Η μαγειρίτσα είναι το πιο παραδοσιακό και κλασικό φαγητό της Ανάστασης αλλά και της Ελληνικής Κουζίνας!
Για μια πετυχημένη μαγειρίτσα χρειάζεσαι τρυφερά μαρούλια, μυρωδικά χόρτα, ζουμερά λεμόνια, ολόφρεσκα αυγά και φυσικά την συκωταριά από το αρνί.
Υλικά
1 συκωταριά
2 μαρούλια τρυφερά
1 ματσάκι άνηθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια
Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία:
Πλένουμε την συκωταριά προσεκτικά την συκωταριά και την βράζουμε για 10 λεπτά.
Κατόπιν την στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα περιττά μέρη την κόβουμε σε μικρά κομμάτια αλλά δεν την ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τον άνηθο και χοντροκόβουμε τα μαρούλια, όπου και τα ζεματάμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό, μεταφέρουμε σε στραγγιστό να στραγγίσουν από τα νερά τους.
Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε την συκωταριά σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τα μαρούλια.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, 2 ½ φλυτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε την μαγειρίτσα μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχει υγρά.
Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε 10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:
Σε γυάλινο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών και περίπου 1 φλιτζάνι από τα υγρά του φαγητού.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την οποία την ανακινούμε καλά, δεξιά-αριστερά ώστε να ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο με την μαγειρίτσα.
Tips για την Συνταγή:
– Στην μαγειρίτσα μπορείτε να προσθέσετε εντεράκια, γλυκαδάκια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα.
– Μπορείτε αντί για μαρούλια μόνο να χρησιμοποιήσετε επιπλέον μυρωδικά χόρτα, σέσκουλα, παπαρούνες, μυρώνια ή ακόμη και μάραθο αν σας αρέσει.
Πάνου Κώστας, Σεφ