Η μέθοδος Γκρόνχολμ

      No Comments on Η μέθοδος Γκρόνχολμ

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Διαγόρα Χρονόπουλου, διατηρώντας – στο μέτρο του δυνατού – τους συντελεστές και το πνεύμα της πρώτης παράστασης.

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ επιστρέφει στην αθηναϊκή σκηνή 12 χρόνια (πρώτη παράσταση: 31 Ιανουαρίου 2008) μετά το πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα. Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2007 – 2008 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία (παίχτηκε για 6 σεζόν, Ιανουάριος 2008 – Ιούνιος 2013). Οι συντελεστές του πρώτου ανεβάσματος αναβιώνουν την παράσταση, τιμώντας τη μνήμη του Διαγόρα Χρονόπουλου (1939 – 2015), του σημαντικού αυτού σκηνοθέτη που διατέλεσε αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995 – 1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998 – 2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001 – 2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2004 – 2014).

Ο συγγραφέας, Τζόρντι Γκαλθεράν, αναφέρει για το έργο: «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού.

Η υπόθεση είναι απλή: οι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας. Όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρά έργα που έχουν εκπονήσει ειδικοί επί του θέματος. Το μόνο πράγμα που κάνει το έργο είναι να φτάσει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύψει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’ αυτές».

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία και έχει παιχτεί σε πάνω από 60 χώρες. Το θεατρικό έργο του Γκαλθεράν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005 (με τίτλο El método), σε διασκευή του συγγραφέα, και απέσπασε, μεταξύ άλλων, βραβείο Goya καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Μαρία Τσατσαρώνη, Γιώργος Καραμίχος

Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος

Αναβίωση σκηνοθεσίας: Γιάννης Μόσχος

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

Βοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ορφέας Αυγουστίδης, Πέτρος Λαγούτης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής

Ο καταλανός συγγραφέας Ζόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει το χιούμορ με το δράμα, τη λύπη με το γέλιο και μέσα από έξυπνους διαλόγους μας μεταφέρει στο σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο των πολυεθνικών. Οι ανατροπές είναι συνεχείς και το τέλος απρόβλεπτο.

Γιατί να το δω:

  • Επειδή στο πρώτο ανέβασμα η παράσταση τελικά παίχτηκε για έξι συνεχόμενες σεζόν. •
  • Για τον Ορφέα Αυγουστίδη, έναν ταλαντούχο ηθοποιό που μας έχει χαρίσει κάποιες πολύ καλές ερμηνείες τα τελευταία χρόνια {(Μια τεράστια έκρηξη – Skrow theater 2016/17, 2017/18) (7 χρόνια – Θέατρο Αποθήκη 2017/18)}
  • Για την Βίκυ Παπαδοπούλου που ήταν και στο πρώτο ανέβασμα της παράστασης {(Η Αφροδίτη με τη γούνα – Θέατρο Θησείον 2013/14) (Ένα μάθημα χορού 2018/19)}

Γιάννης Αγγελάκης, Συγγραφέας – Σκηνοθέτης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *