Το “Αμερικάνικο όνειρο” είναι όντως όνειρο για την Ελλάδα;

Έχετε σίγουρα σε κάποια ταινία ή σε κάποιο βιβλίο ακούσει, δει ή διαβάσει για το “Αμερικάνικο όνειρο”. Τι είναι αυτό το πράγμα;

Το “Αμερικάνικο όνειρο” είναι η ελπίδα των μεταναστών στην Αμερική ότι μόλις φτάσουν θα φύγουν από ένα κόσμο φτώχειας και θα φτάσουν σε μια χώρα που, χωρίς να γίνουν πλούσιοι, θα δουλέψουν και θα ζήσουν τουλάχιστον αξιοπρεπώς τη ζωή τους.

Κάποτε κάποιος είπε ότι το “Αμερικάνικο όνειρο” είναι να έχεις ένα σπίτι που να μπορείς να πληρώσεις, μια δουλειά που να σου επιτρέπει να ανταπεξέλθεις στα έξοδα που κάνεις και να μη σε κάνει να το σκέφτεσαι όταν σηκώνεσαι από το κρεββάτι το πρωί, ένα αμάξι (suburban για την Αμερική) που να χωράει την οικογένειά σου και την δυνατότητα να πηγαίνεις 15 μέρες το χρόνο διακοπές σε μέρη που σου αρέσουν.

Σήμερα αυτό μοιάζει να είναι η μέση κατάσταση, αλλά τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 που βγήκε η φράση αυτό ήταν για πολύ κόσμο όντως ονειρική κατάσταση. Για σήμερα μπορούμε απλά να συνοψίσουμε το Αμερικάνικο όνειρο στο να έχει κανείς μια δουλειά που να του αρέσει και η οποία να του επιτρέπει να ζει αξιοπρεπώς. Το πως είναι το αξιοπρεπές, ας το αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του.

Το βασικό λοιπόν, όπως το βλέπω εγώ, είναι το “μια δουλειά που να του αρέσει”. Πολλοί εργάζονται στην πρώτη δουλειά που βρήκανε. Δεν αναφέρομαι σε επιστήμονες που εργάζονται σαν delivery, αναφέρομαι σε ανθρώπους που εργάζονται σε εταιρείες περίπου στον τομέα τους, ή που εργάζονται σε δουλειές που τους άφησαν οι γονείς τους. Μπορεί οι δουλειές αυτές να τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια, αλλά στο τέλος αν δεν σου αρέσει η δουλειά σου χάνεις μεγάλο μέρος της ζωής κάνοντας κάτι που σε ρίχνει.

Και τώρα θα μου πείτε, ωραία τα λέω, αλλά τι να κάνεις; Κρίση, δυσκολίες, λίγες δουλειές… ναι δεν μπορούμε να είμαστε όλοι εισοδηματίες. Αλλά θα σας φέρω ένα παράδειγμα.

Είμαι περήφανος που έχω για φίλο μου χρόνια τώρα (πάρα πολλά χρόνια τώρα) έναν άνθρωπο που δεν έκατσε να τα σκεφτεί όλα αυτά. Είχε ένα πάθος για το θέατρο, το έψαξε, το κυνήγησε, αναγνώρισε τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει. Και σε λίγες μέρες ανεβάζει την πρώτη του παράσταση σαν σεναριογράφος – σκηνοθέτης και παραγωγός. Είναι το πρώτο του βήμα (μετά την συμμετοχή του σε διάφορα φεστιβάλ) επαγγελματικά στον τομέα και ελπίζω να είναι το πρώτο βήμα ενός εξαιρετικού ταξιδιού για την ομάδα του “ΑντιΤέχνη”. Μπορείτε να δείτε την παράσταση στο Αθηνόραμα εδώ.

Για αυτό σε εσένα φίλε αναγνώστη που διαβάζεις αυτό το άρθρο και σκέφτεσαι πόσο πολύ δεν θέλεις να σηκωθείς αύριο για να πας στη δουλειά σου, σταμάτα να σκέφτεσαι. Απλά κάντο όπως ο Γιάννης.

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *