Υλικά
- 700 γραμμάρια βούτυρο
- 100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 700 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
- 2 βανίλιες
- Φιλέ αμυγδάλου
- 1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο
- Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμασμένος φούρνος στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε ώσπου να αφρατεψει. Έπειτα συνεχίζουμε με την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες ώσπου να γίνει το μείγμα σαν σαντιγί.
- Αφαιρούμε από το μίξερ τον κάδο και με μια μαριζ ή με τα χέρια ρίχνουμε το αλεύρι μας. Κάνουμε ότι σχέδια θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε ώσπου να ροδίσουν περίπου δέκα λεπτά με ένα τέταρτο ανάλογα τον φούρνο. Αφού κρυώσουν λίγο πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη
Tips:
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό ή μείγμα αυτών των βουτύρων. Σε κάθε περίπτωση, επιλέγουμε καλής ποιότητας βούτυρο για τη συνταγή αυτή.
- Μπορούμε να δώσουμε στους κουραμπιέδες σχήμα χοντρού στρογγυλού μπισκότου (όπως κάναμε εδώ), μισοφέγγαρου ή μπαλίτσας.
- Αφήνουμε κενό ανάμεσα στους κουραμπιέδες πριν τους ψήσουμε, γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς με το ψήσιμο.
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε περισσότερους κουραμπιέδες, διπλασιάζουμε τα υλικά που περιγράφονται παραπάνω. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
- Αν δεν μας αρέσει το ροδόνερο ή το ανθόνερο (ή απλά δεν βρήκαμε), τότε προσθέτουμε λίγη βανίλια σε σκόνη στη ζάχαρη άχνη με την οποία θα πασπαλίσουμε τους κουραμπιέδες μας.
- Πάντα φοράμε γάντια όταν ανακατεύουμε τη ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες, για να μη μεταφέρεται ζέστη από τα χέρια μας στο βούτυρο και λιώνει.
Πάνου Κώστας, Σεφ