Κατασκοπεία στην Ελλάδα

      2 Comments on Κατασκοπεία στην Ελλάδα

Η λέξη κατασκοπεία είναι συνυφασμένη στο μυαλό μας με τα βιβλία του Ιάν Φλέμινγκ και τον ήρωα του Τζειμς Μποντ που περιτριγυρίζεται από όμορφες γυναίκες, έχει ζει στη χλιδή και αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η κατασκοπία ξεκίνησε επίσημα από την Κρυπτεία της αρχαίας Σπάρτης με σκοπό την συλλογή σημαντικών πληροφοριών για τη κατάσταση του εχθρού. Η Κρυπτεία είχε και αποστολές «μαύρων επιχειρήσεων» που περιελάμβαναν δολοφονίες επιφανών ειλώτων όπως και επιφανών προσώπων των εχθρών.

Σύμφωνα με την 1η αλλά και τη 2η Συνθήκη της Γενεύης οι συλληφθέντες για  κατασκοπία δεν προστατεύονται από τις 2 αυτές συνθήκες και δεν λογίζονται στρατιωτικό προσωπικό αλλά λογίζονται σαν αντάρτες και τρομοκράτες. Έτσι μπορούν να βασανιστούν και να εκτελεστούν χωρίς νομικές κυρώσεις για το κράτους που τους συνέλαβε. Αυτά βέβαια εν καιρώ πολέμου. Εξαίρεση στην συλλογή πληροφοριών αποτελεί στρατιωτικό προσωπικό που όταν συνελήφθη έφερε τη στολή του στρατού που ανήκει. Επίσημα οι διπλωμάτες προστατεύονται από τη συνθήκη όταν ενεργούν κατασκοπία και η μόνη ποινή τους είναι η απέλαση. Εν καιρώ ειρήνης οι κατάσκοποι δεν προστατεύονται από καμιά συνθήκη και έτσι η χώρα που τους συνέλαβε έχει δικαίωμα να τους φυλακίσει για όσο διάστημα επιθυμεί χωρίς να λογοδοτήσει πουθενά. Πάλι εξαίρεση αποτελεί το διπλωματικό προσωπικό που απλά απελάσετε από τη χώρα.

Στο καιρό της ειρήνης κάθε χώρα έχει δημιουργήσει δίκτυα κατασκοπίας δηλαδή συλλογής πληροφοριών στις γειτονικές της χώρες όπως και σε χώρες και οργανισμούς (ΟΗΕ, ΟΑΣΑ κ.α.) ενδιαφέροντος. Σκοπός είναι να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, διεθνούς ασφάλειας, στρατιωτικών θεμάτων κ.α.

Στην Ελλάδα υπεύθυνη υπηρεσία για κατασκοπία αλλά και αντικατασκοπία (να πιάνει δηλαδή κατασκόπους) είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ενώ υπάρχουν και ανάλογες υπηρεσίες και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δυστυχώς παρ όλες τις προσπάθειες των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών για προστασία της Ελλάδος, οι γκάφες των πολιτικών μας, μας έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τα οποία χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

 • Μη τήρηση μυστικότητας
 • Μη ορθή καταδίκη των κατασκόπων του εχθρού από το Ελληνικό νομικό πλαίσιο.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι το θέμα «μυστικότητα». Σε όλα τα εγχειρίδια μυστικών επιχειρήσεων αναγράφονται με μεγάλα γράμματα: «Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ». Δυστυχώς η Ελληνική πολιτική ελίτ δεν το τηρεί. Σε φίλους, ερωμένες, δημοσιογράφους, δημόσιες δηλώσεις  αλλά και σε μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών δίνουν στεγνά πολλά θέματα ζωτικής εθνικής σημασίας. Δεν είναι απαραίτητα ότι γίνεται αυτό με δόλο αλλά πολλές φορές γίνεται είτε από αφέλεια είτε για αν δείξουν κάποιο «κύρος». Όπως  και να είναι ο λόγος το αποτέλεσμα είναι να διαρρεύσουν οι επιχειρήσεις μας  που οδηγεί στην ακύρωση όλων όσων έχει επιτύχει η Ελληνική κατασκοπία και πολλές φορές η σύλληψη ή και εξόντωση των κατασκόπων μας. Παραδείγματα αυτής της ηλιθιότητας είναι πολλά. Εμείς θα αναφέρουμε 2 απλά παραδείγματα:

 1. Ο κύριος Σταύρος Λάλας γεννήθηκε το 1955 στις ΗΠΑ και δούλευε στο Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών ενώ συγχρόνως ήταν πράκτορας της ΕΥΠ και παρέδιδε πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μεσόγειο και στα Βαλκάνια που απασχολούσαν πολύ την Ελλάδα. Όμως ένας Έλληνας υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας σε Αμερικάνο συνάδελφό του και του έδειξε ότι γνώριζε απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ οδηγώντας εμμέσως το FBI στον Λάλα. Αποτέλεσμα ο Λάλας συνελήφθη και πέρασε 14 χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Τώρα ζει πάμφτωχος στη Καβάλα ξεχασμένος από το Ελληνικό κράτος που ούτε σύνταξη δεν του δίνει. Υπόψιν ότι ο Λάλας ποτέ δεν πληρώθηκε για τις σημαντικές πληροφορίες που έδωσε στην Ελλάδα, πληροφορίες που έσωσαν την χώρα αρκετές φορές από την καταστροφή!!!
 2. Πριν 2 χρόνια 8 Τούρκοι στρατιωτικοί προσγειώθηκαν με το στρατιωτικό τους ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος του κυρίου Ερντογάν και αιτήθηκαν άσυλο. Πρόσφατα αποφυλακίστηκαν και ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία αναλαμβάνει τη φύλαξή τους σε ασφαλή περιοχή. Δια μαγείας διέρρευσε σε Ελληνικές εφημερίδες ο ακριβής χώρος που κρατούνται και η δύναμη που τους φυλάει όπως και είδα και φάτσα κάρτα τα πρόσωπά τους. Ποιος παρέδωσε στις εφημερίδες το ΑΠΟΡΡΗΤΟ σχέδιο φύλαξης τους και μάλιστα ενώ  η Τουρκία απειλεί με απαγωγή τους; Εγώ από τις πληροφορίες που διέρρευσαν στις εφημερίδες και με την βοήθεια του googlemaps μπορώ εύκολα να οργανώσω μια αποστολή εξόντωσης τους, διότι σε περίπτωση απαγωγής πρέπει να υπάρχει και η συνεργασία του κράτους όπου εκτελείται η αποστολή κάτι που το θεωρώ αδύνατο να γίνει στην Ελλάδα.

Έτσι από τα 2 αυτά χαρακτηριστικά παραδείγματα (υπάρχουν δυστυχώς πολλά ακόμα) βλέπουμε καθαρά τις ευθύνες του Ελληνικού κράτους εις βάρος της Ελληνικής ασφάλειας που διακινδυνεύεται εξαιτίας της επιπολαιότητας, της ηλιθιότητας αλλά και του βωμού των ειδήσεων από κάποιους.

Όμως έτσι οδηγούμαστε στο επόμενο πρόβλημα που είναι η αντιμετώπιση των κατασκόπων που δρουν στην χώρα μας και εμείς δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΕ. Απο την μια υπάρχουν υπηρεσιακοί λόγοι που δεν πρέπει να κτυπήσουμε ορισμένα δίκτυά των κατασκόπων του εχθρού σε περίοδο ειρήνης αλλά δεν θα το αναλύσουμε. Ας πούμε μόνο ότι οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πλήρη γνώση για το τι συμβαίνει. Όμως γιατί δεν προσπαθούμε να κάνουμε την ζωή των κατασκόπων πιο δύσκολη; Ας δούμε 2 απλά παραδείγματα:

 • Κάθε μήνα θα συλληφθούν στην Ελλάδα περίπου 20-25 Ευρωπαίοι πολίτες για κατασκοπία εις βάρος της χώρας μας. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι Γερμανοί, Ολλανδοί και Βρετανοί συνταξιούχοι που στρατολογούνται από την Άγκυρα για να συλλέξουν στρατιωτικές πληροφορίες από στρατιωτικά αεροδρόμια, ναυστάθμους και μονάδες των νησιών και του Έβρου. Οι εν λόγω κατάσκοποι καταδικάζονται σε ποινές 1-3 ετών φυλάκισης με αναστολή ενώ σαν πολίτες της ΕΕ μπορούν να ξαναέρθουν στην χώρα μας όποτε επιθυμούν. Δηλαδή κάνουμε μια τρύπα στο νερό.
 • Το πιο τραγικό είναι ότι Έλληνες δημοσιογράφοι δημοσιεύουν απόρρητες πληροφορίες επικίνδυνες για την Εθνική ασφάλεια. Πιο τρανό παράδειγμα ήταν με την κρίση των Ιμίων που οι δημοσιογράφοι μετέδιδαν την έξοδο του Ελληνικού στόλου και ανέφεραν και που θα πάνε τα πλοία μας. Τρομερό δώρο για την Τουρκία που έμαθε σε πρώτο χέρι τις κινήσεις του στόλου μας. Κυνηγήθηκε κανείς ποινικά; Φυσικά και όχι.

Παρατηρούμε ότι οι κατάσκοποι λαμβάνουν ποινές χάδια ενώ οι κρατικοί λειτουργοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι είναι με πλήρη ασυλία. Μόνο εμείς το κάνουμε αυτό και τίποτε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσουμε κάθε κατασκοπευτική επιχείρηση στην χώρα μας. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα κτυπήσει καθένα που διενεργεί κατασκοπία εις βάρος της χώρας μας ή διαρρέει απόρρητες πληροφορίες με ποινές φυλάκισης άνω των 20 ετών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας τόσο  για τους κατασκόπους όπως και για κάθε άτομο είτε πολιτικό, διπλωμάτη, δημόσιο υπάλληλο, δημοσιογράφο κ.α. που επέτρεψε τη διάδοση απόρρητων εγγράφων που θα προξενήσουν τρομερή ζημιά στην ασφάλεια της χώρας μας.

Θ.Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Facebooktwitterpinterestinstagram

2 comments on “Κατασκοπεία στην Ελλάδα

  1. admin Post author

   Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, διαθέτει υπηρεσία αντικατασκοπείας, την ΚΥΠ. Το κατά πόσο η υπηρεσία αυτή λειτουργεί σε παρόμοιο επίπεδο όπως η Μοσάντ, είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε και δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *