Ίμια 2, το βαθύτερο νόημα

      No Comments on Ίμια 2, το βαθύτερο νόημα

Στις 13 Φεβρουαρίου ξυπνήσαμε με την είδηση ότι στην περιοχή των Ιμίων Τουρκικό Σκάφος της ακτοφυλακής εμβόλισε εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων πλοίο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ξυπνώντας μνήμες από το Γενάρη του 1996.  Όμως ξύπνησαν μνήμες ή είναι μια πάγια θέση; Αλήθεια τι κρύβεται από πίσω;

Για το πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι ότι το τωρινό συμβάν δεν είναι κάτι το καινούργιο αλλά μια πάγια κατάσταση που υπάρχει από το 1996. Έτσι εδώ και 22 χρόνια χάρη στον λαλίστατο κύριο Πάγκαλο που τώρα βγαίνει και λέει «Τούρκος καλός μόνο νεκρός» δημιουργήθηκαν οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο (να θυμίσω τη δήλωση του κυρίου Πάγκαλου να πούμε ότι την Ελληνική σημαία την πήρε ο άνεμος), δίνοντας ένα ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία. Αν ήμουν Τούρκος θα έστηνα άγαλμα στον κύριο Πάγκαλο.

Έτσι εδώ και 22 χρόνια η Τουρκική ακτοφυλακή και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα παίζουν ένα «παιχνίδι» για το ποιος έχει κυριαρχία στην περιοχή και στα χωρικά ύδατα αλλά και στην έρευνα διάσωση στην περιοχή. Όμως οι Τούρκοι έχουν ένα άσσο στο μανίκι τους και αυτό είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιδρά δυναμικά με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τις προκλήσεις τους σαν γνήσιοι ψευτονταήδες του σχολείου. Έτσι το προχθεσινό επεισόδιο δεν είναι κάτι το νέο. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό παρόμοιο γεγονός έγινε με κανονιοφόρο του Πολεμικού μας Ναυτικού. Επίσης πριν λίγες βδομάδες εκδιώχτηκαν από την περιοχή Έλληνες ψαράδες ενώ τα τουρκικά περιπολικά προσπαθούσαν βυθίσουν τα Ελληνικά καΐκια.  Βέβαια ο νεοέλληνας δεν τα μαθαίνει αυτά διότι το survivor έχει πιο πολύ ενδιαφέρον.

Όμως γιατί ξαφνικά αυτή η κλιμάκωση της έντασης; Ας πάμε να δούμε τι έγινε το 1996 και μετά θα έρθουμε και στο σήμερα. Το 1996 όταν ξέσπασε η κρίση των Ιμίων η Τουρκία ήταν στα πρόθυρα διάλυσης του πολιτικού της συστήματος όταν από ένα τροχαίο βγήκε στην φόρα (η Τουρκία τότε είχε δημοκρατία και οι εφημερίδες δεν λογοκρίνονταν) η διασύνδεση της μαφίας, με τις μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση. Η τότε πρωθυπουργός κυρία Τσιλέρ ήταν σε πρόθυρα κατάρρευσης και μια κρίση στο Αιγαίο θα αποπροσανατόλιζε τους Τούρκους από το σκάνδαλο (κάτι ανάλογο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το σκάνδαλο NOVARTIS για να κρύψει την ήττα του από το συλλαλητήριο της 4η Φεβρουαρίου). Έτσι έκαναν μια μικρής έντασης κρίση στα Ίμια που εξελίχτηκε αρχικά σε τεράστιο Τουρκικό φιάσκο και μετά χάρη στους κκ Σημίτη, Πάγκαλο και Λυμπέρη έγινε Τουρκικός θρίαμβος και Ελληνική ήττα. Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες κυρίως από τις ΗΠΑ, η Τουρκία ήταν σε πολύ δύσκολη θέση με όλο το στόλο της αποκλεισμένο σε λιμένες  και εντός βεληνεκούς από τα Ελληνικά πλοία και το Πυροβολικό. Σε περίπτωση πολέμου εντός 15 λεπτών ο Τουρκικός στόλος θα είχε εξαϋλωθεί.  Στα Ίμια οι Τούρκοι είχαν 2 φρεγάτες και 3 πυραυλάκατους έχοντας να αντιμετωπίσουν όλο τον Ελληνικό Στόλο που είχε εκμεταλλευτεί άριστα το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ κύριο Μπιλ Κλίντον η κυρία Τσιλλέρ εκλιπαρούσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν την κρίση. Όπως τα τραγικά λάθη του ΥΠΕΞ κυρίου Πάγκαλου και του Α/ΓΕΕΘΑ κυρίου Λυμπέρη οδήγησαν σε διπλωματικό φιάσκο και στη δημιουργία γκρίζων ζωνών. Έτσι η κυρία Τσιλλέρ όχι μόνο γλύτωσε από το σκάνδαλο αλλά δημιούργησε μια de facto κατάσταση στο Αιγαίο που εξυπηρετεί τα Τουρκικά συμφέροντα. Δεν φταίνε οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί αλλά οι δικοί μας πολιτικοί που είχαν θέσεις κλειδιά με πρώτο τον κύριο Πάγκαλο.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σήμερα. Ας δούμε πότε ξεκίνησαν οι προκλήσεις; Όταν η Τουρκία επιτέθηκε στην Συρία και έφαγε για άλλη μια φορά τα μούτρα της. Έτσι μια δύναμη 5 ταξιαρχιών πεζικού και άλλων 5 ταξιαρχιών μηχανοκίνητου πεζικού έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν 6 θύλακες που ο καθένας είναι 20-30 στρέμματα. Δηλαδή τίποτε. Οι Τουρκικές απώλειες που αναφέρουν πολλοί «ειδήμονες» δημοσιογράφοι είναι χαμηλές βάση της αποστολής και αναμενόμενες αλλά το θέμα είναι ότι εδώ και βδομάδες δεν έχουν επιτύχει τους αντικειμενικούς τους σκοπούς και δεν έχουν καταλάβει καίρια εδαφικά σημεία και αυτό ενάντια σε ένα αντίπαλο που είναι ελαφρά οπλισμένος και δεν έχει αεροπορική δύναμη. Έτσι μιλάμε για μια τακτική Τουρκική ήττα. Γιατί λοιπόν ο κύριος Ερντογάν να μην αντιγράψει την κυρία Τσιλλέρ και δεν κάνει ένα αντιπερισπασμό στο Αιγαίο για εσωτερική κατανάλωση και φυσικά να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για την αποτυχία του στην Συρία;

Επίσης υπάρχει το θέμα των κοιτασμάτων στην Κύπρο. Φοβίζοντας εμάς εμμέσως φοβίζει και τους Κύπριους και ας μην ξεχνάμε ότι παρόλο που Ιταλοί και Ισπανοί έχουν στείλει φρεγάτες στην Κύπρο, έχουν αναφέρει ότι δεν θα αντιπαραταχθούν στους Τούρκους. Έτσι εκμεταλλευόμενος ο Ερντογάν τις δηλώσεις Ιταλών και Ισπανών και με την αδράνεια που τον αντιμετωπίζει η ΕΕ θα κοιτάξει να διώξει τους ξένους και να αποτρέψει Κύπρο και Ελλάδα από το να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα.

Όμως στο παιχνίδι παίζει και κάτι άλλο πιο μακροπρόθεσμο: τα Βαλκάνια. Ο κύριος Ερντογάν φυσικά και έχει βλέψεις ενάντια στην Ελληνική εδαφική ακεραιότητα. Δεν είναι ακόμα όμως έτοιμος. Όμως σαν σωστός σκακιστής φτιάχνει τα πιόνια του. Έτσι η βασική κίνηση του είναι η δημιουργία ενός ανθελληνικού μετώπου στα Βαλκάνια έτσι σε περίπτωση πολέμου η Ελλάδα να έχει να αντιμετωπίσει 2 μέτωπα σε αντίθετες κατευθύνσεις. Φυσικά μιλάμε για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του κυρίου Ζάεφ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, που ανέφερε ότι οι Τούρκοι είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της χώρας του. Γιατί η Τουρκία να υποστηρίζει την ΠΓΔΜ; Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση.  Ας μην ξεχνάμε ότι και ο κύριος Ράμα αναγνωρίζει συνεχώς το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια και οι δηλώσεις του για Τσαμουριά και γκρίζες περιοχές στο Ιόνιο είναι υπο την υποστήριξη του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως και ο ίδιος δημόσια έχει παραδεχτεί. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Αλλά και εδώ φταίμε εμείς και η κάκιστη εξωτερική πολιτική μας τα τελευταία 30 χρόνια. Πώς εξηγείται ότι η Ελλάδα είναι ο Νο 1 επενδυτής σε ΠΓΔΜ και Αλβανία όπου το 45% του ΑΕΠ τους στηρίζεται στην Ελλάδα αλλά δεν τους έχουμε υπο την σκέπη μας; Έτσι στην Αλβανία κάνουν κουμάντο οι Ιταλοί , Βρετανοί και Τούρκοι με συνολική συνδρομή στο Αλβανικό ΑΕΠ λιγότερο από 20% και στην ΠΓΔΜ η Τουρκία με συνδρομή στο ΑΕΠ στο 15%. Έτσι ερχόμαστε στον κύριο Μπουτάρη, δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, που είπε ότι εμείς φταίμε για ότι η ΠΓΔΜ έπρεπε να είναι υποτελής στην Ελλάδα και τελικά είναι υποτελής στην Τουρκία. Δεν έχει άδικο.

Έτσι με την κρίση στα Ίμια ο κύριος Ερντογάν προσπαθεί να πετύχει:

  • Αποπροσανατολισμό των Τούρκων από την αποτυχία στο Αφρίν
  • Πάγωμα της έναρξης εξορύξεων από τα κοιτάσματα σε Κύπρο και Αιγαίο.
  • Επίδειξη δύναμης σε Αλβανία και ΠΓΔΜ για να παραμείνουν στο Τουρκικό άρμα και να συνεχίσει η δημιουργία 2ου μετώπου στην Ελλάδα για τον επερχόμενο πόλεμο.
  • Με τις συνεχείς ήπιες τάσεις της Ελλάδας μπας και κερδίσει κάτι επιπλέον όπως κέρδισε η κυρία Τσιλλέρ από τον κύριο Πάγκαλο.

Σε όλο αυτό ο Ερντογάν έχει και αρωγούς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που πάντα προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις σαν νέοι Πόντιοι Πιλάτοι και δεν τραβάν το αυτί του Ερντογάν. Το ΝΑΤΟ αν ήθελε θα είχε ξαποστείλει εδώ και καιρό την Τουρκία από την Συμμαχία αλλά δεν το κάνει για λόγους γεωπολιτικής. Η ΕΕ είναι διχασμένη μεταξύ υποστηριχτών των δίκαιων Ελληνικών θέσεων (Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία) και στην φιλότουρκη Γερμανία που ουσιαστικά αυτή κινεί τα νήματα με δορυφόρους την Ολλανδία, Σουηδία και την Φιλανδία. Γιατί η Γερμανία να τα χαλάσει με το Νο 1 εμπορικό συνεργάτη της;

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τον πόλεμο και δεν έχει εδαφικές βλέψεις ενάντια στους γείτονές μας. Όμως πρέπει να σταματήσουμε τα νταηλίκια από τους γείτονες μας για να διατηρήσουμε την ειρήνη. Οι αμυντικές συμφωνείς Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ και Ελλάδος- Κύπρου Αιγύπτου βοηθούν την άμυνα της αδερφής Κύπρου και όχι της Ελλάδος. Όμως παρόμοιες ενέργειες πρέπει να γίνει και στα Βαλκάνια. Πρέπει να προβούμε στις εξής ενέργειες:

  • Πιο δυναμική αντίδραση της Ελλάδος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και να ζητήσει επιτέλους η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των παραβιάσεων σαν Ευρωπαϊκό θέμα, όπως πράττει σωστά η Λετονία όπου κάθε Ρωσική παραβίαση του Λετονικού εναέριου χώρου είναι πράξη ενάντια στην ΕΕ, σε αντίθεση με εμάς όπου κάθε παραβίαση από Τουρκία στην Ελλάδα είναι Ελληνικό ζήτημα και όχι Ευρωπαϊκό. Επιτέλους πρέπει και η παντοτινή φιλότουρκη Γερμανία να λάβει καθαρή θέση και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
  • Πιο δυναμική εξωτερική πολιτική και διείσδυση στην Αλβανία και να κοιτάξουμε την απομάκρυνση του ακραίου κυρίου Ράμα. Έχουμε το 45% του ΑΕΠ της χώρας που σημαίνει ότι μπορούμε να παίξουμε παιχνίδι και να σταματήσουμε τον Αλβανικό αλυτρωτισμό και έτσι να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή με ταυτόχρονη απομάκρυνση από το Τουρκικό άρμα.
  • Όμοια να γίνει και στην ΠΓΔΜ. Να κλείσουμε το θέμα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεών μας και στην αύξηση της Ελληνικής επικράτησης στην χώρα με ταυτόχρονη απομάκρυνσης της χώρας από το Τουρκικό άρμα.
  • Στη δημιουργία κοινού αμυντικού σύμφωνου Ελλάδος – Σερβίας- ΠΓΔΜ που θα περιορίσει κατά πολύ τον Αλβανικό αλυτρωτισμό που πυροδοτείτε από την Τουρκία.
  • Αμυντική Συμφωνία με Βουλγαρία, όχι οτι θα πολεμήσουν οι Βούλγαροι με το διαλυμένο στρατό τους αλλά για να μην επιτρέψουν την είσοδο των Τουρκικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία για να παρακάμψουν τον Έβρο σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Τέλος με την Τουρκία πρέπει να σκληρύνουμε την στάση μας με  χρήση στρατιωτικών μέσων. Ο στρατός χρησιμοποιείτε όταν η διπλωματία αποτύχει και δυστυχώς με νταήδες δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν λέω να πάμε για εισβολή αλλά με μια γενική κινητοποίηση και κλήση ορισμένων εφέδρων. Όταν το 2010 ο τότε Α/ΓΕΣ κ Φράγκος αντιμετώπισε τις προκλήσεις σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, κινητοποίησε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις για 1 μήνα. Οι Τούρκοι έβαλαν την ουρά στα σκέλια και εξαφανίστηκαν μαζί με τις αξιώσεις τους.  Μην ανησυχείτε οι Τούρκοι δεν θα πάνε ακόμα για πόλεμο αλλά θα μαζευτούν όπως κάνουν όλοι οι νταήδες. Να θυμίσω ότι το 2002 Γερμανικά αεροσκάφη παραβίασαν τον Ελβετικό εναέριο χώρο και οι Ελβετοί ήταν έτοιμοι να τους καταρρίψουν. Η Γερμανία με την ουρά στα σκέλη ζήτησε δημόσια συγνώμη. Εμείς γιατί να μην το εφαρμόσουμε;

Έτσι βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αμυνθούν για την προάσπιση των εδαφών μας και να κερδίσουμε. Το πρόβλημα μας είναι η εξωτερική πολιτική που εκεί πάντοτε πάσχαμε και που το έχουν εκμεταλλευτεί εις βάρος μας οι αντίπαλοί μας.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *