Οικογένεια : Euphorbiaceae
Ανήμερα Χριστούγεννα κι ενώ η οικογένεια ετοιμάζεται για να πάει στο παραδοσιακό τραπέζι φίλων και συγγενών ακολουθεί ο κλασικός διάλογος ανάμεσα τους…
-Μελομακάρονα, κουραμπιέδες πήραμε;
-Ναι
-Αλεξανδρινό;
-Εννοείται!!
Κι αυτό βεβαίως γιατί το αλεξανδρινό έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης παράδοσης κι έτσι ονομάζεται λουλούδι των Χριστουγέννων. Ας μάθουμε όμως λίγα περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτό το εντυπωσιακό φυτό!
Η λατινική ονομασία του αλεξανδρινού είναι Euphorbia pulcherrima ,ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae και η καταγωγή του είναι από το Μεξικό. Είναι γνωστό και ως ποϊνσέτια. Οφείλει το όνομα του στον Αμερικανό Joel Roberts Poinsett ο οποίος ήταν ο πρώτος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Μεξικό. Χάρης το ενδιαφέρον του για τη βοτανική εισήγαγε την ποϊνσέτια στις ΗΠΑ το 1828. Ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ η 12η Δεκεμβρίου, ημέρα που πέθανε ο Poinsett, είναι η μέρα της Ποϊνσέτιας. Άλλη κοινή ονομασία είναι το Άστρο της Βηθλεέμ.
Τι είναι όμως το αλεξανδρινό; Είναι πολυετής θάμνος του οποίου τα φύλλα κοκκινίζουν το χειμώνα. Μπορεί να συναντήσει κανείς ποικιλίες ακόμα και με ρόζ και λευκό χρώμα. Το ύψος του κυμαίνεται από μινιατούρες 15εκ. έως 1 μ. Αν και είναι φυτό που το έχουμε συνδυάσει με το χειμώνα δεν είναι φίλος των χαμηλών θερμοκρασιών. Ιδανική θερμοκρασία γι’ αυτό είναι 15 – 16 οC. Η έκθεση σε θερμοκρασίες κάτω από 10 οC μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των φύλλων του. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά η άμεση επαφή του με τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των βρακτίων φύλλων του.
Όσον αφορά τώρα το πότισμα…Θέλει μόνο όταν το έδαφός είναι ξηρό. Προσοχή όμως… Να μην μένει το νερό στο δίσκο της γλάστρας γιατί μπορεί να προκαλέσει σηψιρριζίες. Αν σκοπεύετε να το μεταφυτεύσετε, χρησιμοποιήστε χώμα αφράτο με καλή στράγγιση. Τώρα αν επιθυμείτε να το διατηρήσετε και πέραν των εορτών, προσθέστε λίπασμα υδατοδιαλυτό μία φορά το μήνα. Καλό είναι να μην το λιπαίνεται όταν είναι σε ανθοφορία. Κλάδεμα συνίσταται μετά το τέλος της ανθοφορίας γύρω στον Απρίλιο προκειμένου να δυναμώσει η νέα βλάστηση. Συμβουλή.. Να φοράμε πάντα γάντια καθώς όταν κόβουμε τα κλαδιά του, αυτά βγάζουν μια γαλακτώδη ουσία η οποία προκαλεί φαγούρα.
Όταν βρεθούμε σε ένα ανθοπωλείο τις ημέρες των εορτών παρατηρούμε πολλούς αλεξανδρινούς. Μπορείτε να επιλέξετε όποιο σας αρέσει περισσότερο, ωστόσο σας προτείνω να ακολουθήσετε τις εξής μικρές συμβουλές κατά την αγορά σας:
1. Προτιμήστε φυτά με μικρά, κλειστά άνθη στο κέντρο των βρακτίων.
2. Μην αγοράζετε αλεξανδρινό που έχει εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
3. Προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή του με το ψύχος κατά τη μεταφορά στο σπίτι φροντίστε να έχετε σκεπάσει τη γλάστρα με μία πλαστική σακούλα.
Τώρα σας έκαναν δώρο το αλεξανδρινό τα Χριστούγεννα, πέρασαν οι γιορτές, το αγαπήσατε και θέλετε να το κρατήσετε και να ξανανθίσει; Υπάρχει λύση! Βέβαια είναι φυτό που θέλει αγάπη, φροντίδα και υπομονή! Όταν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα ποτίστε λίγο, ίσα ίσα για να μην είναι ξηρό το χώμα και μην εφαρμόσετε λίπασμα. Στις αρχές Απριλίου, κλαδέψτε το φυτό στα 15 εκ. Αυτό θα το ανανεώσει. Καλό θα ήταν να το τοποθετήσετε σε ηλιόλουστη τοποθεσία και να ξεκινήσετε κανονικό πότισμα και λίπανση. Με το που δείτε νέα βλάστηση μεταφυτεύστε το σε φρέσκο χώμα. Προκειμένου να ξανανθίσει το αλεξανδρινό χρειάζεται μακριές νύχτες και μικρές μέρες. Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο, το φυτό πρέπει να συμπληρώσει περίπου 14 ώρες στο σκοτάδι καθημερινά για 2 ολόκληρους μήνες. Τοποθετήστε ένα κουτί πάνω από τη γλάστρα ώστε το φυτό να δέχεται συνεχές σκοτάδι κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια της μέρας τοποθετήστε το σε μία ημισκιερή θέση. Όταν τα βράκτια εμφανίσουν χρώμα, συνεχίστε με την κανονική φροντίδα του.
Το αλεξανδρινό αποτελεί μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια και φέρει στην ιστορία του θρύλους σχετικά με την αγάπη από την εποχή των Αζτέκων. Προσφέρετε λοιπόν ένα αλεξανδρινό σε φίλους και συγγενείς που αγαπάτε, εκτιμάτε και νιώθετε ευγνωμοσύνη για κάτι το οποίο σας προσέφεραν και οι ίδιοι. Είναι τόσο απλό δώρο που σημαίνει όμως τόσα πολλά.
Χαρούμενες Γιορτές σε εσάς και τις οικογένειες σας!
Σουμπασάκου Γεωργία, Γεωπόνος