Έχουν περάσει 3 χρόνια από τις μεγάλες πορείες (όλοι ξέρουμε ότι δεν ήταν λίγες εκατοντάδες ακροδεξιοί) ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών. Σε λίγους μήνες κλείνουμε και 3 χρόνια από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή. Έτσι βάση αυτών θα δούμε τι ισχύει και ποιο είναι το μέλλον.
Αρχικά θα σας στεναχωρήσω αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής και ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει, όπως άλλωστε έχουν τονίσει οι κκ Μητσοτάκης, Κοτζιάς, Ζάεφ, Τσίπρας κ.α.. Αν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις της συμφωνίας από τη μεριά της Αθήνας τότε η γειτονική μας χώρα αυτομάτως γίνεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για όλο το κόσμο. Αν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις από τα Σκόπια τότε το κράτος θα ονομαστεί όπως επιθυμεί η Ελλάδα. Έτσι βάση αυτού θα ονομάζουμε το κράτος με την ονομασία που έχει ονομαστεί από την Ελλάδα δηλαδή Βόρεια Μακεδονία.
Ας δούμε τι ήθελε η κάθε μεριά και τι κέρδισε και εν συνεχεία θα δούμε τα αποτελέσματα.
ΕΛΛΑΣ
- Αλλαγή του συνταγματικού ονόματος με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προορισμό και για χρήση από όλους. Πλέον η χώρα ονομάζεται Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας. Όμως ισχύει αυτό; Η απάντηση είναι όχι και μια επίσκεψη στη γείτονα χώρα θα σας πείσει. Έτσι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρίες άλλαξαν την ονομασία από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. Όμως πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες διατηρούν το τίτλο Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως:
- Λαική τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (αντίστοιχη με τη δική μας Τράπεζα της Ελλάδος) κάτι που εμφανίζεται και στα δηνάριά τους
- Αστυνομία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας
- Τελωνεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας
- Οδική βοήθεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (αντίστοιχη με την δική μας μας ΕΛΠΑ)
Άρα 1-0 υπερ της Ελλάδος διότι αυτά έπρεπε να είχαν αλλάξει εντός 6 μηνών από την επικύρωση της Συμφωνίας και από τα δυο μέρη. Έτσι από το Ιανουάριο του 2020 έπρεπε να είχαν γίνει οι αλλαγές που ΔΕΝ έγιναν.
- Απεμπλοκή των γειτόνων από τις ανοησίες ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων. Επίσης η αλλαγή στα σχολικά βιβλία. Πλέον αυτό ήδη έχει αρχίσει και γίνεται στη χώρα και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων πλέον γνωρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Μακεδόνες. Όμως το κράτος δεν έχει κάνει τις αλλαγές που οφείλει να κάνει στα αγάλματα των Αρχαίων Ελλήνων ενώ ακόμα υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που επιμένουν στο παραμύθι ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου
2-0 για την Ελλάδα αφού αυτό έπρεπε να γίνει τελειώσει τον Ιανουάριο του 2020
- Η Βόρεια Μακεδονία να ξεφύγει από την Τουρκική σφαίρα επιρροής. Εκεί έχουν γίνει βήματα μόνο σε στρατιωτικά θέματα όπου πλέον ο στρατός της χώρας εκπαιδεύεται από την Ελλάδα. Όμως ακόμα στέλνονται Αλβανικής καταγωγής αξιωματικοί της Βορείου Μακεδονίας για εκπαίδευση στην Τουρκία. Δυστυχώς με ευθύνη και της Ελλάδος δεν είδαμε σπουδαστές από τη Βόρεια Μακεδονία σε Στρατιωτικές Σχολές όπως και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κάτι που θα μας βοηθήσει στο μέλλον αρκετά.
Έτσι το 2-0 παραμένει λόγω της ισοπαλίας σε αυτό το ζήτημα
- Την αύξηση των εμπορικών σχέσεων κάτι που φυσικά έχει γίνει και από τις 2 μεριές
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- Να αναγνωριστεί το Μακεδονικό Έθνος και η Μακεδονική γλώσσα. Αρχικά ποιος ανόητος Έλληνας δέχτηκε αυτό. Δηλαδή η χώρα να λέγεται Βόρεια Μακεδονία αλλά ο κάτοικος Μακεδόνας. Δηλαδή ένας από τη Βόρεια Κορέα δεν λέγεται βορειοκορεάτης; Αυτό ήταν κάτι που ήθελαν τα Σκόπια και η Αθήνα βλακωδώς τους έδωσε και αποτελεί ήττα της Ελλάδος διότι ήταν μια κόκκινη γραμμή της Ελλάδος από το 1953!!! Βέβαια αυτό αποτελεί κόκκινο πανί στη Βουλγαρία η οποία έχει φτάσει στα άκρα γιατί αναγνωρίζει τους Σκοπιανούς ως Βούλγαρους. Δηλαδή όπως είμαστε Έλληνες και Κύπριοι ένα έθνος 2 κράτη. Άλλωστε οι αιτιάσεις της Σόφιας δεν είναι παράλογες αφού και ιστορικά αποδεικνύονται και οι Σκοπιανοί φτιάχτηκαν σαν έθνος το 1947 από τον Τίτο. Πιο πριν ήταν Βούλγαροι βάση των αρχείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Γερμανίας και της Ελλάδος!!! Τέτοιο αυτογκόλ θα μείνει στην ιστορία.
- Να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κάτι που ήταν κοινό όραμα των 2 κρατών κάτι που έγινε.
- Να ενταχθεί η εκκλησία τους (Εκκλησία της «Μακεδονίας») στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κανονικά η Αρχιεπισκοπή Οχρίδος ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Βελιγραδίου, Σερβία. Το θέμα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα λόγω του ονόματος αλλά και λόγω βέτο από το Βελιγράδι.
- Να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση. Αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο και βλακωδώς υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχίλια οι Σκοπιανοί πολιτικοί στους πολίτες τους και έφαγαν ένα ξεγυρισμένο ΑΚΥΡΟ. Έτσι τώρα κοιτάνε να κάνουν μια οικονομική ζώνη με Αλβανία και Σερβία, ένα πλάνο που έχει οργανώσει η Τουρκία. Άρα να που τα Σκόπια δεν έφυγαν από την επιρροή της Άγκυρας!!!!
Έπρεπε να γίνει η Συμφωνία; Η απάντησή μου είναι ΝΑΙ έπρεπε να κάνουμε μια συμφωνία Αθήνας -Σκοπίων αλλά όχι αυτή. Γιατί; Διότι όπως επιβεβαιωνόμαστε αντί να λύσει προβλήματα δημιούργησε προβλήματα και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα στο μέλλον και είναι κάτι που είχαμε πει και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Στο γειτονικό κράτος η Συμφωνία πέρασε χάρη στους Αλβανούς (αποτελούν το 30% του πληθυσμού της χώρας) ενώ οι Σλάβοι απείχαν με ποσοστό άνω του 60%. Βέβαια οι Αλβανοί δεν είχαν το αζημίωτο. Έτσι έλαβαν τρομερά προτερήματα που δεν έχουν οι Σλάβοι. Την ίδια στιγμή οι Αλβανοί δεν κρύβουν τις προθέσεις τους για διάσπαση της χώρας με τις πλάτες της Τουρκίας.
Το περασμένο φθινόπωρο ο Ζάεφ ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές λόγω ότι ο λαός είδε τα ψέματα και τις κάλπικες υποσχέσεις του Ζάεφ. Έτσι εδώ και μήνες οι Σκοπιανοί ζουν σε μια πολιτική κρίση που έχει και μεγάλο αντίκτυπο και στην οικονομία που όλα ακριβαίνουν, η ανεργία καλπάζει, και δεν υπάρχει μέλλον. Στην νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας βλέπουμε ότι εκδιώχθηκαν από την κυβέρνηση οι κύριοι εκφραστές και υπερασπιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως οι Ζάεφ, Δημητρόφ και η Ραντιμίλια Σερερίνσκα.
Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία έχει ξεσπαθώσει για το θέμα μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους και γλώσσας όπως και για τη καπήλευση της Βουλγάρικης ιστορίας από το μέρος των Σκοπίων. Την ίδια στιγμή πάνω από 600.000 Σκοπιανοί (δηλαδή το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας) έχουν λάβει Βουλγάρικα διαβατήρια και πλέον η Βουλγαρία μιλάει για Βουλγάρικη μειονότητα στη χώρα ενώ αξιώνει και το 40% των εδαφών της Βορείου Μακεδονίας (ανακοινώσεις μέσω «ακροδεξιών» οργανώσεων). Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών γνωρίζουν ότι είναι βουλγάρικης καταγωγής και πλέον όλο και περισσότεροι το αναφέρουν ανοιχτά.
Την ίδια στιγμή τα όνειρα ότι τα Σκόπια θα φύγουν από την επιρροή της Άγκυρας έχουν γίνει εφιάλτες. Ότι ήρθαν 100 Σκοπιανοί να εκπαιδευτούν από τον Ελληνικό Στρατό δεν λέει κάτι. Έτσι έχουμε:
- Ακόμα και σήμερα ΟΛΑ τα τζαμιά της Βορείου Μακεδονίας κατασκευάζονται με Τουρκικά κονδύλια
- Οι Αλβανοί των Σκοπίων είναι πειθήνια όργανα του Έντι Ράμα (πρωθυπουργού της Αλβανίας) και του Ερντογάν. Οι Αλβανοί αποτελούν το 30% του πληθυσμού της χώρας και ονειρεύονται τη Μεγάλη Αλβανία που περιλαμβάνει το 45% της Βορείου Μακεδονίας. Έτσι ότι είναι να περάσει στη βουλή πρέπει να περάσει με ψήφους των Αλβανικών κομμάτων τα οποία φυσικά θα υποστηρίξουν τα Τουρκικά Συμφέροντα
- Οι Αλβανοί της Βορείου Μακεδονίας στέλνονται για εκπαίδευση στην Τουρκία είτε σε στρατιωτικές σχολές είτε σε πανεπιστήμια. Κανείς Σκοπιανός δεν ήρθε σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο
- Η μη είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε τα Σκόπια να συμπράξουν με το Βελιγράδι και τα Τίρανα στη δημιουργία μιας κοινής ανοιχτής οικονομικής ζώνης που από πίσω είναι η Τουρκία!!! Όλα τα πρόβατα στο μαντρί.
- Την ίδια στιγμή οι Σκοπιανοί που περίμεναν είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης είδαν τα όνειρά τους να καταστρέφονται και αρκετοί πλέον προσανατολίζονται στο VMRO-DPMNE που υποστηρίζεται από Βουλγαρία και Τουρκία
Άρα ο ισχυρισμός ότι τους απομακρύναμε από την Τουρκία έχει καταρριφθεί.
Τι κάνουμε εμείς τώρα; Λοιπόν όπως είδαμε και πιο πάνω βάση της Συμφωνίας μπορούμε να την προσβάλουμε διεθνώς και να νικήσουμε αφού τα Σκόπια δεν τήρησαν τις απαιτήσεις της συμφωνίας. Όμως μήπως αν κινηθούμε πολύ επιθετικά θα τους δώσουμε στο πιάτο της Τουρκίας μια ώρα αρχύτερα; Αυτό πρέπει να αποφευχτεί.
Κάποιοι φωστήρες θα πουν ότι το κράτος της Βορείου Μακεδονίας πάει για διάλυση και τι μας νοιάζει. Ναι έτσι φαίνεται ότι πάει για διάλυση αλλά μας συμφέρει αυτό; Πρόσφατα Σέρβοι και Σκοπιανοί αναλυτές τόνιζαν το κίνδυνο της διάσπασης των Σκοπίων που θα αποκλείσει τον άξονα Βελιγράδι – Αθήνα αλλά και μια διάσπαση θα βοηθήσει την Τουρκία να εισχωρήσει ακόμα πιο δυναμικά στην περιοχή μέσω του διαίρει και βασίλευε. Άλλωστε και η Βουλγαρία και η Αλβανία είναι υποτακτικοί της Τουρκίας. Άρα πάλι η Τουρκία παίρνει το πάνω χέρι.
Έτσι πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη της Βορείου Μακεδονίας και να προβεί στις κάτωθι αλλαγές:
- Την απαίτηση την άμεση εφαρμογής της συμφωνίας στο 100% (ονομασίες δημοσίων υπηρεσιών, θέματα με τα αγάλματα και τα σχολικά βιβλία) εντός 1 μήνα αλλιώς θα πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο το οποίο και θα καταδικάσει τα Σκόπια. Κάτι που δεν συμφέρει από πολλές απόψεις τα Σκόπια.
- Να επιβάλει αλλαγές όπως
- Απάλειψη του μακεδονικού έθνους και γλώσσας κάτι που θα υποστηρίξει και η Βουλγαρία και ανοίγει ξανά ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Το άνοιγμα θέσεων Σκοπιανών σπουδαστών σε Ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές όπως και σε πανεπιστήμια
- Την υπογραφή κοινής Αμυντικής Συμφωνίας και τη δημιουργία κοινής Ταξιαρχίας μεταξύ των 2 χωρών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όπου η Τουρκία απευθείας αποκλείεται!!!
- Την υπογραφή διμερούς εμπορικής συμφωνίας για ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ των 2 χωρών άνευ δασμών και για την παροχή ενέργειας.
Ίσως με αυτά τα απλά βήματα να μπορέσουμε να:
- περάσουμε τις θέσεις
- να βοηθήσουμε στην σταθερότητα, στην ειρήνευση και στην ανάπτυξη της περιοχής
- να μειώσουμε την Τουρκική επιρροή
- Να αποκτήσουμε ένα σύμμαχο
Δυστυχώς η διπλωματική μυωπία τόσων δεκαετιών και η ηλιθιότητα όσων πρόωθησαν αυτή τη συμφωνία πιο πολύ κακό έκανε και σε Αθήνα και σε Σκόπια πάρα βοήθησε. Έτσι η Τουρκία τρίβει τα χέρια της αφού πέρασε το δικό της.
Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων