) Τα είπες σχεδόν όλα.
  Μήπως μεγάλωσες σε κάποια σκανδιναβική χώρα ? Όχι τότε δυστυχώς ζεις στην Ελλάδα της ανύπαρκτης παιδείας. Εύχομαι να μην δούμε το όρος Πατέρας σε μερικά χρόνια να είναι Νταμάρι, αλλά ξανά δάσος. Και να μην βγάλουμε άλλους πνιγμένους ή καμένους μέσα από τα ίδια τους τα σπίτια.

  Reply
  1. admin Post author

   Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να έχουν μόνο οι Σκανδιναβοί τέτοια χαρακτηριστικά και όχι οι Έλληνες; Μήπως οφείλουμε και εμείς να κάνουμε κάποια βήματα προς αυτό; Ο καθένας στην καθημερινότητά του και όπως μπορεί;

   Reply
 4. Pingback: «Έτσι βρήκαμε το πρώτο πτώμα… Δυο αστυνομικοί την είχαν απομακρύνει δυο φορές με την βία…» | γενικη ενημερωση ΔΔ

 5. Πανος

  Συγχαρητήρια για την προσπάθεια αλλά και για το κουράγιο να γράψεις και να μοιραστείς αυτό το κείμενο με το κοινό. Δεν έχω κανένα σχόλιο επι του κειμένου.
  Απλά επειδή κάνεις αναφορές σε καλές πρακτικές απο εξωτερικό, αυτό θα ήθελα να προσθέσω μόνο:
  Οι δρόμοι πρέπει να έχουν και στις δύο πλευρές, μετά τα πεζοδρόμια (που επίσης λείπουν σε τεράστιο βαθμό) φυτά και δένδρα τα οποία αντέχουν στην υψηλή θερμοκρασία, δηλαδή κάκτους και φραγκόσυκα κυρίως αλλά και αλόη βέρα. Όχι πεύκα, ευκάλυπτους (αποδεδειγμένο πρόβλημα σε πυρκαγιές στην Πορτογαλλία και στην Αυστραλία) και ξερόχορτα. Οι κάκτοι, εκτός του ότι δεν χρειάζονται συντήρηση, αποθηκεύουν υγρασία, δεν παράγουν ξερή ύλη, και τα πλατιά “φύλλα” τους περιορίζουν την επέλαση των καμμένων αντικειμένων που κουβαλά ο άνεμος και τα αποτρέπουν απο το να προσγειώνονται και να διασχίζουν τον δρόμο. Κάθε δρόμος πρέπει να είναι αντιπυρρική ζώνη.
  Παραθέτω σύνδεσμο για περεταίρω αναγνωση. http://www.readyforwildfire.org/Fire-Safe-Landscaping/
  Με εκτίμηση.

  Reply
 6. Pingback: «Έτσι βρήκαμε το πρώτο πτώμα… Δυο αστυνομικοί την είχαν απομακρύνει δυο φορές με την βία…» - Χώρα του Αχωρήτου

 7. Pingback: Fanari Press – «Έτσι βρήκαμε το πρώτο πτώμα… Δυο αστυνομικοί την είχαν απομακρύνει δυο φορές με την βία…»

 8. Θεόδωρος Πολυζώης, Πάτρα

  Γεια σας!
  Δεν ήξερα για σας! Σας έμαθα από κοινοποίηση του άρθρου του αξιωματικού Θ.Σ Αλήθειες λέει!!
  Αλλά η κοινωνική συνείδηση, όπως συχνά λέω, είναι εν ανεπαρκεία!!
  Θα σας παρακολουθώ!!
  Καλή συνέχεια!!
  Θ. Πολυζώης, Πάτρα

  Reply
  1. admin Post author

   Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας,

   ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας.

   Reply
 9. Pingback: «Έτσι βρήκαμε το πρώτο πτώμα… Δυο αστυνομικοί την είχαν απομακρύνει δυο φορές με την βία…» | Αληθινές Γυναίκες

  1. admin Post author

   Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας

   Για την ακρίβεια δεν έχουμε καταλάβει ούτε εσείς τι λέτε.

   Reply
 10. Γιώργος

  “Τόσο εγώ όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να ξαναπάμε αν χρειαστεί.”
  Θεωρείτε ότι με δείκτη επικινδυνότητας στα peak, ήταν όλοι οι Σταθμοί επιτήρησης, εγκαίρως, στις θέσεις τους ή μήπως οι ανευθυνο-υπεύθυνοι, είχαν ελέγξει τους κρουνούς ταχείας πλήρωσης, στην χωρική τους αρμοδιότητα; Και βέβαια όχι. Και επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, λιγότερη έπαρση, (για το όλα εμείς τα κάνουμε καλά, αλλά οι άλλοι φταίνε….) με περισσότερη περίσκεψη και αυτοκριτική δεν βλάπτει, νομίζω..

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Δυστυχώς, ο Αξιωματικός μας και εμείς σαν Smashpoint, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το επίπεδο ετοιμότητας σε μια τέτοια μέρα. Και είναι γεγονός ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

   Το αποτέλεσμα είναι ότι σε ένα πύρινο μέτωπο, το οποίο η προσωπική μας άποψη είναι ότι δεν θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με τα διαθέσιμα μέσα, κάτι που είναι σίγουρα θέμα εντελώς διαφορετικό, κάποιοι άνθρωποι, πήγανε μερικές φορές με κίνδυνο της ζωής τους για να βοηθήσουνε. Και πολλοί από αυτούς δεν ήταν καν υποχρεωμένοι να το κάνουν. Ωστόσο πήγανε και ξέρετε πιο είναι το αποτέλεσμα; Πολύ λιγότερα θύματα από ότι θα μπορούσαν να είναι χωρίς τους ανθρώπους αυτούς.

   Έχετε απόλυτο δίκιο σχετικά με την έπαρση και την ανάγκη αυτοκριτικής. Ωστόσο να θυμόμαστε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από το τι θα θέλαμε να έχει γίνει, αλλά από το τι είναι ανθρώπινα δυνατό να γίνει. Και οι άνθρωποι αυτοί, Πυροσβέστες και εθελοντές, έπραξαν ότι πέρναγε από το χέρι τους και μερικές φορές ακόμα περισσότερα και κατάφεραν να σώσουν και να απεγκλωβίσουν πολλούς συνανθρώπους μας. Ίσως να μπορούσαν να κάνουν περισσότερα. Ίσως αν υπήρχε λίγο καλύτερη επιφυλακή, επαρκέστερα μέσα, λίγο καλύτερη οργάνωση τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά. Αλλά αυτό είναι ευθύνες για τα “μεγάλα κεφάλια”. Αυτή τη στιγμή εμείς σαν Smashpoint και ολόκληρη η χώρα οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ανθρώπους που βρίσκονταν και ακόμα βρίσκονται εκεί και πολεμάνε με τις φλόγες για να κρατήσουν κάποιους ανθρώπους ασφαλείς.

   Reply
 11. Γιάννης Σαμολαδας

  Είστε κουτσαβακι του Σύριζα, που έχετε το θράσος να επιρρίπτετε ευθύνες στους κατατρομαγμενους πολίτες, αντί σ τους πραγματικούς υπεύθυνους που είναι η Πολιτεία, η περιφέρειαρχης, και οι δήμοι.
  Λες και είναι δουλειά του πολίτη να κάνει μήνυση στο Δήμο Μανδρας για όλες τις αδειοδότησεις που έχει δώσει το κράτος. Και ο Εισαγγελέας τι παριστάνει; Το μ#λάκα;

  Καίγεται ο θάμνος του πολίτη και ποιον πρέπει να καλέσει; Τον Πιτ Παπαδάκο για να του πει ότι σε λίγο θα καεί και το σπίτι του;

  Όσο για τους ηλικιωμένος, φαίνεται ξεκάθαρα το ποσό γελοίος είσαι. Καταλαβαίνεις ότι οι άνθρωποι αυτοί το σπίτι είναι όλο το βίος τους; Η ξεροκέφαλια του Ελληνα, μας αραδιάζεις. Να τη και η γενίκευση.

  Έβγαινε ο άλλος στον σκάι και έλεγε ότι φταίνε οι κάτοικοι που δεν έχουν φτιάξει σπίτια με αντιπυρικά υλικά.. Ο, τι να ναι.

  Δεν υπάρχουν κρουνοι, γράφεις.. Άρα φταιει ο πολίτης. Όχι ο δήμαρχος. Και πολύ περισσότερο όχι η περιφέρεια που έδωσε τα λεφτά και δεν έκανε έλεγχο εγκατάστασης και σωστής λειτουργίας.

  Θα μπορούσα να σχολιάσω ώρες αυτά που γράφεις αλλά ντρέπομαι γιατί υπηρετείς στις ένοπλες δυνάμεις, που αποδεδειγμένα λειτουργούν προς συμφέρον του πολίτη.

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Αρχικά να αναφέρουμε ότι το Smashpoint είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης και ο καθένας μπορεί να πει την γνώμη του, είτε είναι φιλο-κυβερνητική, είτε αντι-κυβερνητική. Έχοντας πει αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαώσω, σαν άνθρωπος που έχει συναντήσει τον Αξιωματικό, ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τυχόν πολιτικές προεκτάσεις της άποψής του, ούτε ήταν και θα είναι ποτέ “κουτσαβάκι” κανενός πολιτικού σχήματος.

   Το άρθρο του δεν επιρρίπτει ευθύνες στους τρομαγμένους πολίτες. Κάθε άλλο αναφέρει καθαρά τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και των Δήμων-Περιφέρειας. Μάλιστα αναφέρει ότι σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό, οι πολίτες στράφηκαν εναντίον των Δήμων και δικαιώθηκαν.

   Αν καίγεται ένας θάμνος, είμαι σίγουρος ότι ο πολίτης μπορεί να τον σβήσει με ένα λάστιχο. Αν καίγεται όλη η Ανατολική πλευρά του οικοπέδου, ο πολίτης μπορεί να κάνει 2 πράγματα. Να καλέσει την Πυροσβεστική για να βοηθήσει και να φύγει για να μην μπλέκεται στα πόδια τους και για την προσωπική του ασφάλεια. Αν μείνει εκεί το μόνο που θα κάνει είναι να απασχολεί τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο επειδή θα ασχολείται μαζί του, δεν θα μπορεί να ασχολείται με την φωτιά.

   Το ότι για κάποιους ανθρώπους τα σπίτια τους είναι όλη τους η περιουσία το αναγνωρίζουμε. Επίσης αναγνωρίζουμε αυτό που μάλλον σας ξέφυγε. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε περιουσία. Δε ξέρω κατά πόσο το θεωρείται φυσιολογικό το να θέλει κάποιος να καεί με το σπίτι του, αλλά ακόμα κι αν το θέλει και το θεωρείτε λογικό, δεν έχει δικαίωμα να απασχολεί δυνάμεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον άλλο που έχει όντως ανάγκη και δεν τον έχει εγκαταλείψει το ένστικτο αυτοσυντήρησης.

   Για τη μη ύπαρξη κρούνων, δεν έχετε διαβάσει τη συνέχεια του άρθρου. Τα ίδια ακριβώς λέει μέσα. Βέβαια, να παρατηρήσουμε ότι ναι μεν είναι τεράστια ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά όταν ζεις σε ένα δάσος, σε μια χώρα με πυρκαγιές κάθε χρόνο (δυστυχώς), δεν πιστεύετε ότι είναι λογικό να ανησυχείς και, γιατί όχι, να απαιτείς τα αντιπυρικά έργα, με την ύπαρξη κρούνων να είναι, ίσως, το πιο βασικό;

   Κλείνοντας θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής. Πολλοί έχουν βγει και έχουν πει το μακρύ τους και το κοντό τους για μια κατάσταση τραγική. Ο Αξιωματικός μας βγήκε και είπε την προσωπική του μαρτυρία και μερικές σκέψεις που ήταν στο κεφάλι του εκείνη τη στιγμή. Επιρρίπτει ευθύνες σε όλους, αλλά είναι ένας από τους λίγους που είδε και είπε τις ευθύνες του πολίτη. Ίσως για αυτό σας ξένισε το άρθρο και το πήρατε τόσο στραβά. Ίσως είναι η πρώτη φορά που κάποιοι Έλληνες βλέπουν ότι η αδιαφορία, όσο βολική και αν είναι, μπορεί να κοστίσει οικτρά.

   Reply
 12. Γιώργος

  “Οι πυροσβέστες υπερέβησαν εαυτό στις προσπάθειές τους να σώσουν ότι μπορούσαν και παρόλα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω.”

  https://www.facebook.com/protothemagr/videos/10156181619122199/

  Επειδή όπως λέγεται, μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, παρακαλώ δείτε το παραπάνω video, για το πώς έχουν μάθει οι Έλληνες πυροσβέστες να λειτουργούν, σε δασικές πυρκαγιές. Τα συμπεράσματα δικά σας…… Τα μεγάλα λόγια και οι βαρύγδουποι τίτλοι τις περισσότερες φορές, είναι κακοί σύμβουλοι και αποκοιμίζουν συνειδήσεις.

  Reply
  1. Κατερινα

   Στην αρχή παρακολουθώντας το βίντεο δεν κατάλαβα αν είναι σχόλιο επευφημίας ή ειρωνικό , όταν τέλειωσε το βίντεο ξαναδιάβασα το σχόλιο σας κ κατέληξα ότι είναι ειρωνικό ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι . Για να είμαι ειλικρινής στα 3/4 του βίντεο οι πυροσβέστες παρακολουθούν την φωτιά να φουντώνει , να περνάει απέναντι … κ εκείνοι απλώς μεταφέρονται όλο κ πιο πίσω . Δεν ξέρω πως λειτουργούν κανονικά οπότε δεν σπεύδω να κατηγορήσω κανέναν απλώς έχω μια εύλογη απορία . Δεν είχαν νερό για αυτό δεν έριχναν ? Αν δεν είχαν νερό, γιατί δεν είχαν νερό? Σε μια πυρόσβεση τι άλλο χρειάζεται πρώτα από όλα αν όχι νερό? Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ρίχνω ευθύνες στους πυροσβέστες μας , (αλλά φυσικά ούτε κ στον πανικόβλητο κοσμάκη που κάηκε γιατί αν οι πυροσβέστες κοιτούσαν αποσβολωμένοι την φωτιά φαντάσουν τι έπαθαν αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν ξανά δει πυρκαγιά ) , απλώς αναρωτιέμαι τι διαφορά θα είχε στην εξέλιξη της φωτιάς αν δεν ήταν εκεί η πυροσβεστική στο συγκεκριμένο σημείο που δείχνει το βίντεο κ για την συγκεκριμένη διάρκεια εννοώ . Δεν ξέρω, ίσως κ πραγματικά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπήρχε νερό από υπαιτιότητα του δήμου ή οποιου άλλου έκτος από την πυροσβεστική , διαφορετικά θα αισθανθώ το λιγότερο προσβεβλημένη από το άρθρο του αξιωματικού … Με εκτίμηση κ θλίψη …

   Reply
   1. admin Post author

    Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

    Είναι γεγονός ότι κανείς δε ξέρει γιατί ήταν αυτή η στάση της πυροσβεστικής, όπως φαίνεται στο βίντεο. Με το κανείς, εννοούμε εμάς και εσάς, καθώς προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να απαντήσουν σε αυτό.

    Το άρθρο του Αξιωματικού δεν έχει σκοπό ούτε να προσβάλλει κανέναν, ούτε να αφαιρέσει τις ευθύνες της Πυροσβεστικής (και όχι των Πυροσβεστών που βρίσκονταν εκεί, πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στα δύο και σωστά την κάνετε). Σκοπός είναι να τονιστεί το πλήρες φάσμα των ευθυνών για την κατάσταση αυτή.

    Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε νερό. Πέραν των ευθυνών των αρμόδιων για την μη ύπαρξη τρόπου ανεφοδιασμού κοντά, αντιλαμβάνεστε ότι ο Ελληνάρας (επιμένουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο) που εμπόδιζε με τον οποιοδήποτε τρόπο την μεταφορά νερού προς το μέτωπο της φωτιάς έχει σημαντική ευθύνη για την απραξία αυτή.

    Αυτός είναι ο στόχος του άρθρου. Όχι να δώσει λύσεις σε προβλήματα πολλές φορές άλυτα, αλλά να δείξει πως ορισμένοι δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα ή διογκώνουν τα υπάρχοντα, αποκλειστικά και μόνο λόγω εγωισμού ή ότι άλλο τους κάνει να συμπεριφέρονται έτσι.

    Reply
    1. ΑΦ

     Δίχως να είμαι πυροσβέστης και δίχως να έχω δει τις φωτιές από κοντά, με απλή λογική μπορώ να σκεφτώ μονάχα τα εξής:

     ¨Αν συνέχισαν να είναι εκεί οι πυροσβέστες και να μη μετακινόντουσαν δε θα μπορούσαν να ανασάνουν, να δούν, ίσως και να καιγόντουσαν.
     Είναι φανερό πως ο αέρας φυσάει κατά μέτωπο τους (όπως λέει κάποιος στην αρχή του βίντεο και τους προτρέπει να φύγουν)
     Μόνο και μόνο τον αέρα ενός ζεστού φούρνου να έχει νιώσει κανείς, ξέρει πως είναι αφόρητος. δε μπορώ να φανταστώ πόσο καυτός μπορεί να είναι ο αέρας από ένα ολόκληρο “δάσος” που φλέγεται.
     Επίσης ακριβώς διπλα στη φωτιά είναι τα καλώδια της ΔΕΗ που μπορεί και να έλιωναν και να έπεφταν πάνω τους (η κολώνα από τσιμέντο λογικά δε λιώνει/πέφτει)
     Βλέπετε μετά πως όντως εκεί που ήταν οι πυροσβέστες στην αρχή, μετά υπάρχει πυκνός μαύρος καπνός και φλόγες δίπλα από την άσφαλτο, και πιο δεξιά και άλλα δέντρα… που να πάνε αν όχι πίσω;!;!
     Επίσης είναι τόσο μεγάλη η φωτιά, που δε φτάνει το νερό για να τη σβήσει όπότε οι πυροσβέστες αρέσκονται συνήθως στο να τη περιορίζουν και μετά να τη σβήνουν. δεν είναι θέμα υποδομών (κρουνών κλπ), είναι και θέμα παροχής (ποσότητας δηλαδή) του δικτύου υδροδότησης και επίσης δε γίνεται να πάνε 5-6 πυροσβεστικά σε ένα σημείο, υπάρχουν πολλαπλές ανάγκες.. ( ούτε μπορεί κανείς να απαιτήσει να έχει η πυροσβεστική πολλαπλάσιο στόλο για να πηγαίνει εκεί που είναι οι φωτιά… χρειάζεται σωστή πολεοδόμηση και διχοτόμηση των δασών, ώστε να έχουμε κατάλληλο αριθμό στόλου, που να μπορεί το κράτος – ακόμη και ένα λειτουργικό κράτος- να συντηρεί οικονομικά)
     Άλλοι τρόποι για να σβήσει μία φωτιά είναι να της κόψει κανείς την “επαφή” με το οξυγόνο. και για αυτό συχνά χρησιμοποιούν χώμα ή αφρό(στους πυροσβεστήρες τουλάχιστον) για να τη σκεπάσουν. Αλλά σε τόσο μεγάλο όγκο καύσης, σε κατακόρυφα δέντρα, πως να τη σκεπάσεις; Μοναδική λύση είναι το νερό που όπως προανέφερα είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχουν τόσο μεγάλες ποσότητες για άμεση κατάσβεση τόσου χώρου και τόσων δέντρων.

     Σε ότι αφορά την ίδια τη νοοτροπία των πυροσβεστών, και αυτοί πρέπει να προστατεύονται και για αυτό έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν τις καιρικές συνθήκες και τα διάφορα είδη εστιών φωτιάς ώστε να αναγνωρίζουν πότε μπορούν να πλησιάσουν και πότε να μη κάνουν τους ήρωες και να πεθαίνουν. Οι απλοί πανικοβλημμένοι πολίτες δεν έχουν εκπαίδευση και αυτό λέει και ο αξιωματικός στο άρθρο (όλοι είναι εξυπνάκηδες, κάνουν του κεφάλιού τους, θέλουν να σώσουν τη μπιζουτιέρα τους)… το ελληνικό σχολείο και η ελληνική οικογένεια θα έπρεπε να “εκπαιδεύει” τους έλληνες να το βουλώνουν όταν είναι πανικόβλητοι και να ακούν εντολές και οδηγίες από τους εκπαιδευμένους. Δε γίνεται κάποιος πανικόβλητος να σκέφτεται πως αντί να σώσει τη ζωή του, να θέλει να σώσει το “βίο” του, ο σκύλος δεν παίρνει το μπαλάκι του και φεύγει, απλώς φεύγει. επειδή άνθρωποι και σκύλοι δεν είναι το ίδιο, ο άνθρωπος τουλάχιστόν μπορεί να εκπειδευτεί από τη πολιτεία του, η οποία απαρτίζεται από τους ίδιους τους πολίτες και η οποία οφέιλει να προστατεύει τους υπόλοιπους.
     Όλοι είμαστε μέλη της κοινωνίας και όλοι την επηρρεάζουμε με αυτά που κάνουμε, δε γίνεται να τα κάνουμε όλα σωστά, αλλά ας γίνει ένα ακόμη δυστύχημα στην ελλάδα ( ο Θ.Σ. εκεί που λέει για ακριβά αυτόκίνητα και τακτική συντήρηση στα λάστιχα κλπ, λογικά αναφέρεται στο αυτοκινητιστικό του κυρίου JUMBO) μέχρι οι ίδιοι οι πολίτες να καταλάβουμε ότι κάθε μέρα κάνει τη διαφορά και πως όλοι πρέπει να κάνουμε το κομμάτι μας…. όχι μια φορά, κάθε μέρα!

     Reply
 13. Σωτηρια

  Πολυ σωστό το άρθρο και ευχαριστουμε πολυ για την τεράστια συμβολή σας και όλων που με κίνδυνο την δικη τους ζωή προσπαθούσαν να σώσουν το οτιδήποτε. Αλλα μην τα ισοπεδώνουμε ολα..παιδεία δεν υπαρχει οπως θα επρεπε αλλα “οι ελληναρες” ειναι αυτοι που εχουν προσφέρει αυτα τα 24ωρα τα παντα για τους συνανθρώπους τους “οι ελληναρες” ειναι αυτοι που απο το υστέρημα τους (γιατι λίγοι ειναι αυτοι που τους περισσεύουν αυτήν την εποχή) προσπαθούν έμπρακτα να συμβάλλουν.. “Οι ελληναρες” και οχι φυσικά το κράτος σαν μηχανισμός.. Μεσα σε όλη αυτήν την δυστυχία εγω επιτρέψτε μου να ειμαι λιγο υπερήφανη για αυτους τους “ελληναρες”

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε και να κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό, ο οποίος πιστεύω θα σας βρει σύμφωνη. Τον συγκεκριμένο τον κάναμε σε προηγούμενο σχόλιο. Η Ελλάδα έχει δύο ήδη κατοίκων, τον Νεοέλληνα και τον Ελληνάρα.

   Ο Νεοέλληνας είναι αυτός που περιγράψατε. Μπορεί να μην είναι ηρωικός, μπορεί να μην είναι πρότυπο βγαλμένο από τον Λεωνίδα της Σπάρτης και τους 300, αλλά είναι αυτός που θα τρέξει, θα συνδράμει τον συνάνθρωπό του που είναι σε ανάγκη, θα διακινδυνεύσει τη ζωή του για να σώσει μια άλλη και τόσα άλλα πράγματα που στην σύγχρονη εποχή και ίσως στις δυτικές κοινωνίες θεωρούνται περίεργα.

   Ο Ελληνάρας είναι αυτός που θα αδιαφορήσει εντελώς για τους άλλους, θα κάνει αυτό που θέλει όταν το θέλει, θα τραβήξει επάνω του τα βλέμματα μόνο και μόνο για να τα τραβήξει και το μόνο που θυμάται από Αρχαία Ελλάδα είναι μια φράση που έχει ενστερνιστεί (αλλά τη θυμάται λάθος) “Εις οιωνός άριστος, μάχεσθαι περί πάρτης” και όχι “Πάτρις” που ήταν η σωστή απάντηση του Έκτορα (Ηλιάδα).

   Έχετε κάθε δικαίωμα και έχετε 100% δίκιο να είστε περήφανοι για τους Έλληνες ή Νεοέλληνες όπως και να το πούμε μικρή διαφορά έχει. Αλλά οφείλουμε να στιγματίζουμε τους Ελληνάρες όπου τους βλέπουμε. Ειδικά όταν η αδιαφορία τους κοστίζει ζωές.

   Reply
 14. Πετρος Καλογεροπουλος

  Πάντα πίσω από μια κατηγορία κρύβεται μια αλήθεια,όπως πίσω από ένα ελάττωμα κρύβεται κάποια αιτία που το προκάλεσε. Ομως,σε μια κοινωνία που εμπεριέχει την Αντίφαση-σε όλα τα πεδία αναφοράς-αφού αντίφαση συνιστούν παιδεία και εξάρτηση,πολιτική και κομματοκρατία,ηγεσία και δοσιλογισμός,δημοκρατία και παραγοντισμός,σχολείο και φροντιστήριο…πού να σταματησει κανείς τον ατέλειωτο κατήφορο…σ αυτην την κοινωνία ψάχνεις τη ρίζα του κακού. Πώς κατέληξε ο Έλληνας αδιάφορος,άρπαγας,παρτάκιας,ψευτόμαγκας και κορυφή στην αυταπάτη;(γιατί περί αυτού πρόκειται,τελικά)Πόσες φορές ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ; Πόσες φορές εδωσε τη ζωή του τζάμπα,χάριν ηγετών που τον πρόδιδαν ; Πόσες φορές του καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες;

  ΝΑ ΓΙΑΤΙ δεν πιστευει σε κανένα αλήτη πολιτικό καριέρας,τραβάει το δρόμο του διαρκώς διαψευδόμενος,κυττάει τον εαυτό του,και όλα όσα καταλογίζονται σε βάρος του έχουν την μία και μοναδική πηγή: Την απέραντη απογοήτευση . Αυτή που σήμερα τον οδηγεί ακόμα και στην απώλεια της ίδιας του της Πατρίδας .

  ΗΡΘΕ ο καιρός να συσπειρωθούμε για να ανατρέψουμε το σάπιο πολιτικό καθεστώς . Χρειαζόμαστε μια Νέα Φιλική Εταιρεία. Θα το πράξουμε;

  Reply
 15. Β.

  Φίλε Θ.Σ., συγχαρητήρια για το εξαιρετικό κείμενο. Τα είπες όλα. Αν σε αυτά προσθέσουμε δε και την άναρχη δόμηση, τα πάλαι ποτέ αυθαίρετα και νυν νόμιμα εξοχικά που είχαν χτιστεί στην παραλία και απέκοπταν την πρόσβαση σε αυτήν στους παραθεριστές αλλά και όσους από τους τελευταίους είχαν παρκάρει όπου να ‘ναι στα στενά δρομάκια που οδηγούσαν στην παραλία (λες και θα τους έπεφτε ο κ… να παρκάρουν 1km πιο μακριά, σε κεντρικούς δρόμους, όπου σίγουρα υπήρχαν άπειρες θέσεις παρκαρίσματος), έχουμε μια πλήρη εικόνα των αιτίων της πρόσφατης τραγωδίας.

  Έχω να πω όμως, κι ας κινδυνεύω να ακουστώ υπεραπλουστευτικός, ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει βούληση από το κράτος να εφαρμοστούν οι νόμοι. Δεν είναι τυχαίο ότι διάφοροι ξένοι (κυρίως Άγγλοι) που έρχονται διακοπές στα νησιά μας τα καλοκαίρια βλέπουν τη γενικευμένη ανομία που επικρατεί και κάνουν και οι ίδιοι παρανομίες, μέχρι και βανδαλισμούς, ούτε είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό είναι Παναγίες και τηρούν ευλαβικά το γράμμα του νόμου. Όλα ξεκινούν από το κράτος λοιπόν. Είναι σε θέση κάποια κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το νόμο (π.χ. να γκρεμίσει αυθαίρετα, να πάρει τα διπλώματα δια παντός όσων οδηγούν στη ΛΕΑ κλπ); Αν ναι, ας το κάνει και θα έχουμε λύσει τεράστιο μέρος των προβλημάτων μας, και θα μπορούμε να συζητήσουμε μετά για την Παιδεία, την Υγεία, το χρέος κλπ με καλύτερους όρους. Όπως είπε και κάποιος, εδώ ο ελληνικός λαός αποδέχτηκε τα capital controls και χάρη σε αυτά άρχισε να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με κάρτες, και έτσι πατάχτηκε μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αποδεχτεί το ίδιο εύκολα το τσάκισμα κάθε παρανομίας αντιλαμβανόμενος μάλιστα τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα προκύψουν από κάτι τέτοιο;

  Και πάλι συγχαρητήρια για το κείμενο αλλά και για την προσφορά και αυτοθυσία σου τις δύσκολες αυτές ώρες για τη χώρα.

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Έχετε δίκιο σχετικά με τη μη εφαρμογή των νόμων στην χώρα, είναι ένα θέμα που έχουμε θίξει και πάλι σαν Smashpoint. Ωστόσο να θυμόμαστε ότι η χώρα δεν έχει μόνο Κράτος, έχει και πολίτες. Όταν εμείς οι ίδιοι αδιαφορούμε για τις αυθαίρετες πράξεις που γίνονται δίπλα μας, για να μην μας κολλήσουν ίσως τη ρετσινιά του ρουφιάνου, ή ακόμα και γιατί σκεφτόμαστε ότι ίσως κάνουμε τα ίδια αργότερα, δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον κρατικό μηχανισμό να είναι πανταχού παρών και με άψογη λειτουργία (που βέβαια δεν είναι έτσι κι αλλιώς).

   Reply
 16. Τεο

  Ειναι απιστευτα λεπτομερης η αναλυση και αληθινη σαν εικονα και με πολλα μηνυματα αλλα δεν μπορω να εξηγησω πως ενας ανθρωπος που εχει βιωσει τετοια κατασταση γυρναει πισω και εχει αντοχη κουραγιο κ χρονο για να γραψει κατι τετοιο….

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Αν και ο Αξιωματικός μας επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους διαχειριστές του Smashpoint. Ο Αξιωματικός μας επέλεξε να καθυστερήσει τον ύπνο του για λίγη ώρα, άλλωστε ήταν τόσο αργά που 10 λεπτά λίγη σημασία θα είχαν, ώστε να μεταφέρει ακριβώς την εικόνα που είδε σε εμάς και εσάς. Όσο για το κουράγιο… η αλήθεια είναι ότι και εμείς απορούμε με το κουράγιο του, όχι μόνο να τα γράψει, αλλά να τα ζήσει.

   Reply
 17. ΠΕΤΡΟΣ

  κανει σε πολλα λαθος ο τυπος που τα ειπε , ναι Φιλε φταιει το κρατος που δεν εχει παιδεια ο Ελληνας , ναι φιλε φταις ΕΣΥ σαν αστυνομια γιατι δεν συλλαμβανεις καποιον στην ΛΕΑ.

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Εν μέρει έχετε δίκιο, όντως φταίει το Κράτος και οι μηχανισμοί του που υπολειτουργούν (στην καλύτερη περίπτωση) που δεν εφαρμόζουν τους νόμους σωστά. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους αφενός του “μάγκα” που αδιαφορώντας για όλα οδηγεί στην ΛΕΑ, όσο και του πολίτη που το βλέπει και δεν αντιδράει.

   Reply
 18. Vasilis

  Πολύ σωστά τα περισσότερα θεωρώ και άσχετα από τα “καυστικά” σχόλια μερικών λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στην χώρα μας. Αν όχι ακριβώς σε ένα μεγάλο ποσοστό σίγουρα. Εγώ δεν θα αναφερθώ σε καιρικά φαινόμενα και άσχημες απρόοπτες καιρικές καταστάσεις, που σίγουρα θα ξαναυπάρξουν, αλλά ότι δεν έχουμε καμμία πρόβλεψη και καμμία πρόληψη. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Κάποια στιγμή να αρχίσουμε σαν λαός να κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας για διάφορα φυσικα φαινόμενα. Και φυσικά να αρχίσουμε επιτέλους να σκεφτόμαστε πιο συλλογικά και όχι μόνο ατομικά.
  Ενα άλλο μεγάλο “κεφάλαιο” που πρέπει να λήξει επιτέλους είναι ΕΝΑ. ΠΟΙΟΣ θα δίνει την τελικη εντολή και θα είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για καταστάσεις δύσκολες. Δεν γίνεται κάθε φορά να μπερδεύονται τόσες υπηρεσίες και να γίνεται ενα απιστευτο αλλαλούμ. (δήμαρχοι, πολιτικες προστασίες, πυροσβεστικη, αστυνομία κτλπ) ΕΝΑΣ υπερσυντονιστής θα υπάρχει ανά νομό και ΤΕΛΟΣ. Αρτιος σε επιστημονικές γνώσεις και επιχειρησιακές δύσκολες καταστάσεις. Τότε ίσως οι πολίτες γίνουν πιο συνετοί και υποχωρητικοί. ( δεν ξέρω αν είναι σωστό 100% αυτό αλλά άκουσα ότι έγινε λάθος στην καθοδήγηση των αυτοκινήτων και αντί να φεύγουν προς Μαραθώνος, τους κατεύθυναν στα στενα δρομακια στο Μάτι και εγκλωβίστηκαν. Το άκουσα από μαρτυρίες μόνιμων κατοίκων και δεν ξέρω αν όντως αληθεύει).

  Reply
 19. πετραν

  Όχι ότι έχουμε και την καλύτερη πυροσβεστική πάντως.

  Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής σε επαρχιακό σχολείο. Κάποιοι αγρότες καιγαν ριζοκαλαμα στα χωράφια και οι καπνοί , τίγκα στα φυτοφάρμακα, πνεαν στο σχολείο και τα παιδιά δεν μπορούσαν να ανασανουν. Πήρε τηλ ο πατέρας μου, επίσημο τηλ δηλαδή από δημόσια υπηρεσία στη πυροσβεστική και αυτοί δεν κάναν τίποτα. Μάλιστα πήγαν να τους δικαιολογήσουν κιόλας.

  Μια άλλη περίπτωση σε παραθεριστικό χώρο είχαμε δει μια μεγάλη οχιά και ήρθε η πυροσβεστική γιατί υπήρχαν παιδιά κοντά. Ο πυροσβέστης αντί να ακολουθήσει την επίσημη διαδικασία απομάκρυνσης, πήρε μια τσάπα και αποκεφάλισε το φίδι! Μάλιστα είπε να μην το αναφέρουμε γιατί θα βρίσκεται το μπελά του.

  Reply
  1. admin Post author

   Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι μπορεί να μην έχουμε την καλύτερη “Πυροσβεστική” σαν υπηρεσία, ωστόσο κατά την άποψή μου έχουμε τους καλύτερους Πυροσβέστες. Με όλα όσα τους κρατάνε πίσω, και δεν είναι λίγα, ας πούμε ενδεικτικά, οργάνωση ανεπαρκή, μέσα ακόμα πιο ανεπαρκή, δεσμευτικούς κανονισμούς, πολιτικούς προϊστάμενους που δεν έχουν ιδέα από το χώρο, μισθούς ανάξιους της υπηρεσίας που προσφέρουν, είναι έτοιμοι και πρόθυμοι κάθε καλοκαίρι και όπου χρειάζονται, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους και με ανεπαρκή μέσα να επέμβουν.

   Ο Πυροσβέστης που αποκεφάλισε την οχιά που λέτε είναι τυπικό δείγμα ανθρώπου που ξέρει τι πρέπει να κάνει και το κάνει, αλλά ξέρει ότι οι κανονισμοί (πολλές φορές χαζοί κανονισμοί) και προϊστάμενοι που θέλουν να κάνουν καριέρα στην πλάτη του μπορεί να τον κυνηγήσουν για αυτό. Και παρόλαυτά, το έκανε.

   Αν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί και οι πυροσβέστες είναι άνθρωποι πάνω από όλα, δεν αξίζουν τα συγχαρητήριά μας και την ευγνωμοσύνη μας, δεν ξέρω ποιος τα αξίζει. Και ας μην ανήκουν στην καλύτερη “Πυροσβεστική” του κόσμου.

   Reply
   1. πετραν

    Το έγραψα το σχόλιο γιατί κανονικά η καύση χόρτων στα χωράφια απαγορεύεται και παρόλα αυτά ο καθένας τα καίει χωρίς συνέπειες. Μέχρι και η Πυροσβεστική το έχει αποδεχτεί αυτο. Εδώ τόσα πρόστιμα εκατονταδων εκατομμυρίων ευρώ έχει πληρώσει η Ελλάδα για παράνομες χωματερές και τη ΔΕΗ με το λιγνιτη. Παρανομία και με κρατική βούλα πολλές φορές.

    Ο Πυροσβέστης θα μπορούσε να απομακρύνει το φίδι αντί να το σκοτώσει. Αλλιώς το σκοτώναμε και εμεις. Ολόκληρη διαδικασία και εκπαίδευση υπάρχει σε αυτό.

    Reply
 20. Αθηνά

  Αγσπητέ κύριε Ανώνυμε Αξιωματικέ,
  Μετά τα όσα ακολούθησαν πιστεύω να καταλάβατε πόσο άκαιρο και άκυρο ήταν το παραλήρημά σας για τους… νεοέλληνες.
  Σε καταστάσεις κρίσεων αρμόδιος είναι ο Αρχων και οι Τοπικές Αρχές.Ούτε οι εθελοντές ούτε οι ….ελληναράδες που κάηκαν αβοήθητοι.Θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός στα όσα λέτε γιατί δεν απέχετε από τους ελληναράδες που έχουν άποψη για όλα…φωτιές ,πλημμύρες,αεροπορικές τραγωδίες……

  Reply
  1. admin Post author

   Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Αρχικά να κάνουμε για άλλη μια φορά τη διάκριση ανάμεσα στον Έλληνα-Νεοέλληνα και τον Ελληνάρα. Αυτά τα 2 έχουν τόση διαφορά όση ο άνθρωπος από τον πίθηκο (το ποιος από τους 2 είναι ο πίθηκος στο παράδειγμα το αφήνουμε στους αναγνώστες να αποφασίσουν).

   Από εκεί και πέρα, έχουμε ξαναπεί σαν Smashpoint και ο Αξιωματικός μας συμφωνεί, ότι η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες είναι συγκλονιστική και αντάξια της ιστορίας και των αξιών του λαού μας.

   Επίσης δεν είναι δόκιμος ο όρος “παραλλήρημα”. Είναι γεγονός ότι τα συναισθήματα είναι λίγο πιο έντονα, αλλά το θεωρούμε λογικό από έναν άνθρωπο που για είδε τόσα πράγματα και πάλευε να σώσει ότι μπορούσε με τόσους άλλους. Ούτε καν αρνήθηκε ποτέ, ακόμα και σε αυτή τη κατάσταση που βρισκόταν μετά από τόσες ώρες εκεί, τις ευθύνες των αρμοδίων, κάθε άλλο, τις παρατήρησε έντονα.

   Οι σκέψεις του Αξιωματικού είναι απλά σκέψεις και παρατηρήσεις και όχι κριτική, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους. Όσο για το να έχει κάποιος άποψη για όλα, δεν είναι καθόλου κακό, εφόσον η άποψη αυτή είναι ενημερωμένη και βασίζεται κάπου και δεν είναι κάτι αυθαίρετο, όπως γίνεται συνήθως.

   Reply
   1. Αθηνά

    Ευχαριστώ για την απάντηση.Η άποψη για όλα όμως είναι λάθος γιατι….ο καθένας στον τομέα του.

    Reply
    1. admin Post author

     Είναι χαρά μας να απαντάμε σε όλους όσους ενδιαφέρονται για συζήτηση. Το Smashpoint φτιάχτηκε για να φιλοξενεί τις απόψεις όλων, όχι μόνο αυτών με τις οποίες συμφωνούν ορισμένοι.

     Είναι βέβαιο ότι ο καθένας έχει την πλέον εμπεριστατωμένη άποψη στον τομέα του. Για αυτό και εμείς έχουμε συντάκτες με σχέση με το αντικείμενο σχολιασμού τους. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει ότι κάποιος δεν μπορεί να έχει άποψη για κάτι εκτός του τομέα του, εφόσον έχει ενημερωθεί επαρκώς.

     Το βασικότερο κατά την άποψή μας βέβαια δεν είναι μόνο η επαρκής ενημέρωση, πως να το γνωρίζει κανείς άλλωστε, αλλά η ικανότητα να αλλάξεις άποψη μέσα από μια σοβαρή και με επιχειρήματα συζήτηση. Σε αυτό πιστεύουμε ότι συμφωνείτε.

     Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την επικοινωνία.

     Reply
  2. ΕΛΛΗ ΕΛΕΝΗ

   ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗΣ, ΑΡΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΡΗΣΙΜΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ. ΓΕΝΙΚΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΜΑΣ, ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ.

   Reply
 21. Pingback: Η ατομική ευθύνη και οι πυρκαγιές | Αμπελοφιλοσοφίες

 22. Εφη

  Πολυ σωστα ειναι ολα αυτα στο αρθρο,βεβαια καν δεν ξερω αν οντως ειναι αληθινη η μαρτυρια,διοτι χωρις ονοματεπωνυμο,συγνωμην αλλα ακομα και διαφημιση στο σαιτ σας παιζει να θελετε να κανετε.Παρολα αυτα σωστα τα λεει το αρθρο,με μια μικρη παραλειψη.ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ,ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ,που απαγορευεται κανονικα να χτιζουμε εκει,και το οτι ειχαν μαντρωσει καθε διεξοδο προς θαλασσα,δεν το λεει κανενας,μπας και θιξουμε τν νεοπλουτο ελληναρα που θελει ενα σπιτι στο βουνο και μια ιδιωτικη παραλια,για αυτο και μαντωνει καθε διοδο προς θαλασσα,ποιος θα μιλησει και ποια ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥς ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟΥς ΠΑΡΑΝΟΝΟΥς ΒΕΒΑΙΑ….ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;
  Αυτους και θα παραδεχτω.
  Λοιπον..οταν μια δασικη εκταση ειναι δασικη εκταση..ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.Ουτε να λαδωνονται υπαλληλοι πολεοδομιας,ουτε να τους ΄λυπομαστε και επειδη σκεφτομαστε και εμεις μπας και κανουμε και κανενα αυθαιρετακι με ιδιωτικη παραλια να κανουμε τα στραβα ματια και να το θεωρουμε και φυσιολογικο.
  ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ,.ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ.
  Ναι..και οι πολιτες εχουν τεραστια ευθυνη.Οι πολιτες που θελουν δικαιωματα,ΠΡΩΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.Μετα..εχουν δικαιωμα να φωναζουν.Οσο εινα παρανομοι,να σκασουν και να αναλογισουν τις συνεπειες των πραξεων τους,που δυστυχως τις πληρωνουν και αθωοι,ανθρωποι ,ζωα και δαση.

  Reply
  1. admin Post author

   Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Είναι γεγονός ότι όλα τα ανυπόγραφα άρθρα προκαλούν μια, λογική, καχυποψία. Εμείς, πέραν του να βεβαιώσουμε επώνυμα, ως η συντακτική ομάδα του Smashpoint, την ύπαρξη και την μαρτυρία του Αξιωματικού, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, εκτός ίσως από το να σας κατευθύνουμε και σε άλλα άρθρα που έχει κατά καιρούς γράψει ο εν λόγω Αξιωματικός για το site μας.

   Πέραν αυτών, συμφωνούμε πλήρως με το σχόλιό σας, είναι καιρός να βρεθεί επιτέλους ένας πολιτικός σε αυτόν τον τόπο που να κάνει αυτό που πρέπει και όχι αυτό που αρέσει στους πολλούς.

   Reply
   1. Εφη

    Να ειστε καλα.Και επισης να πω οτι αν δεν σταματησουν να χτιζουν παρανομα σε δαση και εθνικους δρυμους,ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.Η καταστολη ειναι ενα μετρο,ΑΦΟΥ εχει μπει η πυρκαγα.Και σε τοσο ασχημες συνθηκες και τοσο ακραιρες και με τοσους παρανομους οικισμπυς που κανενα μετρο ασφαλειας δεν τηρηται…θυματα ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ.Οταν σταματησουμε τις ορεξεις οκοπεδοφαγων…τοτε θα σταματησουν και οι εμπρησμοι.Προληψη σημαινει καταρχην σε τεχνικο επιπεδο,προετοιμασιας διαφορων ομαδων,αλλα και αντυπιρικων ζωνων,κρουνων κλπ…το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΤΙ,ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ,ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ.Οσο δεν γκρεμιζουμε τα αυθαιρετα και μετα απο λιγο τα νομμοποιουμε,τοσο τα συμφεροντα ΘΑ ΚΑΙΝΕ! Ειναι απλουστατο,αλλα τα ψηφαλακια δεν αφηνουν και καποια συμφεροντα.Ομως το συμφερον των πολλων δεν μπορει να το καταπατουν οι λιγοι.
    Και αν ειναι δυνατον να τους αποζημιωνουμε κιολας.Ναι,να αποζημιωθυν οι ανθρωποι,αλλα ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.Οχι οσoι καταπατουν δαση και μαντρωνουν και τις παραλιες,ειναι και αυτοι συνυπευθυνοι για τον θανατο τοσων ανθρωπων!
    Και καποιοι ελληναρες που εχουν μαθει και συνηθισει στην παρανομια,αλλα οταν γινεται κατι φταιει παντα το κρατος και οχι αυτοι,να το βουλωσουν.Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ..Ουτε να χτιζεις στο ρεμα και μετα να ζητας και αποζημιωση που σε επνιξε το ποταμι.ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!Χτιζει ο αλλος παρανομα σε εθνικο δρυμο και ζηταει και τα ρεστα;Αλιμονο μονο στα παιδια,στους τουριστες που δνε εφταιγαν σε τιποτα,στα ζωα και στα δαση και σε ολους εμας τους υπολοιπους ,που μας καταργουν τους πνευμονες οξυγονου για να χτιζουν αυτοι τα αυθαιρετα τους. Ειναι εγκληματιες ΚΑΙ αυτοι που εχτισαν παρανομα στο βουνο και ακομα χειροτερα οσοι εκλεισαν την προσβαση στην θαλασσα,γα να το παιζουν οι ψωναρες οτι εχουν ιδιωτικη παραλια,. ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.Και σαφως και καθε κρατος που δνε τους πιανει ή λαδωνεται.ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΣΧΟΣ.

    Reply
    1. πετραν

     Το κάναν έτσι ώστε όποιος έχει οικόπεδο 5 στρεμμάτων να μπορεί να χτίσει όπου θέλει, ακόμα και σε δασος

     Reply
 23. Μαρία

  Αγαπητέ κύριε admin.
  Σε κανένα σημείο του κειμένου του δεν είδα την λέξη ”Ελληναράς” Έγραφε μόνο για τον Νεοέλληνα κύριε admin (το διαβάσατε το κείμενο;;) Εξηγήστε μου σας παρακαλώ σε ποιόν αναφέρετε ο Αξιωματικός σας γιατί σύμφωνα με την γραπτή σας διευκρίνηση ο Κύριος Θ.Σ γράφει για Νεοέλληνες (Δυστυχώς μιλάμε για τον νεοέλληνα-αναφέρει στο κείμενό του) ενω εσείς γράψατε πιο πάνω οτι αυτό αφορά τους Ελληναράδες

  (Ο Νεοέλληνας μπορεί να μην είναι ηρωικός, μπορεί να μην είναι πρότυπο βγαλμένο από τον Λεωνίδα της Σπάρτης και τους 300, αλλά είναι αυτός που θα τρέξει, θα συνδράμει τον συνάνθρωπό του που είναι σε ανάγκη, θα διακινδυνεύσει τη ζωή του για να σώσει μια άλλη και τόσα άλλα πράγματα που στην σύγχρονη εποχή και ίσως στις δυτικές κοινωνίες θεωρούνται περίεργα.
  Ο Ελληνάρας είναι αυτός που θα αδιαφορήσει εντελώς για τους άλλους, θα κάνει αυτό που θέλει όταν το θέλει, θα τραβήξει επάνω του τα βλέμματα μόνο και μόνο για να τα τραβήξει κλπ..)
  Μπερδεύτηκα λιγάκι ξέρετε.
  Το γραπτό του: Η ξεροκέφαλια του Ελληνα-είχαμε ένα τεράστιο ”εχθρό” να αντιμετωπίσουμε: τους πολίτες- ο βλάκας ο νεοέλληνας- Ο ΕΛΛΗΝΑΣ είναι ατομιστής, εγωιστής, ψευτόμαγκας και απείθαρχος με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Τον ευχαριστώ και τον συγχαίρο για αυτό που κάνει, αλλά μάλλον θα πρέπει να διορθώσει το γραπτό του η να ζητήσει συγνώμη για κάποια απο τα γραφόμενά του, εκτός κι αν δεν είναι Έλληνας οπότε συγχωρέστε την παρέμβασή μου. Σας ευχαριστώ.

  Reply
  1. admin Post author

   Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Ναι σας διαβεβαιώ ότι έχω διαβάσει το κείμενο. Όπως σας ενημερώνω ότι είμαστε 2 διαφορετικά άτομα εγώ και ο Αξιωματικός, οπότε είναι λογικό να γράφουμε με διαφορετικό τρόπο. Ναι ο Αξιωματικός στο κείμενό του γράφει Έλληνας. Ναι εγώ κάνω διαχωρισμό ανάμεσα σε Έλληνα-Νεοέλληνα και Ελληνάρα. Εγώ το κάνω με καθαρό μυαλό και καθισμένος ήρεμα πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Ο Αξιωματικός εκείνη την ώρα ήταν με καθόλου καθαρό μυαλό (ποιος θα ήταν άλλωστε;), κουρασμένος και σίγουρα όχι στην πιο ήρεμη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι. Εκείνη την στιγμή δεν έβλεπε διαχωρισμό, έβλεπε ΕΛΛΗΝΕΣ, οι οποίοι δρούσαν όπως περιγράφει και σε μερικές περιπτώσεις καταδικάσανε άλλους ΕΛΛΗΝΕΣ ακόμα και σε θάνατο ίσως.

   Να ενημερώσω ότι κανένας από τους 2 μας δεν είναι φιλόλογος, ωστόσο γρήγορα, αφού μιλήσαμε, μπορέσαμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο. Ο διαχωρισμός που κάνω προσωπικά είναι ακριβώς ο ίδιος που κάνει και ο Αξιωματικός. Το κείμενο αυτό γράφτηκε πραγματικά τη στιγμή που λέει. Δεδομένου του ψυχικού φόρτου του ιδίου τη στιγμή αυτή, θεωρώ ότι δικαιούται να του συγχωρήσουμε μια παράλειψη, η οποία άλλωστε δεν έχει σκοπό να προσβάλλει τους Έλληνες παρά μόνο αυτούς που είναι μεν ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά τους αξίζει να προσβληθούν.

   Εγώ με το Ελληνάρας και ο Αξιωματικός με το “ο βλάκας ο Νεοέλληνας” αναφερόμαστε στην ίδια κατηγορία ανθρώπων. Ναι φιλολογικά σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να εκφράσει κανείς τη διαφορά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τρόποι για να πάρουμε πίσω αυτά που έγιναν εκείνη τη νύχτα. Αλλά μακάρι να υπάρχει τρόπος να μπορούμε να εξαλείψουμε το είδος του Ελληνάρα ή “του βλάκα του Νεοέλληνα” και να γίνουμε όλοι απλά Έλληνες, φυσιολογικοί άνθρωποι και πολίτες και όχι μια απείθαρχη αγέλη ατόμων που απλά κοιτάει το προσωπικό της συμφέρον αδιαφορώντας για τους τριγύρω της.

   Reply
 24. Παναγής Νικολάτος

  Υπέροχο το κείμενο που αναδεικνύει σε βάθος ότι στην αλυσίδα των συγκυριών που συντελούν σε κάθε καταστροφή, δεν υπάρχει μόνο ο εύκολος “ένοχος” δηλαδή το απρόσωπο και γενικά καθορισμένο κράτος. Εύγε στον συντάκτη, συγχαρητήρια και ένα θερμό ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη συμμετοχή του (εθελοντικά η μη δεν έχει σημασία) στην όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής κατ’ αρχάς, και θα μου επιτρέψετε να επανέλθω αργότερα με ένα κείμενο από δικές μου εμπειρίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις. (Έχω αμέτρητες εμπειρίες από το 1986 σε διάφορα γεγονότα και σκέψεις που θα ήθελα να γίνουν γνωστές και να σταθούν αντικείμενο σχολιασμού και συζητήσεως)
  Και πάλι συγχαρητήρια αδελφέ, πρέπει να σταματήσουμε το θρήνο και να αρχίσουμε με νέα βήματα προς τα εμπρός, αλλιώς θα είμαστε καταδικασμένοι να κλάψουμε κι άλλους νεκρούς.
  Π.Ν. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  Reply
 25. ΒΟΛΤΥΡΑΚΗΣ Μανόλης

  ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΡΩ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ, ΣΕ ΕΚΕΓΕ Η ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, Ο ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΘΛΙΨΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ-ΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΛΥΠΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙΣ ΨΥΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ. ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ:
  <>.
  ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ….

  Reply
 26. ΕΛΛΗ ΕΛΕΝΗ

  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, ΟΣΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΙΣΤΟΥΜΕ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ, ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

  Reply
 27. To K

  Πέτυχα το άρθρο σας σε μια αναδημοσίευση και επιτέλους, πραγματικά, μέσα στον οχετό της καφρίλας, διαβάζει κάποιος μια πραγματικότητα που δεν λαικίζει , δεν αποπροσανατολίζει και δεν θα ακουστεί σε κανένα από τα ΜΜΕ της αλητείας, που συστηματικά εξυπηρετούν και γλύφουν τα πρόβατα που τους ακολουθούν. Μπράβο για όσα έκανες, για όσα έγραψες και μακαρί το καλό να γυρίσει σε όσους βοηθάνε έχοντας πλήρης συναίσθηση του ρόλου τους κ’ έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν και τις πράξεις των προαναφαφερθέντων αθλίων.

  Reply
 28. Εφη

  Αυτοι που θιγονται για το νεοελληνας,να το κοιταξουν λιγο.Οταν καταλαβουμε οτι ουτως η αλλως ειμαστε ολοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και οτι δεν εχουν αξια μονο οι ΕΛΛΗΝΕΣ,τουτεστιν αν πουν κατι για τον ελληνα θιγομαστε σαν ηλιθια κομπλεξικα κουtορνιθια,και οτι σημασια εχει τι ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΡΑΤΣΑ…ισως παμε και μπροστα.Ελληνιδα ειμαι,αλλα δεν θεωρω οτι ειμαι η ανωτερη φυλη του κοσμου,ΞΕΚΑΒΑΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ,και να σταματησουμε να ειμαστε υπερηφανοι για την αρχαια ελλαδα,ΠΟΥ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝΕ ΧΟΥΜΕ ΣΥΝΥΣΦΕΡΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΕΙΧΕ.
  Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ…ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΛΕΜΕ.
  Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ,ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ,ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ..ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

  Reply
 29. Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης

  Κ. ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία ανήκει ο αρθρογράφος όση σημασία έχει να καταλάβετε ότι εσείς ανήκετε στην κατηγορία των ανοήτων έως και ηλιθίων.

  Reply
 30. Γι.ώργος Γρηγοριάδης

  “ο Έλληνας δεν έχει παιδεία, είναι ατομιστής, εγωιστής, ψευτόμαγκας και απείθαρχος”

  Αυτό είναι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτός ο Έλληνας βγάζει κυβερνήσεις, αυτός ο Έλληνας είναι στις υπηρεσίες, αυτός ο Έλληνας είναι το κράτος. Ένας καθρέφτης του ποιοι είμαστε είναι όλα.

  ΠΑΙΔΕΙΑ είναι η μόνη λύση. Και παιδεία δεν είναι μόνο το σχολείο. Αρχίζει από το σπίτι.

  Ποιος φταίει για το οτι είχαμε τόσους νεκρούς? Ο καθένας μας που πετάει το σκουπιδάκι, κάτω, που παρκάρει παράνομα, που ψηφίζει για προσωπικά συμφέροντα. Που δεν τον νοιάζει για τον συνάνθρωπο του.

  Αν δεν σε νοιάζει για τους άλλους δεν σε νοιάζει για σένα και τα παιδιά σου, γιατί οι πράξεις σου θα γυρίσουν και θα σε δαγκώσουν.

  Reply
 31. Myra Antoniou

  1 mera meta tin arhi tu tromeru dramatos otan itan 20 i ekroi perni to hrono na mas grapsi pos “ithelesta kai pathesta” akyro oti ihe na mas pi gia ton “ellinara” pu plirose me tin zoi tu nato elege 4 meres meta. Meta apo to etniko penthos pu polli apo emas to viosame stin psyhi mas. To article egine translate apo to “orphan pet” ke vgike sto ecoteriko. Otan pemthis den hriazese kapion na su pi ti eftexe . To mono pu tha kataferis ine na ton prosvalis kai na ton exagriosis. M. Antoniou.

  Reply
  1. admin Post author

   Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για σχόλιό σας.

   Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Όταν πενθείς ΑΠΑΙΤΕΙΣ να μάθεις τι έφταιξε συνήθως. Ωστόσο σκοπός του άρθρου δεν ήταν να μας πει ποιος έφταιξε, ήταν να φέρει αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη στο φως. Όλοι ξέρουμε ποιοι έχουν τις μεγάλες ευθύνες και τι θα έπρεπε να έχει γίνει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μικρά πράγματα που μπορεί να χάνονται μέσα στον μεγάλο χαμό και στο πένθος, αλλά οι επιπτώσεις τους ήταν μεγάλες.

   Reply
 32. Pingback: “Τι στ΄ αλήθεια έγινε στο Μάτι”! Στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων που ήταν εκεί γράφει – New Economy

 33. angelo saracini

  aftos einai elliniko tropos zoi opos ….emeis kapnizoume osso theloume…. h milame sto koinito h den forame kranos stin motosikleta,alla kai dromoi kai simatodotes einai xronia engatalimeni ….allà to idio ginete pantou gia prolipsi atikimata,….pragmati stin Ellada zoume kata simptosi…ego san mixanikos otan piena sto ypourghio ergasia na zitiso hmerologhio ergotaxio gia prolipsi atikimaton …mou legane ,ena leptò eisai o protos pou to zitas…pantote singaritiria gia tin leptomeriakis perigrafi

  Reply
 34. Pingback: Fanari Press – “Τι στ΄ αλήθεια έγινε στο Μάτι”! Στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων που ήταν εκεί γράφει

 35. Άγγελος Κατσιούρης

  Πολύ ωραίο κείμενο.
  Συγχαρητήρια για την προσφορά σας
  και για την τοποθέτησή σας.
  Έχει άλλη βαρύτητα που είναι
  “πρώτη πένα”, εν θερμώ, αφιλτραριστα,
  επί της ουσίας Λεκτικές Εικόνες.
  Οι φωτογραφίες, οι εικόνες, δεν ψεύδονται.
  Μας δείχνουν ποιοί είμαστε και, όταν τις σχολιάζουμε, δείχνουν και στους άλλους
  ποιοί, και τι, είμαστε.
  Επικουρικά μόνο να προσθέσω την επικίνδυνη και αυθαίρετη δόμηση, τα ακατάλληλα δομικά υλικά, το (μη) κλάδεμα των δέντρων, την αποψίλωση, την πρόσβαση στην παραλία κ.α.

  Συλλυπητήρια και Κουράγιο στους πενθούντες. Ευχή όλων μας να είναι
  οι τελευταίοι αδικοχαμένοι, και να
  μάθουμε από τα λάθη μας. ΌΛΟΙ….

  Reply
 36. Σ.Κομνηνός

  Αφου πρώτα συγχαρώ και γω με την σειρά μου τον “Άνθρωπο” αυτόν .κατά δεύτερον μια ταπεινή άποψη και από μενα , απλα κύριοι η αλήθεια πρέπει να λέγεται κατάμουτρα ,την πλήρη αντιπροσώπευση του Έλληνα και Νεοέλληνα την διαβάσαμε στην επιστολή, σε πολλούς από μας είναι γνωστή ,αλλά έχουμε αδύναμη φωνη και δεν μας ακούει κανεις ,και η τελικη μου αποψη λεει για τον Λαό μας ,ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΚΥΡΙΟΙ ΘΕΛΥΜΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ ..ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,(Τις απαντησεις δεν τις διαβασα ολες και λυπαμε που το λεω ,αλλα μόλις έφτασα στην πρώτη με τα πικρόχολα σχόλια ,ξανασυχαθικα για μια ακόμα φορα την @@@@φάρα μας !! σας ευχαριστώ !

  Reply
 37. Konstantinos

  Αυτό κατά την άποψή μου είναι σχόλιο κατασκευασμένο από το site σας για να πάρει αναδημοσιεύσεις και likes και να αποκτήσουν οι στρατόγκ.. παρουσία. Και μόνο από την υπογραφή φαίνεται. “Θ. Σ. , Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων” ή Θ.Β. Πράκτορ 000. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει πάρα μόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν οι στρατο….λοι που δεν μπήκαν στην αστυνομία λόγο ύψους!
  Όσο αφορά το ίδιο το κείμενο:
  η άποψη η οποία λέει ότι για το ότι καίγεται ΚΑΘΕ χρόνο η ίδια περιοχή, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, τους ίδιους μήνες, χωρίς κανένας να περιπολεί και χωρίς κανένας να ξεχορταριάζει, τα ίδια μέρη που κινδυνεύουν ΚΑΘΕ χρόνο, φταίνε η ίδιοι οι άνθρωποι που κάηκαν, είναι η άποψη που κάνει μία άλλη μερίδα των πολιτών να φωνάζει “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”

  Reply
  1. admin Post author

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

   Έχετε το δικαίωμα της άποψής σας, καθώς και το δικαίωμα να κάνετε λάθος. Αρχικά ο Αξιωματικός έχει γράψει αρκετά ακόμα άρθρα στο site μας για διάφορα θέματα (σε πολλά επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα), πολύ πριν γράψει το άρθρο αυτό. Επιπλέον, σας διαβεβαιώ ότι αν κατάφερνα να προβλέψω ποιά άρθρα θα έχουν τεράστια απήχηση, θα γράφαμε μόνο τέτοια άρθρα και θα είχαμε απήχηση πολύ μεγαλύτερη από ότι έχουμε τώρα. Και θα ήταν για θέματα πολύ πιο ευχάριστα.

   Είναι λογικό να υπάρχει μια καχυποψία για ένα άρθρο ανώνυμο, το αναγνωρίζουμε σαν Smashpoint, για τον λόγο αυτό, όπως έχουμε πει και σε άλλες περιπτώσεις, η συντακτική ομάδα του Smashpoint, που δεν είναι ανώνυμη, επιβεβαιώνει τόσο την ύπαρξη του Αξιωματικού, όσο και την μαρτυρία του.

   Κλείνοντας, να αναφέρω για άλλη μια φορά ότι ο Αξιωματικός δεν λέει ότι για ότι έγινε φταίει το σύνολο, ούτε καν μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων. Μιλάει για συγκεκριμένο είδος ανθρώπου και αυτό στηλιτεύει. Η γενίκευση ανήκει σε αυτούς που την κάνουνε και σε άτομα που αρέσκονται να βάζουν ταμπέλες και να κατηγοριοποιούν. Ευθύνες αναλογούν παντού, κάτι που αναφέρεται στο άρθρο, αν το διαβάζατε προσεκτικά και όχι με σκοπό απλά να το σχολιάστε αρνητικά επειδή προέρχεται από μέλος των Ειδικών Δυνάμεων.

   Τέλος 2 διορθώσεις. 1ον, είναι Θ.Β. Φαλακρός Πράκτωρ 000, να λέμε και τη ταινία σωστά (και ο Αξιωματικός δεν είναι φαλακρός, τουλάχιστον την τελευταία φορά που τον είδα) και 2ον, κάποια από τα άτομα που αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν αυτό το σύνθημα που αναφέρατε, είναι τα άτομα που πολύ συχνά ανατρέχουν στην βοήθεια των “Μπάτσων” για να σωθούν, απειθαρχόντας στις οδηγίες τους γιατί… δεν γνωρίζουμε γιατί και μετά φταίνε οι “Μπάτσοι” επειδή γίνεται ακριβώς αυτό που προβλέπουν ότι θα γίνει. Εν ολίγοις άτομα τα οποία στηλιτεύει ο Αξιωματικός, πράγμα που μας κάνει να καταλαβαίνουμε τον λόγο για τον οποίο ελπίζετε, ίσως, το άρθρο να είναι κατασκευασμένο. Αλλά δεν είναι. Δυστυχώς.

   Αν σας πω μην πηδήξετε στο γκρεμό και εσείς το κάνετε επειδή… δε θέλετε να με ακούσετε για τον οποιοδήποτε λόγο… δε φταίω εγώ που τελικά θα σκοτωθείτε.

   Reply
 38. Pingback: Η μαρτυρία του συγκλονίζει: «Έτσι βρήκαμε το πρώτο πτώμα… Δυο αστυνομικοί την είχαν απομακρύνει δυο φορές με την βία…» | Αερικές Εποχές

 39. ΛΟΥΚΑΣ

  Μπορεί να μου πει ο κύριος (δεν αμφιβάλλω ότι ως πολίτες είμαστε ανυπάκοοι,ψευτόμαγκες και παρτάκηδες με σύνθημα χαλαρά και πέρα βρέχει) αλλά οι στιγμές της φωτιάς αυτής δεν έγιναν καθόλου όπως τις περιγράφετε …είστε υπερβολικός στην επίρριψη ευθυνών σε νεκρούς και ζωντανούς που πέρασαν μέσα από την κόλαση επειδή η κ Δούρου είναι ανεπαρκής και ο κ Τσίπρας ένα καταληψίας που έκαιγε την Ελληνική σημαία και τις περιουσίες αθώων πολιτών με τα συντρόφια του (βλέπε Ρουβίκωνα) κι έγινε πρωθυπουργός επειδή ακριβώς οι Έλληνες είμαστε χαλαρά και όποιον πάρει ο Χάρος!
  ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΜ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ κ. ΤΑΔΕ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΧΕΤΕ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ!
  ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ …ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΚΥΛΕΥΣΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ “ΡΕΠΟΡΤΑΖ” 200 ΝΕΚΡΟΥΣ (ΔΙΟΤΙ ΤΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ) ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΣΩΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ<>?ΑΙΣΧΟΣ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΤΣΙΠΑ ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ!!!

  Reply
  1. admin Post author

   Καλησπερα σας και ευχαριστουμε για το σχολιο σας.

   Θα πουμε για πολλοστη φορα οτι σκοπος του Αξιωματικου μας ειναι απλα να αναδειξει το οτι οι Ελληνες ειναι οντως οπως τους περιγραψατε και εσεις. Απο εκει και περα παρακαλω λιγο διαβάστε πιο προσεκτικα το αρθρο. Θα δειτε οτι δεν επιρριπτει ευθυνες καθαρα στους πολιτες, απλα αναφερει οτι μεσα στη γενικη ανοργανωσια, οι πολιτες δεν βοηθουσαν λογω των αρετων που συμφωνησατε και εσεις οτι εχουν.

   Αν δειτε λιγο πιο προσεκτικα θα δειτε οτι και ο Αξιωματικος επιρριπτει ευθυνες και μαλιστα αναφερει περιπτωσεις οπου τις αναζητησαν πολιτες του εξωτερικου, στους “αρμοδιους”. Σας διαβεβαιωνουμε οτι ουτε μια λεξη σε αυτο το κειμενο δεν εχει σκοπο να αμβλυνει ουτε στο ελαχιστο τις ευθυνες των κυβερνωντων και διοικουντων, τις οποιες ευχομαστε ειλικρινα να βρουν μπροστα τους.

   Και παλι σας ευχαριστουμε για το σχολιο σας.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.