Αμυντική Βιομηχανία

      No Comments on Αμυντική Βιομηχανία

Έχουμε μιλήσει αρκετά για το προβληματικό ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών στην Ελλάδα όπου εισάγουμε περισσότερο από όσο εξάγουμε. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει ένα οικονομικό έλλειμμα. Το τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το έλλειμμα στην οικονομία μας μπορεί να σας το αναλύσει καλύτερα ο κύριος Μάμαλης γνωστός και ως ΣοσιαΛηστής Οικονομολόγος σαν πιο εξειδικευμένος.

Θα ήθελα να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τον μεγάλο αντίπαλό μας, την Τουρκία και να μάθουμε από τον κύριο Ερντογάν κάποια πράγματα. Όπως έχει αναφερθεί ο κύριος Ερντογάν σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ετοιμάζεται για πόλεμο στο μέλλον και κοιτάει να γίνει η χώρα του αυτάρκης. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες στην Τουρκία με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές, να αυξηθούν οι εξαγωγές και η χώρα να μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση χωρίς ξένες επιρροές όπως φαίνεται με την ανάπτυξη του 13% που έχει (σε αντίθεσή με την συνεχόμενη για 10η χρονιά ύφεση της Ελλάδος) . Ένα παράδειγμα είναι ότι πλέον παράγει η ίδια αυτοκίνητα, πλοία, αεροσκάφη κ.α. Έτσι Το 75% των οπλικών της συστημάτων κατασκευάζεται εγχώρια σε σχέση με λιγότερο των 10% των Ελληνικών. Την ίδια στιγμή  το 60% των Γερμανικών και Γαλλικών αυτοκινήτων κατασκευάζεται στην Τουρκία που σημαίνει επενδύσεις, εργασία και τέλος είσοδος χρήματος στην τοπική οικονομία. Στον αντίποδα έχουμε την Ελλάδα που ο λαϊκισμός και οι αθρόες επιδοτήσεις της δεκαετίας του 1980 και του 1990 μας κατέστρεψαν και περιμένουμε τα πάντα από έξω ενώ σαν κηφήνες περιμένουμε τα λεφτά από την «καταραμένη» ΕΕ. Έτσι απλά έχουμε ένα εμπορικό ισοζύγιο που όλο και αυξάνει τις εισαγωγές με αποτέλεσμα τη συνεχή διάλυση της οικονομίας μας.

Άλλωστε είτε πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία είτε ζούμε την οικονομική κρίση οι αρχές είναι οι ίδιες. Εκεί που πρέπει να βασιστούμε για το στρατό είναι η αμυντική βιομηχανία και για το γενικότερο πληθυσμό θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αγροτική πολιτική. Στο σημερινό μας άρθρο θα εξετάσουμε την αμυντική βιομηχανία βάση και των προσφάτων δηλώσεων του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν αρχηγού του Ευρωστρατού Στρατηγού Κωσταράκου Μιχαήλ.

Κάθε κυρίαρχο κράτος για να μπορεί να επιβιώσει από μια οικονομική κρίση ή ένα πόλεμο πρέπει κατ’ ελάχιστο να καλύπτει το 70% των αναγκών της εγχώρια. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό για παράδειγμα η Βρετανία κόντεψε το 1940 να χάσει το πόλεμο διότι δεν είχε αυτό το ποσοστό και σώθηκε χάρη στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Νότια Αφρική τη δεκαετία του 1980 αναπτύχτηκε παρόλο το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών λόγω apartheid διότι κατά 85% στηρίχτηκε στην εντόπια παραγωγή της.

Όπως είχε ειπωθεί και σε  παλαιότερο άρθρο η δημόσια αμυντική βιομηχανία είναι ένα τεράστιο αγκάθι διότι έπεσε θύμα των πολιτικάντηδων και του λαϊκισμού. Προτού ξεκινήσουμε όμως την ανάλυση θα θέσω κάποια ερωτήματα από την εποχή που ήταν υγιής τομέας. Πόσοι γνωρίζουν ότι:

 • Το πρώτο drone που πέταξε ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ κατασκευάστηκε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) τη δεκαετία του 1980;
 • Πόσοι γνωρίζουν ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα θεωρούνται από τα καλύτερα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;
 • Ότι το 1995 παρουσιάστηκε το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης που κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες του στρατού και στο 1/3 του κόστους άλλων συστημάτων του εξωτερικού; Γιατί δεν προχώρησε; Όχι δεν φταίνε Γερμανοί και Αμερικάνοι αλλά οι δικοί μας συνδικαλιστές.
 • Ποίος γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα 2 βαλλιστικά εργαστήρια του ΝΑΤΟ στο κόσμο;

Και όμως ισχύουν. Όμως δεν τα αξιοποιούμε. Γιατί; Διότι η δημόσια αμυντική βιομηχανία μετατράπηκε σε πάρκινγκ για να βολέψουμε τον κομματικό στρατό των κηφήνων που χρησιμεύουν μόνο για να ψηφίσουν τους πολιτικούς που τους βόλεψαν. Κάποια παραδείγματα για να καταλάβουμε όμως τη κατάσταση που έχουμε φτάσει:

 • Εισάγουμε πυρομαχικά από το εξωτερικό διότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν όπως και οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί. Έτσι ο στρατός στηρίζεται κατά 100% σε πυρομαχικά από Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Σε περίπτωση πολέμου και τυχόν εμπάργκο όπλων, πέρα των 6 μηνών δεν θα έχουμε πυρομαχικά να πολεμήσουμε!!! Στο ίδιο πνεύμα τα ΕΑΣ απέρριψαν συνεργασία με τον Στρατό για τη προμήθεια νέου πιστολιού για τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (τα υπάρχοντα είναι κατασκευή 1945-1948!!!). Επίσης αρνήθηκαν τη συνεργασία με τη Γερμανική Heckler & Koch για την παραγωγή οπλισμού για τους στρατούς Νορβηγίας και Γαλλίας (περίπου 350.000 τυφέκια). Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια τουλάχιστον 500 νέων θέσεων εργασίας ατόμων που θα μπορούσαν να δουλέψουν.
 • Κάνουμε θέμα και πανηγυρίζουμε διότι προμηθευόμαστε από τις ΗΠΑ τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113 τεχνολογίας του 1960-1970 και πλέον ακατάλληλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ενώ μπορούμε να παράγουμε εμείς δικά μας τεθωρακισμένα οχήματα με σύγχρονη σχεδίαση 100% Ελληνικά (πχ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ οπλισμός ΕΑΣ, όχημα ΕΛΒΟ, ηλεκτρονικά Intracom). Μάλιστα τα μεταχειρισμένα οχήματα που λαμβάνουμε από ΗΠΑ χρήζουν επισκευών και αναβαθμίσεων που αποτελεί ένα τεράστιο κόστος. Έτσι γιατί με τα ίδια λεφτά να μην παράγουμε εμείς ένα καθαρά δικό όχημα όπως κάνει η Ιταλία ή η Γαλλία ή η Γερμανία ή η Τουρκία; Επίσης γνωρίζεται ότι το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες του σύγχρονου πεδίου μάχης, είχε το 1/3 του κόστους και ανώτερα ηλεκτρονικά συστήματα και οπλισμό αντίστοιχων ξένων τεθωρακισμένων από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά, που κατασκευάστηκαν 10 χρόνια ΜΕΤΑ το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Αλλά οι συνδικαλιστές της ΕΛΒΟ μαζί με αριστερές παρατάξεις μπλόκαραν το όλο επιχείρημα. Οι ίδιοι συνδικαλιστές  κόλλησαν τις επενδύσεις του ομίλου Μυτιληναίου, της Mercedes και DAF για παραγωγή των φορτηγών και άλλων οχημάτων στην Ελλάδα. Αλήθεια δεν σας κάνει εντύπωση όταν πάτε Γερμανία ότι η αστυνομία, ο στρατός τους και η πυροσβεστική τους έχουν Γερμανικά οχήματα; Δεν σας κάνει εντύπωση ότι στην Ιταλία ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, δημόσιο και τομείς υγείας έχουν Ιταλικά οχήματα; Το ίδιο και στην Γαλλία και στην Ισπανία και στις ΗΠΑ που εξοπλίζονται με εγχώρια οχήματα. Οι Έλληνες δεν το κάνουμε και έτσι για παράδειγμα την Αστυνομία να έχει λεωφορεία της Τουρκικής Otokar!!! Τώρα κλαίμε γιατί η ΕΛΒΟ θα κλείσει τέλος του χρόνου, γιατί έχουμε τεράστια ανεργία και γιατί η άμυνα μας είναι πολύ πίσω της Τουρκικής. Αν είχε προχωρήσει το ΚΕΝΤΡΑΥΡΟΣ όπως και η ανανέωση του στόλου των οχημάτων του στρατού (φορτηγά, λεωφορεία) όπως και πολιτικών μέσων (ασθενοφόρα, λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών κ.α) θα είχαν δημιουργηθεί περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας.
 • Δεν έχουμε κυνηγήσει όλες οι βαλλιστικές δοκιμές του ΝΑΤΟ να γίνονται στην Ελλάδα από τη στιγμή που έχουμε ένα από τα 2 ΝΑΤΟικά βαλλιστικά εργαστήρια στην Ευρώπη (Αθήνα και Γερμανία). Έτσι όταν ο Γαλλικός στρατός θέλει να κάνει δοκιμές πάει στη Γερμανία διότι οι δικοί μας δεν το προμοτάρουν. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το 2017 σε διαγωνισμό των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για αντιβαλλιστικά ζήτησαν και βαλλιστικό έλεγχο από Γαλλικό εργαστήριο. Να φέρουν δουλειά και στους Γάλλους κάτι που δεν κάνουμε εμείς με αποτέλεσμα οι μέρες λειτουργίας του Βαλλιστικού σταθμού της ΕΑΣ είναι μετρημένες.
 • Έχουμε από τους πιο εξειδικευμένους κατασκευαστές πλοίων παγκοσμίως και ψάχνουμε να πάρουμε αποσυρμένα πλοία από το εξωτερικό ηλικίας 30-40 ετών ενώ μπορούμε να παράγουμε τα πάντα στην Ελλάδα και να δημιουργήσουμε τουλάχιστον 3000-4000 νέες θέσεις εργασίας. Αλήθεια δεν κατασκευάσαμε Αρματαγωγά, πυραυλάκατους, υποβρύχια κ.α. στην Ελλάδα; Γιατί να μην μπορούμε να κατασκευάσουμε και άλλα πλοία τόσο πολεμικά όσο και εμπορικά; Η μαγική λέξη είναι συνδικαλιστές διότι σε συνεργασία με αριστερές πολιτικές παρατάξεις έφεραν τη καταστροφή στα ναυπηγεία της Ελλάδος και από επικερδή επιχείρηση τα έχουν καταντήσει μια μαύρη τρύπα.

Μετά απορούμε γιατί έχουμε 30% ανεργία και αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Όμως σε αυτό το κομμάτι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει και ο στρατός και ειδικά το προμηθευτικό σύστημα της Ελλάδος που είναι αντιπαραγωγικό. Έτσι έχουμε:

 • Τον στρατό να λειτουργεί στρατιωτικά εργοστάσια (ΣΕ) όπου απασχολεί άτομα που δεν γνωρίζουν το αντικείμενό εργασίας τους και αυξάνει το κόστος εργασίας. Για παράδειγμα αυτή στιγμή ο στρατός αγοράζει από την ιδιωτική αμυντική βιομηχανία τη στολή παραλλαγής με €25 το σετ. Επειδή θέλουν να ξαναλειτουργήσει το 700 ΣΕ για να βολέψουν 500 άτομα (ψηφοφόρους) θα κατασκευάζουν εκεί στολές με κόστος που υπολογίζεται σε €150 ανα τεμάχιο δηλαδή 6 φορές το σημερινό κόστος ή αλλιώς περίπου € 9.000.000 το χρόνο. Την ίδια στιγμή έχουν παρκαρισμένο μηχάνημα κατασκευής αρβυλών κόστους €1,2 εκατομμυρίων που θα κατασκεύαζε αρίστης ποιότητας άρβυλα με κόστος €43 ευρώ το ζευγάρι. Εμείς όμως συνεχίζουμε να απασχολούμε άσχετο κόσμο και έτσι έχουμε άθλιας ποιότητας άρβυλα με κόστος €65 το ζευγάρι. Σε κανένα άλλο στρατό δεν γίνονται αυτά. Ο στρατός είναι να πολεμάει και όχι να φτιάχνει άρβυλα, ή στολές. Αυτό όμως το Σώμα Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) και οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν και έτσι ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώνει ένα σκασμό χρήματα τζάμπα και βερεσέ. Να θυμίσω ότι σε όλο το ΝΑΤΟ το ΣΥΠ είναι να βγάζει δαπάνες προμηθειών και να ελέγχει τις αποθήκες. Η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών γίνεται από ιδιώτες που είναι γνώστες του αντικειμένου και η παραγωγή γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες.
 • Οι αγορές πολλών υλικών (σφαίρες, εξαρτύσεις, αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές, άρβυλα, καθαριστικά, κ.α.) μονάδων γίνονται κατά κύριο λόγο από εμπόρους και μεμονωμένα. Έτσι αντί να γίνονται κεντρικές καιμαζικές παραγγελίες από το ΓΕΣ στους κατασκευαστές, μπαίνουν οι έμποροί και χάνονται χιλιάδες ευρώ κάθε έτος. Γιατί χάνονται; Γιατί:
  • Ο έμπορος θέλει να βγάλει κέρδος έτσι η τιμή θα είναι σίγουρα πιο ακριβή από του κατασκευαστή
  • Δεν γίνονται μαζικές παραγγελίες για να κερδίσει ο στρατός.
  • Τα άτομα που κάνουν τις δαπάνες δεν είναι γνώστες με αποτέλεσμα οι έμποροι να τους πλασάρουν ότι σαβούρα υπάρχει
  • Πολλές φορές οι έμποροι κλέβουν τις ένοπλες δυνάμεις. Τα λεφτά δίνονται στις μονάδες το Οκτώβρη και μέχρι Νοέμβρη πρέπει να έχει γίνει η παραγγελία και η παράδοση αλλιώς χάνονται τα χρήματα. Εννοείται ότι το 90% είναι αυτό αδύνατο. Έτσι κάνουν εικονικά τιμολόγια ότι παραδόθηκαν τα πράγματα προκειμένου οι μονάδες να μην χάσουν τα χρήματα. Ο έμπορος το Δεκέμβρη πληρώνεται και δεν παραδίδει το εμπόρευμα ή παραδίδει κατώτερης ποιότητας εμπόρευμα από αυτό που ζητήθηκε.

Τέλος το Σώμα Υλικού Πολέμου έχει κρατήσει τις τεχνικές προδιαγραφές για υλικά οπλίτη πεζικού ίδια από το 1971!!!! Οι απαιτήσεις είναι πολύ χαμηλές, δεν ακολουθούν τα σύγχρονα πρότυπα και ο στρατιώτης είναι ουσιαστικά γυμνός. Η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουμε λεφτά. ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Θέλετε να βρείτε λεφτά τότε καταργήστε τα στρατιωτικά εργοστάσια και αντιγράψτε το κανονισμό προμηθειών του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία, η Λεττονία, η Λιθουανία και η Εσθονία που το ακολούθησαν πριν 10 χρόνια  είδαν μείωση δαπανών κατά 55%. Στο ίδιο κλίμα και η Ρωσία πλέον βασίζει στο 100% την άμυνά της σε ιδιωτικές εταιρίες. Μόνο Ελλάδα, Σερβία, Ιραν, Κίνα και Βόρειος Κορέα ακόμα συντηρούν κρατική αμυντική βιομηχανία. Με τα χρήματα αυτά που θα σωθούν μπορούμε μέσα σε 5 χρόνια να εξοπλίσουμε τον στρατιώτη πεζικού με την τελευταία τεχνολογία σε οπλισμό, ρουχισμό και υλικά.

Την ίδια στιγμή που η Δημόσια Αμυντική Βιομηχανία και τα Στρατιωτικά εργοστάσια είναι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, η ιδιωτική αμυντική βιομηχανία κάνει θαύματα. Εταιρίες όπως η Intracom, η Κώστας Σιαμίδης, η Barracuda, η Theon κ.α. μας δείχνουν το δρόμο με συμβόλαια στο εξωτερικό που αντίστοιχες εταιρίες της Γερμανίας, Ισραήλ, Τουρκίας, Γαλλίας δεν μπορούν να κερδίσουν. Άρα δεν είναι ότι δεν έχουμε ικανότητες απλά στο δημόσιο ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ!!! Στην υγειά του κορόιδου Έλληνα φορολογούμενου που πληρώνει.

Αν όμως καταφέρουμε να σπάσουμε το απόστημα των κηφήνων της αμυντικής βιομηχανίας με τις ιδιωτικοποιήσεις τους και πλέον τις εξαρτηθούμε στις ιδιωτικές εταιρίες θα μπορέσουν οι ένοπλες δυνάμεις να καλύψουν εγχώρια τις ανάγκες τους έτσι ώστε σε περίπτωση πολέμου να μην εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες.

Όμως θα έχει και αντίκτυπο στην κοινωνία κυρίως με δημιουργία περίπου 10.000 νέων θέσεων εργασίας, με μείωση δαπανών σε λάθος πράγματα, και σε συνδυασμό με την αλλαγή του εμπορικού ισοζυγίου να έχουμε τη  δυνατότητα εξεύρεσης χρημάτων για κάλυψη άλλων τομέων (υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος).

Αυτά απαιτούν πολιτική βούληση και σθένος που δεν έχουν οι πολιτικοί μας οι οποίοι αναλώνονται σε ανούσιες κοκορομαχίες και λαϊκισμούς και επικεντρώνονται στο να συντηρούν το στρατό των βολεμένων κηφήνων ψηφοφόρων τους.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *