Απαντάμε ΑΚΑΡιαία

      No Comments on Απαντάμε ΑΚΑΡιαία

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να έχει σε λίγες μέρες την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Ελλάδα, στην οποία κινητοποιείται το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα σώματα ασφαλείας και το δημόσιο ενώ αρκετοί Έλληνες έφεδροι θα κληθούν σαν επίστρατοί στις μονάδες τους.

Βέβαια όλα αυτά υπό τους συνεχείς λεονταρισμούς των Τούρκων που μας απειλούν με πόλεμο στο Αιγαίο και με νέα εισβολή στην Κύπρο. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε τους κ.κ. Ακάρ και Τσαβούσογλου να μας λένε πόσο εύκολα θα μας συνθλίψουνε. Όπως είναι αναμενόμενο, τα ΜΜΕ μας έχουν τις δηλώσεις τους πρώτο θέμα και αρκετοί αναλυτές μας λένε πόσο επίφοβη είναι η Τουρκία.

Με λίγα λόγια ας δούμε τι ισχύει:

 • Ο κύριος Ερντογάν έχει αποδείξει πόσο ψυχικά ανισόρροπος είναι. Βλέπει ότι με τις τελευταίες εκλογές δεν έλαβε τα ποσοστά που ήθελε και θέλει να συσπειρώσει το λαό στο πρόσωπό του. Άρα ναι μπορεί να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο διότι από ένα ψυχοπαθή όλα να τα περιμένεις. Βέβαια δεν είναι αυτοκαταστροφικός και το έχει αποδείξει. Μια ήττα με την Ελλάδα θα τον ρίξει από το θρόνο.
 • Ναι η Τουρκική πολεμική βιομηχανία δουλεύει στο φουλ και οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξοπλίζονται συνεχώς. Ναι είναι στα χαρτιά από τους πιο ισχυρούς στρατούς στο ΝΑΤΟ.  Όμως έχουν αρκετό προσωπικό και είναι αυτό το προσωπικό καταρτισμένο; Προσωπικά, αμφιβάλω.
 • Όπως πολύ σωστά είχε πει ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ κος Αποστολάκης η Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου δεν πρέπει να υπολογίζει σε εξωτερική βοήθεια. Ότι κάνουμε μόνοι μας, κάτι που το έχουμε δει πολλές φορές στην ιστορία μας.

Έτσι πολλοί θα πουν ότι ο κίνδυνος Ελληνοτουρκικού πολέμου είναι ορατός. Όχι δεν είναι. Μικρό θερμό επεισόδιο ίσως, πόλεμος όχι. Γιατί; Διότι η Τουρκία προχωρούσε σε σύγκρουση με την Ελλάδα μόνο όταν ήταν σίγουρη και με τις ευλογίες των ξένων (βλ. Κύπρος 1974). Τώρα η κατάσταση έχει ως εξής:

 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ (δηλαδή όλο το ΝΑΤΟ) έχουν πλέον αποτραβήξει την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Άρα δεν θα έχει υποστήριξη κάτι που θα την ζημιώσει πάρα πολύ.
 • Για να κάνει κάποιος πόλεμο στο Αιγαίο (Αιγαίο Πέλαγος να σας θυμίσουμε και άρα θάλασσα) πρέπει να έχει αεροπορική και ναυτική υπεροπλία. Τι ισχύει για την Τουρκία:
  • Η άλλοτε πανίσχυρη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) έχει διαθέσιμο μόνο το 30% των ιπταμένων της διότι οι υπόλοιποι είναι είτε αποστρατευμένοι, είτε φυλακισμένοι, είτε εκτελεσμένοι ή με άσυλο στο εξωτερικό.
  • Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει πλήρη υπεροπλία με τα αεροσκάφη F-16 Block 52 ενάντια στους Τούρκους
  • Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ πιλότους στο ΝΑΤΟ ενώ η Τουρκία είναι ουραγός.
  • Στο Ναυτικό το 45% περίπου των αξιωματικών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν φύγει από την υπηρεσία λόγω των διώξεων του κ. Ερντογάν
  • Το Ναυτικό τους είναι «παγιδευμένο» σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, Γιάλοβα και Σμύρνη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Κοινώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτε που να μην το ξέρει το  Ναυτικό μας και σίγουρα σε περίπτωση πολέμου το Ελληνικό Ναυτικό θα τους αντιμετωπίσει επάξια.
  • Την ίδια στιγμή η κατάρτιση των Τούρκων είναι πολύ υποδεέστερη των Ελλήνων  που υπηρετούν σαν στελέχη στο ΠΝ. Κοινώς οι Τούρκοι δεν το έχουν με τη θάλασσα, πότε το είχαν άλλωστε.
 • Για να μεταφερθούμε στα εδαφικά σύνορα, στον Έβρο η Ελλάδα έχει αξιόμαχες δυνάμεις ενώ το έδαφος είναι σύμμαχός μας και οι Τούρκοι το ξέρουν καλά ότι εκεί θα φάνε τα μούτρα τους. Οι Έλληνες άλλωστε ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε βουνά και χαράδρες και όποιος έχει αμφιβολία για αυτό μπορεί να ρωτήσει τον Ιταλικό στρατό του 1940.
 • Οι διώξεις που έχουν αναφερθεί και παραπάνω, έχουν επηρεάσει και εκατοντάδες αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς που έχουν διωχθεί τα τελευταία 3 χρόνια με αρκετούς να έχουν καταλήξει μετανάστες και φυλακισμένοι. Κυρίως έχει φύγει η αφρόκρεμα των αξιωματικών και έχουν μείνει οι καθεστωτικοί. Αν υπολογίσουμε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί ήταν πάντοτε υποδεέστερα καταρτισμένοι από τους Έλληνες ομολόγους τους (κάτι που έχουμε δει χιλιάδες φορές σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και σε σχολεία), και το συνδυάσουμε με τις διώξεις των καλύτερων Τούρκων αξιωματικών μπορούμε να καταλάβουμε το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των σημερινών στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και χαμηλού ηθικού που επικρατεί λόγω της κατάστασης. Αυτό το είδαμε και στις επιχειρήσεις στην Συρία όπου οι Τούρκοι έφαγαν τα μούτρα τους ενάντια σε λίγες εκατοντάδες αντάρτες με ελαφρύ οπλισμό. Βλέπετε το καλύτερο όπλο να έχεις, αν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις σου είναι άχρηστο. Όπως ορθά έλεγε ο πρώην Α/ΓΕΣ και νυν ΥΦΕΘΑ στρατηγός ε.α. κος Στεφανής «Το καλύτερο μας όπλο είναι ο άνθρωπος». Έτσι ναι έχουμε υπεροπλία έναντι των Τούρκων.

Όμως το πιο σημαντικό που δεν το αναφέρουν οι αναλυτές μας είναι ότι οι Τούρκοι κέρδισαν τους Έλληνες ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ. Το 1897, το 1922 και το 1974 χάσαμε όχι λόγω της ικανότητας του Τουρκικού στρατού αλλά λόγω της διχόνοιας. Την παρούσα στιγμή η Ελλάδα δεν είναι η διχασμένη Ελλάδα του 1974. Η Κύπρος δεν μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο. Έλληνες και Ελληνοκύπριοι είναι ενωμένοι. Επίσης το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σύμπλευση στο θέμα αντιμετώπισης της Τουρκίας από τα κύρια κόμματα της Βουλής (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ). Όσο είμαστε ενωμένοι δεν φοβόμαστε τίποτε, δηλαδή Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ.

Υπολογίζω ότι ο κύριος Ακάρ απλά θέλει να κερδίσει εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Ένα θερμό επεισόδιο ίσως είναι ορατό αλλά όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

 Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω στον κ. Ακάρ ότι οι άδειοι τενεκέδες κάνουν το πιο πολύ θόρυβο. Επίσης αν είναι τόσο ικανοί οι Τούρκοι που θα μας αφανίσουν ας έλθουν. Τι το λέει και δεν το κάνει; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Σίγουρα τα στελέχη και οι οπλίτες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα φροντίσουν να βρεθεί προ δυσάρεστων για αυτόν εκπλήξεων.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *