Γυναίκες Ένστολοι

      No Comments on Γυναίκες Ένστολοι

Εδώ και πολλά χρόνια η πρωτοκαθεδρία του αρσενικού γένους στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας έχει πέσει. Πλέον εδώ και δεκαετίες βλέπουμε γυναίκες να εντάσσονται σε μεγάλους αριθμούς τόσο στις ένοπλες δυνάμεις όσο και στα σώματα ασφαλείας και μάλιστα πολλές εκ των οποίων να αναλαμβάνουν υψηλά αξιώματα και να υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες.

Πολλά ακούγονται για τις γυναίκες ενστόλους. Από επαίνους μέχρι και ότι μπήκαν για πολιτικές σκοπιμότητες ή για να περνάει καλά ο στρατός. Τι ισχύει όμως; Οι γυναίκες πολεμιστές, τις λεγόμενες αμαζόνες, εμφανίζονται παγκοσμίως από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο. Κίνα, Αμαζόνιο, Κεντρική Αφρική, Σκυθία κ.α. έχουμε βρει αποδείξεις σε πολλά ιστορικά κείμενα για τις φοβερές γυναίκες πολεμίστριες που έτρεμαν οι άνδρες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 2 μεγαλύτεροι Έλληνες μυθικοί ήρωες Ηρακλής και Θησέας πολέμησαν τις Αμαζόνες. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού και την παράλληλη αποδυνάμωση των γυναικών, βλέπουμε τις γυναίκες να απέχουν μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα από ένστολή Υπηρεσία. Πρώτη η αστυνομία της Νέας Υόρκης επί κυβερνήτη Theodore Roosvelt οργάνωσε μονάδες γυναικών αστυνομικών. Εν συνεχεία ξαναβλέπουμε γυναίκες να πολεμούν στην πρώτη γραμμή στον Ιhσπανικό Εμφύλιο πόλεμο, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (ανάμεσά τους και στην Ελλάδα όπου χιλιάδες γυναίκες πολέμησαν ως αντάρτισσες), στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, στο Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ το 1948 , στο πόλεμο του Βιετνάμ και φτάνουμε στους σύγχρονους πολέμους που βλέπουμε γυναίκες σε μάχιμα καθήκοντα σε πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Κόσοβο κ.α. Μάλιστα σε αρκετές χώρες όπως η Νορβηγία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και από το 2018 και η Σουηδία πλέον οι γυναίκες υπηρετούν κανονικά τη στρατιωτική τους θητεία όπως και οι άνδρες. Το ίδιο ισχύει και με τη χρήση γυναικών στην αστυνομία και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας όπου πλέον έχουμε γυναίκες σε καίρια πόστα. Για παράδειγμα μεγάλο μέρος των γυναικών απασχολείται στην Διεύθυνση Ασφαλείας με άριστα αποτελέσματα. Έτσι η ιδέα και η χρήση των γυναικών δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό ούτε κάποια πολιτική σκοπιμότητα.

Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει ακόμα η διάκριση μεταξύ φύλων και μπορώ να πω υπάρχει και ένας κοινωνικός ρατσισμός προς τις γυναίκες. Προσωπικά έχω συνεργαστεί με κάποιες γυναίκες. Κάποιες είχαν τρομερά σύνδρομα εξουσίας, τρομερά επιθετικές και δημιουργούσαν προβλήματα. Άλλες ήταν άριστες σαν άνθρωποι και σαν επαγγελματίες. Άλλωστε το ίδιο δεν συμβαίνει και με τους άνδρες; Φυσικά και ναι.

Εδώ όμως έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που πολλοί δεν μπορούν να αντιληφτούν, το ότι τα 2 φύλα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες τις οποίες αν τις χρησιμοποιήσουμε σωστά τότε θα έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Ας περάσουμε τον Ατλαντικό και να πάμε στις ΗΠΑ και στην Αστυνομίας της Νέας Υόρκης που τη δεκαετία του 1970 έκανε ένα πείραμα και είδε τρομερά αποτελέσματα τα οποία αν δούμε την τηλεοπτική σειρά Law and Order Special Victims Unit η οποία έχει βασιστεί σε αληθινές υποθέσεις της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, θα δούμε ότι τα θύματα βιασμών και κακοποιήσεων (ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά) ανοίγονται στις γυναίκες αστυνομικούς. Αποτέλεσμα πλέον σε όλο τον κόσμο βάση της εν λόγω μελέτης οι αστυνομίες βάζουν γυναίκες στην διερεύνηση υποθέσεων κακοποιήσεων, απαγωγών και βιασμών με άριστα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κατά 80% γυναίκες στο τομέα διοικητικής μέριμνας και προμηθειών. Γιατί; Μα γιατί είναι πιο προσεκτικές από τους άνδρες σε πολλά πράγματα με αποτέλεσμα να μειωθούν τα λάθη και φυσικά τα περιττά έξοδα στις προμήθειες υλικών.

Όμως οι γυναίκες δεν έχουν την φυσική κατάσταση και το μαχητικό πνεύμα του άνδρα. Αμφιβάλω εν μέρη. Αρχικά με την φυσική κατάσταση είναι γνωστό ότι δεν έχουν την σωματική δύναμη του άνδρα. Έτσι είναι κουτό να βάζουμε μια γυναίκα πολυβολητή που πρέπει να κουβαλά ένα φόρτο πυρομαχικών που γονατίζει ακόμα και άνδρες. Όμως σαν φυσική κατάσταση γνωρίζω πολλές γυναίκες που έχουν πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση από μένα. Όσο αφορά το μαχητικό πνεύμα, αν εκπαιδεύσουμε μια γυναίκα τότε θα εκπλαγείτε με το πάθος και την μαχητικότητα που θα έχει. Πολύ περισσότερη από των ανδρών. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν μεγάλο κατόρθωμα του Ηρακλή που πήρε την ζώνη της Ιππολύτης (αμαζόνας).

Έτσι την παρούσα στιγμή πολλές γυναίκες απασχολούνται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας με άριστα αποτελέσματα. Υπάρχουν γυναίκες καταδρομείς, γυναίκες διασώστες, γυναίκες στην ασφάλεια, γυναίκες πιλότοι στην Πολεμική Αεροπορία, γυναίκες στη πυροσβεστική κ.α. Μπορεί ακόμα κάποια πόστα όπως οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς του Πολεμικού Ναυτικού ή οι πιλότοι μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας να παραμένουν καθαρά ανδρικά κλάμπ. Όμως αυτό δεν μειώνει την αξία των ενστόλων γυναικών που εκτελούν ένα πολύ δύσκολο έργο με άριστα αποτελέσματα.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *