Η κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.

Το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ σχετικά με τις προσπάθειες εύρεσης μιας κοινής αποδεκτής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ εντός του Α’ Εξαμήνου του 2018. Έτσι οι Έλληνες δέχονται από τα ΜΜΕ ένα βομβαρδισμό ειδήσεων που βλέπουμε την νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να θέλει να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει αυτή η αντιπαλότητα με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας τους ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σε παλαιότερα άρθρα μας μιλήσαμε αρκετά για αυτό το θέμα και ειδικά για τις ευθύνες των Ελληνικών Κυβερνήσεων από το 1957 όπου η περιοχή Βαρντάσκα ονομάστηκε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας έως και σήμερα όπου βασικά όλες οι κυβερνήσεις είτε έκαναν τα στραβά μάτια ή ήθελαν να μεταφέρουν την καυτή πατάτα στις μελλοντικές γενιές. Το 2008 μόνο ο τότε πρωθυπουργός κύριος Καραμανλής έβαλε βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κάτι που διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση στους Σκοπιανούς.

Όμως τι ισχύει τώρα και είναι καλή στιγμή εύρεσης μιας λύσης;

Στο πρώτο ερώτημα βλέπουμε ότι η ΠΓΔΜ μετά από μια μακριά πολιτική κρίση έβγαλε τελικά μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με την υποστήριξη των Αλβανικών κομμάτων της χώρας. Η νέα κυβέρνηση του κυρίου Ζάεφ δείχνει μια πιο δυτική πολιτική που πλέον σε αντίθεση με τον προκάτοχό του κύριο Γκρουέφσκι, απομακρύνεται από την Τουρκική και την Ρωσική επιρροή και επικεντρώνεται στην είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Και στα δυο όμως πρέπει ο κύριος Ζάεφ να περάσει το σκόπελο Ελλάδα σχετικά με το θέμα ονομασίας τους κράτους.

Γιατί όμως η ΠΓΔΜ ξαφνικά όμως έκανε μια στροφή 180 μοιρών προς την Ελλάδα και ουσιαστικά δείχνει φαινομενικά να δίνει γη και ύδωρ; Πρώτον δεν δίνει γη και ύδωρ και δεύτερο υπάρχει λόγω ύπαρξης της ΠΓΔΜ. Η ΠΓΔΜ όπως πρόσφατα είδαμε σε δημοσκόπηση οι σλάβοι είναι ενάντια σε μια αλλαγή του ονόματος ενώ οι Αλβανοί κατά 80% (αποτελούν το 27% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ) επιθυμούν αλλαγή ονόματος. Σε αυτό το σημείο ας υπενθυμίσουμε ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αναγνωρίζονται ως Αλβανοί που ζουν στην ΠΓΔΜ και δεν αναφέρουν ότι είναι «Μακεδόνες». Οι Αλβανοί με έντονη εθνική συνείδηση δεν έχουν ενδιαφέρον για το όνομα της χώρας τους σε αντίθεση με τους σλάβους έχουν αφού άλλωστε είναι η Τρίτη γενιά που μεγαλώνουν σαν «Μακεδόνες» απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου στο σχολείο μαθαίνουν ότι δεν είναι σλάβοι άλλα Μακεδόνες που δεν έχουν σχέση ούτε με Έλληνες αλλά ούτε με Σλάβους ενώ η Ελληνική Μακεδονία έχει καταληφθεί από τους Έλληνες.

Όμως από το 2001 η ΠΓΔΜ μαστίζεται από ταραχές μεταξύ σλάβων και Αλβανών που οι δεύτεροι επιθυμούν την Κοσοβοποίηση της Δυτικής ΠΓΔΜ και της ένωσής τους με το Κόσοβο και την Αλβανία. Ο Αλβανικός κίνδυνός τα τελευταία χρόνια δυναμώνει και δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης της χώρας. Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία εδώ και περίπου 15 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πόλεμο στην ΠΓΔΜ με τη δημιουργία μιας Βουλγάρικης μειονότητας κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα η μη αναγνωρισμένη «μακεδονική» εκκλησία να έχει αποσπαστεί από την Σερβική εκκλησία και να έχει γίνει μέρος της Βουλγάρικης εκκλησίας. Έτσι μια είσοδος στην ΕΕ και εν συνεχεία στο ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να βρει μια πολιτική ισορροπία και μια ασφάλεια και αποφυγή μιας νέας εμφύλιας σύγκρουσης.

Όμως μας δίνουν γη και ύδωρ; Φυσικά και όχι. Αρχικά οι Σκοπιανοί έχουν κερδίσει το παιχνίδι χάρη στην Ελληνική ολιγωρία. Όλος ο κόσμος τους λέει «Μακεδόνες» ακόμα και Έλληνες πολιτικοί όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κύριος Μπουτάρης και πολιτικοί όπως ο κ Γιαβρόγλου, ο κύριος Τσακαλώτος, ο κύριος Πολάκης, η κυρία Παπαρήγα κ.α.. Ακόμα και να πάμε στην λύση με το γεωγραφικό προσδιορισμό και ας πούμε ότι θα ονομαστούν Άνω Μακεδονία. Στις ΗΠΑ έχουν πχ τη Βόρεια Καρολίνα, πως λέγονται οι κάτοικοι; Καρολινέζοι και όχι Βορειο καρολινέζοι. Έτσι όπως και να βγει η νέα ονομασία πάλι όλος ο κόσμος θα τους λέει Μακεδόνες, τη γλώσσα τους Μακεδονική κ.α. Εκεί έχουν κερδίσει. Δεν με πιστεύετε; Μιλήστε με Βουλγάρους ή Σέρβους ή ακόμα με Γερμανούς, Γάλλους κ.α.. Παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει δίκιο αλλά τους αναφέρουν Μακεδόνες, την γλώσσα τους Μακεδονική και την χώρα τους Μακεδονία.
Όμως μην υποκύπτετε στην προπαγάνδα των ΜΜΕ. Ναι δεν αναμένουμε επίθεση των Σκοπιανών και τα σενάρια περί επίθεσης των Σκοπιανών για την κατάληψη της Μακεδονίας είναι επιεικώς γελοία. Όμως ας δούμε 4 βασικά πράγματα που έγιναν πρόσφατα:

• Αφγανιστάν οι Σκοπιανοί μοίραζαν φυλλάδια και αναμνηστικά που ανέφεραν την χώρα τους Μακεδονία, ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι η Ελληνική Μακεδονία είναι υπό Ελληνική κατοχή
• Ιούνιος του 2017 το 64% των πολιτών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί της χώρας τους είναι οι Έλληνες.
• Ο κύριος Ζάεφ ανέφερε σε συνέντευξή του στις Αρχές Δεκεμβρίου 2017 ότι η χώρα τους λέγεται Μακεδονία, ότι αυτός είναι Μακεδόνας και κανένας δεν πρόκειται να του πάρει την εθνική του ταυτότητα
• Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Ζάεφ ανέφερε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Έλληνες.
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω παντού τα παιδιά των Σκοπίων βομβαρδίζονται για την «μακεδονική» τους ταυτότητα και ιστορία. Δηλαδή μια πλύση εγκεφάλου ενώ οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ έχουν ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του «τσίρκου» της πλατείας των Σκοπίων και στην δημιουργία- παραχάραξη της δικής τους ιστορίας. Την ίδια στιγμή η ανεργία στην ΠΓΔΜ είναι στο 37%, έχουν τα προαναφερθέντα προβλήματα με την Αλβανική μειονότητα, το σύστημα υγείας τους είναι άθλιο και για απλές επεμβάσεις έρχονται στην Ελλάδα, έχουν άθλιο οδικό δίκτυο και σοβαρότατο πρόβλημα φτώχειας. Αυτά δείχνουν ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Γιατί εμείς όμως πρέπει να βρούμε λύση; Πρώτον όπως ανέφερα δυστυχώς το παιχνίδι της ονομασίας έχει χαθεί. Έτσι δεν έχουμε άλλη επιλογή αφού όπως και να βγαίνει ο κόσμος την ξέρει τη χώρα σαν Μακεδονία με 187 χώρες να την έχουν επισήμως αναγνωρίσει. Δεύτερον έχει μείνει το θέμα ιστορίας που είναι ευκαιρία να αλλάξουμε αυτό το κομμάτι και εκεί παίζει το παιχνίδι. Αν δείτε τις δηλώσεις όλων των πολιτικών μας θα δείτε ότι δεν αντιδρούν στο γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά αντιδρούν στον αλυτρωτισμό και στην παραχάραξη της ιστορίας. Τρίτον είναι ότι αν η ΠΓΔΜ αντιμετωπίσει νέο εμφύλιο πόλεμο τότε θα επηρεαστούμε αρνητικά και εμείς. Τέταρτον είναι ευκαιρία να πετάξουμε έξω την Τουρκία από την ΠΓΔΜ και να σβήσουμε ένα δεύτερο μέτωπο σε περίπτωση σύρραξης Ελλάδος-Τουρκίας και να επικεντρωθούμε στον πραγματικό μας εχθρό την Τουρκία. Ναι η Τουρκία έχει επέμβει έντονα στην περιοχή για τη δημιουργία δευτέρου μετώπου στην Ελλάδα και ενίσχυση των μουσουλμάνων Αλβανών. Δεν είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Ερντογάν που κάλεσε τους Αλβανούς να ενώσουν τα εδάφη τους στα Βαλκάνια.

Ως στιγμής ο κύριος Κότζιας ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει δείξει ότι είναι ένας πολύ προσεκτικός και αποτελεσματικός διπλωμάτης κάτι που η Ελλάδα έχει να δει από την θητεία του κύριου Μολυβιάτη πριν 10 χρόνια.
Αυτό που θα πρότεινα είναι το εξής:
• Η κυβέρνηση των Σκοπίων άμεσα να αλλάξει τα σχολικά της βιβλία σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο και την αναγνώριση ότι το Μακεδονικό Βασίλειο ήταν Ελληνικό.
• Την εισαγωγή στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ ότι δεν φέρει επεκτατικές τάσεις προς την Ελλάδα.
• Την άμεση αλλαγή ονόματος της Εθνικής Οδού Γευγέλης- Κουμάνοβο και του Αεροδρομίου των Σκοπίων που ονομάζονται Μέγας Αλέξανδρος
• Την απομάκρυνση των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φίλιππου Β’ από όλη τη χώρα ή την παραμονή των αγαλμάτων και της ένταξης της επιγραφής ότι είναι οι δύο βασιλιάδες Έλληνες.

Έτσι σώζουμε το θέμα ιστορίας κάτι που μπορούμε ακόμα να σώσουμε και είναι το πιο σημαντικό.
Μετά βάση και προηγούμενου άρθρου μας θα ονομαστεί το κράτος με γεωγραφικό προορισμό (Άνω ή Βόρεια Μακεδονία) ή ακόμα καλύτερα με εθνικό προορισμό (Σλαβική Μακεδονία) κάτι όμως που θα προξενήσει το μένος των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Προσωπικά θεωρώ το να επικεντρωθούμε στο Σλαβομακεδονία ή ακόμα καλύτερα και πιο ιστορικά στο Παιονία όπως ονομαζόταν η περιοχή στην αρχαιότητα. Με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το θέμα ονομασίας και ιστορίας σε μια λύση που και οι δυο θα χάσουν αλλά και οι δυο θα κερδίσουν. Δηλαδή μια Σολομώντια λύση.

Εν συνεχεία η Ελλάδα σαν τυράκι για να γίνουν οι αλλαγές δεν θα προτείνει μόνο την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά να προτείνει και άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα:
• Την έναρξη έργων στην περιοχή όπως κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού δικτύου στην ΠΓΔΜ (κάτι που ήδη γίνεται από Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες) , σύγχρονων κέντρων υγείας κ.α.
• Την υπογραφή Κοινής Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Σερβίας- ΠΓΔΜ και Μαυροβουνίου ενάντια στον Αλβανικό και μουσουλμανικό κίνδυνο όπως και συνεργασία των 4 χωρών στο θέμα ασφάλειας και με την Ελλάδα σαν κεντρική δύναμη που θα αναλάβει την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας των 3 χωρών απομακρύνοντας τον Τουρκικό δάκτυλο (το 35% των αξιωματικών στρατού και αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχει εκπαιδευτεί στην Τουρκία). Έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος του Αλβανικού επεκτατισμού, αυξάνει η ασφάλεια της περιοχής και τέλος περιορίζεται δραστικά η Τουρκική επιρροή στην ΠΓΔΜ.

Οι παραπάνω επενδύσεις είναι σημαντικά βήματα που θα δούμε τα οφέλη τους σε 30 χρόνια από τώρα και θα μπορέσουμε να φέρουμε την σταθερότητα και να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην περιοχή ενώ θα σταματήσει αυτό το πολεμικό κλίμα.

Τέλος εύχομαι ειδικά η Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα να σταματήσουν την κατινίστική και λαϊκίστική πολιτική και να κάτσουν να συνεργαστούν για να βρεθεί μια σωστή και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει την ειρήνη και την δημοκρατία τόσο για την Πατρίδα μας όσο και για τα Βαλκάνια.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *