ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ

Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν το παραπάνω ρητό που σημαίνει σε πολύ απλά Ελληνικά ότι αν την ξαναπατήσεις δεν είσαι σοφός. Έτσι θα περάσουμε στο θέμα του πρόσφατου χιονιά που για άλλη μια φορά εγκλωβίστηκε κόσμος, κινδύνευσαν ζωές και τέλος η πρωτεύουσα αποκλείστηκε.

Έτσι θα κάνουμε μια ανάλυση των ευθυνών. Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν χιονόπτωση έχουν παρόμοια προβλήματα την 1η μέρα. Μάλιστα στη πρόσφατη χιονόπτωση στην περιοχή της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, είδαμε τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα και μάλιστα τα ίδια προβλήματα είχα ζήσει στην ίδια περιοχή πριν περίπου 20 χρόνια. Όμως το θέμα δεν είναι να δώσουμε άφεση αμαρτιών αλλά να δούμε τις ευθύνες που για 3η χρονιά βλέπουμε τα ίδια προβλήματα.

Ας ξεκινήσουμε με τις ευθύνες και θα δούμε τις ευθύνες: κυβέρνησης – περιφέρειας, δήμων, εταιριών και πολιτών.

Ας ξεκινήσουμε αντίστροφά με τους πολίτες για να πάμε στο κεφάλι από όπου πάντα βρωμάει το ψάρι.

Ας ξεκινήσουμε με τις ευθύνες των πολιτών. Επί μέρες έλεγαν στις ειδήσεις για τον επικείμενο χιονιά. Άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες ότι δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος. Όμως και πάλι πόσοι είχαν αλυσίδες; Η συντριπτική πλειοψηφία ΔΕΝ είχε. Έτσι ΔΕΝ είναι τυχαίο που τόσα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και ακόμα βρίσκονται παρκαρισμένα δεξιά και αριστερά μεγάλων δρόμων. Άρα μην ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να προμηθευτούμε αλυσίδες; Πόσο δύσκολο είναι να μπούμε στο YouTube να δούμε πώς τις βάζουν; Έχω προσωπικά βαρεθεί να ακούω για τους «έξυπνους» που πηγαίνουν σε χιονοσκεπείς περιοχές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, κολλάνε στα χιόνια και μετά τρέχουν οι άλλοι να τους βγάλουν. Και βέβαια φταίει το κράτος.

Πάμε στο επόμενο που είναι οι εταιρίες. Είδαμε την Αττική Οδό να είναι ένα απέραντο πάρκινγκ, αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ακινητοποιήθηκε και υπήρξαν τραυματίες ενώ η ΕΘΕΛ έκοψε τα δρομολόγια των λεωφορείων. Για να τα δούμε πιο αναλυτικά:

  • Αττική Οδός. Ενημερώθηκε από το κράτος για τον χιονιά, και τι έκανε; Τίποτε. Έτσι νταλίκες μπήκαν στην οδό και δίπλωσαν. Δεν έριξαν αλάτι και οι δρόμοι έγιναν πιστες παγοδρομίας και οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν και για τη διάσωσή τους ποιοι έτρεχαν; Φυσικά αστυνομία, πυροσβεστική στρατός.

Βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι η Αττική Οδός θα πληρώσει 2.000 € σε κάθε όχημα που ακινητοποιήθηκε. Αυτή είναι μόνο η λύση; Σωστά πρέπει να πληρώσουν τους οδηγούς που ταλαιπωρήθηκαν. Αλλά :

                Α. Δεν πρέπει να πληρώσει η Αττική Οδός το κράτος για τα έξοδα του κράτους που έγιναν εξαιτίας της αμέλειάς τους; Δεν πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που έτρεξαν να διασώσουν το κόσμο και να παρέχουν κουβέρτες και τρόφιμα; Ας μην ξεχνάμε τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ που μετέφεραν ένα παιδάκι στους ώμους τους για να πάει στο νοσοκομείο.

               Β. Το 2020 ο κ Μητσοτάκης σαν πρωθυπουργός είχε πει μετά από τα ίδια χάλια στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, ότι οι εταιρίες που ευθύνονται για κολλήματα συγκοινωνιών θα έχουν πρόστιμο 1.000.000 € την ημέρα. Έτσι διανύουμε τη 2η μέρα που είναι κλειστή η Αττική Οδός άρα η Αττική Οδός πρέπει να πληρώσει στο Ελληνικό Κράτος 2.000.000 €.

Άρα η Αττική Οδός που δεν τήρησε κανένα μέτρο και ευθύνεται για το χάος που επικράτησε πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη.

  • ΟΣΕ. Έκλεισε η γραμμή στη Λιβαδειά και επιβάτες τραυματίστηκαν. 17 ώρες περίμενε ο κόσμος μέσα στο συρμό. Ντροπή. Δηλαδή αν ήταν κάποιος πιο σοβαρά τραυματίας τι θα γινόταν; Θα πέθαινε. Όφειλε ο ΟΣΕ να έχει τις γραμμές ανοιχτές; Ναι έπρεπε. Έπρεπε να κόψουν το λαιμό τους να απεγκλωβιστεί ο κόσμος άμεσα; Ναι έπρεπε. Άρα και ο ΟΣΕ να πληρώσει τα έξοδα κινητοποίησης των αρχών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και επίσης να χρεωθεί 1.000.000 € για παρακώληση συγκοινωνιών. 
  • ΕΘΕΛ. Πριν δοθεί εντολή από την κυβέρνηση για κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιριών η ΕΘΕΛ αποφάσισε να σταματήσει τα δρομολόγια. Ορθά να τα σταματήσει αλλά ας περίμενε λίγο. Έτσι χιλιάδες Αθηναίοι που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για να μεταβούν στην εργασία τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα γραφεία τους και να μην μπορούν να μεταβούν στα σπίτια τους. Έτσι προσωπικά γνωρίζω 3 περιπτώσεις φίλων που έπρεπε να περπατήσουν για αρκετή ώρα μέσα στον χιονιά μπας και φτάσουν σε ένα σταθμό μετρό. Απαράδεκτο η ΕΘΕΛ να παρατήσει τόσο κόσμο. Έτσι δεν πρέπει να υποβληθεί και στην ΕΘΕΛ το πρόστιμο;

Πάμε στους ΟΤΑ. Θα ξεκινήσουμε με τους δήμους και θα μιλήσω για τον Δήμο Αθηναίων αφού είμαι εκεί δημότης. Έτσι τις προηγούμενες μέρες δεν είδα να ρίχνουν αλάτι στους δρόμους. Επίσης πάλι δέντρα έπεσαν και στην γειτονιά μου ένα δέντρο πλάκωσε ένα αυτοκίνητο. Ευτυχώς τα δέντρα δεν έπεσαν πάνω σε κάποιο κεφάλι. Σίγουρα ευθύνη για τα δέντρα έχει το Δασαρχείο που αποτελεί μια μόνιμη πληγή και ακόμα αναμένουμε από τον κύριο Μητσοτάκη να βάλει τάξη στα Δασαρχεία όπως υποσχέθηκε το καλοκαίρι μετά τις καταστροφικές φωτιές. Το ίδιο σκηνικό δεν ζήσαμε το 2020; Δεν ζήσαμε με τη Μηδεία το 2021; Άρα δεν έμαθαν από το πάθημα; Σίγουρα όχι. Έτσι βλέπουμε τους δρόμους να είναι κλειστοί διότι δεν έριξαν αλάτι και τα μισά δέντρα στους δρόμους να είναι πεσμένα. Έτσι ξανά τρέχει η Πυροσβεστική να σώσει τη κατάσταση αφού ο Δήμος πέρα βρέχει. Δεν πρέπει να υποβληθεί πρόστιμο στους Δήμους αλλά και στο Δασαρχείο;

Περιφέρεια. Μια άλλη μόνιμη πληγή. Το γνωρίζετε ότι όλες οι κεντρικές οδοί π.χ. Κηφισίας, Μεσογείων κ.α ανήκουν στην περιφέρεια; Τι έκανε η περιφέρεια; Τίποτε για άλλη μια φορά. Έλαμψε δια της απουσίας της. Έτσι δεν πρέπει η περιφέρεια να πληρώσει αποζημίωση στο κράτος που έτρεχε για να καλύψει τις δικές της παραλήψεις;

Πάμε τώρα στο κράτος. Αρχικά βάση αρμοδιοτήτων το μεγάλο μέρος της ευθύνης για να υπάρχουν ανοιχτές κεντρικές οδοί το έχει η περιφέρεια και οι δήμοι. Είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η διακιολογία της κυβέρνησης; Εμείς τους το είπαμε και μας διαβεβαίωσαν ότι όλα καλώς. Τι λέτε; Είσαστε σοβαροί; Ο σωστός ηγήτορας δίνει αρμοδιότητες και επιβλέπει τη σωστή εκτέλεσή τους.

  • Έκανε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έλεγχο σε Περιφέρεια, Δήμους και σε εταιρίες ΜΜΜ για το αν τηρούνται τα μέτρα; Φυσικά και όχι.
  • Εξέδωσε διαταγή απαγόρευσης της κυκλοφορίας φορτηγών; Όχι. Έτσι δίπλωσαν οι νταλίκες και ακινητοποιήθηκαν τα φορτηγά και ο κόσμος έμεινε εγκλωβισμένος
  • Κινητοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας από τη πρώτη στιγμή. Η πλειοψηφία δεν κλήθηκε ποτέ. Λίγες ομάδες έδρασαν αυτοβούλως και κάποιες άλλες κατόπιν κλήσεως των δήμων. ΄
  • Για 3η συνεχόμενη χρονιά βλέπουμε αυτό το χάος. Αλήθεια γιατί δεν υιοθετούμε και εμείς τη χρήση χειμερινών λάστιχων από Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Έτσι το ποσοστό ακινητοποίησης των οχημάτων θα είναι μηδαμινό. Όλη η Ευρώπη ακόμα και χώρες με το ίδιο κλίμα με την Ελλάδα όπως Ιταλία, Ισπανία, Σκόπια κ.α. έχουν τους χειμερινούς μήνες χειμερινά λάστιχα.
  • Τέλος ακούσαμε ότι μόνο η Αττική Οδός θα πληρώσει ένα πρόστιμο σε κάθε όχημα που ακινητοποιήθηκε. Το κράτος δεν πρέπει να  επιβάλει πρόστιμο σε όλους τους ιθύνοντες; Δεν πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί Πολιτικής Προστασίας, Δημοσίας Τάξεως όπως και ο Περιφερειάρχης Αττικής να παραιτηθούν; Δυστυχώς δεν υπάρχει τσίπα.

Έτσι για άλλη μια φορά έτρεξε ο στρατός, η αστυνομία και η πυροσβεστική να σώσει την κατάσταση. Ξέρετε αυτοί οι αντιπαραγωγικοί, οι άχρηστοι. Έτσι είδαμε να εφαρμόζεται το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και οι μονάδες να δρουν βάση σχεδίου. Έτσι από την έναρξη της επιχείρησης σε ελάχιστο χρόνο οι εγκλωβισμένοι οδηγοί έλαβαν κουβέρτες, νερό, τρόφιμα ενώ πολλοί άλλοι απεγκλωβίστηκαν. Στρατιώτες από την Β’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, το 575 Τάγμα Πεζοναυτών, σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευέλπιδων, και τέλος προσωπικό μονάδων του Μηχανικού και του Εφοδιασμού Μεταφορών έσπευσαν να σώσουν κόσμο.

Την ίδια στιγμή δεν ξεχνάμε τους 4.000 αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, της ΕΚΑΜ, της Τροχαίας, της Ασφάλειας που έσπευσαν να βοηθήσουν το κόσμο. Δεν ξεχνάμε τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ που μετέφεραν στην πλάτη κόσμο.

Όπως επίσης δεν ξεχνάμε τους πυροσβέστες που έτρεχαν δεξιά και αριστερά να σώσουν κόσμο και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών.

Για άλλη μια φορά αυτοί έτρεξαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, και την επόμενη βδομάδα ο νεοέλληνας θα τους βρίζει.

Τελικά είχε δίκιο ο γέρο-Καραμανλής που έλεγε ότι ζούμε σε ένα απέραντο φρενοκομείο.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *